Benieuwd naar de energietarieven van vandaag en morgen? In deze grafiek lees je gemakkelijk af wat de actuele stroomprijs per kWh is. Deze verandert per uur, en kan tussen piek- en daluren erg verschillen! Onder de grafiek vind je de huidige gasprijs per m³ — deze verandert per dag.

hoe lees ik de grafiek af?

Als je gewend bent aan een vast of variabel contract, zal een grafiek met dynamische prijzen wel een nieuw gezicht zijn. Het is belangrijk om naar de juiste prijs te kijken — beurs of beurs+.

Beursprijs
De beursprijs is de actuele prijs waartegen wij energie inkopen op de Europese energiebeurs. Dit is dus niet wat jij betaalt voor je energie, maar de kale prijs.

Beursprijs+
De beursprijs+ is de daadwerkelijke prijs die jij betaalt per kWh stroom en m³ gas. Dit bestaat uit de beursprijs, inkoopvergoeding, energiebelasting (in 2023 ongeveer €0,15 per kWh stroom en €0,59 per m³ gas), en 21% BTW.

Goed om te weten

Hoewel beursprijs+ de actuele stroom- en gasprijzen van NextEnergy weergeeft, moet je voor je maandelijkse of jaarlijkse energiekosten ook rekening houden met de vaste levering- en netbeheerkosten.

Deze betaal je niet per kWh stroom of m³ gas, maar per maand of jaar. De vaste leveringskosten van NextEnergy betreffen maandelijks €5 voor stroom en €5 voor gas. Je netbeheerkosten worden bepaald door je netbeheerder. De beursprijs+ inclusief deze overige kosten noemen we de all-in prijs.

Hoe worden energieprijzen bepaald?

Energieleveranciers bepalen meestal niet de kale prijs van energie. Dit ligt eerder aan hoeveel er wordt opgewekt en het verwachtte verbruik — vraag en aanbod dus. In de winter wordt er bijvoorbeeld minder energie opgewekt via zonnepanelen, en wordt er meer gas verbruikt omdat je verwarming overuren werkt.

Er zijn ook andere redenen waarom er soms minder energie wordt opgewekt. Energie van fossiele brandstoffen zoals kolen raakt uiteindelijk op. Wanneer deze fabrieken hun deuren moeten sluiten omdat er geen grondstoffen meer zijn, merk je dat in de energieprijzen.

Nog een belangrijke reden om de energietransitie te versnellen — de overstap op duurzame energie is beter voor het milieu én de portemonnee.

hoe vaste & variabele contracten het doen

Als jij een vast of variabel contract afsluit, moet jouw energieleverancier een inschatting maken van de energieprijzen van de komende X aantal jaren of maanden — de prijs staat immers voor een bepaalde tijd vast. Omdat ze geen glazen bol hebben, moeten die leveranciers risicomarges rekenen bovenop de daadwerkelijke energietarieven, oftewel de beursprijzen. Die marges zorgen ervoor dat ze winst blijven maken, ook als de energieprijzen stijgen.

Logisch, maar niet heel eerlijk naar de klant. Je betaalt onder vaste en variabele contracten bijvoorbeeld veel te veel voor energie in de zomer.

Prijsopbouw grafiek NextEnergy

Hoe nextenergy het doet

Bij NextEnergy kopen wij energie in tegen de huidige beursprijzen, en spelen die dan naar jou door met de standaard overige kosten (inkoopvergoeding, energiebelasting, en BTW). Dit vormt dus wat wij de beursprijs+ noemen. Omdat je betaalt voor de actuele energieprijzen, hoeven wij geen schattingen te maken of risicomarges te rekenen.

Dat bespaart ons wat rekenwerk en jou honderden euro’s per jaar! NextEnergy klanten bespaarden in de eerste helft van 2023 namelijk gemiddeld €165 per maand vergeleken met variabele energiecontracten. Dat kwam deels omdat dynamische prijzen simpelweg lager waren, maar ook door het slim benutten van dalmomenten.

Wat zijn energiebeurzen?

Energieproducenten genereren onze stroom en gas. Die energie gaat (meestal) niet direct naar de klant, maar wordt aangeboden op een energiebeurs. Daar kopen energieleveranciers het in, en leveren dat dan aan hun klanten.

Als we het hebben over beursprijzen, bedoelen we specifiek de actuele EPEX spotprijzen voor stroom, en de EEX spotprijzen voor gas. Beide zijn centrale Europese beurzen waar wij onze energie inkopen.

Dalmomenten benutten

Dynamische contracten zijn gemiddeld vaak goedkoper dan variabele of vaste varianten, maar daar houdt het besparen niet op. Zoals je in de grafiek kan zien is er vrijwel elke dag wel een dalmoment — een periode waarin energieprijzen het laagst zijn. Deze dalmomenten ontstaan wanneer er veel energie wordt opgewekt en juist weinig wordt verbruikt. In extreme gevallen kan de prijs zelfs negatief worden, waardoor je betaald krijgt om stroom te verbruiken!

Tijdens deze uren kan je het meest besparen door grote energieverbruikers aan te sluiten. Programmeer je (vaat)wasmachine om in de middag je wasjes te draaien, en laad dan ook je elektrische auto op. Zo bespaar je honderden euro’s per jaar!

Ook profiteren van dynamische prijzen?

Heb je een vast of variabel contract, en wil je ook profiteren van de dynamische prijzen uit de grafiek? Bereken hieronder gemakkelijk je aanbod zodat je snel kan beginnen met besparen!

Dit jaar gemiddeld €165 per maand goedkoper

Op ieder moment opzegbaar en zonder boete

Geen verassingen met een vast maandelijks voorschot