21/1/2023
Tips & tricks

Hoe speel ik in op dalmomenten?

Oude windmolen naast moderne windturbine in een landelijk landschap onder een helderblauwe lucht.

Bij NextEnergy wordt met regelmaat gesproken over profiteren van dalmomenten. Voor nieuwe NextEnergy klanten is het misschien niet direct duidelijk wat hiermee wordt bedoeld. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Bij een dynamisch energiecontract maak je gebruik van energie die tegen de beursprijs (plus inkoopvergoeding, energiebelasting en BTW) van het moment wordt geleverd. Stroomprijzen veranderen per uur en gasprijzen per dag. Je kunt de (dynamische) energieleverancier zien als de handelaar die de energie rechtstreeks vanuit de energiebeurs aan jou doorstuurt. Bij vaste of variabele contracten betaal je een tarief dat altijd hetzelfde is en gedurende een periode vast staat. Uit cijfers van het CBS is gebleken dat je in 2022 flink kon besparen met een dynamisch energiecontract.

Actuele energieprijzen in NextEnergy app

Hoe weet ik wanneer de energieprijs laag is?

Dalmomenten zijn al lang niet meer alleen ‘s nachts. Het energienet raakt meerdere keren per dag overbelast door natuurlijke energie opwek (zon en wind). Dat resulteert in zeer lage energieprijzen waar jij, als onze klant van profiteert.

Via onze app kun je dagelijks rond 16:00 de stroomprijzen van de volgende dag bekijken. Deze prijzen kunnen behoorlijk verschillen van uur tot uur.

Download gratis in de App Store (iOS) of Google play (Android)

Lees hier meer over de werking van de app.

Hoe profiteer ik van een lage energieprijs?

Een veelgebruikte methode is om ‘energieslurpende’ elektrische apparaten zoals de wasmachine, droger of vaatwasser aan te zetten tijdens deze dalmomenten. Dat kan op het moment zelf, maar vaak ook met een tijdschakelaar of Smart-technologie van het apparaat. Raadpleeg hiervoor de handleiding van jouw wasmachine, droger of vaatwasser.  

Een andere manier om extra dalmomenten te benutten  is door gebruik te maken van een thuisbatterij. Sla energie op wanneer de prijs laag (of zelfs gratis) is en gebruik de opgeslagen energie wanneer prijzen hoger zijn. Zo ben je zelfvoorzienend, onafhankelijk én help je mee met balanceren van het energienet. Lees hier meer over onze NextBattery.