22/1/2024
Nieuws

Salderen in 2025 — gaat er iets veranderen?

Volgens een wetsvoorstel zou de salderingsregeling in 2025 langzaam beginnen met afbouwen. De Eerste Kamer heeft het huidige wetsvoorstel echter weggestemd. Wat betekent dat voor zonnepanelen eigenaren, en voor niet-eigenaren? Daar duiken we dit artikel dieper in.

Hoe werkt salderen ook alweer?

De salderingsregeling bestaat al zo’n 20 jaar in Nederland. Het werd in 2004 geïntroduceerd om een investering in zonnepanelen aantrekkelijker te maken voor Nederlandse huishoudens. Met een vast of variabel contract wordt het salderen een simpele rekensom: voor elke kWh die je levert aan het net, streep je een kWh verbruik weg. Als je in een jaar dus 3.000 kWh opwekt en ook 3.000 kWh verbruikt, kom je uit op een netto verbruik van 0 kWh, en betaal je dan ook € 0. Dit wegstrepen noemen we salderen.

Met een dynamisch energiecontract werkt dat iets anders — daar komen we later in dit artikel op terug.

Hoe zat het met de terugleververgoeding?

Je kan alleen over jouw verbruik salderen. Als je dus 3.500 kWh levert en 3.000 kWh verbruikt, kan je die overige 500 kWh niet salderen. In plaats daarvan krijg je een terugleververgoeding, vaak een paar cent per kWh. Deze terugleververgoeding heb je afgesproken met jouw energieleverancier.

Nu we weer helemaal op snelheid zijn wat betreft salderen, is het tijd om te kijken naar het afbouwen van de salderingsregeling, of eerder het gebrek daarvan.

Salderen gaat niet afbouwen in 2025

Het afbouwen van de salderingsregeling is al een aantal jaren een groot vraagstuk, eentje waar we nu antwoord op hebben. Nadat de Eerste Kamer het wetsvoorstel heeft weggestemd op 13 februari 2024, gaat de huidige salderingsregeling vooralsnog niet veranderen. Dit betekent niet dat de salderingsregeling voor altijd blijft, maar voorstanders van het afbouwen zullen een nieuw wetsvoorstel moeten indienen die vervolgens weer door beide kamers moet worden goedgekeurd. Dat vergt meestal veel tijd, dus verwacht binnenkort nog geen nieuw wetsvoorstel.

Wat als de afbouw wel was goedgekeurd?

Hoewel de salderingsregeling in de nabije toekomst niet zal veranderen, is het wel handig om te weten hoe de afbouw zou werken als het wetsvoorstel wel was goedgekeurd.

Dit scenario zou betekenen dat het percentage van jouw verbruik dat je kan salderen ieder jaar (of ieder ander jaar) zal afnemen. Momenteel kan je 100% van jouw verbruik salderen. Als deze regeling dat zou afbouwen naar 80%, kan je dus nog maar 80% van jouw verbruik salderen. Laten we dat aan de hand van een rekensom wat meer in detail bekijken.

Steph wekt in een jaar 3.000 kWh op, en verbruikt ook 3.000 kWh. Met 100% salderen zou ze uitkomen op 0 kWh netto verbruik. Om de rekensom simpel te houden, gaan we ervan uit dat Steph een vast energiecontract heeft. Ze betaalt € 0 aan stroomkosten.

Met 80% salderen kan ze nog maar 2.400 kWh van haar verbruik wegstrepen. Ze zal voor de resterende 600 kWh haar normale tarief moeten betalen. Laten we uitgaan van een tarief van €0,35 per kWh. Steph betaalt dan:

600 kWh x € 0,35 = € 210

Maar wacht, hoe zit het met de terugleververgoeding? Steph heeft door het hypothetische afbouwen van de salderingsregeling wél een overschot aan stroom geleverd aan het net. Ze krijgt hierdoor een terugleververgoeding voor die extra 600 kWh. Stel dat haar terugleververgoeding € 0,09 is, dan worden haar daadwerkelijke kosten:

600 kWh x (€ 0,35 - € 0,09) = € 156

Het afbouwen van de salderingsregeling had dus voor hogere kosten gezorgd onder eigenaren van zonnepanelen. Dankzij de terugleververgoeding bleven huishoudens met zonnepanelen wel profiteren van goedkopere stroom ten opzichte van niet-eigenaren van zonnepanelen. Sinds de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, blijft het scenario hierboven voor nu nog hypothetisch.

Waarom eigenlijk de salderingsregeling afbouwen?

We weten nu dus dat de salderingsregeling in haar huidige vorm blijft, maar wat was eigenlijk de reden dat sommige overheidsleden het wilden afbouwen?

1. De salderingsregeling heeft zijn werk gedaan

De salderingsregeling werd geïntroduceerd om de aanschaf van zonnepanelen interessant te maken, met een groenere samenleving als doel. Het is niet overdreven om te zeggen dat dit een enorm succes was. 1 op de 4 huishoudens in Nederland heeft zonnepanelen, waardoor we naar verhouding de meeste zonnepanelen in Europa hebben.

Volgens o.a. demissionair minister Jetten was dit dan ook een reden om de salderingsregeling af te bouwen.

2. Hogere energieprijzen voor niet-eigenaren

Traditionele energieleveranciers maken extra kosten door de salderingsregeling. Je streept met een vast of variabel energiecontract namelijk goedkopere stroom (die vooral in de vroege middag wordt opgewekt) weg tegen duurdere stroom die je meestal tijdens piekuren verbruikt. Die kosten rekenen ze door naar de klant in hun tarieven. Als je onder de salderingsregeling een netto verbruik van 0 had, merkte je daar niks van. Huishoudens zonder zonnepanelen betalen daardoor iets hogere tarieven dan anders het geval zou zijn.

3. Zonnepanelen zouden rendabel blijven

Zonnepanelen zouden hoe dan ook rendabel blijven, ook als de afbouw goedgekeurd werd. Volgens Milieu Centraal zijn de kosten van zonnepanelen in de afgelopen 10 jaar bijvoorbeeld met 27 procent gedaald.

Ook blijkt uit onderzoek van TNO dat je zonder salderen nog steeds had kunnen rekenen op een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar.

Salderen met een dynamisch energiecontract — hoe werkt dat?

We hebben tot nu toe een vast contract als voorbeeld gehanteerd om de rekensommen zo simpel mogelijk te houden. Met een dynamisch energiecontract werkt salderen namelijk iets anders. Met dynamische stroom profiteer je van fluctuerende uurprijzen. Tijdens dalmomenten, vaak in de vroege middag of ’s nachts, betaal je minder voor stroom dan tijdens piekuren.

Daar staat tegenover dat salderen en terugleververgoedingen ook dynamisch werken. Hiervoor pakken we weer een rekenvoorbeeld erbij. We generaliseren een beetje om de som niet te complex te maken.

Theo zijn zonnepanelen wekken in de middag 5 kWh op. Tijdens deze uren is de stroomprijs inclusief inkoopvergoeding € 0,10. Al deze stroom wordt geleverd aan het stroomnet.

Hij komt ’s avonds thuis en begint stroom te verbruiken. Toevallig verbruikt hij voor dit rekenvoorbeeld precies 5 kWh tegen een stroomprijs van € 0,14, ook inclusief inkoopvergoeding.

Theo heeft dus duurdere stroom verbruikt dan hij heeft opgewekt. Met een dynamisch energiecontract betaalt hij dat verschil, in dit geval:

  • 5 x € 0,04 = €0,20

Omdat hij een netto verbruik had van 0, wordt de energiebelasting wél gewoon weggestreept. Dit is de grootste kostenpost voor stroom, sinds de energiebelasting op stroom in 2024 ongeveer € 0,13 per kWh is. Dankzij zijn zonnepanelen betaalt Theo dus alsnog veel minder voor stroom.

Als Theo zijn verbruik had gestuurd, bijvoorbeeld door een (vaat)wasje te programmeren om tijdens een dalmoment te draaien, had hij zijn verbruik beter kunnen wegstrepen. Zo wordt hij met een dynamisch energiecontract beloond om na te denken over zijn verbruik, en helpt hij ons overbelastte stroomnet weer in balans te brengen.

Wat betekent het blijven van de salderingsregeling?

Het is op het eerste oog goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen. Je zal blijven profiteren van het salderen zoals je dat gewend bent. Er is nog wel een grote vraag: hoe nu verder? Een aantal energieleveranciers zijn namelijk begonnen met het rekenen van een vergoeding voor hun klanten met zonnepanelen. In plaats van hun verliezen aan de salderingsregeling terug te verdienen door hun tarieven wat te verhogen, vragen ze nu om een vast maandelijks bedrag.

Ook bieden steeds minder energieleveranciers welkomstbonussen voor nieuwe klanten met zonnepanelen. Zo wordt je eigenlijk indirect benadeeld voor een slimme en duurzame keuze die je hebt gemaakt. Dat vinden wij niet eerlijk, kies daarom voor een energieleverancier die geen vaste kosten rekent voor het terugleveren van stroom.

Een alternatieve (en slimmere) oplossing is het aanschaffen van een thuisbatterij. Door jouw opgewekte stroom op te slaan in plaats van terug te leveren, bespaar je enorm veel op jouw energierekening. En dat is lang niet alles, met een slimme thuisbatterij kan je namelijk automatisch handelen in stroom wanneer de prijzen het gunstigst zijn voor jou. Daar verdien je tot wel € 1.800 per jaar mee, en help je ons stroomnet in balans te brengen.

Met een thuisbatterij ben jij dus niet meer afhankelijk van de salderingsregeling en de maatregelen die sommige energieleveranciers nemen. En met de inbegrepen btw-teruggave service heb jij jouw investering in 7 jaar alweer terugverdiend! Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze modellen of neem contact op met onze experts via 030 203 5800.