Benieuwd naar de energietarieven van vandaag en morgen? In deze grafiek lees je gemakkelijk af wat de actuele stroomprijs per kWh is. Deze verandert per uur, en kan tussen piek- en daluren erg verschillen! Onder de grafiek vind je de huidige gasprijs per m³ — deze verandert per dag. Voor een gedetailleerder overzicht van de gasprijzen, zie de actuele gasprijzen pagina.

hoe lees ik de grafiek af?

Als je gewend bent aan een vast of variabel contract, zal een grafiek met dynamische prijzen wel een nieuw gezicht zijn. Het is belangrijk om naar de juiste prijs te kijken — beurs of beurs+.

Beursprijs
De beursprijs is de actuele prijs waartegen wij energie inkopen op de Europese energiebeurs. Dit is dus niet wat jij betaalt voor je energie, maar de kale prijs.

Beursprijs+
De beursprijs+ is de daadwerkelijke prijs die jij betaalt per kWh stroom en m³ gas. Dit bestaat uit de beursprijs, inkoopvergoeding, energiebelasting (in 2024 ongeveer €0,13 per kWh stroom en €0,70 per m³ gas), en 21% BTW.

Icoontje van een lampje, in het licht paars.
Goed om te weten

Hoewel beursprijs+ de actuele stroom- en gasprijzen van NextEnergy weergeeft, moet je voor je maandelijkse of jaarlijkse energiekosten ook rekening houden met de vaste levering- en netbeheerkosten.

Deze betaal je niet per kWh stroom of m³ gas, maar per maand of jaar. De vaste leveringskosten van NextEnergy betreffen maandelijks €5,99 voor stroom en €5,99 voor gas. Je netbeheerkosten worden bepaald door je netbeheerder. De beursprijs+ inclusief deze overige kosten, en met de vermindering energiebelasting daarvan afgetrokken, noemen we de all-in prijs.

Goedkope stroom en gas in 2024

Waar haal je in 2024 goedkope stroom en gas vandaan? Hoewel we de toekomst van energieprijzen niet kunnen voorspellen, kunnen we wel het een en ander leren van het afgelopen jaar.

Zoals je in de grafiek kan zien, zijn de energieprijzen in 2023 behoorlijk gedaald ten opzichte van 2022. De tarieven van voor de energiecrisis hebben we nog niet bereikt, maar je merkt dat prijzen in ieder geval stabieler zijn geworden. We hebben in 2023 dan ook geen enorme en onverwachte stijging in energieprijzen gezien zoals in de jaren daarvoor. Helaas merkte niet elk Nederlands huishouden de daling in energieprijzen even snel.

Neem september 2022, een van de duurste maanden op de energiemarkt ooit. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat je met een variabel energiecontract toen gemiddeld €0,72 per kWh stroom betaalde. Een paar maanden later, in januari van 2023, betaalde je met een variabel energiecontract nog steeds €0,67 per kWh stroom. Je zou dus denken dat de energieprijzen amper waren gedaald in deze periode, maar schijn bedriegt.

In diezelfde maand betaalde je bij NextEnergy gemiddeld €0,47 voor stroom, en in januari was de prijs alweer gedaald naar €0,33. Goedkope stroom en gas vind je dus niet bij een variabel contract waar je prijsstijgingen op de markt snel voelt, en op dalingen juist lang zit te wachten. Ook met een vast contract ben je vaak duurder uit dan met het dynamische alternatief.
Maar waarom zijn dynamische energieprijzen zoveel goedkoper in 2023? Daarvoor moeten we eerst kijken naar hoe energieprijzen worden bepaald.

Hoe wordt de energieprijs in 2024 bepaald?

Energieleveranciers bepalen meestal niet de kale prijs van energie. Dit ligt eerder aan hoeveel er wordt opgewekt en het verwachtte verbruik — vraag en aanbod dus. In de winter wordt er bijvoorbeeld minder energie opgewekt via zonnepanelen, en wordt er meer gas verbruikt omdat je verwarming overuren werkt.

Er zijn ook andere redenen waarom er soms minder energie wordt opgewekt. Energie van fossiele brandstoffen zoals kolen raakt uiteindelijk op. Wanneer deze fabrieken hun deuren moeten sluiten omdat er geen grondstoffen meer zijn, merk je dat in de energieprijzen.

Nog een belangrijke reden om de energietransitie te versnellen — de overstap op duurzame energie is beter voor het milieu én de portemonnee.

Icoontje van een lampje, in het licht paars.
Wat is energiebelasting?

Boven op de kale prijs betaal je energiebelasting. Dat is door de Nederlandse overheid geïntroduceerd om huishoudens in Nederland te stimuleren om zuiniger om te gaan met hun energieverbruik. In 2024 betreft de energiebelasting ongeveer €0,13 per kWh stroom en €0,70 per m³ gas (inclusief BTW). De energiebelasting op stroom is ten opzichte van vorige jaren gedaald, en op gas juist gestegen. Dit is om duurzame alternatieven zoals warmtepompen en zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

Je betaalt dus bij elke energieleverancier dezelfde energiebelasting. Het verschil in energieprijzen in 2024 zit vooral in hoe de leverancier jouw uiteindelijke tarieven berekent. Dat kan aardig verschillen tussen de verschillende soorten contracten.

Hoe vaste & variabele contracten het doen

Als jij een vast of variabel contract afsluit, moet jouw energieleverancier een inschatting maken van de energieprijzen van de komende X aantal jaren of maanden — de prijs staat immers voor een bepaalde tijd vast. Omdat ze geen glazen bol hebben, moeten die leveranciers risicomarges rekenen bovenop de daadwerkelijke energietarieven, oftewel de beursprijzen. Die marges zorgen ervoor dat ze winst blijven maken, ook als de energieprijzen stijgen.

Logisch, maar niet heel eerlijk naar de klant. Je betaalt onder vaste en variabele contracten bijvoorbeeld veel te veel voor energie in de zomer.

Grafische weergave van energieprijsopbouw

Hoe NextEnergy het doet

Bij NextEnergy kopen wij energie in tegen de huidige beursprijzen, en spelen die dan naar jou door met de standaard overige kosten (inkoopvergoeding, energiebelasting, en BTW). Dit vormt dus wat wij de beursprijs+ noemen. Omdat je betaalt voor de actuele energieprijzen, hoeven wij geen schattingen te maken of risicomarges te rekenen.

Dat bespaart ons wat rekenwerk en jou honderden euro’s per jaar! NextEnergy klanten bespaarden in de eerste helft van 2023 namelijk gemiddeld €165 per maand vergeleken met variabele energiecontracten. Dat kwam deels omdat dynamische prijzen simpelweg lager waren, maar ook door het slim benutten van dalmomenten.

Icoontje van een lampje, in het licht paars.
Wat zijn energiebeurzen?

Energieproducenten genereren onze stroom en gas. Die energie gaat (meestal) niet direct naar de klant, maar wordt aangeboden op een energiebeurs. Daar kopen energieleveranciers het in, en leveren dat dan aan hun klanten.

Als we het hebben over beursprijzen, bedoelen we specifiek de actuele EPEX spotprijzen voor stroom, en de TTF day-ahead prijzen voor gas. Beide zijn centrale Europese beurzen waar wij onze energie inkopen.

Dalmomenten benutten

Dynamische contracten zijn gemiddeld vaak goedkoper dan variabele of vaste varianten, maar daar houdt het besparen niet op. Zoals je in de grafiek kan zien is er vrijwel elke dag wel een dalmoment — een periode waarin energieprijzen het laagst zijn. Deze dalmomenten ontstaan wanneer er veel energie wordt opgewekt en juist weinig wordt verbruikt. In extreme gevallen kan de prijs zelfs negatief worden, waardoor je betaald krijgt om stroom te verbruiken!

Tijdens deze uren kan je het meest besparen door grote energieverbruikers aan te sluiten. Programmeer je (vaat)wasmachine om in de middag je wasjes te draaien, en laad dan ook je elektrische auto op. Zo bespaar je honderden euro’s per jaar!

Grafiek met balken tussen twee verticale lijnen, pijlen wijzen naar geselecteerd gebied, duiden een dalmoment aan.

Ook profiteren van dynamische prijzen?

Heb je een vast of variabel contract, en wil je ook profiteren van de dynamische prijzen uit de grafiek? Bereken hieronder gemakkelijk je aanbod zodat je snel kan beginnen met besparen!

FAQ

Veelgestelde vragen

Waarom stijgen energieprijzen?

Energieprijzen stijgen wanneer er meer vraag is dan aanbod. Dit kan komen door veel factoren, zoals minder productie in fabrieken vanwege logistieke problemen, of omdat er weinig zonne- en windenergie wordt opgewekt.

Wat gaan de energieprijzen in de toekomst doen?

De kale beursprijs van energie is lastig te voorspellen. Wel kan je ervan uitgaan dat de energiebelasting op gas zal blijven stijgen, en dat ook netbeheerkosten omhoog zullen gaan om de energietransitie waar te maken.

Wanneer dalen energieprijzen?

Energieprijzen dalen wanneer er minder vraag of juist meer aanbod is. Denk aan zomerperiodes waar weinig gas wordt verbruikt en juist veel stroom wordt opgewekt door zonnepanelen.

Waarom zijn de energieprijzen zo hoog?

Er zijn meerdere redenen voor de hoge energieprijzen. Zowel COVID als de oorlog tussen Rusland en Oekraïne hebben een grote impact gehad op de huidige energieprijzen.

jouw bestelling

Icoon van een zwart kruis.
Product Name
Option 1
-
+
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
$0
Totaal
0
Alle kosten worden pas achteraf in rekening gebracht na een succesvolle installatie.
Bestellen