Hoeveel stroom verbruikt een wasmachine?

De meeste huishoudelijke apparaten zijn een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Zoals een wasmachine; een handig apparaat om je kleding te wassen. Wil jij weten hoeveel stroom een wasmachine per wasbeurt verbruikt? Op deze pagina krijg jij daar antwoord op. Je ontdekt hoeveel stroom wasmachines verbruiken en hoe je energie kunt besparen op het apparaat.

Hoeveel kWh verbruikt een wasmachine?

Een van de meest gestelde vragen als het gaat om het stroomverbruik van een wasmachine is: wat verbruikt een wasmachine? Het antwoord op deze vraag kan variëren. Het verbruik is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Zoals het model en de leeftijd van de wasmachine. Over het algemeen kun je zeggen: het jaarlijkse verbruik van een gemiddelde wasmachine in kWh (kilowattuur) ligt tussen de 110 en 220. Daar kun je natuurlijk onder zitten als je minder wasjes draait per week.

Het verbruik van een wasmachine per beurt

Om een beter idee te krijgen van het werkelijke verbruik van een wasmachine, is het ook nuttig om te kijken naar het gemiddelde verbruik per wasbeurt. Hoeveel kWh verbruikt een wasmachine nou eigenlijk per keer? Een wasmachine gebruikt per beurt tussen de 0,5 en 1 kWh aan stroom, afhankelijk van het energielabel.

Hoeveel kost een wasmachine per jaar?

Bij NextEnergy houden we de actuele energieprijzen bij in de vorm van een grafiek. Hierdoor kun je per uur, dag of maand aflezen wat de energieprijzen zijn. Laten we voor de kosten van een wasmachine de gemiddelde stroomprijs van de afgelopen maanden nemen, € 0,28 per kWh. Stel je draait elke week drie wasjes van elk 1 kWh. Dat is op jaarbasis 156 kWh.

De wasmachine kost in stroom per jaar: 156 kWh x € 0,28 = € 43,68

Maar met dynamische stroom kan je ook profiteren van dalmomenten. Dat zijn uren op de dag waarin stroom goedkoper is dan gemiddeld. In zeldzame gevallen kan je zelfs geld toe krijgen omdat het stroomnet te vol zit — zo krijg je letterlijk betaald om de was te draaien!

Misschien lijken besparingen op wasbeurten gering, zelfs met een dynamisch contract. Toch tellen alle beetjes bij elkaar op. Programmeer je wasbeurten, maar ook de vaatwasmachine en de droger. Zo bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar!

Verbruik wasmachine: kies voor een energiezuinige wasmachine

Wasmachines gaan steeds zuiniger met energie om. Een oude wasmachine met een leeftijd van 10 jaar of hoger werkt dus minder efficiënt dan een nieuwe wasmachine. Is jouw wasmachine aan vervanging toe? Kies dan voor een zuinige wasmachine. Het liefst met energielabel A. Op het energielabel staat hoeveel kWh de wasmachine verbruikt. Hoe hoger de letter in het alfabet, hoe zuiniger het apparaat is. Een soortgelijke wasmachine met energielabel G is bijvoorbeeld minder zuinig in gebruik.

Hoeveel verbruikt een wasmachine vs. andere huishoudelijke apparaten?

Een wasmachine is vaak een van de huishoudelijke apparaten die de meeste energie verbruiken. Maar hoeveel gebruikt een wasmachine ten opzichte van andere huishoudelijke apparaten? Een koelkast verbruikt bijvoorbeeld 65 tot 450 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte en gebruiksfrequentie. Een wasdroger heeft een gemiddeld stroomverbruik van 280 kWh per jaar. 

Wil je minder energie verbruiken voor het milieu of portemonnee? Dan is het verstandig om alle apparaten in jouw huishouden slim te gebruiken. Verderop op deze pagina vind je handige tips om stroom te besparen op jouw wasmachine.

Welke factoren beïnvloeden het stroomverbruik van een wasmachine?

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het stroomverbruik van een wasmachine. Een van de belangrijkste factoren is de leeftijd. Een oude wasmachine is minder energiezuinig dan een nieuwe wasmachine. Door de technologische ontwikkelingen worden wasmachines namelijk steeds zuiniger in gebruik.

Ook de grootte heeft invloed op het stroomverbruik. Hoe groter de trommel van de wasmachine is, hoe meer was je erin kunt stoppen. Dit betekent dat het apparaat meer energie verbruikt om te wassen. En denk eens aan het wasprogramma. Een kort wasprogramma lijkt zuiniger, maar dat is het niet. De eco-stand is veel zuiniger in gebruik.

Tot slot bepaalt de temperatuur het stroomverbruik van een wasmachine. Wasmachines hebben vaak verschillende temperatuurinstellingen, waaronder koud, warm en heet. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie de machine verbruikt.

Een wasmachine verbruikt stroom: handige tips om te besparen

Hoewel een wasmachine aardig wat stroom verbruikt, zijn er verschillende manieren waarmee je het energieverbruik van een wasmachine kunt verlagen. Hieronder vind je enkele handige tips:

  • Kies voor een energiezuinige wasmachine.

Moderne wasmachines zijn vaak voorzien van energie-efficiënte functies en technologieën die het stroomverbruik verminderen. Investeer in een energiezuinige wasmachine, het liefst met energielabel A.

  • Gebruik lagere temperatuurinstellingen.

Het meeste wasgoed kun je zonder probleem op lagere temperatuur wassen. Kies voor waterbesparende technieken, zoals de eco-stand van de wasmachine of was op 30 graden Celsius. Ook bij een lagere temperatuur wordt de was schoon.

  • Maak gebruik van een volle lading.

Zorg ervoor dat de wasmachine vol zit, zonder het apparaat te overladen. Op deze manier maximaliseer je de efficiëntie. Je hoeft dus minder wasjes te draaien op de lange termijn.

  • Onderhoud de wasmachine.

Maak de wasmachine regelmatig schoon. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en lauwwarm water om de rubberen band en het wasmiddelbakje schoon te maken. Vergeet ook niet om de filter regelmatig te legen.

  • Hang de natte was op aan de lijn.

Is de wasmachine klaar met wassen? Hang de natte was op aan de waslijn in plaats van de wasdroger te gebruiken. Een wasdroger verbruikt namelijk ook behoorlijk wat energie.

Bespaar op kosten met een dynamisch energiecontract van NextEnergy

Nu je op de hoogte bent van het stroomverbruik van een wasmachine en hoe je stroom kunt besparen, wil je wellicht een stap verder gaan. Dat kan met de goedkope energie van NextEnergy. Je berekent jouw aanbod snel en gemakkelijk onderaan deze pagina.

Bespaar tot maar liefst 46% per maand

Met ons dynamische energiecontract ontvang je voordelige tarieven op basis van jouw energieverbruik. Zijn de prijzen laag? Zet dan je wasmachine en andere apparaten aan. Hierdoor kun je tot maar liefst 46% per maand besparen op je energierekening. En als je de goedkope elektriciteit tijdelijk op een thuisbatterij plaatst, kun je nog meer besparen. De elektriciteit gebruik je namelijk wanneer de energieprijzen hoger zijn.

Veelgestelde vragen over het verbruik van een wasmachine

Hoeveel watt verbruikt de wasmachine?

Een relatief moderne wasmachine gebruikt gemiddeld tussen de 500 en 1.000 watt, dit is 0,5 en 1 kWh. Dit aantal watt varieert echter per wasmachine. Factoren als de leeftijd, de grootte, het wasprogramma en de temperatuur hebben allemaal invloed op het verbruik. Wil je precies weten hoeveel watt jouw wasmachine verbruikt? Raadpleeg dan de technische specificaties van de fabrikant, zoals het energielabel.

Wat kost een wasje draaien?

Een wasje draaien kost gemiddeld tussen de € 0,14 en € 0,28. De kosten zijn echter afhankelijk van verschillende factoren. Waaronder het energieverbruik van de wasmachine, de waterprijs en de stroomtarieven en de kosten van wasmiddel.