Waarom dynamische energie?

Dynamische energie is nog een vrij nieuw concept in Nederland. Een logische vraag is dan ook: waarom dynamisch? Kort gezegd is dynamische energie van NextEnergy goedkoper, slimmer, en eerlijker. Zo bespaarden onze klanten in 2023 gemiddeld bijna € 1.200 op hun energierekening.

46% goedkopere energie met dynamisch

In 2023 was dynamische stroom van NextEnergy wel 50% goedkoper dan het gemiddelde variabele energiecontract. Dat komt omdat je met dynamische energie meebeweegt met de markt. Wanneer de stroomprijzen snel dalen, profiteer je diezelfde dag nog van lagere prijzen.

En die besparingen zie je niet alleen in stroom! Ook gas was vorig jaar wel 42% goedkoper dan variabele energiecontracten je zouden doen denken. Benieuwd naar de actuele energieprijzen bij NextEnergy? Je vindt ze hieronder.

Profiteer van negatieve prijzen

Dalmomenten ontstaan wanneer er veel stroom wordt opgewekt, denk aan een zonnige zomermiddag. Tijdens deze uren kost stroom veel minder, of wordt het zelfs gratis!

Met de NextEnergy app houden wij je altijd op de hoogte van deze dalmomenten — zo bespaar je enorm makkelijk op jouw energierekening.

Nóg slimmer met slim laden

Ook jouw auto wordt slim met de NextEnergy app. Dankzij slim laden kan jouw elektrische auto volledig automatisch worden opgeladen op de goedkoopste momenten van de dag.

Lees meer over slim laden

Echte energieprijzen, geen verrassingen

Traditionele energieleveranciers rekenen risicomarges op jouw tarieven om henzelf in te dekken. Dat vinden wij niet eerlijk. Met dynamische energie van NextEnergy weet jij altijd hoe jouw tarieven worden opgebouwd, en heb je altijd inzicht in de echte kosten. Zo krijg jij weer grip op je energierekening.

Altijd opzegbaar

Bij NextEnergy geloven we niet in opzegtermijnen of boetes. Je kan altijd opzeggen wanneer je wilt.

Grafische weergave van energieprijsopbouw

Bespaar nu 46% op energie

Klaar om écht te beginnen met besparen op jouw energierekening? Stap nu over op dynamische energie van NextEnergy, en zie het verschil.

Bespaar wel € 1.200 per jaar
Op basis van data uit 2023
Profiteer van dalmomenten
Wij vertellen je de beste bespaarmomenten
Altijd opzegbaar
Je kan altijd kosteloos overstappen

WAt kost energie nu?

In de grafiek zie je in een handomdraai de actuele energieprijzen. De beursprijs is de kale prijs voor energie. Wil je precies weten wat je betaalt bij NextEnergy? Bekijk dan de beursprijs+. Dit is de prijs inclusief overheidsheffingen en de vergoeding.

Snelle check: heb je een slimme meter?

Om te profiteren van dynamische energie heb je enkel een slimme meter nodig. Dit komt omdat je de wisselende uurprijzen betaalt, en alleen een slimme meter kan dat nauwkeurig bijhouden. Weet je niet of je een slimme meter hebt? Je komt er snel achter door te zoeken naar een P1-poort.

Heb je geen slimme meter? Dan kan je er eentje aanvragen bij jouw netbeheerder. Afhankelijk van de situatie kan jouw oude meter dan gratis vervangen worden, of tegen een bescheiden vergoeding.

3 misverstanden over dynamische energie

Je hoort misschien wel eens dat je met een dynamisch energiecontract veel duurder uit bent in de winter, of dat je elke dag fanatiek de stroomprijzen in de gaten moet houden. Veel Nederlandse huishoudens zijn dynamische energie nog niet gewend, dus het is logisch dat deze misverstanden ontstaan.

1. Dynamische energie is veel duurder in de winter

“En in de winter dan?” is een veelvoorkomende reactie wanneer je het over dynamische energie hebt. Ja, je kan over het algemeen aannemen dat dynamische energie goedkoper is in de zomer dan in koude, donkere wintermaanden.

Dat betekent echter niet dat dynamische energie duur is in de winter. Sterker nog, in 2023 was dynamische energie iedere maand goedkoper dan de gemiddelde variabele energietarieven — dus ook in de winter.

2. Je moet elke dag de energieprijzen bijhouden

58% van onze klanten gebruikt dagelijks de NextEnergy app om de actuele energieprijzen bij te houden. Zo kunnen zij hun verbruik over de dag verspreiden en profiteren van dalmomenten.

Daar zijn we erg trots op, maar ook de rest van onze klanten bespaart op hun energierekening. Dat komt omdat dynamische energieprijzen in de basis lager zijn dan vaste en variabele tarieven. Je hoeft dus niet iedere dag de app te gebruiken om te besparen.

3. Mijn rekeningen worden hoger in duurdere periodes

Bij sommige energieleveranciers betaal je iedere maand precies voor jouw verbruik. Bij NextEnergy hanteren we echter een termijnbedrag dat iedere maand hetzelfde is. Dit termijnbedrag is gebaseerd op jouw geschatte jaarverbruik en de gemiddelde beursprijzen. Zo voorkomen we schommelende energierekeningen wanneer jouw verbruik, of de beursprijzen, veranderen.

Aan het einde van een contractjaar kijken we naar jouw termijnnota’s en de daadwerkelijke energieprijzen van dat jaar. Zit je onder jouw geschatte verbruik of heb je slim gebruik gemaakt van dalmomenten? Dan krijg je het verschil teruggestort. Wanneer je meer hebt verbruikt tegen duurdere prijzen, betaal je juist bij. Natuurlijk helpen we jou om een realistische inschatting te maken zodat je nooit voor een nare verrassing komt te staan.

Veelgestelde vragen over dynamische energie

Zit er een risico aan dynamische energie?

Omdat je met de beursprijzen meebeweegt, kan het zijn dat jouw energieprijzen van dag tot dag veranderen. Kijk echter naar de energieprijzen van het afgelopen jaar, en je ziet dat ze erg stabiel zijn gebleven. In de praktijk merk je dus zelden grote stijgingen in prijzen.

Is dynamische energie goedkoper?

Dynamische energie is niet bij uitstek goedkoper dan variabele en vaste contracten. In de praktijk zag je vorig jaar wél dat dynamische energie een stuk goedkoper wasdan alternatieven.

Kan je salderen met een dynamisch contract?

Ja, met een dynamisch energiecontract wordt per uur gesaldeerd. Dat betekent dat je niet een goedkoop uur van de dag kan wegstrepen tegen een duurder uur. De energiebelasting, vaak de grootste kostenpost, wordt wél gewoon weggestreept zoals je gewend bent. Meer weten? Je leest hier alles over de salderingsregeling en hoe het met dynamische energie werkt.

Is een dynamisch tarief interessant voor mij?

Je kan het meest profiteren van een dynamisch energiecontract wanneer je de mogelijkheid hebt om jouw verbruik te sturen. Denk aan het programmeren van wasprogramma's, of het opladen van jouw elektrische voertuig.

jouw bestelling

Product Name
Option 1
-
+
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
$0
Totaal
0
Alle kosten worden pas achteraf in rekening gebracht na een succesvolle installatie.
Bestellen