hoe lees ik de grafiek af?

De gasprijzen grafiek laat je precies de actuele gasprijzen bij NextEnergy zien. Zo blijf je geïnformeerd over hoeveel gas kost in 2024, en de historische gasprijzen. Deze gasprijzen veranderen dagelijks, dus je kan in de grafiek een overzicht per dag, of een gemiddelde per maand zien.

Let op: zorg dat je naar de juiste prijs kijkt, beurs of beurs+

Beursprijs
De beursprijs is de prijs waartegen energieleveranciers gas inkopen op de Europese energiebeurs. Dit is dus niet wat jij betaalt voor je gas, maar de kale prijs.

Beursprijs+
De beursprijs+ is de daadwerkelijke prijs die jij betaalt per verbruikte m³ gas. Dit bestaat uit de beursprijs, inkoopvergoeding (ongeveer €0,06 per m³), energiebelasting (in 2024 ongeveer €0,70 per m³), en 21% BTW.

Goed om te weten

Beursprijs+ geeft de actuele gasprijzen van NextEnergy weer, maar voor het totale kostenplaaje moet je ook rekening houden met vaste levering- en netbeheerkosten. Deze betaal je niet over je verbruik, maar het zijn vaste bedragen die je maandelijks of jaarlijks betaalt.

Bij NextEnergy betaal je maandelijks €5,99 voor stroom en €5,99 voor gas — dit zijn de vaste leveringskosten. Daarnaast betaal je netbeheerkosten, die worden bepaald door jouw netbeheerder. Verder wordt op jaar- of maandbasis een vermindering van de energiebelasting gerekend. Dat bedrag wordt dus van je totale kosten afgetrokken. Dit totale kostenplaatje noemen we de all-in prijs.

De actuele gasprijzen in 2024

In 2024 zijn de gasprijzen weer aan het dalen. Althans, de kale beursprijs is aan het dalen. De energiebelasting op gas is namelijk verhoogd van € 0,59 per kuub in 2023, naar € 0,70 per kuub in 2024. De overheid probeert zo duurzame alternatieven aantrekkelijker te maken, sinds de energiebelasting op stroom juist verlaagd is.

Toch profiteer je met een dynamisch energiecontract van goedkopere gasprijzen dan in 2023. Je beweegt met de beursprijzen mee, en die zijn nog steeds langzaam maar zeker aan het dalen. Daarom profiteer je met een dynamisch energiecontract sneller van veranderingen in de markt.

Waarom veranderen gasprijzen continu?

Benieuwd naar waarom gasprijzen veranderen? We nemen een kijkje naar de afgelopen jaren om uit te leggen waarom de gasprijzen zo zijn gestegen sinds 2021.

Hoe veranderen gasprijzen?

Het is geen geheim dat we ons sinds een paar jaar terug in een energiecrisis bevinden. Gasprijzen bleven alsmaar stijgen, en werden in 2022 zelfs zo extreem dat de Nederlandse overheid voor 2023 een prijsplafond introduceerde om energierekeningen betaalbaar te houden. Goed om te weten: in 2024 keert het prijsplafond niet terug.

Maar hoe komt het dat de gasprijzen zo snel kunnen veranderen? Dat komt simpelweg door vraag en aanbod. Als er veel aanbod en weinig vraag is, wordt gas goedkoper. Is er weinig aanbod en veel vraag? Dan wordt het juist duurder. Vraag en aanbod kunnen door veel factoren veranderen, zoals bijvoorbeeld de tijd van het jaar. In de zomer verbruiken we een stuk minder gas, dus is de vraag ook erg laag. In de winter stijgt het verbruik en dus ook de vraag, waardoor de prijzen stijgen als het aanbod niet meegroeit.

Er zijn natuurlijk veel andere oorzaken die vraag en aanbod kunnen beïnvloeden, en dat hebben we in 2021 en 2022 gemerkt met de stijging in gasprijzen.

Gasprijzen in 2021

De energiecrisis begon in 2021. In 2020 toen de COVID pandemie begon, werd er een stuk minder energie verbruikt in Nederland. Grote kantoorpanden en scholen stonden maandenlang leeg en hoefden bijvoorbeeld ook niet verwarmd te worden. Kortom, de vraag naar energie daalde. Omdat we energie niet oneindig kunnen opslaan, werd ook de opwek van gas en stroom verminderd. Vraag en aanbod bleven zo in balans.

In 2021 ging Nederland weer massaal naar school en kantoor. De vraag naar energie schoot heel snel omhoog, maar het aanbod liep achter. De beursprijzen stegen aanzienlijk, waardoor de verbruikers als gevolg ook hogere energierekeningen op de mat kregen.

Zo kostte gas in het begin van het jaar gemiddeld zo'n €0,76 per m³ (inclusief energiebelasting en BTW). In oktober verdubbelde de prijs naar €1,67 per m³, en dit bleef in 2022 verder stijgen.

Gasprijzen in 2022

Gasprijzen hebben in 2022 historisch hoge niveaus bereikt. In februari 2022 begon de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hierdoor stopten veel Europese landen, waaronder Nederland, met de inkoop van Russisch gas. Voordat dit besluit werd genomen importeerde Nederland ongeveer 25% van zijn gas uit Rusland. Logisch dus, dat het een grote rol heeft gespeeld in de toename van de gasprijzen.

Vlak na de start van de oorlog stegen prijzen snel, en daalden daarna weer een beetje, maar vooral een paar maanden later schoten de gasprijzen omhoog. In september 2022 betaalde je met een variabel energiecontract gemiddeld €3,26 per m³ gas. Gelukkig zijn de gasprijzen in 2023 weer gedaald en ook wat stabieler geworden.

Waarom stijgen stroomprijzen met gasprijzen mee?

Je hebt misschien gemerkt dat stroomprijzen met gasprijzen mee stijgen. De reden daarvoor is dat aardgas gebruikt wordt om stroom op te wekken. En niet zo’n beetje ook — we gebruiken momenteel wel 38% van ons aardgas voor de productie van stroom! Nog een reden om zo snel mogelijk de transitie te maken naar groene, duurzame stroom.

Gasprijzen in 2023

In 2023 begonnen de energieprijzen weer te dalen, en zijn ze vooral ook een stuk stabieler geworden dan in de jaren daarvoor. Toch profiteerden niet alle huishoudens in 2023 van goedkopere energie, omdat ze nog vaste of variabele energiecontracten hadden. Dynamische gasprijzen van NextEnergy waren gemiddeld 42% goedkoper dan variabele energiecontracten.

Als je een variabel energiecontract hebt, dan past de energieleverancier jouw tarieven meestal twee keer per jaar aan — op 1 januari en 1 juli. Ze mogen dit echter vaker doen bij grote veranderingen in de prijs van energie, zoals vorig jaar. Stijgen de prijzen? Dan zal je al snel een bericht ontvangen met jouw nieuwe, hogere tarieven.

Dalen de prijzen? Dan laat de brief die lagere tarieven aankondigt toch even op zich wachten. Kijk maar naar de gemiddelde gasprijzen onder een variabel contract vergeleken met dynamische gasprijzen — ze dalen lang niet zo snel als ze zouden kunnen. Vandaar dat het van belang is om de daadwerkelijke gasprijzen in de gaten te houden en er zeker van te zijn dat je niet te veel betaalt.

Een vast energiecontract was in 2021 en 2022 een goede keuze geweest. Helaas werden ze in die periode niet of nauwelijks aangeboden. Energieleveranciers bieden vaste contracten alleen aan als ze zeker zijn dat ze er geen verlies op draaien. De zekerheid van een vast contract geldt dus vooral voor de leverancier, niet de klant. 

Variabel vs vaste gasprijzen NextEnergy

profiteer van goedkope gasprijzen in 2024

Ben je op zoek naar goedkopere gasprijzen in 2024? Dan hoef je niet verder te kijken dan NextEnergy. In 2023 kon je profiteren van 42% goedkoper gas, en ook in 2024 zijn onze gasprijzen lager dan het variabele gemiddelde. Je berekent hieronder snel en gemakkelijk jouw aanbod.

Veelgestelde vragen over actuele gasprijzen

Wat is de gasprijs op dit moment?

De gasprijs verandert iedere dag, maar daar merk je met een variabel of vast energiecontract weinig van. In het eerste kwartaal van 2024 is de gasprijs gemiddeld ongeveer € 1,16 per kuub.

Wat kost 1 m³ gas vandaag?

In de eerste maanden van 2024 ligt de gemiddelde gasprijs op € 1,16. De daadwerkelijke kosten van vandaag vind je in de gasprijzen grafiek bovenaan de pagina.

Waar kan ik de actuele gasprijs vinden?

De actuele gasprijzen vind je terug op deze pagina. Deze grafiek update dagelijks, en laat jou de TTF day-ahead prijzen voor gas zien. Door te schakelen naar beurs+ zie je de prijs die jij betaalt.

jouw bestelling

Product Name
Option 1
-
+
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
$0
Totaal
0
Alle kosten worden pas achteraf in rekening gebracht na een succesvolle installatie.
Bestellen