Hoeveel stroom verbruikt een droger?

Een droger is een ideaal hulpmiddel om natte was sneller droog te krijgen. Maar wat verbruikt een wasdroger eigenlijk aan stroom en geld? Dit is belangrijk om te weten, want het is mogelijk dat jouw droger meer stroom verbruikt dan je denkt. Dit kan van invloed zijn op je energierekening. Daarom vind je op deze pagina antwoord op de vraag: hoeveel stroom verbruikt een droger? Ook kom je erachter hoe je energie kunt besparen op jouw apparaat.

Hoeveel kWh verbruikt een droger?

Jij wilt vast weten: wat verbruikt een wasdroger? Hoeveel kWh (kilowattuur) een droger verbruikt, verschilt. Onder andere het type droger, de grootte en de gebruiksfrequentie hebben allemaal invloed op het verbruik qua kWh. Daarom kunnen we je geen exact nummer geven.

Wel kunnen we je een gemiddelde geven. Het gemiddelde energieverbruik van een wasdroger ligt tussen de 0,80 en 2,80 kWh stroom per keer. Gebruik je de droger drie keer per week? Dan verbruik je op jaarbasis tussen de 125 en 437 kWh.

Wat kost een droger per keer?

Wat een droger per keer kost, is net zoals het stroomverbruik afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar eens aan de stroomprijs en hoe lang de droger per keer aanstaat.

Bij NextEnergy houden we de actuele energieprijzen bij in de vorm van een grafiek. Hierdoor kun je per uur, dag of maand aflezen wat de energieprijzen zijn. Laten we een voorbeeld nemen. Stel je wasdroger verbruikt 1,5 kWh per wasbeurt. En de gemiddelde stroomprijs is € 0,28 per kWh. Dan verbruikt de droger per keer:

  • 1,5 kWh x € 0,28 = € 0,42

Het verschil in energieverbruik: condensdroger vs. warmtepompdroger

Op de markt zijn er verschillende wasdrogers verkrijgbaar. Zoals condensdrogers en warmtepompdrogers. Wist je dat de laatstgenoemde de meest energiezuinige wasdroger is? 

Een warmtepompdroger gebruikt warme lucht constant opnieuw, terwijl een condensdroger de lucht vanuit de trommel naar buiten laat stromen. Dit betekent dat een goede warmtepompdroger minder kWh gebruikt en dus energiezuiniger is. Heb je een zuinige warmtepompdroger? Dan is dit beter voor je portemonnee en het milieu.

Kies voor een energiezuinige droger

Een wasdroger kan aardig wat stroom verbruiken op jaarbasis. Is jouw droger aan vervanging toe of heb je er nog geen? Kies dan voor een energiezuinige droger. Het liefst met energielabel A. Hoe hoger de letter in het alfabet, hoe energiezuiniger het apparaat is. Dit betekent dat een energiezuinige droger met energielabel A dus veel zuiniger is dan een droger met energielabel F.

Wat verbruikt een droger in vergelijking met een wasmachine?

Wist je dat een wasdroger aanzienlijk meer verbruikt dan een wasmachine? De voornaamste reden is dat een droger een veel hogere temperatuur aan lucht gebruikt dan een wasmachine. En dat kost veel stroom. Als je energiezuinig wast, zet je de wasmachine vaak op 30 of 40 graden Celsius. Een wasdroger gebruikt een hogere temperatuur.

Maar hoeveel verbruikt een droger dan in vergelijking tot een wasmachine? Een wasdroger verbruikt gemiddeld 1,8 kWh per wasbeurt. Voor een wasmachine is dit 0,65 kWh. Een wasmachine is dus een lagere energieverbruiker dan een wasdroger.

Welke factoren hebben invloed op het stroomverbruik van een droger?

Het stroomverbruik van een droger wordt beïnvloed door verschillende factoren. Denk maar eens aan de belading. Een droger die niet vol zit, verbruikt per kilo was meer energie. Ook de grootte beïnvloedt het energieverbruik van een droger. Hoe groter de wasdroger is, hoe meer stroom het apparaat verbruikt.

Daarnaast is het type wasdroger belangrijk. Een warmtepompdroger is het meest energiezuinig in vergelijking tot een condensdroger. En vergeet niet de leeftijd. Een oude wasdroger verbruikt meer energie dan een nieuwe, zuinige wasdroger. Door de technologische ontwikkelingen worden wasdrogers steeds zuiniger in gebruik.

Verbruik wasdroger: tips om het energieverbruik van een droger te verminderen

Een wasdroger kan aanzienlijk wat stroom verbruiken. Wil jij de kosten van jouw wasdroger drukken? Of bijdragen aan een schoner milieu? Dat kan. Met de onderstaande tips ben je goed op weg.

  1. Kies voor een energiezuinige wasdroger

Als je een nieuwe droger koopt, let dan op het energielabel. Kies dan voor een energiezuinige wasdroger met een zo hoog mogelijk energielabel. Zuinige wasdrogers met het label A zijn het best, drogers met energielabel C zijn dus minder zuinig. Drogers met G zijn het minst zuinig. Tip: breng je oude wasdroger naar de milieustraat. De meeste onderdelen zijn goed te recyclen.

  1. Droog je was af en toe op aan de waslijn

Wil je helemaal energiezuinig drogen? Hang natte was op aan de waslijn. Dit scheelt je jaarlijks kosten.

  1. Gebruik het juiste droogprogramma

Kies het droogprogramma dat past bij de soort was. En gebruik een niet te hoge temperatuur. Een lagere temperatuur werkt ook.

  1. Vul de wasdroger helemaal vol

Wacht totdat je genoeg was hebt om de droger te vullen. Hierdoor hoef je minder vaak de wasdroger te gebruiken.

  1. Maak het filter schoon na elke droogbeurt

Bij elke droogbeurt komt er stof in het filter. Maak het filter schoon, zodat de droger efficiënter werkt.

  1. Zet de droger direct uit

Zet na elke droogbeurt het apparaat direct uit en vouw de was direct op. Anders blijft de droger op de stand-by stand staan. Dat kost stroom.

Bespaar op kosten met een dynamisch energiecontract van NextEnergy

Wil je naast de bovenstaande tips meer besparen op het stroomverbruik van je (energiezuinige) droger? Kies dan voor de goedkope energie van NextEnergy. Onderaan deze pagina bereken je snel en gemakkelijk jouw aanbod.

Bespaar tot maar liefst 46% per maand

Hoe het werkt? Met een dynamisch energiecontract zijn de stroomprijzen dynamisch. Is de prijs laag? Dan zet je de (zuinige) droger op dat moment aan. Hierdoor kun je maandelijks tot maar liefst 46% aan kosten besparen in vergelijking met een vast of variabel energiecontract. Wil je het helemaal goed doen? Kies dan voor een dynamisch energiecontract in combinatie met een thuisbatterij. Je plaatst goedkope stroom op de batterij die je tijdens duurdere piekmomenten kunt gebruiken. Een thuisbatterij is ook geschikt om ‘overtollige’ zonnestroom op te slaan.

Veelgestelde vragen over hoeveel stroom een droger gebruikt

Hoeveel stroom verbruikt een droger per keer?

Gemiddeld genomen verbruikt een droger 1,8 kWh per keer. Het stroomverbruik van een droger varieert echter. De belading, de grootte en het type van de wasdroger en de leeftijd zijn factoren die invloed hebben op het stroomverbruik. Eén antwoord is er dus niet. Een moderne, nieuwe wasdroger werkt doorgaans efficiënter dan een oude droger, maar het specifieke energieverbruik kan variëren. 

Wat verbruikt meer stroom, een wasmachine of droger?

Een wasdroger verbruikt meer energie dan een wasmachine. Een wasdroger gebruikt warme lucht om de was te drogen. Dit kost veel stroom. Een wasmachine gebruikt ook warm water, maar dit is meestal lager dan de temperatuur die de droger gebruikt; voornamelijk 30 of 40 graden.

Wat kost een uur wasdroger?

Eén uur wasdroger kost gemiddeld genomen tussen de € 0,22 en € 0,78. Wat een uur wasdroger kost, verschilt echter. Factoren als de belading, de grootte en het type wasdroger en de leeftijd hebben invloed op de kosten. Maar ook de huidige stroomprijs beïnvloedt de prijs. Daarom is er geen exact antwoord te geven. Je berekent de kosten van een uur wasdroger door het verbruik in kWh per uur te vermenigvuldigen met de huidige stroomprijs per kWh.