3/7/2024
Dynamische prijzen

Het variabele contract: is het de droom van iedere energieleverancier?

De meeste huishoudens weten dat het loont om een oogje open te houden als het gaat om je energiecontract. Maar wat als je niet ieder jaar een nieuw vast contract wilt zoeken? Dan lijkt een variabel contract de slimste keuze. Lekker makkelijk, maar je bent zo wel héél duur uit.

Slapend rijk worden

Traditionele energieleveranciers hebben namelijk het liefst dat je niet nadenkt over je rekening. Daarom word je meestal ook automatisch overgezet naar variabel wanneer de contractduur van je vaste contract afloopt. En dat is precies wanneer de leverancier het meest aan je zal verdienen.

Variabele contracten zijn namelijk over het algemeen duurder dan vaste of dynamische alternatieven, eigenlijk zonder goede reden. Vaste contracten zijn duur omdat de leverancier risicomarges rekent boven op de basistarieven. Ze nemen namelijk een risico wanneer ze jou garanderen van een vaste prijs over een lange periode. Niet fijn voor jou als klant, maar het is in ieder geval wel logisch.

Waarom worden er dan eigenlijk even hoge marges gerekend bij een variabel contract? De leverancier mag maandelijks hun tarieven veranderen, dus er wordt lang niet zo’n groot risico genomen. Dit betekent dat je als klant vaak betaalt voor een risico dat er niet is. Leveranciers kunnen hun tarieven aanpassen aan de actuele marktomstandigheden, wat betekent dat ze geen lange termijn voorspellingen hoeven te maken. Dit maakt het variabele contract erg lucratief voor hen, zonder dat ze daadwerkelijk dezelfde risico's lopen als bij een vast contract.

Geen zekerheid, wel kosten 

Een ander nadeel van een variabel contract is het gebrek aan zekerheid. In 2021 en 2022 schoten de energieprijzen omhoog, en met een variabel contract kreeg je al snel een envelop van je leverancier op de mat met het nieuws dat je meer ging betalen voor stroom en gas.

Eind 2022 begonnen de energieprijzen weer te dalen. Je zou denken dat je dan net zo snel een envelop met goed nieuws zou krijgen, maar uit data van het CBS blijkt dat verlagingen van energietarieven net wat langer op zich lieten wachten.

Als je liever niet je energie vastzet, was je de afgelopen anderhalf jaar een stuk goedkoper uit met een dynamisch energiecontract. Daarmee beweeg je ook met de marktomstandigheden mee, maar dan zonder onnodige risicomarges. Het resultaat? Wel 46% lagere prijzen dan het gemiddelde variabele contract in 2023 (bron variabele prijzen: CBS).

De beste tips en alternatieven

Wil je toch een variabel contract, of ben je juist op zoek naar iets anders? We hebben wat handige tips én alternatieven voor een variabel energiecontract op een rijtje gezet.

Tip 1: weet wanneer je vergelijkt

Het is altijd goed om tarieven van leveranciers met elkaar te vergelijken, maar vergeet niet op te letten wanneer je ze met elkaar vergelijkt. Variabele tarieven veranderen meestal twee keer per jaar, vaak in januari en juli. Als je dus in november een goede variabele deal lijkt tegen te komen, kan die alweer snel veranderen.

Tip 2: stap over als je niet tevreden bent

Vergeet niet dat je nergens aan vast zit met een variabel energiecontract. Ben je niet blij met hoe je tarieven veranderen? Stap gewoon over naar een andere leverancier. Klanten die niet overstappen, ook wel ‘slapers’ genoemd, zijn een goudmijn voor de variabele energieleverancier.

Tip 3: kijk naar de korting

Traditionele energieleveranciers geven torenhoge welkomstbonussen om je lekker te maken, maar die moeten ze ook terug zien te verdienen. Dat betekent dat je te hoge tarieven gaat betalen voor jouw stroom en gas, en uiteindelijk even duur (of zelfs duurder) uit bent. Wij geven je liever een wat kleinere welkomstbonus zodat we je tarieven ook lekker laag kunnen houden. 

Tip 4: kies voor dynamisch

Het voordeel van variabel is dat je nergens vast aan zit, en daarom ook kan overstappen wanneer je wilt. Met een dynamisch energiecontract profiteer je van dezelfde voordelen, en komen er nog wat bovenop. Je bent namelijk goedkoper uit, en je beweegt écht met de markt mee. In de praktijk pakt dat erg positief uit, vooral nu de energieprijzen weer aan het dalen zijn ten opzichte van een paar jaar terug. Het enige dat je nodig hebt voor een dynamisch energiecontract is een slimme meter.

Stap nu af van variabel en begin met besparen

Het fijne aan een variabel energiecontract is dat je er alweer snel van kan afstappen. Klaar om de upgrade naar dynamisch te maken? Je hebt binnen een minuut je aanbod bij NextEnergy berekend.