29/11/2022
Dynamische prijzen

Alles wat je wilt weten over het afsluiten van een dynamisch energiecontract

De energiemarkt is momenteel heel veel in het nieuws en de vraag naar een duurzame en betaalbare manier van energieverbruiken is actueler dan ooit. Waar het hebben van een variabel- of vast energiecontract altijd de norm is geweest, heeft het dynamische energiecontract zich bijgevoegd als relatief nieuwe speler op de markt. Deze vorm van energie afnemen krijgt steeds meer goede aandacht. In dit artikel leggen we je graag uit wat de voordelen zijn van een dynamisch energiecontract en wat het precies inhoudt.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch energiecontract betaal je de huidige prijs voor gas en elektriciteit. Oftewel, de inkoopprijs van dat moment. Elektriciteitsprijzen veranderen per uur en gasprijzen per dag. Je kunt de (dynamische) energieleverancier zien als tussenpartij die de energie rechtstreeks vanuit de inkoopmarkt aan jou doorstuurt. De energieprijzen zijn een dag van tevoren bekend en kan je gemakkelijk bekijken in de gratis te downloaden NextEnergy app.

Hoe ziet een dynamische energierekening bij NextEnergy eruit?

Zoals hierboven omschreven betaal je met een dynamisch energiecontract bij NextEnergy de energieprijzen van dat moment. Maar hoe werkt dat in de praktijk? En hoe is de energierekening dan opgebouwd?

Je betaalt wat je verbruikt (jouw verbruik kan je altijd in de NextEnergy app bekijken) plus een aantal verplichte kostenverhogingen, zoals:

  • BTW van 9% tot 1 januari 2023
  • BTW van 21% vanaf 1 januari 2023
  • Energiebelasting (ongeveer € 0,13 per kWh en €0,49 per m3 gas) 
  • Inkoopvergoeding (ongeveer €0,02 per kWh en €0,13 per m3 gas)

Bovenstaande zijn misschien wat vage getallen. Gelukkig kunnen we je garanderen dat je netto weinig van die kostenverhogingen merkt. Dat komt omdat de overheid energie als basisbehoefte ziet. Om de energierekening betaalbaar te houden ontvangt iedereen een zogenaamde vermindering van energiebelasting. Dit is een algehele korting uitgekeerd door de overheid op jouw energierekening. Deze korting dekt alleen de bovenstaande belastingen.

In dit artikel leggen we in meer detail uit hoe een energierekening van NextEnergy wordt opgebouwd.

Als de inkoopprijzen van energie direct doorberekend worden aan de klant, waar verdient NextEnergy dan aan? Terechte vraag! Je leest alles over ons verdienmodel in het artikel: Het verdienmodel en de strategie van NextEnergy

Maandelijks voorschot

Regelmatig krijgen wij de vraag of de prijs van het verbruik weergegeven in onze app ook de echte prijs is die je moet betalen. Het antwoord daarop is “nee”. Dit is vanwege de energiebelasting, wat hierboven staat uitgelegd, de inkoopkosten en dat je bij ons een maandelijks voorschot betaald.

Het hanteren van een maandelijks voorschot - ondanks de wisselende energieprijzen - heeft de volgende voordelen:

  • Jij weet precies hoeveel je maandelijks aan energiekosten kwijt bent. 
  • Dankzij het maandelijkse voorschot worden de kosten over het jaar verspreid. Dit voorkomt onverwacht hoge energierekeningen in de winter.

Dankzij het maandelijkse voorschot heb je dus stabiliteit in je energiekosten. Aan het einde van het jaar ontvang je jouw jaaroverzicht. Heb je meer verbruikt dan begroot? Dan betaal jij bij. Heb je minder verbruikt dan begroot? Dan krijg je uiteraard geld terug. In de NextEnergy app kun je eenvoudig de status zien van je verbruik. Zo kom je aan het einde van het jaar nooit voor verrassingen te staan.

Voorwaarden voor het afsluiten van een dynamisch energiecontract

Iedereen heeft recht op het afnemen van energie op basis van inkoopprijzen en daarmee op een dynamisch energiecontract. De enige harde voorwaarde voor het afsluiten van een dynamisch energiecontract is het hebben van een slimme meter.

Het hebben van een slimme meter is een harde voorwaarde vanwege twee redenen: 

  1. Mogelijkheid tot energie afnemen tegen inkoopprijzen: Het concept van het direct doorrekenen van de inkoopprijzen werkt alleen als het verbruik direct wordt afgelezen. Wij moeten precies weten wat iemand wanneer aan elektriciteit en gas verbruikt heeft. Dat kan simpelweg alleen met een slimme meter. 
  2. Verduurzaming van het energienet: Daarnaast geloven wij dat dynamische energietarieven belangrijk zijn voor het verduurzamen van het energienet. De klant moet beloond worden wanneer hij of zij energie verbruikt op momenten dat er veel energie beschikbaar is. Dat is bijvoorbeeld op een zonnige middag, wanneer de zonnepanelen een hoge piek aan energie produceren. En ook dat kan alleen gemeten worden wanneer je een slimme meter hebt.

Heb je een oude meter en wil je toch graag gebruik maken van de diensten van NextEnergy? Dan kan je een wettelijk modelcontract af sluiten. Ons modelcontract vind je hier: Modelcontract NextEnergy.

Tot slot 

Naast de variabele en vaste energiecontracten is het dynamische energiecontract ook blijvend in het aanbod op de energiemarkt. Een dynamisch energiecontract geeft jou, als klant controle  over je energierekening en het draagt direct bij aan het verduurzamen van het energienet.