Hoe kan je het beste energieprijzen vergelijken?

Om energieprijzen met elkaar te vergelijken is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat er drie verschillende soorten energiecontracten zijn. Een vast contract met een ander vast contract vergelijken is erg simpel, maar hoe vergelijk je bijvoorbeeld een variabel contract met een dynamisch contract?

Voordat we daar naar kijken, lichten we toe wat elk soort energiecontract inhoudt.

Dynamisch contract

Dynamische contracten hanteren geen vaste prijzen. De gasprijs verandert elke dag, en de stroomprijs zelfs om het uur. Dat lijkt misschien spannend, maar kijk naar de prijsgeschiedenis van energie dit jaar, en je ziet hoeveel goedkoper je in 2023 uit was geweest met een dynamisch energiecontract.

Daarnaast kan je met dynamische tarieven ook profiteren van dalmomenten. Dat zijn momenten zoals (meestal) de vroege middag waar er veel minder stroom wordt verbruikt, en het daarom goedkoper wordt.
Voordelen dynamisch contract

Je tarieven dalen direct wanneer energie goedkoper wordt.

Je kan veel profiteren van dalmomenten.

In 2023 veel goedkoper dan alternatieven.

Je bent altijd verzekerd van eerlijke prijzen.

Nadelen dynamisch contract

Je tarieven stijgen met de beurs mee wanneer energie duurder wordt.

Bereken je aanbod

Variabel contract

Variabele contracten zetten ook de prijs voor een bepaalde tijd vast, maar wel een stuk korter dan vaste contracten. Jouw energieleverancier past jouw tarieven aan op basis van de veranderingen op de energiebeurzen.

Dit doen ze vaak twee keer per jaar: op 1 januari en op 1 juli. In extreme gevallen, zoals de enorme prijsstijgingen in 2021 en 2022, mag de energieleverancier jouw tarieven eerder verhogen. Hiervoor moeten ze jou wel altijd 30 dagen van tevoren informeren zodat je tijd hebt om over te stappen.
Voordelen variabel contract

Je tarieven kunnen dalen als energie goedkoper wordt.

Je hoeft geen opzegboetes te betalen.

Nadelen variabel contract

Je tarieven zullen stijgen als energie duurder wordt.

Je tarieven dalen niet even snel als de prijzen op de energiebeurs.

Energieleveranciers hanteren risicomarges waardoor jij te veel betaalt.

Je kan niet profiteren van dalmomenten.

Vast contract

Vaste contracten zijn simpel — je zet de tarieven voor jouw energie voor een bepaalde tijd vast. Dat kan positief uitpakken wanneer de energieprijzen stijgen tijdens jouw contractduur, maar meestal betaal je eigenlijk te veel voor stroom en gas.

Ook zit je vaak voor een langere periode écht vast aan dit soort contracten. Als je vroegtijdig wil overstappen op een voordeliger energiecontract, moet je vaak een erg dure opzegvergoeding betalen.
Voordelen vast contract

Je bent verzekerd van vaste energietarieven

Nadelen vast contract

Je kan niet profiteren van dalende energieprijzen of dalmomenten.

Vroegtijdig overstappen kan erg duur uitpakken

Energieleveranciers hanteren risicomarges waardoor jij te veel betaalt.

Lees: 3 redenen om géén vast contract te nemen.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van energie?

Bij het vergelijken van energieprijzen komen wat dingen kijken. Er zijn namelijk kosten die voor elke leverancier hetzelfde zijn, en kosten die juist per energieleverancier verschillen. We kijken eerst naar de belangrijkste kosten bij het vergelijken: de energietarieven en vaste leveringskosten.

Energietarieven vergelijken

Energietarieven vergelijken is vrij simpel — je berekent jouw aanbod bij een energieleverancier en kijkt dan naar de prijs per kWh stroom en m³ gas die jij daar gaat betalen. Deze prijzen worden deels bepaald door overheidsheffingen, en deels door de energieleveranciers zelf. Maar hoe worden jouw uiteindelijke tarieven nou eigenlijk bepaald?

Als jij een vast of variabel energiecontract afsluit, dan krijg je een tarief dat de energieleverancier van tevoren heeft bepaald op basis van berekeningen die zij hebben gemaakt. Omdat de leverancier de energietarieven voor een bepaalde periode vastzet, nemen zij een risico. Om henzelf in te dekken, rekenen ze een hogere prijs aan jou door zodat ze ook in het geval van stijgende energieprijzen winst maken. Deze verborgen risicomarges zie je zelf niet — ze worden vaak getoond als deel van de standaard kosten.

Met een dynamisch energiecontract werkt dat anders. Je betaalt namelijk altijd de actuele energieprijzen. Dat betekent dat je altijd verzekerd bent van eerlijke prijzen die gebaseerd zijn op de energiebeurzen inclusief een inkoopvergoeding. Dynamische energieleveranciers hoeven namelijk geen risicomarges te rekenen om zichzelf in te dekken, en daar profiteert iedereen van.

vergelijk dynamische, variabele, en vaste energietarieven

Om je het vergelijken wat makkelijker te maken, hebben we wat gemiddelde prijzen op een rijtje gezet. Voor zowel dynamische als variabele energie hebben we de gemiddelde prijzen tot en met oktober 2023 genomen. De prijzen van het vaste contracten zijn een gemiddelde van vier grote energieleveranciers in week 47. Deze prijzen zijn inclusief vergoedingen, energiebelasting, en BTW.

NextEnergy
€0,29 p/kWh
Stroomprijs per kWh
€1,21
Gasprijs per m³
Variabel energiecontract
€0,45 p/kWh
Stroomprijs per kWh
€1,72
Gasprijs per m³
Vast energiecontract
€0,35 p/kWh
Stroomprijs per kWh
€1,33
Gasprijs per m³

Bron gemiddelde variabele energieprijzen: CBS

Dynamische energie was in 2023 doorgaans een stuk goedkoper dan het variabele alternatief, en ook een vast contract dat je nu afsluit zal duurder uitpakken dan dynamische stroom en gas.

Vaste leveringskosten

Energie van punt A naar B leveren kost geld. Daarom rekenen energieleveranciers een maandelijks bedrag voor deze levering. Deze vaste leveringskosten (ook wel abonnementskosten) liggen meestal tussen de €5 en €10 per maand voor stroom, en hetzelfde voor gas. Hier liggen meestal geen addertjes onder het gras — energieleveranciers bepalen zelf deze vaste leveringskosten, en hogere kosten betekenen niet betere service of snellere levering. Bij NextEnergy betaal je voor stroom en gas beide €5,99 per maand.

Grafische weergave van energieprijsopbouw

Laten we nu een kijkje nemen naar de kosten die ook deel van jouw energierekening zijn, maar los staan van jouw energieleverancier. Deze kosten worden namelijk niet bepaald door de leverancier, en zijn dus bij iedere leverancier hetzelfde. Het is natuurlijk wel handig om bekend te zijn met deze kosten om te begrijpen hoe jouw uiteindelijke energietarieven worden opgebouwd.

Wat is de energiebelasting in 2023?

Allereerst de energiebelasting. Dit is een overheidsheffing die vanzelfsprekend bij elke energieleverancier hetzelfde is, maar wel jaarlijks verandert. Je betaalt deze energiebelasting over je verbruik — hoe meer je verbruikt, des te meer je ook zal betalen in energiebelasting.

In 2023 betaal je ongeveer het volgende aan energiebelasting (exclusief BTW):

Stroom: €0,13 per kWh
Gas: €0,49 per m³

Wat is de energiebelasting in 2024?

In 2024 gaat de energiebelasting op stroom omlaag en de belasting op gas juist omhoog. Het doel hiervan is het verbruik van stroom te stimuleren en gas juist minder aantrekkelijk te maken om klimaatverandering tegen te gaan. De precieze energiebelasting voor 2024 staat nog niet vast, maar het huidige voorstel is als volgt (exclusief BTW):

Stroom: €0,11 per kWh
Gas: €0,58 per m³

Wat is de vermindering energiebelasting? 

Ieder huishouden in Nederland krijgt ook een vermindering op de energiebelasting. Dit is een jaarlijks bedrag dat je als korting kan zien op je energierekening. In 2023 betreft de vermindering energiebelasting €597. De meeste energieleveranciers zullen dit maandelijks verrekenen. 

Hoeveel btw betaal je over energie? 

Over energie betaal je 21% btw in 2023, en in 2024 zal de btw hetzelfde blijven. Je betaalt btw na extra kosten zoals inkoopvergoeding en energiebelasting. 

Wat zijn mijn netbeheerkosten? 

Jouw netbeheerkosten hangen af van wie jouw netbeheerder is, en dat is weer afhankelijk van de regio waarin je woont. Netbeheerkosten worden door netbeheerders gebruikt om onze infrastructuur te onderhouden en uit te breiden. Vooral het uitbreiden van het stroomnet is nu erg belangrijk — we willen zo snel mogelijk overstappen op een volledig duurzame samenleving, en daarvoor moet het stroomnet veel meer vraag kunnen faciliteren.

Daarom zullen de netbeheerkosten in 2024 stijgen, net zoals ze de afgelopen jaren al deden. Wat die stijging precies gaat inhouden is nog niet bekend.

Ook belangrijk: je termijnbedrag

Je zal waarschijnlijk gewend zijn aan een termijnbedrag — het afgesproken maandelijkse bedrag dat jij betaalt aan je energieleverancier. Dit bedrag is gebaseerd op jouw geschatte jaarlijkse verbruik. Dit bedrag is echter elke maand hetzelfde, ongeacht van hoeveel je maandelijks verbruikt. De reden hiervoor is dat het je verzekert van een stabiele en voorspelbare energierekening elke maand.

Het alternatief wordt soms ook aangeboden, waarbij je elke maand een bedrag betaalt dat precies overeenkomt met jouw verbruik. Het resultaat is lage rekeningen in de warme maanden, en erg hoge rekeningen in de wintertijd. Dat kan als een onaangename verrassing komen, daarom hanteren we bij NextEnergy gewoon een vast termijnbedrag.

Wanneer kan je het beste energie vergelijken?

De meeste huishoudens in Nederland vergelijken hun energiecontracten met alternatieve opties in de winter. Dat is wanneer variabele contracten meestal duurder worden en vaste contracten aflopen. Er is echter geen reden om alleen in de winter te kijken naar jouw beste aanbod. Het hele jaar door kan je goedkopere opties vinden, en vooral dynamische contracten zijn in de zonnigere maanden veel goedkoper dan alternatieven.

Natuurlijk wil je vooral in de duurdere wintermaanden zeker zijn van gunstige energieprijzen, dus het blijft een goed idee om vooral in die periode rond te kijken naar de beste deals.

Dynamische energie vergelijken

Als het goed is heb je nu een goed beeld van hoe energiecontracten- en tarieven van elkaar verschillen en wat je kan doen om ze te vergelijken. Maar hoe vergelijk je de fluctuerende prijzen van een dynamisch energiecontract met die van vaste en variabele contracten? Dat ligt een beetje aan jouw situatie.

Kan je jouw energieverbruik goed sturen, bijvoorbeeld door wasjes te programmeren om midden in de dag te draaien? Dan loont het om te kijken naar dalmomenten wanneer stroom het goedkoopst is.

Kan je jouw energieverbruik niet sturen, of ben je vooral geïnteresseerd in gasprijzen? Neem dan het gemiddelde over een langere periode zoals een jaar. Er kunnen namelijk individuele duurdere dagen zijn, maar gemiddeld zal je goedkoper uitkomen met een dynamisch energiecontract. In onze actuele energie- en gasprijzen grafieken zie je gemakkelijk hoeveel jij kan profiteren van dynamische energie bij NextEnergy.

Klaar voor dynamisch?

Kom jij na jouw vergelijking ook goedkoper uit met dynamische energie? Kies dan voor NextEnergy! Je berekent hieronder gemakkelijk jouw aanbod, en je kan altijd kosteloos opzeggen.

jouw bestelling

Product Name
Option 1
-
+
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
$0
Totaal
0
Alle kosten worden pas achteraf in rekening gebracht na een succesvolle installatie.
Bestellen