8/9/2023
Tips & tricks

Heb ik een slimme meter? Zo kom je er achter.

In de afgelopen paar jaar hebben huishoudens in Nederland het aanbod gekregen om een slimme meter te laten installeren. Als jouw netbeheerder vrij recentelijk langs is geweest om jouw stoffige oude meter te vervangen, dan heb je waarschijnlijk een slimme meter. Weet je het niet meer zeker? Dan kom je er snel achter!

De oude analoge meter

De analoge meter die je misschien wel gewend bent, bestaat uit een enkel analoog telwerk. De meterstand wordt hierop getoond als een soort cijferslot. Dit is een erg oude meter, en dus ook geen slimme meter.

Pas op voor de domme digitale meter

Na de analoge meter komt de digitale meter. Veel mensen verwarren dit logischerwijs met de slimme meter. Hoewel slimme meters digitaal zijn, zijn niet alle digitale meters ook meteen slim. Kijk of op je meter een bouwjaar vermeld staat. Als dat 2011 of eerder is, dan heb je een gewone digitale meter en dus geen slimme meter.

Ook mist de domme digitale meter de zogenaamde P1-poort, iets wat de slimme meter juist wel heeft.

Hoe herken je een slimme meter?

Tot slot, de slimme meter. Slimme meters herken je door te zoeken naar een P1-poort. Waar die zit hangt af van het model van de slimme meter, maar meestal zit deze poort verborgen achter een rubberen klepje. Deze poort kan je gebruiken om slimme apparaten aan te sluiten op je slimme meter om zo je verbruik nauwkeuriger te monitoren.

Een Kaifa MA105 slimme meter. Een gele pijl wijst naar de locatie van het rubberen klepje waar de P1-poort te vinden is.

Kijk naar het bouwjaar van jouw (slimme) meter

Een andere manier om te checken of je een slimme meter hebt, is door te kijken naar het bouwjaar. Is dat 2012 of later? Dan is de kans groot dat je met een slimme meter te maken hebt. Dit is echter geen feilloze methode — het kan zijn dat je een later gebouwd model van een reguliere digitale meter hebt. Zoek dus voor de zekerheid toch naar een P1-poort.

Kijk naar het model van jouw (slimme) meter

Als laatst kan je naar het merk en model van je meter kijken. Ook deze oplossing werkt niet altijd, sinds modellen soms andere namen hebben. Het kan dus dat je wel een slimme meter hebt, maar dat deze niet in de lijst staat.

De volgende modellen zijn slimme meters die in Nederland worden gebuikt:

 • IskraAM550
 • IskraM382
 • Kamstrup382JxC
 • LandysGyr E360
 • LandysGyr E350
 • KaifaE0025
 • KaifaMA105
 • KaifaMA304
 • SagemcomS210
 • SagemcomT210-D
 • SagemcomXS210
 • SagemcomT211
 • SagemcomS211
 • ZIVCTA5

Heb ik een slimme gasmeter?

De voorbeelden hierboven gelden alleen voor stroommeters, maar de vuistregel voor gasmeters is vrij simpel. Heb je een slimme stroommeter? Dan is je gasmeter hoogstwaarschijnlijk ook slim. Andersom geldt hetzelfde; heb je geen slimme stroommeter? Dan is je gasmeter helaas ook niet slim.

Je gasmeter wordt namelijk aangesloten aan je slimme (stroom)meter. Jouw slimme meter kan zo precies jouw dagelijks stroom- en gasverbruik doorgeven aan jouw energieleverancier.

Hoe krijg ik een slimme meter?

Heb je geen slimme meter? Dan loop je wat bespaarkansen mis, zoals bijvoorbeeld een voordeliger dynamisch energiecontract. Gelukkig kunnen de meeste huishoudens zelf een slimme meter aanvragen. Dit doe je door contact op te nemen met je netbeheerder.

Hoeveel kost een slimme meter?

Als je nooit het aanbod hebt gekregen om een slimme meter te laten installeren door jouw netbeheerder, zou het aanvragen van een slimme meter in principe niks moeten kosten — je moet dan echter wel je beurt afwachten. Wil je de meter eerder laten installeren? Dan kan het zijn dat jouw netbeheerder een bedrag van maximaal €72,60 vraagt.

Als je dat aanbod wel hebt gekregen, maar hebt geweigerd, kan jouw netbeheerder ook dat bedrag in rekening brengen.

Wat heb ik aan een slimme meter?

Een slimme meter kan precies bijhouden hoeveel en wanneer je energie verbruikt. Dat betekent dat je meer inzicht krijgt over jouw verbruik, en je gewoontes daar ook op kan aanpassen. Met een slimme meter is het bijvoorbeeld een stuk makkelijker om te zien dat een apparaat in huis veel stroom aan het verbruiken is.

Ook kan je hierdoor profiteren van een dynamisch energiecontract. Met zo’n contract betaal je de fluctuerende prijzen van energie en kan je gemiddeld wel 46% besparen op jouw energierekening. Heb je een slimme meter, of wil je die laten installeren? Bereken dan hieronder snel en eenvoudig jouw aanbod bij NextEnergy!