Hoeveel stroom verbruikt een elektrische kachel?

Een elektrische kachel is een alternatief voor gas om je huis op te warmen tijdens de koude wintermaanden. Maar hoeveel stroom verbruikt een elektrische kachel eigenlijk? Het is een belangrijke vraag om te stellen, want elektrische kachels kunnen aardig wat energie verbruiken. Op deze pagina kom je te weten wat het stroomverbruik van elektrisch verwarmen is en hoe je energie kunt besparen op het apparaat.

Wat verbruikt een elektrische kachel?

Wat een elektrische kachel verbruikt aan stroom, hangt af van diverse factoren. Denk maar eens aan het vermogen van de kachel en voor hoe lang je het apparaat aanzet. Gemiddeld genomen verbruikt een elektrische kachel tussen de 0,5 en 2 kWh (kilowattuur) per uur.

Hoeveel verbruikt een elektrische kachel van 2000 watt?

Laten we als voorbeeld het verbruik berekenen van een elektrische kachel met een vermogen van 2.000 watt. 1.000 watt staat gelijk aan 1 kW. Dit betekent dat een elektrische kachel met een vermogen van 2.000 watt 2 kWh per uur verbruikt.

Wat kost een elektrische kachel per uur?

Wat elektrisch verwarmen met een kachel kost per uur, verschilt. Ook de kosten zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zoals de actuele stroomprijs.

Wat kost een elektrische kachel van 2.000 watt per uur?

Om ook de kosten van een elektrische verwarming te berekenen, gaan we terug naar het voorbeeld van de elektrische kachel met een vermogen van 2.000 watt. Je weet al dat het apparaat 2 kWh per uur verbruikt. Bij NextEnergy was de stroomprijs van de afgelopen maanden € 0,28 per kWh. Dit betekent dat een elektrische kachel van 2.000 watt per uur:

  • 2 kWh x € 0,28 = € 0,56 per uur kost.

Kies voor een energiezuinige elektrische kachel

Als je een elektrische kachel gaat aanschaffen, is het verstandig om een energiezuinige kachel te kopen. Maar waar let je dan op? Het energielabel dat loopt van A tot G. Elektrische kachels met een hoger energielabel zijn energiezuiniger dan kachels met een lager label. Hoe hoger de letter in het alfabet, hoe zuiniger. Een kachel met het energielabel A is dus zuiniger dan een soortgelijk apparaat met label G.

Verbruik elektrische kachel vs. andere apparaten

Een elektrische kachel kan aardig wat stroom verbruiken om een ruimte te verwarmen. Hoe zit dat dan met een ander type verwarming? Je kunt namelijk ook met gas via de centrale verwarming, een elektrische haard en een airco verwarmen.

Het jaarlijkse verbruik van een gemiddelde elektrische kachel ligt tussen de 1.500 en 6.000 kWh. Gebruik je een airco om te verwarmen? Dan ligt dit tussen de 2.000 en 4.000 kWh. Verwarm je via de centrale verwarming op gas? Dan verbruik je tussen de 130 en 500 kWh, maar denk hierbij ook aan het gasverbruik.

Wil je minder energie verbruiken voor het milieu of portemonnee? Dan is het verstandig om alle apparaten in jouw huishouden slim te gebruiken. Verderop op deze pagina vind je handige tips om stroom te besparen op jouw elektrische kachel. 

Wat heeft invloed op het stroomverbruik van elektrische kachels?

Zoals je eerder op deze pagina hebt gelezen, bestaan er diverse factoren die invloed hebben op het stroomverbruik van een elektrische kachel. Denk maar eens aan het vermogen. Een elektrische kachel met een hoog vermogen, zoals 2.000 watt, verbruikt meer stroom dan een kachel met een laag vermogen, zoals 500 watt. Ook de temperatuurinstelling beïnvloedt hoe het apparaat energie verbruikt. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer stroom er nodig is om de gewenste warmte te genereren. 

Daarnaast speelt de isolatie van de ruimte een rol bij het stroomverbruik. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte beter vast, waardoor je minder energie nodig hebt om de ruimte te verwarmen. En denk tot slot aan de gebruiksfrequentie. Gebruik je de kachel dagelijks één uur? Dan verbruik je minder stroom dan wanneer je het apparaat dagelijks meerdere uurtjes aan hebt staan.

Elektrische kachels: handige tips om stroom te besparen

Als je een elektrische kachel dagelijks voor langere tijd gebruikt, kan het stroomverbruik op jaarbasis aardig oplopen. Wil jij stroom besparen op je elektrische kachel? We geven je graag een paar tips. Besparen is beter voor het milieu en je portemonnee.

  1. Isoleer je huis goed.

Door te investeren in goede isolatie, voorkom je dat warmte ontsnapt. Hierdoor hoef je je kachel minder hard te laten werken, en bespaar je energie.

  1. Houd deuren en ramen gesloten.

Voorkom dat koude lucht naar binnen komt door deuren en ramen goed gesloten te houden. Zo behoud je de warmte die je kachel produceert. Tip: lucht ruimtes in het najaar wel goed door, zodat de lucht binnen makkelijker opwarmt.

  1. Stel de temperatuur verstandig in.

Zet de temperatuur van je elektrische kachel niet hoger dan nodig. Een graadje lager kan al veel energie besparen.

  1. Gebruik een thermostaat.

Met een thermostaat kun je de kachel automatisch naar de gewenste temperatuur instellen. Zo hoef je niet onnodig te verwarmen en bespaar je energie.

Bespaar op kosten met een dynamisch energiecontract van NextEnergy

Nu je een beter idee hebt van het stroomverbruik van een elektrische kachel en hoe je energie kunt besparen, willen we je graag vertellen hoe je nóg meer kunt besparen op je elektrische kachel en andere (huishoudelijke) apparaten. Namelijk met de goedkope energie van NextEnergy. 

Bespaar tot maar liefst 46% per maand

Met een dynamisch energiecontract kun je maandelijks tot maar liefst 46% aan kosten besparen. Dit is in vergelijking met een vast of variabel energiecontract. Hoe dit kan? Door de dynamische energieprijzen. Is stroom goedkoop? Zet dan de meest ‘energieslurpende’ apparaten aan om geld te besparen. En als je de goedkope elektriciteit tijdelijk op een thuisbatterij plaatst, kun je nog meer besparen. Deze elektriciteit kun je namelijk gebruiken als de energieprijzen hoger zijn.

Benieuwd naar jouw besparing bij NextEnergy? Je berekent snel en gemakkelijk jouw aanbod onderaan deze pagina.

Veelgestelde vragen over het verbruik van een elektrische kachel

Hoeveel kWh verbruikt een elektrische verwarming?

Hoeveel kWh een elektrische verwarming verbruikt, varieert. Het verbruik hangt namelijk af van diverse factoren. Zoals het vermogen, de temperatuurinstelling, de isolatie van de ruimte en de gebruiksfrequentie. Daarom is er geen exact antwoord op deze vraag. Wel kan er een voorbeeld worden gegeven. Heeft je elektrische kachel een vermogen van 2.000 watt? Dan verbruikt het apparaat 2 kWh per uur.

Wat kost een elektrische kachel van 1500 watt per uur?

Wat een elektrische kachel van 1.500 watt per uur kost, wordt beïnvloed door de stroomprijs. Bekijk daarom de actuele stroomprijs in Nederland. Deze was de afgelopen maanden € 0,28 per kWh (kilowattuur). Een stroomkachel van 1.500 watt verbruikt 1,5 kWh per uur. Dit betekent dat het apparaat (1,5 kWh x € 0,28) € 0,42 per uur kost. 

Is verwarmen met een elektrische kachel goedkoper dan gas?

De kosten van elektrisch verwarmen met een elektrische kachel tegenover gas van de centrale verwarming hangen af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de energie-efficiëntie van de verwarming, de energieprijzen en hoe goed je huis geïsoleerd is. Daarom is er geen exact antwoord te geven.