Hoeveel stroom verbruikt een ventilator?

Vloerventilator staat op een houten vloer in een modern interieur met decoratieve scheiding en meubelstuk.

Op zomerse dagen kan het aardig warm worden in huis. Een ventilator zorgt voor een verkoelend effect tijdens deze weersomstandigheden. Overdag of ‘s nachts. Maar hoeveel stroom verbruikt een ventilator eigenlijk? Op deze pagina vind je informatie over het stroomverbruik van een ventilator. Ook geven we je tips om energie te besparen op dit apparaat.

Wat verbruikt een ventilator aan kWh?

Net als alle andere apparaten verbruikt een ventilator stroom. Hoeveel stroom dit is, hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld het vermogen van de ventilator uitgedrukt in watt, hoelang je de ventilator aanzet en welke snelheidsstand je gebruikt. 

Het gemiddelde verbruik van een ventilator ligt tussen de 0,05 en 0,1 kWh (kilowattuur) per uur. Hoe langer je de ventilator aan hebt staan, hoe meer stroom je verbruikt. Staat het apparaat bijvoorbeeld 12 uur per dag aan? Dan verbruik je per week tussen de 4,2 en 8,4 kWh.

Wat kost een ventilator aan stroom?

Ook de stroomkosten van een ventilator worden bepaald door verschillende factoren. Deze factoren zijn onder andere het stroomverbruik in kWh en de actuele stroomprijzen.

Om je een voorbeeld te geven qua kostenplaatje, nemen we een ventilator die 0,05 kWh per uur verbruikt. Het is een warme dag en je gebruikt het apparaat 8 uur. De gemiddelde stroomprijs van de afgelopen maanden is € 0,23 per kWh. Dit betekent dat je per week het volgende bedrag betaalt:

  • 0,05 kWh x 8 uur = 0,4 kWh
  • 0,4 kWh x € 0,23 = € 0,09 per dag
  • € 0,09 x 7 = € 0,64 per week

Verbruikt een ventilator veel stroom?

Jij vraagt je wellicht af, gebruikt een ventilator veel stroom? Over het algemeen is het verbruik relatief laag. Zeker als je dit vergelijkt met airco’s. Gebruik je een mobiele airco jaarlijks 110 uur? Dan verbruikt het apparaat volgens Milieu Centraal 110 kWh. Een single-split-airco gebruikt 80 kWh en een multi-split-airco zelfs 180 kWh. Een ventilator gebruikt tijdens deze 110 uur slechts 5,5 kWh. Een flink verschil dus.

Wil je jouw energieverbruik verminderen en het milieu en jouw portemonnee helpen? Dan is het een goed idee om stroom slim te gebruiken. Wij geven verderop in dit artikel je handige tips.

Schaf een energiezuinige ventilator aan

Ben je van plan om een ventilator te kopen? Of is je oude aan vervanging toe? Dan is het een slimme zet om te kijken naar een energiezuinige ventilator. Anno nu zijn ventilatoren namelijk een stuk zuiniger dan oudere exemplaren.

Om te achterhalen hoe energiezuinig een ventilator is, kijk je naar het energielabel. Hierop staat de energie-efficiëntieklasse, aangeduid met de letters A tot en met G. Hoe hoger de letter in het alfabet, hoe energiezuiniger het apparaat is. Energiezuinige ventilatoren met een A zijn dus het meest zuinig. Tip: wil je het verkoelende effect van mobiele airco’s namaken? Plaats dan twee flessen met bevroren water vóór de ventilator.

Welke factoren beïnvloeden het energieverbruik van een ventilator?

Er zijn meerdere factoren die het energieverbruik beïnvloeden. Bijvoorbeeld de grootte van de ventilator. Hoe groter de ventilator is, hoe meer energie het apparaat verbruikt. Ook de snelheid van de ventilator speelt een rol. Wanneer je hogere snelheden gebruikt, dan verbruik je meer energie dan de laagste stand. Daarnaast is de efficiëntie van de motor een belangrijke factor. Nieuwere modellen gaan zuiniger met energie om dan oudere varianten. 

Maar niet alleen ventilatoren zelf hebben invloed op het stroomverbruik. Ook de temperatuur van de ruimte speelt een rol. Is het erg lang warm in huis? Dan is de kans groot dat je het apparaat voor een lange tijd aan hebt staan. En hoe langer een ventilator aan staat, hoe meer stroom je verbruikt.

De beste tips om het verbruik van een ventilator te verlagen

Een ventilator verbruikt over het algemeen geen grote hoeveelheden stroom. Toch kun je energie besparen. Het lijkt op het eerste gezicht niet veel impact te hebben. Als je dit echter voor al jouw huishoudelijke apparaten doet, dan scheelt dat op jaarbasis flink. Wil je minder energie verbruiken? We hebben een aantal tips voor je verzameld.

  • Gebruik een lage snelheid. Is het niet al te warm in huis? Zet de ventilator op een lagere snelheid. Zo verbruikt het apparaat minder stroom.
  • Schakel uit bij geen gebruik. Zet de ventilator uit als je niet thuis bent, naar een andere ruimte gaat of wanneer de temperatuur aangenaam is.
  • Plaats de ventilator strategisch. Plaats de ventilator op een strategische locatie. Hierdoor kan het apparaat de koude lucht optimaal leveren. Zet de ventilator bijvoorbeeld in de buurt van een raam om frisse, koele lucht binnen te laten.
  • Onderhoud het apparaat. Houd de ventilator schoon door stof en vuil te verwijderen. Zorg er ook voor dat bewegende delen goed blijven werken. Een goed onderhouden ventilator werkt efficiënter en verbruikt minder energie.
  • Gebruik zonwering. Schijnt de zon op het gebouw? Gebruik dan zonwering en sluit de gordijnen, zodat het binnen minder warm wordt.

Bespaar geld met een dynamisch energiecontract van NextEnergy

De bovenstaande tips helpen je om minder stroom te verbruiken. Dit zorgt ervoor dat je energierekening lager uitvalt én je verkleint jouw ecologische voetafdruk. Kortom, je bent al goed op weg.

Wil je nóg meer besparen? Dan is de goedkope energie van NextEnergy een slimme zet.

Geniet van een besparing van maar liefst 46%

Dankzij ons dynamisch energiecontract profiteer je van goedkope stroom op het moment dat de prijzen gunstig zijn. Dit betekent dat je tot wel 46% per maand kunt besparen op je energierekening. En als je de goedkope stroom ook nog eens op een thuisbatterij opslaat, dan bespaar je nog meer geld. Je gebruikt de opgeslagen elektriciteit namelijk op het moment dat de energieprijzen van het net hoger zijn. Zo kost de ventilator aan zetten vrijwel niets.

Meer weten?

Of gelijk overstappen? We staan klaar om je te adviseren. Of vergelijk de energie van dynamische en andere soorten energiecontracten.

Veelgestelde vragen over hoeveel stroom een ventilator verbruikt

Wat kost een ventilator per uur?

Een ventilator kost per uur € 0,01 aan stroom. Let op, dit is een gemiddelde. De kosten van een ventilator zijn namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het stroomverbruik in kWh en de huidige energieprijs. De kosten van jouw ventilator bereken je door het stroomverbruik per uur in kWh te vermenigvuldigen met de energieprijs per kWh.

Hoeveel stroom verbruikt een ventilator per dag?

Een gemiddelde ventilator verbruikt tussen de 0,1 en 0,4 kWh (kilowattuur) per dag. Het stroomverbruik hangt echter af van onder andere het vermogen van de ventilator, op welke snelheidsstand je het apparaat aan hebt staan en hoelang je de ventilator per dag gebruikt. Ben je nieuwsgierig naar het exacte energieverbruik van jouw ventilator? Bekijk dan de technische gegevens van de fabrikant. Vermenigvuldig het aantal kWh met het aantal uur dat je jouw ventilator aan hebt staan.