15/1/2024
Thuisbatterij

Zo ontvang je een BTW teruggave op jouw thuisbatterij

Sinds januari 2024 is het mogelijk om de BTW op de aankoop van jouw thuisbatterij terug te krijgen. Dat betekent in essentie dat je een thuisbatterij voor 21% goedkoper kan aanschaffen dan voorheen. Daar zitten wel wat voorwaarden aan vast. In dit artikel leggen we die aan je uit.

Waarom krijg je een BTW teruggave op een thuisbatterij?

Je bent misschien al bekend met het BTW teruggaveproces van zonnepanelen. Vanaf 2023 betaal je 0% BTW over zonnepanelen, maar tot 2023 kon je jouw betaalde BTW terugkrijgen. Omdat je met zonnepanelen stroom terug kon leveren aan het net, en daar een vergoeding voor kreeg, werd je eigenlijk een kleine ondernemer. Daarna werd de Kleine Ondernemersregeling (KOR) aangevraagd en waren er verder geen administratieve lasten meer.

Hetzelfde geldt nu ook voor thuisbatterijen, mits je aan wat voorwaarden voldoet. Een dynamisch energiecontract in combinatie met een slimme thuisbatterij die energie gunstig inkoopt en duurder verkoopt maakt jou namelijk een handelaar in stroom en daarmee maak je rendement. Dit maakt jou dan ook een kleine ondernemer, waardoor je de BTW die je hebt betaald over jouw aankoop kan terugvragen.

Voor financiële ondersteuning bij het aanschaffen van een thuisbatterij kan je een lening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds.

Hoe krijg ik een BTW teruggave op mijn thuisbatterij?

Je hoeft gelukkig niet veel te doen om een BTW teruggave op jouw thuisbatterij aankoop te krijgen. Wanneer je een thuisbatterij bij NextEnergy bestelt, regelen wij het gros van de aanvraag. Wel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, namelijk:

1. Je hebt een slimme thuisbatterij

Een gewone thuisbatterij laat je stroom opslaan en later verbruiken, maar het geeft je niet de optie om daadwerkelijk te handelen in stroom. De NextEnergy Gateway in onze modellen zorgt ervoor dat jouw thuisbatterij slim kan handelen op de energiemarkt, waardoor je in aanmerking komt voor de teruggave én jaarlijks tot wel €1.000 verdient!

2. Je hebt een dynamisch energiecontract

Om een BTW teruggave te krijgen op jouw thuisbatterij moet je een dynamisch energiecontract hebben afgesloten.  

Goed om te weten: zorg ervoor dat het energiecontract op dezelfde naam staat afgesloten als degene die de thuisbatterij aanschaft. Dit is nodig voor de BTW teruggave.

3. Eerdere Kleine Ondernemersregeling

Heb je al eerder een BTW teruggave aangevraagd voor zonnepanelen? Dan kan het zijn dat je niet zomaar een tweede teruggave kan ontvangen. In dit geval is het aan te raden om zowel de thuisbatterij als het dynamische energiecontract op de naam van (bijvoorbeeld) een partner te zetten.

Weet je niet zeker of je een BTW teruggave kan krijgen? Na jouw bestelling van een thuisbatterij nemen we contact met je op met een BTW-test, waarna wij snel zullen weten of je in aanmerking komt voor een teruggave. Is dat niet het geval? Dan kan je kosteloos jouw bestelling annuleren.

Moet ik ook BTW afdragen?

Om de BTW afdracht vooraf te kunnen bepalen, is er een formule ontwikkeld. Je betaalt eenmalig ongeveer €15 per kWh capaciteit van jouw thuisbatterij.  

Let op: is de totale BTW van jouw thuisbatterij meer dan €2.495? Dan moet je gedurende de 4 opvolgende jaren ongeveer €15 BTW per kWh opslagcapaciteit afdragen.  

De daadwerkelijke aanvraag wordt gedaan door onze vertrouwde partner De Centrale. Deze service zit inbegrepen bij jouw aanschaf van een NextEnergy thuisbatterij, je hoeft hier dan ook niet voor te betalen.

BTW teruggave rekenvoorbeeld

Laten we een voorbeeldsituatie schetsen. Claudia bestelt bij NextEnergy een slimme thuisbatterij met een capaciteit van 15 kWh. Inclusief BTW en installatie betaalt ze hiervoor €11.499. Logischerwijs stapt ze ook over op dynamische energie van NextEnergy om optimaal te profiteren van haar aankoop.

Claudia betaalt na de installatie van haar thuisbatterij het volledige bedrag, dus inclusief BTW. NextEnergy gaat hierna aan de slag om de BTW teruggave aan te vragen. Ze betaalt éénmalig een vast bedrag van €15 per kWh capaciteit van haar thuisbatterij; in dit geval €225.

Claudia speelt haar gegevens door die nodig zijn om de aanvraag te voltooien, zoals haar BSN en een kopie van de thuisbatterij factuur. Omdat Claudia’s gegevens allemaal kloppen, en ze geen eerdere teruggave heeft ontvangen voor haar zonnepanelen, ontvangt ze na 6 maanden haar teruggave van €1.996 BTW.

Klaar voor jouw thuisbatterij?

Dankzij de BTW teruggave is een eigen thuisbatterij een nóg slimmere investering geworden. Klaar om een stap naar de toekomst te zetten? Bij NextEnergy vind je de juiste thuisbatterij voor jou.

Afbeelding © mystic_mabel