De Voordelen van een dynamisch energiecontract

Dynamische energiecontracten zijn nog een nieuw concept in Nederland. Een logische vraag is dan ook: waarom dynamisch? Kort gezegd is dynamische energie van NextEnergy goedkoper, slimmer, en eerlijker.

Zo bespaarden onze klanten in 2023 gemiddeld bijna € 1.200 op hun energierekening.

Goedkoper

Met een dynamisch energiecontract ben je goedkoper uit dan vast of variabel. Maar hoe komt dat eigenlijk? Daar zijn veel redenen voor, maar in het kort:

Wij rekenen geen risicomarges bovenop jouw tarieven. Dat scheelt al gauw een paar cent per kWh stroom en kuub gas die je verbruikt.

Energieprijzen zijn aan het dalen sinds 2023, daar profiteer je meteen van met een dynamisch contract.

Je kan extra besparen door slim gebruik te maken van dalmomenten.

Slimmer

Een dynamisch energiecontract is niet alleen in de basis goedkoper. Het laat je ook extra besparen door slim gebruik te maken van dalmomenten. Deze dalmomenten ontstaan wanneer er veel stroom wordt opgewekt, maar er juist weinig wordt verbruikt. Tijdens die uren wordt stroom veel goedkoper, of zelfs gratis!

Via de NextEnergy app blijf je altijd up-to-date van de actuele energieprijzen, en mogelijke dalmomenten. Sterker nog, we geven je automatisch een seintje wanneer we een dalmoment zien.

Eerlijker

Met een vast of variabel energiecontract weet je niet hoe jouw tarieven eigenlijk echt worden opgebouwd, met een dynamisch energiecontract is dat anders.

We rekenen de beursprijzen direct aan jou door, inclusief overige kosten zoals overheidsheffingen en onze inkoopvergoeding. Verder rekenen we geen risicomarges over je verbruik — wel zo eerlijk.

Verder ben je altijd verzekerd van groene stroom, en kan je ook je gas CO2 laten compenseren.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Met een dynamisch energiecontract betaal je geen vast tarief, maar een tarief dat om het uur wisselt voor stroom, en dagelijks verandert voor gas. Deze tarieven worden bepaald door vraag en aanbod; bij veel opwek en weinig verbruik betaal je veel minder, en tijdens piekuren stijgen de prijzen een beetje.

Dat betekent in de praktijk dat je op zonnige middagen erg goedkoop uit bent, en op donkere avonden iets hogere tarieven hebt. Een misverstand over dynamische energiecontracten is dat de prijzen hard stijgen in de avond. Logisch, toch? Iedereen zit achter de tv of laadt in de avond hun elektrische auto op, en zonnepanelen wekken niets meer op.

Toch is dat niet zo. Kijk eens naar de actuele energieprijzen, en je ziet dat tarieven in de avond eigenlijk helemaal niet duurder zijn dan traditionele energiecontracten. Dynamische prijzen zijn hoger in de avond dan in de middag, maar zelfs dan zijn ze meestal goedkoper dan vast of variabel.

Vast vs. dynamische energiecontracten

Sinds kort worden vaste contracten weer aangeboden. Fijn als je het niet erg vindt om extra te betalen voor zekerheid, maar je bespaart er niet mee. Ook is de regeling rondom de opzegvergoeding in 2023 veranderd om voordeliger te zijn voor de energieleverancier, en daarmee nadeliger voor jou.

Dynamisch contract

Gemiddeld 46% goedkoper in 2023

Profiteer van extra goedkope stroom tijdens daluren

Altijd inzicht in je verbruik en kosten

Bespaar per jaar 66% op wasjes

Bespaar gemiddeld 40% per laadsessie

Geen opzegtermijn of boetes

Traditionele energiemaatschappij

Vast contract

Gemiddeld hogere prijzen vanwege risicomarges

Zekerheid van vaste
prijs

Lange contracten waar je aan vast zit

Hoge boetes bij vroegtijdig opzeggen

Geen mogelijkheid om extra te besparen

Opzegtermijn- en vergoeding

Meer over opzegvergoedingen

Variabel contract

Prijs mag bij excessen aangepast worden

Verdienmodel op basis van verbruik en risicomarges

Contract zonder einddatum

Geen mogelijkheid om extra te besparen

Geen opzegtermijn

46% goedkopere dynamische energie

Omdat dynamische energiecontracten in de basis goedkoper zijn, én door slim gebruik te maken van dalmomenten, waren onze klanten in 2023 wel 46% goedkoper uit dan met een traditioneel energiecontract. In de praktijk bespaarden ze zo gemiddeld € 1.200 op hun jaarlijkse energiekosten.

Profiteer van goedkope uren

Hoe meer stroom er wordt opgewekt, hoe vaker je dalmomenten langs ziet komen. Een zonnige zomerdag met een sterk windje zal bijvoorbeeld zorgen voor lange dalmomenten waar stroomprijzen enorm laag zijn. Op sommige momenten kan de prijs zelfs negatief worden, waardoor je betaald wordt om stroom te verbruiken.

Natuurlijk heb je geen zin om op een mooie, zonnige dag dalmomenten bij te houden. Daarom krijg je automatische prijsalerts van de NextEnergy app wanneer we de volgende dag een dalmoment zien. Zo maken we besparen nog makkelijker.

Grafische weergave van energieprijsopbouw

echte energieprijzen, geen verrassingen

Traditionele energieleveranciers rekenen risicomarges op jouw tarieven om henzelf in te dekken. Dat vinden wij niet eerlijk. Met dynamische energie van NextEnergy weet jij altijd hoe jouw tarieven worden opgebouwd, en heb je altijd inzicht in de echte kosten. Zo krijg jij weer grip op je energierekening.

Jouw tarieven bestaan altijd uit:

  • De kale beursprijs
  • Een inkoopvergoeding (ongeveer 1,5 cent per kWh en 5 cent per m³ excl. btw)
  • Energiebelasting (ongeveer 11 cent per kWh en 59 cent per m³ excl. btw)
  • 21% btw

Altijd opzegbaar

Bij NextEnergy geloven we niet in opzegtermijnen of boetes. Je kan altijd opzeggen wanneer je wilt.

WAt kost energie nu?

In de grafiek zie je in een handomdraai de actuele energieprijzen. De beursprijs is de kale prijs voor energie. Wil je precies weten wat je betaalt bij NextEnergy? Bekijk dan de beursprijs+. Dit is de prijs inclusief overheidsheffingen en de vergoeding.

Meer over de actuele gasprijzen

Snelle check: heb je een slimme meter?

Om te profiteren van dynamische energie heb je enkel een slimme meter nodig. Dit komt omdat je de wisselende uurprijzen betaalt, en alleen een slimme meter kan dat nauwkeurig bijhouden. Weet je niet of je een slimme meter hebt? Je komt er snel achter door te zoeken naar een P1-poort.

Heb je geen slimme meter? Dan kan je er eentje aanvragen bij jouw netbeheerder. Afhankelijk van de situatie kan jouw oude meter dan gratis vervangen worden, of tegen een bescheiden vergoeding.

Bespaar nu 46% op energie

Klaar om écht te beginnen met besparen op jouw energierekening? Stap nu over op dynamische energie van NextEnergy, en zie het verschil.

Bespaar wel € 1.200 per jaar
Op basis van data uit 2023
Profiteer van dalmomenten
Wij vertellen je de beste bespaarmomenten
Altijd opzegbaar
Je kan altijd kosteloos overstappen

Wees slimmer met de oplossingen van NextEnergy

We houden het niet alleen op goedkope energie. Ons doel is namelijk om de energietransitie in ieder huis een werkelijkheid te maken. Dynamische energie vormt de basis, maar met onze slimme oplossingen kan je er nog veel meer uit halen.

Thuisbatterij

Met een thuisbatterij doe je meer dan alleen besparen op je stroomkosten, je verdient er zelfs aan. En niet zo’n beetje ook — met een thuisbatterij kan je jaarlijks namelijk tot wel € 1.872,- verdienen door te handelen op de onbalansmarkt. Dankzij aansturing vanuit de slimme NextEnergy gateway gaat dat ook nog eens 100% automatisch. Zo heb je jouw investering in 6½ jaar terugverdiend!

Laadpalen

Je elektrische auto opladen bij een openbare laadpaal kan aardig in de kosten lopen. Je betaalt meestal namelijk zo’n 50 cent per opgeladen kWh. Met een laadpaal thuis gebruik je jouw eigen energietarieven, waardoor je veel goedkoper uit bent. Daarnaast kan je in combinatie met een dynamisch energiecontract ook gebruik maken van slim laden, waardoor je nóg meer bespaart op je laadkosten.

Slim laden

Zoals je weet veranderen stroomprijzen om het uur, en tijdens dalmomenten kan je heel veel besparen op het opladen van je elektrische auto. Natuurlijk heeft niemand zin om ieder uur precies de stroomkosten bij te houden, daarom hebben wij het geautomatiseerd. Met slim laden neemt de NextEnergy app het opladen van je auto over.

Je stelt zelf je gewenste laadpercentage en gemiddelde vertrektijd in, en de app maakt een laadschema aan op basis van jouw wensen en de actuele energieprijzen. Vervolgens laadt jouw (aangesloten) auto op tijdens de goedkoopste momenten van de dag. Met slim laden bespaar je tot wel € 13,- per volledige laadsessie!

Veelgestelde vragen over een dynamisch energiecontract

Wie is de goedkoopste dynamische energieleverancier?

Omdat alle dynamische energieleveranciers met dezelfde beursprijzen werken, zijn de verschillen in tarieven wat kleiner dan met traditionele energiecontracten. Kijk bij het vergelijken van dynamische energiecontracten naar de inkoopvergoeding, en naar de vaste leveringskosten. Wie de goedkoopste dynamische energieleverancier is, is namelijk afhankelijk van jouw situatie. Bij hoog jaarlijks verbruik wil je vooral letten op de inkoopvergoeding, en bij laag verbruik juist op de vaste leveringskosten.

Bij NextEnergy betaal je ongeveer 1,9 cent per kWh en 5,9 cent per m³ (incl. btw) aan inkoopvergoeding. De vaste leveringskosten bedragen € 5,99 voor stroom, en € 5,99 voor gas.

Wat heb ik nodig voor een dynamisch energiecontract?

Om een dynamisch energiecontract af te sluiten heb je alleen een slimme meter nodig. Omdat je de wisselende stroom- en gasprijzen betaalt, is het belangrijk dat je energieleverancier nauwkeurig kan aflezen wanneer je energie verbruikt.

Wat is het beste dynamische energiecontract?

Het beste dynamische energiecontract hangt natuurlijk af naar de prijs. Kijk daarom goed naar de inkoopvergoeding en de vaste leveringskosten die de leverancier hanteert. Let ook op andere factoren, zoals service, de kwaliteit van de app, en transparantie.

Is een dynamisch energiecontract gunstig met zonnepanelen?

Of een dynamisch energiecontract gunstig is met zonnepanelen, is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Wanneer je minder opwekt dan je verbruikt, ben je dankzij de lagere tarieven van een dynamisch energiecontract goedkoper uit. Ook bij veel hogere opwekking dan verbruik is dynamisch meestal voordeliger. Bij ongeveer gelijke opwek en verbruik kan een traditioneel energiecontract beter uitpakken, maar dat is afhankelijk van de vaste terugleverkosten die je moet betalen.

Bij NextEnergy betaal je geen extra kosten voor je zonnepanelen.

Is een dynamisch energiecontract verstandig?

Of een dynamisch energiecontract verstandig voor jou is, hangt af van je prioriteiten. Wanneer je het liefst bespaart op je energierekening, is dynamisch een goede keuze. Dynamische tarieven zijn in de basis een stuk lager, in 2023 gemiddeld wel 46%. Heb je liever zekerheid? Dan kan je beter kiezen voor een vast contract, maar let op dat er ook nadelen aan vaste energiecontracten zitten.

jouw bestelling

Product Name
Option 1
-
+
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
$0
Totaal
0
Alle kosten worden pas achteraf in rekening gebracht na een succesvolle installatie.
Bestellen