22/1/2024
Nieuws

Salderen in 2025 — gaat er iets veranderen?

Volgens een wetsvoorstel zou de salderingsregeling in 2025 langzaam beginnen met afbouwen. De Eerste Kamer heeft het huidige wetsvoorstel echter weggestemd. Wat betekent dat voor zonnepanelen eigenaren, en voor niet-eigenaren? Daar duiken we dit artikel dieper in.

Hoe werkt salderen ook alweer?

De salderingsregeling bestaat al zo’n 20 jaar in Nederland. Het werd in 2004 geïntroduceerd om een investering in zonnepanelen aantrekkelijker te maken voor Nederlandse huishoudens. Met een vast of variabel contract wordt het salderen een simpele rekensom: voor elke kWh die je levert aan het net, streep je een kWh verbruik weg. Als je in een jaar dus 3.000 kWh opwekt en ook 3.000 kWh verbruikt, kom je uit op een netto verbruik van 0 kWh, en betaal je dan ook € 0,-. Het wegstrepen van de energiebelasting noemen we salderen.

Met een dynamisch energiecontract wordt jouw energiebelasting ook gewoon één op één weggestreept. Het verrekenen van uurprijzen werkt echter iets anders — daar komen we later in dit artikel op terug.

Hoe zat het met de terugleververgoeding?

Je kan alleen over jouw verbruik salderen. Als je dus 3.500 kWh levert en 3.000 kWh verbruikt, kan je die overige 500 kWh niet salderen. In plaats daarvan krijg je een terugleververgoeding, vaak een paar cent per kWh. Deze terugleververgoeding heb je afgesproken met jouw energieleverancier.

Nu we weer helemaal op snelheid zijn wat betreft salderen, is het tijd om te kijken naar het afbouwen van de salderingsregeling, of eerder het gebrek daarvan.

Salderen gaat niet afbouwen in 2025

Het afbouwen van de salderingsregeling is al een aantal jaren een groot vraagstuk, eentje waar we nu antwoord op hebben. Nadat de Eerste Kamer het wetsvoorstel heeft weggestemd op 13 februari 2024, gaat de huidige salderingsregeling vooralsnog niet veranderen. Dit betekent niet dat de salderingsregeling voor altijd blijft, maar voorstanders van het afbouwen zullen een nieuw wetsvoorstel moeten indienen dat vervolgens weer door beide kamers moet worden goedgekeurd. Dat vergt meestal veel tijd, dus verwacht binnenkort nog geen nieuw wetsvoorstel.

Wat als de afbouw wel was goedgekeurd?

Hoewel de salderingsregeling in de nabije toekomst niet zal veranderen, is het wel handig om te weten hoe de afbouw zou werken als het wetsvoorstel wel was goedgekeurd.

Dit scenario zou betekenen dat het percentage van jouw verbruik dat je kan salderen ieder jaar (of ieder ander jaar) zal afnemen. Momenteel kan je 100% van jouw verbruik salderen. Als deze regeling dat zou afbouwen naar 80%, kan je dus nog maar 80% van jouw verbruik salderen. Laten we dat aan de hand van een rekensom wat meer in detail bekijken.

Steph wekt in een jaar 3.000 kWh op, en verbruikt ook 3.000 kWh. Met 100% salderen zou ze uitkomen op 0 kWh netto verbruik. Om de rekensom simpel te houden, gaan we ervan uit dat Steph een vast energiecontract heeft. Omdat ze daarom alles één op één wegstreept, betaalt ze € 0,- aan stroomkosten.

Met 80% salderen kan ze nog maar 2.400 kWh van de energiebelasting van haar verbruik wegstrepen. Ze zal voor de resterende 600 kWh haar normale en volledige tarief moeten betalen. Laten we uitgaan van een tarief van €0,35 per kWh. Steph betaalt dan:

600 kWh x € 0,35 = € 210,-

Maar wacht, hoe zit het met de terugleververgoeding? Steph heeft door het hypothetische afbouwen van de salderingsregeling wél een overschot aan stroom geleverd aan het net. Ze krijgt hierdoor een terugleververgoeding voor die extra 600 kWh. Stel dat haar terugleververgoeding € 0,09 is, dan worden haar daadwerkelijke kosten:

600 kWh x (€ 0,35 - € 0,09) = € 156,-

Het afbouwen van de salderingsregeling had dus voor hogere kosten gezorgd onder eigenaren van zonnepanelen. Dankzij de terugleververgoeding bleven huishoudens met zonnepanelen wel profiteren van goedkopere stroom ten opzichte van niet-eigenaren van zonnepanelen. Sinds de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, blijft het scenario hierboven voor nu nog hypothetisch.

Waarom eigenlijk de salderingsregeling afbouwen?

We weten nu dus dat de salderingsregeling in haar huidige vorm blijft, maar wat was eigenlijk de reden dat sommige overheidsleden het wilden afbouwen?

1. De salderingsregeling heeft zijn werk gedaan

De salderingsregeling werd geïntroduceerd om de aanschaf van zonnepanelen interessant te maken, met een groenere samenleving als doel. Het is niet overdreven om te zeggen dat dit een enorm succes was. 1 op de 4 huishoudens in Nederland heeft zonnepanelen, waardoor we naar verhouding de meeste zonnepanelen in Europa hebben.

Volgens o.a. demissionair minister Jetten was dit dan ook een reden om de salderingsregeling af te bouwen.

2. Hogere energieprijzen voor niet-eigenaren

Traditionele energieleveranciers maken extra kosten door de salderingsregeling. Je streept met een vast of variabel energiecontract namelijk goedkopere stroom (die vooral in de vroege middag wordt opgewekt) weg tegen duurdere stroom die je meestal tijdens piekuren verbruikt. Die kosten rekenen ze door naar de klant in hun tarieven. Als je onder de salderingsregeling een netto verbruik van 0 had, merkte je daar niks van. Huishoudens zonder zonnepanelen betalen daardoor iets hogere tarieven dan anders het geval zou zijn.

3. Zonnepanelen zouden rendabel blijven

Zonnepanelen zouden hoe dan ook rendabel blijven, ook als de afbouw goedgekeurd werd. Volgens Milieu Centraal zijn de kosten van zonnepanelen in de afgelopen 10 jaar bijvoorbeeld met 27 procent gedaald.

Ook blijkt uit onderzoek van TNO dat je zonder salderen nog steeds had kunnen rekenen op een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar.

Salderen met een dynamisch energiecontract — hoe werkt dat?

We hebben tot nu toe een vast contract als voorbeeld gehanteerd, maar hoe werkt dat met een dynamisch energiecontract? Met dynamische stroom profiteer je van fluctuerende uurprijzen. Tijdens dalmomenten, vaak in de vroege middag of ’s nachts, betaal je minder voor stroom dan tijdens piekuren. Ook zijn er natuurlijk verschillen in stroomprijzen tussen de zomer en winter. Dat vinden we een logischer en eerlijker systeem voor iedereen.

Daar staat tegenover dat je niet een goedkoop uur aan stroomopwek één op één kan wegstrepen tegen een duur uur aan verbruik. Dat is waar dynamisch salderen verschilt van wat je misschien gewend bent. 

Wanneer we het over salderen hebben, dan bedoelen we het wegstrepen van overheidsheffingen, namelijk de energiebelastingen. Dit werkt nog gewoon op jaarbasis. Heb jij aan het einde van jouw contractjaar een netto verbruik van 0? Dan wordt de energiebelasting over jouw verbruik gewoon weggestreept zoals je gewend bent.

Het verrekenen van energieprijzen werkt echter op uurbasis. Alle verbruikte kWh’s worden in rekening gebracht tegen de beursprijzen op het moment van verbruik, inclusief de inkoopvergoeding en de btw. Andersom werkt het hetzelfde – wanneer jij stroom teruglevert aan het net, wordt dat afgerekend tegen de huidige beursprijs.

Er kan dus een verschil ontstaan in hoeveel jouw zonnepanelen opbrengen, en hoeveel je betaalt voor stroom. Dat betekent in de praktijk dat je waarschijnlijk nog steeds zal betalen voor stroom, maar wel goedkoper uit bent dan een huishouden zonder zonnepanelen. Ook worden vaste en variabele energiecontracten in de toekomst minder interessant voor eigenaren van zonnepanelen, sinds traditionele energieleveranciers zijn begonnen met het rekenen van vaste kosten voor het salderen.

Wat betekent het blijven van de salderingsregeling?

Het is op het eerste oog goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen. Je zal blijven profiteren van het salderen zoals je dat gewend bent. Er is nog wel een grote vraag: hoe nu verder? Een aantal energieleveranciers zijn namelijk begonnen met het rekenen van een vergoeding voor hun klanten met zonnepanelen. In plaats van hun verliezen aan de salderingsregeling terug te verdienen door hun tarieven wat te verhogen, vragen ze nu om een vast maandelijks bedrag.

Ook bieden steeds minder energieleveranciers welkomstbonussen voor nieuwe klanten met zonnepanelen. Zo word je eigenlijk indirect benadeeld voor een slimme en duurzame keuze die je hebt gemaakt. Dat vinden wij niet eerlijk, kies daarom voor een energieleverancier die geen vaste kosten rekent voor het terugleveren van stroom.

Een alternatieve (en slimmere) oplossing is het aanschaffen van een thuisbatterij. Door jouw opgewekte stroom op te slaan in plaats van terug te leveren, bespaar je enorm veel op jouw energierekening. En dat is lang niet alles, met een slimme thuisbatterij kan je namelijk automatisch handelen in stroom wanneer de prijzen het gunstigst zijn voor jou. Daar verdien je tot wel € 1.800 per jaar mee, en help je ons stroomnet in balans te brengen.

Met een thuisbatterij ben jij dus niet meer afhankelijk van de salderingsregeling en de maatregelen die sommige energieleveranciers nemen. En met de inbegrepen btw-teruggave service heb jij jouw investering in 7 jaar alweer terugverdiend! Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze modellen of neem contact op met onze experts via 030 203 5800.