Hoeveel stroom verbruikt een koelkast?

De koelkast is een van de meest essentiële apparaten in ons dagelijks leven. Je bewaart er jouw eten en drinken in, en het apparaat zorgt ervoor dat het langer vers blijft. Weet jij eigenlijk hoeveel stroom een koelkast verbruikt? Op deze pagina kom je daarachter. Ook lees je hoe je energie kunt besparen op jouw koelkast.

Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

Wat verbruikt een koelkast aan energie eigenlijk? Het verbruik varieert en is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar eens aan het energielabel, het model, de grootte en het gebruik. Het gemiddelde energieverbruik van een koelkast ligt tussen de:

  • 0,17 en 1,23 kWh (kilowattuur) per dag;
  • 65 en 450 kWh per jaar.

Het verbruik van een koel-vriescombinatie

Met een koel-vriescombinatie heb je onder of naast de koeling ook een vriesgedeelte. Hoeveel stroom verbruikt dit apparaat eigenlijk? Volgens Milieu Centraal gebruikt een nieuwe koel-vriescombinatie met energielabel B zo’n 130 kWh per jaar aan stroom. Kies je voor een koelvriescombinatie met label E? Dan gebruikt het apparaat jaarlijks ongeveer 250 kWh.

Wat kost een koelkast aan stroom?

Nu je meer weet over het gemiddelde stroomverbruik van een koelkast, wil je natuurlijk weten wat de kosten voor energie zijn. Ook de stroomkosten van een koelkast worden bepaald door verschillende factoren. Zoals de energieprijzen van jouw energieleverancier.

Bij NextEnergy houden we de actuele energieprijzen bij in de vorm van een grafiek. Hierdoor kun je per uur, dag of maand aflezen wat de energieprijzen zijn. Laten we ervan uitgaan dat de energieprijs van de afgelopen maanden € 0,28 per kWh was. Als een koelkast jaarlijks 150 kWh per jaar verbruikt, dan zijn de kosten:

  • 150 kWh x € 0,28 = € 42 per jaar

Verbruik koelkast: kies voor een energiezuinige koelkast

Oude koelkasten verbruiken meer energie dan nieuwere. Door te kiezen voor een energiezuinige koelkast kun je jouw energieverbruik aanzienlijk verminderen. Zuinige koelkasten zijn ontworpen om minder stroom te verbruiken zonder in te leveren op prestaties. Kijk dus altijd wat er op het energielabel staat bij de aankoop van een nieuwe koelkast. Ga het liefst voor een zuinige koelkast met energielabel A.

Het stroomverbruik van een koelkast vs. andere apparaten

Over het algemeen verbruikt een koelkast of koel-vriescombinatie meer stroom dan andere apparaten. Bijvoorbeeld meer dan een waterkoker en een televisie (afhankelijk van de gebruiksfrequentie). Sterker nog, ongeveer 15% van het gemiddelde energieverbruik van een huishouden is afkomstig van koelkasten en vriezers, aldus Milieu Centraal. Kortom, een koelkast kan aardig wat stroom verbruiken.

Welke factoren bepalen het stroomverbruik van een koelkast?

Er zijn diverse factoren die het stroomverbruik van een koelkast bepalen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Als eerste bepaalt de grootte het energieverbruik. Een grote, Amerikaanse koelkast verbruikt veel meer stroom dan een tafelmodel. Ook de leeftijd beïnvloedt het gebruik. Hoe ouder de koelkast is, hoe meer stroom het apparaat verbruikt. Is je koelkast ouder dan 15 jaar? Dan is het zuiniger om een nieuwe koelkast te kopen. Zorg er wel voor dat je de oude koelkast inlevert bij de milieustraat, want de onderdelen kun je recyclen.

Daarnaast heeft de isolatie invloed op het verbruik. Goed geïsoleerde koelkasten verbruiken op jaarbasis minder stroom dan slecht geïsoleerde koelkasten. Wist je dat waar de koelkast staat invloed heeft op de stroomkosten? Als het apparaat naast de oven of in de volle zon staat, gaat het verbruik omhoog. Tot slot bepaalt de inhoud het verbruik. Is je koelkast leeg? Een lege koelkast verbruikt meer energie dan een volle koelkast. Dit komt doordat de lucht in de koelkast continu gekoeld moet worden.

Een koelkast verbruikt energie: handige tips om energie te besparen

Een koelkast kan aardig wat stroom verbruiken. Wil je energie besparen? We delen hieronder een aantal tips met je. Besparen is niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee.

  • Plaats de koelkast op een koele plek, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen. Zo voorkom je dat de koelkast harder moet koelen.
  • Houd de deur van de koelkast zo kort mogelijk open en sluit deze goed af. Anders gaat koude lucht verloren. Dat kost energie.
  • Ontdooi bevroren voedsel regelmatig. IJsafzetting kan het energieverbruik verhogen.
  • Zorg ervoor dat de koelkast gevuld is.
  • Controleer regelmatig de temperatuur van je koelkast. Een temperatuur tussen de 3 en 5 graden Celsius is ideaal.
  • Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen aan de achterkant niet geblokkeerd zijn.
  • Ga op zoek naar energiezuinige koelkasten en kies een nieuwe koelkast, het liefst met energielabel A.

Bespaar op kosten met een dynamisch energiecontract van NextEnergy

Stroom besparen op je koelkast is al effectief met de bovenstaande tips. Wil je meer elektriciteit besparen op de koelkast en andere apparaten? Dan is de goedkope energie van NextEnergy een goede keuze. 

Bespaar tot maar liefst 46% per maand

Met ons dynamisch energiecontract profiteer je van goedkope daluren. Hierdoor kun je op maandelijkse basis maar liefst 46% besparen op je energiekosten. Dit is in vergelijking tot een vast en variabel contract. En als je de goedkope elektriciteit tijdelijk op een thuisbatterij plaatst, kun je nog meer besparen. De elektriciteit gebruik je namelijk wanneer de energieprijzen hoger zijn.

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen bij NextEnergy? Je berekent onderaan deze pagina snel en gemakkelijk jouw aanbod.

Veelgestelde vragen over het verbruik van een koelkast

Hoeveel kilowatt gebruikt een koelkast per dag?

Een koelkast gebruikt gemiddeld genomen tussen de 0,17 en 1,23 kilowatt (kW) per dag. Dit gemiddelde varieert echter. Het verbruik wordt namelijk beïnvloed door factoren als de grootte, leeftijd, isolatie, plek en inhoud van de koelkast. Om het dagelijkse energieverbruik te berekenen van jouw koelkast, kun je het jaarlijkse verbruik delen door het aantal dagen in een jaar.

Hoeveel stroom verbruikt een koelkast?

Gemiddeld genomen verbruikt een koelkast tussen de 65 en 450 kWh per jaar. Dit verbruik is echter afhankelijk van diverse factoren. Bijvoorbeeld de grootte, leeftijd, isolatie, plek en inhoud van de koelkast. Een zuinige koelkast verbruikt minder energie dan een ouder exemplaar. Wil je weten hoeveel stroom jouw koelkast exact gebruikt? Bekijk dan de specificaties van de fabrikant, zoals het energielabel.