Het energieleverancier overstappen-plan

We nemen je stap voor stap door het proces zodat jij zorgeloos kan overstappen van energieleverancier. Grofweg zijn er vier stappen die je moet nemen om de juiste overstap te maken:

  1. Kijk goed naar jouw huidige contract
  2. Vergelijk energietarieven
  3. Ga door het inschrijfproces
  4. Maak de overstap


De stappen zelf zijn gelukkig ook niet complex, maar er zijn af en toe wat valkuilen waar je voor moet oppassen. Zo kan jij een beter geïnformeerde keuze maken in de overstap.

1

Kijk naar jouw contract voor het overstappen van energieleverancier

De eerste stap bij het overstappen van energieleverancier is om te kijken naar jouw huidige energiecontract. Allereerst wil je zeker zijn van jouw type energiecontract, daar zijn er drie van:

Vaste energiecontracten duren vaak tussen de 1 en 3 jaar, en geven jou één vaste stroom- en gasprijs die je tijdens de duur van dat contract betaalt. Je betaalt dan vaak meer dan de daadwerkelijke waarde van energie voor wat extra zekerheid. Met een vast contract zit je meestal ook vast aan een opzegvergoeding.

Variabele energiecontracten hebben geen vooraf bepaalde tijdsduur. De tarieven veranderen meestal twee keer per jaar; op 1 januari en 1 juli. Die verandering wordt gemaakt op basis van de energiemarkt, en jouw tarieven kunnen dan stijgen of dalen. Belangrijk om te weten: bij extreme stijgingen in energieprijzen mag de energieleverancier jouw tarieven vroegtijdig wijzigen. Ze moeten jou altijd een maand van tevoren hierover informeren.

Dynamische energiecontracten zijn een vrij nieuw concept. Je betaalt met een dynamisch contract de actuele energieprijzen. Zo hoeft de energieleverancier geen risicomarges te rekenen omdat ze niet voor een langere periode de prijs moeten vastzetten, en zo ben jij meestal goedkoper uit. Ook kan je met een dynamisch contract extra besparen tijdens dalmomenten, uren waarin stroom (veel) goedkoper is dan gemiddeld.

Opzegvergoeding bij het overstappen

Voordat je begint met overstappen van energieleverancier loont het dus om eerst goed te kijken naar jouw huidige energiecontract, en niet alleen naar de energietarieven. Bij vaste contracten mag jouw huidige energieleverancier namelijk (meestal) een opzegvergoeding rekenen. Dat is een bedrag dat jij moet betalen wanneer je vroegtijdig overstapt, en dat kan aardig in de kosten oplopen.

Heb je een vast contract en ben je benieuwd naar jouw opzegvergoeding?

Neem contact op met jouw huidige energieleverancier en ze moeten jou precies vertellen hoeveel je moet betalen bij een vroegtijdige overstap.

Heb je geen vast contract?

Dan betaal je ook geen opzegvergoeding.

2

Vergelijk tarieven bij het overstappen

Als je eenmaal een goed beeld hebt van jouw huidige energietarieven, kan je gaan vergelijken bij andere energieleveranciers. Kijk op de website van energieleveranciers en bereken daar jouw aanboden. Hierbij zijn er echter wel een paar factoren die je in gedachten moet houden.

Allereerst moet je goed kijken of de energiebelasting in de basisprijs wordt inbegrepen. Sommige energieleveranciers laten de prijs per kWh stroom en m³ gas namelijk apart zien van de energiebelasting, waardoor hun basisprijzen lager lijken dan de rest. Vergeet dus niet dat je in 2024 over elke verbruikte kWh stroom nog ongeveer €0,13 betaalt, en €0,70 per m³ gas (inclusief BTW). Bij NextEnergy zie je altijd de daadwerkelijke prijzen van stroom en gas.

Daarnaast is het ook handig om te kijken naar het termijnbedrag (ook wel maandelijks voorschot), of het gebrek daarvan. Als een energieleverancier een termijnbedrag hanteert, betaal je elke maand hetzelfde afgesproken bedrag. Hierdoor betaal je in de zomer eigenlijk te veel, en in de winter juist te weinig. In de warme maanden maak je dus een buffer waardoor je in de winter geen torenhoge energierekening krijgt omdat je ineens veel meer energie verbruikt. Zo weet jij elke maand precies wat je te wachten staat. Aan het einde van het contractjaar krijg jij een jaarnota. Als je minder hebt verbruikt dan voor jou was ingeschat, en dus te veel hebt betaald in jouw termijnnota’s, dan krijg je geld terug van de energieleverancier. Heb je meer verbruikt? Dan betaal je bij.

Sommige energieleveranciers werken zonder termijnbedrag — je betaalt dan altijd precies voor je verbruik. Fijn in de zomer, maar het kan tot nare verrassingen leiden in de winter. Informeer dus op de website of via de klantenservice of de leverancier met een termijnbedrag werkt of niet.

Termijnbedragen of niet?

Beide systemen hebben voor- en nadelen. Kies dus wat het beste bij jou past. Bij NextEnergy willen we jouw rekeningen voorspelbaar houden en de hoge kosten in de winter voorkomen, daarom hanteren wij een maandelijks termijnbedrag.

Als laatst is het handig om naar de energieprijzen op een langere termijn te kijken. Vooral als je dynamische energieprijzen vergelijkt met vaste- of variabele contracten. In de winter zijn dynamische tarieven namelijk hoger dan in de zomer. Logisch, want er is dan meer vraag naar energie, waardoor prijzen stijgen. In warmere maanden ligt de gemiddelde prijs echter een stuk lager, waardoor je op jaarbasis vaak goedkoper uit bent dan alternatieve contracten.

Als je denkt aan een variabel energiecontract, is het ook belangrijk om de datum in de gaten te houden. Variabele prijzen veranderen namelijk meestal op 1 januari en 1 juli. Als je dus in december een variabel energiecontract afsluit met gunstige tarieven, kan dat alweer snel veranderen. Jouw energieleverancier moet hoe dan ook een maand van tevoren jou informeren over een verandering in jouw tarieven zodat je tijd hebt om over te stappen.

Heb je eenmaal de juiste energieleverancier gevonden? Dan is het tijd om daadwerkelijk over te stappen.

Vaste maandelijkse kosten

Bij elke energieleverancier betaal je maandelijks tussen de €5 en €10 voor stroom, en hetzelfde bedrag voor gas. Deze vaste leveringskosten worden gebruikt om kosten te dekken en het personeel van de energieleverancier te betalen. Bij NextEnergy betaal je €5,99 voor stroom, en €5,99 voor gas.

3

Inschrijven bij een energieleverancier

Het overstappen van energieleverancier hoeft gelukkig helemaal niet complex te zijn. Na het berekenen van jouw aanbod via de website kan je meteen door met het invullen van jouw gegevens. Eenmaal getekend ben jij zo goed als klaar!

4

De overstap van energieleverancier

Je zal nu 20 dagen moeten wachten tot jouw nieuwe energiecontract van start gaat. In deze periode krijg je nog steeds gewoon energie van jouw huidige energieleverancier. De uitzondering is een spoedaanvraag. Hierbij krijg je binnen 24 uur al energie van jouw nieuwe leverancier. Voor een spoedaanvraag moet je meestal een waarborgsom betalen.

Bij NextEnergy verzorgen wij de overstap verder helemaal voor jou. Je hoeft dus ook geen contact meer op te nemen met jouw huidige leverancier. Wij werken met ze samen om te garanderen dat de overstap soepel verloopt en jij nooit zonder energie komt te zitten.

Overstappen bij een verhuizing

Bij een verhuizing is het wél aangeraden om contact op te nemen met jouw huidige energieleverancier, ook bij een overstap. Zij moeten namelijk precies weten waar en wanneer ze moeten leveren als je gaat verhuizen in de overstapperiode van 30 dagen.

Overstappen naar een dynamische energieleverancier?

Al meer dan 246.000 huishoudens in Nederland profiteren dagelijks van dynamische energie. Ook overstappen? Je weet nu hoe snel het kan gaan, en dankzij de actuele energieprijzen pagina kan je gemakkelijk dynamische tarieven over een langere termijn vergelijken met jouw huidige energiecontract. Jouw aanbod bij NextEnergy bereken je snel en gemakkelijk hieronder.

Bel je liever? Dat kan natuurlijk ook! Je kan onze experts elke werkdag bereiken via 030 203 5800.

FAQ

Veelgestelde vragen

Kan ik overstappen van energieleverancier met stadsverwarming?

Ja, je kan nog steeds voor je stroom zelf een energieleverancier uitkiezen. Als je naast stadsverwarming ook een eigen gasaansluiting hebt, kan dat ook voor gas.

Moet ik mijn meterstanden doorgeven bij het overstappen?

Met een slimme meter is het niet nodig om jouw meterstanden handmatig door te geven. Jouw energieleverancier kan dit namelijk zelf aflezen. Met een traditionele meter moet je nog wel jouw meterstanden doorgeven.

Is nu een goed moment om over te stappen van energieleverancier?

Ja, vooral sinds de prijzen na 2022 weer gedaald zijn. Veel Nederlandse huishoudens betalen nog steeds te veel voor hun energie. Daarom kiezen ook steeds meer Nederlanders voor een dynamisch energiecontract — je weet zo altijd dat je de daadwerkelijke energieprijzen betaalt.

Waarom is een slimme meter verplicht?

Het hebben van een slimme meter is een harde voorwaarde. . Wij moeten namelijk precies weten wat iemand wanneer aan elektriciteit en gas verbruikt heeft. En dat kan alleen met een slimme meter goed gemeten worden.  

Daarnaast geloven wij dat dynamische energietarieven nodig  zijn voor het verduurzamen van het energienet. De klant moet beloond worden wanneer hij of zij energie verbruikt op momenten dat er veel energie beschikbaar is. Zoals bijvoorbeeld op een zonnige middag, wanneer de zonnepanelen een hoge piek aan energie produceren. Ook dat kan alleen gemeten worden met een slimme meter.

Heb je nog een oude meter en wil je toch gebruik maken van de diensten van NextEnergy? Dan is het alleen mogelijk om het wettelijke modelcontract af te sluiten. Ons modelcontract vind je hier: Modelcontract NextEnergy.

Biedt NextEnergy ook spoedaansluitingen aan?

Ja, bij NextEnergy kan je ook terecht voor een spoedaansluiting. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

Wordt mijn overstap geregeld door NextEnergy?

Jouw overstap wordt geregeld door ons

Jouw overstap naar NextEnergy wordt door ons geregeld. Jij hoeft je geen zorgen te maken, ook als je niets hoort van je huidige energieleverancier. Ga je verhuizen? Neem dan wel contact op met je energieleverancier om het contract te beëindigen.

 
Heb je een vast contract?

Let dan goed op dat de einddatum van dat contract gelijk staat aan de startdatum bij NextEnergy. Zo voorkom je problemen met je opzegtermijn.

Is het hebben van een slimme meter een harde voorwaarde?

Ja. NextEnergy gelooft dat dynamische energietarieven een belangrijke sleutel zijn om de energietransitie te versnellen. Immers moet de consument beloond worden voor energie gebruik wanneer er een overschot is op het energienet en de prijzen laag zijn. Dit kan alleen worden gemeten indien je ook een slimme meter hebt.

Heb je nog een oude meter?

En wil je graag gebruik maken van de diensten van NextEnergy? Neem dan contact op met jouw netbeheerder om een slimme meter te laten plaatsen. Indien je geen slimme meter hebt, dan is het bij NextEnergy alleen mogelijk om het wettelijke modelcontract af te sluiten.

Ik heb zonnepanelen en maak gebruik van salderingsregels, kan dat ook bij NextEnergy?

Natuurlijk kan dat. NextEnergy loopt voorop in de energietransitie, een belangrijk onderdeel hierin is de eigen opwek met zonnepanelen. Bij NextEnergy vergoeden wij de daadwerkelijke marktprijzen, zowel voor jouw verbruik (levering) als voor jouw opwek (teruglevering). Voor ieder uur salderen we hierbij jouw verbruik met jouw opwek. Indien je meer hebt verbruikt dan opgewekt, betaal je voor de overblijvende volumes de corresponderende uurprijs. Indien je meer hebt opgewekt dan verbruikt, dan krijg je de uurprijs vergoed voor de overblijvende volumes. Je betaalt alleen belasting over jouw netto verbruik per jaar.

jouw bestelling

Product Name
Option 1
-
+
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
$0
Totaal
0
Alle kosten worden pas achteraf in rekening gebracht na een succesvolle installatie.
Bestellen