Hoeveel gas verbruik je met douchen?

Een warme douche is voor veel mensen een ontspannende en frisse ervaring. Bijvoorbeeld na een lange dag of stevige workout. Maar hoeveel gas verbruik je eigenlijk tijdens het douchen? En wat zijn de kosten hiervan? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen en vind je handige tips om op gas en energie te besparen tijdens een douchebeurt.

Hoeveel gas per douchebeurt?

Het gasverbruik tijdens een douchebeurt kan variëren. Verschillende factoren hebben daar namelijk invloed op. Bijvoorbeeld hoe lang je onder douche staat. Het gemiddeld gasverbruik van een persoon is zo'n 0,2 tot 0,4 kuub gas (m³) per douchebeurt. Het is belangrijk om op te merken dat dit een gemiddelde is en dat het daadwerkelijke gasverbruik van persoon tot persoon kan verschillen.

Wat kost 10 minuten douchen aan gas?

De kosten van 10 minuten douchen aan gas verschillen. Denk maar eens aan de gasprijs en de temperatuur waarop je het water instelt. Er is dus geen exact antwoord te geven op deze vraag. 

Wel kunnen we je een voorbeeld geven. Bij NextEnergy houden we de actuele gasprijzen bij in de vorm van een grafiek. Hierdoor kun je per uur, dag of maand aflezen wat de gasprijzen zijn. Laten we de gasprijs van de afgelopen maanden nemen, € 1,18 per m³. Stel je verbruikt 0,04 m³ per minuut. Dan kost 10 minuten douchen:

  • 0,04 m³ x 10 minuten = 0,4 m³
  • 0,4 m³ x  € 1,18 = € 0,47

Hoeveel liter water verbruik je met douchen?

Tijdens het douchen verbruik je naast gas en stroom ook water. Hoeveel water is dat eigenlijk? Volgens het CBS verbruikt een gemiddeld persoon 46,2 liter water voor een gemiddelde douchebeurt. Dit getal is natuurlijk afhankelijk van de duur van de douchebeurt en het soort douchekop dat je gebruikt.

Kies voor een waterbesparende douchekop

Wist je dat je met een waterbesparende douchekop niet alleen minder warm water, maar ook minder stroom en gas verbruikt? Doordat je minder warm water verbruikt, hoeft de cv-ketel minder water te verwarmen en dus minder gas en stroom te gebruiken. Zo gaat het gemiddeld verbruik van jouw huishouden naar beneden.

Het gasverbruik van een douche vs. andere verbruikers

Veel huishoudens gebruiken nog gas in de woning via een cv-ketel. In de meeste gevallen wordt het gas gebruikt om te koken, om het water te verwarmen voor de douche en voor de verwarming in huis. Hoe zit het met het gasverbruik van een douche in vergelijking tot andere verbruikers? Voor het douchen verbruikt een gemiddeld huishouden 20% van het gasverbruik. Het meeste gas gaat naar de verwarming: maar liefst 75%. En voor het koken? Dat is slechts 5%. 

Wil je minder gas gebruiken voor het milieu of portemonnee? Dan is het verstandig om alle apparaten die in jouw huishouden gas verbruiken, slim te gebruiken. Verderop op deze pagina vind je handige tips om gas te besparen op jouw douche.

Welke factoren bepalen het gasverbruik van een douche?

Er zijn verschillende factoren die het gasverbruik van een douche beïnvloeden. Denk maar eens aan de duur van de douchebeurt. Hoe langer je doucht, hoe meer gas je verbruikt. Ook de watertemperatuur heeft invloed. Warm water kost energie. Dus hoe warmer je het water instelt, hoe meer gas je verbruikt.

Daarnaast beïnvloedt de soort douchekop je gasverbruik. Sommige douchekoppen hebben een hogere waterstroom. Dit kan leiden tot meer gasverbruik. Denk tot slot aan de isolatie. Een goed geïsoleerde badkamer houdt de warmte beter vast. Hierdoor heb je minder gas nodig om het water op temperatuur te brengen.

Gasverbruik douchen: handige tips om te besparen

Als je elke dag doucht, lopen de kosten voor gas, water en stroom al gauw hoog op. Gelukkig zijn er manieren om onder andere het gasverbruik van het douchen te verlagen. We geven je graag een aantal handige tips:

  • Neem kortere douches.

Probeer je douchetijd te beperken tot ongeveer 5 tot 7 minuten om je gasverbruik te verminderen. Door een timer te gebruiken, weet je precies hoelang je onder de douche staat.

  • Douche minder vaak.

Je hoeft niet elke dag te douchen om schoon te worden. Als je af en toe je wast bij de wastafel, bespaar je op de kosten.

  • Gebruik een waterbesparende douchekop.

Installeer een douchekop met een lagere waterstroom om water en gas te besparen.

  • Isoleer je douche.

Zorg ervoor dat je douche goed geïsoleerd is, zodat de warmte niet ontsnapt en je minder gas nodig hebt om het water op te warmen.

  • Installeer een thermostatische mengkraan.

Met een thermostatische mengkraan is het water sneller op temperatuur ingesteld. Hierdoor kun je sneller onder de douche.

Bespaar op kosten met een dynamisch energiecontract van NextEnergy

Met de bovenstaande tips kun je al aanzienlijk jouw verbruik verlagen qua gas, water en stroom. Wil je nóg meer besparen op jouw douchebeurten en op (huishoudelijke) apparaten? Dan is de goedkope energie van NextEnergy een slimme zet.

Bespaar tot maar liefst 46% per maand

Bij ons krijg je een dynamisch energiecontract. Dit contract houdt in dat je kunt profiteren van goedkope stroom als de prijzen laag zijn. Sterker nog, het is mogelijk om maandelijks 46% te besparen op energiekosten dan wanneer je een vast of variabel contract hebt. Wil je all-in gaan? Laat dan een thuisbatterij installeren. Je plaatst goedkope stroom tijdelijk op de batterij om deze vervolgens tijdens duurdere piekmomenten te gebruiken. Hiermee verlaag je jouw energierekening.

Veelgestelde vragen over hoeveel het gasverbruik tijdens het douchen

Hoeveel gas verbruik je met 10 minuten douchen?

Met 10 minuten douchen verbruik je gemiddeld zo’n 0,4 kuub gas (m³). Dit aantal is een gemiddelde. Er zijn namelijk factoren die invloed hebben op het verbruik. Bijvoorbeeld de duur van de douchebeurt, de ingestelde temperatuur, de douchekop en de isolatie van de badkamer. 

Hoeveel gas verbruik je bij een douchebeurt?

Het gemiddelde verbruik van een douchebeurt is 0,2 kuub gas (m³). Dit aantal verschilt echter per persoon. Factoren als de duur van de douchebeurt, de ingestelde temperatuur, de douchekop en de isolatie van de badkamer hebben allemaal invloed op dit getal. Daarom is er geen exact antwoord op de vraag te geven.