2/8/2023

Hoe stel ik slim laden in?

Persoon bedient smartphone-app naast auto in stedelijke omgeving.

Dit artikel bevat een stap-voor-stap uitleg waarmee je meteen kan beginnen met het slim opladen van je elektrische voertuig.

Stap 1: Download de NextEnergy app

Slim laden werkt alleen met een dynamisch contract bij NextEnergy, en de bijbehorende app. Lees hier meer over het afsluiten van een dynamisch energiecontract. Een dynamisch energiecontract is nodig omdat je met een vast of variabel contract niet kan profiteren van fluctuerende beursprijzen, en dus ook geen gebruik kan maken van slim laden.

Overzicht van het eerste scherm van slim laden bij NextEnergy

Stap 2: Verbind je auto met de app

Voor het verbinden, kijk eerst of jouw auto slim laden ondersteunt. Zie hiervoor dit document.

Navigeer binnen de app naar het Laden scherm. Hier zie je een knop om een auto toe te voegen. Selecteer het merk, model, en de versie van je auto en druk daarna op ‘Auto verbinden’.

Hierna kom je bij een inlogscherm van jouw automerk. Door in te loggen met het account dat je bij je autofabrikant hebt, authenticeer je de NextEnergy app om te communiceren met jouw auto en zo het laden aan te sturen. Weet je deze inloggegevens niet meer? Neem dan contact op met je autofabrikant.

Voor slim laden moet je de NextEnergy app toegang geven tot bepaalde data zoals de locatie van je auto. Deze data wordt alleen gebruikt voor de slim laden functionaliteit.

Als jouw auto slim laden niet ondersteunt, maar wel verbonden kan worden, kan je er alsnog gebruik van maken als je een (idealiter slimme) laadpaal hebt van de volgende merken:

  • Easee
  • Zaptec
  • Wallbox

In dat geval koppel je na de auto ook jouw laadpaal aan de NextEnergy app.

Slim laden instellingen in de NextEnergy app

Stap 3: Stel je vertrektijden in

Als je auto eenmaal gekoppeld is, krijg je een overzicht met de laadgeschiedenis van je auto. Hier kan je ook slim laden gemakkelijk met een schakel aanzetten.

Om optimaal gebruik te maken van slim laden moet je een laadschema maken. Hier geef je aan op welk tijdstip je per dag vertrekt, zo weet de app altijd wanneer je een volle accu nodig hebt. Je kan dit altijd gemakkelijk aanpassen.

Overzicht van een slim laden laadschema in de NextEnergy app

Stap 4: Stel je laadpercentages in

Er zijn twee oplaadpercentages die je moet instellen om gebruik te maken van slim laden. Het eerste is het directe oplaadpercentage, en het tweede is het slimme oplaadpercentage.

Als je bijvoorbeeld 40-90% aangeeft, zal je auto zo snel mogelijk naar 40% opladen (handig als je snel weer op pad moet), waarna het overgaat op slim laden tot 90%. Hoewel slim laden het meest bespaart, is het aan te raden om altijd een direct oplaadpercentage in te stellen voor het geval dat je onverwacht de auto nodig hebt.

Stap 5: profiteer!

De app neemt nu het laadproces voor jou over wanneer je auto thuis is aangesloten!