6/3/2024
Dynamische prijzen

5 misverstanden over dynamische energie

Gloeilamp brandt tussen kamerplanten, sfeervolle verlichting met zachte achtergrond.

Dynamische energie, je hoort er de laatste tijd steeds meer over. En hoe meer je over iets hoort, hoe meer misverstanden er kunnen ontstaan. In dit artikel kijken we naar wat veelvoorkomende misverstanden over dynamische energie, en leggen we uit hoe het écht zit.

5 misverstanden in het kort

In het kort zijn dit de vijf meest voorkomende misverstanden over dynamische energie:

  1. Dynamische energie is veel duurder in de winter
  2. Dynamische energie is alleen goedkoop in de middag
  3. Met dynamische energie betaal je iedere maand iets anders
  4. Dynamische energie is alleen goedkoper op stroom
  5. Dynamische energie is een slechte combinatie met zonnepanelen

1. Dynamische energie is veel duurder in de winter

Een veelvoorkomend misverstand over dynamische energie is dat je in de zomer enorm goedkope energie hebt, maar in de winter meer betaalt dan met een vast of variabel energiecontract. Dat is een logische gedachte, en het klopt dat dynamische energie in de winter vaak duurder is dan dynamische energie in de zomer.

Dat betekent echter niet dat dynamisch in de winter duurder uitpakt dan traditionele energiecontracten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert maandelijks de gemiddelde variabele energietarieven in Nederland. In december 2023 betaalde je met een variabel energiecontract gemiddeld 35 cent per kWh stroom, en € 1,29 per m³ gas. Met een dynamisch energiecontract van NextEnergy was dat 26 cent per kWh stroom, en € 1,14 per m³ gas.

De reden daarvoor is simpel: met een dynamisch energiecontract worden geen risico marges gerekend op jouw energietarieven. Je betaalt dus eerlijke prijzen zonder verborgen kosten. Zo ben je ook in de ‘dure’ wintermaanden goedkoper uit dan met een traditioneel contract. In 2023 was dynamische energie bijvoorbeeld iedere maand goedkoper dan het variabele gemiddelde.

Weetje: december 2023 was voor stroom de goedkoopste maand van het jaar samen met juli. Dat komt omdat de beursprijzen bleven dalen, zelfs na de zomer. Daar profiteerde je met een dynamisch energiecontract meteen van.

2. Dynamische energie is alleen goedkoop in de middag

Omdat de dynamische energieprijzen gebaseerd zijn op vraag en aanbod, zie je vaak in de middag dat de prijs daalt. Dat komt omdat er in de middaguren veel stroom wordt opgewekt door zonnepanelen, en er meestal weinig wordt verbruikt. Tijdens deze dalmomenten kan je extra besparen op jouw stroomverbruik, en we juichen het sturen van jouw verbruik dan ook aan. 

Hierdoor is echter ook de illusie ontstaan dat je jouw verbruik moet sturen om goedkoper uit te zijn met een dynamisch energiecontract. Gelukkig is dat niet waar, want ‘s middags Wie is de Mol? herhalingen kijken is gewoon niet hetzelfde.

Laten we een recent gemiddelde gebruiken. Kijk eens naar de duurste uren van januari op de actuele energieprijzen pagina. Neem het gemiddelde van het duurste uur van elke dag in januari, en je komt uit op 29 cent. Volgens data van het CBS betaalde je met een variabel energiecontract gemiddeld 33 cent per kWh. Zelfs in de duurste uren is een dynamisch energiecontract meestal dus goedkoper dan het variabele alternatief.

De vuistregel is dat je met een dynamisch energiecontract in de basis al goedkoper uit bent, maar extra kan besparen door je energieverbruik slim te sturen.

3. Met dynamische energie betaal je iedere maand iets anders

Sommige dynamische energieleveranciers baseren de termijnnota’s die je iedere maand krijgt op jouw daadwerkelijke verbruik. Hierdoor geniet je in de zomer van lage maandelijkse kosten, maar betaal je meer in de winter. Dat is echter niet de regel. Bij NextEnergy hanteren we een consistent termijnbedrag op basis van jouw geschatte jaarverbruik.

Met een ‘vast’ termijnbedrag weet jij iedere maand precies wat je te wachten staat, en zo voorkomen we nare verrassingen in de wintermaanden. Aan het einde van je contractjaar worden de termijnnota’s tegen jouw geschatte jaarverbruik gelegd. Als je meer (of duurder) hebt verbruikt dan verwacht, betaal je bij op je jaarnota. Als je minder of slim hebt verbruikt, krijg je juist geld terug.

Hoewel dynamische prijzen altijd in beweging zijn, doen jouw maandelijkse kosten dat niet.

Weetje: je kan jouw maandelijks termijnbedrag gemakkelijk aanpassen in de NextEnergy app.

4. Dynamisch is alleen goedkoper op stroom

Met dynamische stroom valt het meest te besparen, omdat je door de fluctuerende uurprijzen gebruik kan maken van dalmomenten. Sinds gasprijzen op dagbasis veranderen, is het waar dat je niet kan profiteren van ‘slim gasverbruik’. Op een gasfornuis koken in de middag kost hetzelfde als in de avond, maar dat betekent niet dat dynamisch gas een slechte keuze is.

In 2023 was ook dynamisch gas namelijk 45 cent goedkoper per m³ dan het variabele gemiddelde, blijkt uit een vergelijking tussen de prijzen van NextEnergy en data van het CBS. De trend van goedkoper dynamisch gas is ook het nieuwe jaar doorgetrokken. In januari 2024 betaalde je met een variabel energiecontract gemiddeld € 1,40 per m³ gas, en bij NextEnergy € 1,19.

Benieuwd naar de dynamische gasprijzen van het moment? Kijk dan op de actuele gasprijzen pagina.

5. Dynamische energie is een slechte combinatie met zonnepanelen

Als je een vast of variabel energiecontract hebt, ben je misschien gewend om jouw verbruik en opwek één op één weg te kunnen strepen. Met een dynamisch energiecontract werkt dat anders. Je saldeert nog steeds gewoon op jaarbasis, maar de kale stroomprijs wordt per uur verrekend. Goedkope stroom die je in de middag aan het stroomnet levert, kan dus niet meer één op één worden weggestreept met duurdere verbruiksuren.

Je betaalt daarom meestal alsnog een bescheiden bedrag voor jouw stroomverbruik. Dat is een eerlijker systeem, maar je haalt zo wel minder rendement uit jouw zonnepanelen. Daarom kiezen veel eigenaren van zonnepanelen voor een vast of variabel contract, maar ook dat kan een valkuil zijn.

Sinds kort vragen steeds meer energieleveranciers namelijk een vast maandbedrag voor hun klanten met zonnepanelen. Deze leveranciers draaien namelijk verlies op stroom door de salderingsregeling. Voorheen verdienden ze dat terug door hun stroomtarieven te verhogen, waardoor hun klanten zonder zonnepanelen de dupe waren.

Vroeger was je met een netto verbruik van 0 dus goedkoper uit met vast of variabel, maar dat is aan het veranderen. Heb jij zonnepanelen en een vast of variabel energiecontract? Let dan goed op je inbox, want het kan zijn dat je binnenkort een vast bedrag moet betalen voor het salderen. Bij NextEnergy betaal je geen vaste kosten voor jouw zonnepanelen.

Profiteer nu van dynamische energie!

Hopelijk heb je nu een beter beeld van hoe dynamische energie echt werkt, en ben je misschien zelfs klaar om het zelf te proberen. Met een dynamisch energiecontract van NextEnergy kan je altijd kosteloos opzeggen en zit je nergens aan vast. En je kan met de code MISVERSTAND50 ook nog eens €50,- korting krijgen op jouw eerste jaarnota.

Bereken hieronder snel en eenvoudig jouw aanbod, of neem contact op met onze adviseurs via 030 203 5800.