Hoeveel energie verbruikt een cv-ketel?

Een cv-ketel is in veel huishoudens nog te vinden. Het apparaat gebruik je dagelijks (als je geen warmtepomp hebt). Bijvoorbeeld om te douchen of het huis te verwarmen. Heb jij je ooit afgevraagd hoeveel gas en stroom cv-ketels verbruiken? Het is een belangrijke vraag om te stellen. Zeker als je jouw energierekening wilt verlagen en milieubewuster wilt leven. Op deze pagina lees je onder andere hoeveel een cv-ketel gebruikt en hoe je energie kunt besparen op jouw ketel.

Een traditionele cv-ketel gebruikt gas én stroom

De meeste mensen weten dat cv-ketels gas gebruiken (met uitzondering van een elektrische cv-ketel). Hierdoor kun je bijvoorbeeld genieten van een warme douche na een lange dag. Maar wist je ook dat diezelfde ketel stroom nodig heeft? Deze stroom is onder andere nodig voor de ventilator, de circulatiepomp en het regelen van de temperatuur. Laten we eens kijken naar het gas- en energieverbruik van een cv-ketel.

Hoeveel gas verbruikt een cv-ketel?

Hoeveel gas een cv-ketel verbruikt, verschilt. Factoren als de grootte van je woning en de gezinssituatie hebben bijvoorbeeld invloed op het verbruik. Het jaarlijks verbruik van een appartement is zo’n 840 m³ (kuub) aan gas (afhankelijk van het aantal bewoners). Het gemiddelde verbruik van een vrijstaande woning ligt bijvoorbeeld hoger, rond de 2.040 m³ per jaar. Ook dit hangt af van hoeveel mensen er wonen. Hoe groter je dus woont en je meer gezinsleden hebt, hoe waarschijnlijker het is dat je meer gas verbruikt met de cv-ketel.

Hoeveel stroom verbruikt een cv-ketel?

Hoeveel stroom een cv-ketel verbruikt, is ook afhankelijk van diverse factoren. Een nieuwe ketel verbruikt bijvoorbeeld minder dan een ouder exemplaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt met hun ketel jaarlijks tussen de 130 en 500 kWh (kilowattuur) aan stroom per jaar. Wil je jouw exacte verbruik weten? Check dan technische specificaties van de cv-ketel.

Dit zijn de kosten van een cv-ketel

Nu je meer weet over het gemiddelde gas- en stroomverbruik van een cv-ketel, wil je vast weten hoeveel een cv-ketel kost. De kosten zijn afhankelijk van jouw gas- en energiecontract.

Bij NextEnergy houden we de actuele energieprijzen en actuele gasprijzen bij. Hierdoor krijg je inzicht in wat je voor beide ongeveer betaalt per uur, dag of maand. Laten we voor de kosten van een cv-ketel de gemiddelde prijs van energie (€ 0,28 per kWh) en gas (€ 1,17 per m³) van de afgelopen maanden nemen. Een cv-ketel die 800 m³ aan gas en 400 kWh aan stroom per jaar verbruikt, kost:

  • 800 m³ x € 1,17 = € 936 per jaar
  • 400 kWh x € 0,28 = € 112 per jaar

Tel je beide bedragen bij elkaar op, dan kom je uit op € 1.048 per jaar aan kosten.

Welke factoren bepalen het stroomverbruik van een cv-ketel?

Er zijn verschillende factoren die het stroomverbruik van een cv-ketel bepalen. We hadden het al eerder over de grootte van je huis en het aantal gezinsleden. De volgende factoren hebben ook invloed. Zoals de isolatie van je huis. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe minder gas je nodig hebt voor de verwarming. Ook de soort verwarming in je huis bepaalt het stroomverbruik. Radiatoren verbruiken een andere hoeveelheid aan gas dan vloerverwarming.

Daarnaast heeft de leeftijd van de cv-ketel invloed op het verbruik. Oudere cv-ketels werken minder zuinig dan nieuwe cv-ketels. Moderne ketels hebben bijvoorbeeld een slimme pomp die vanzelf langzamer draait als je warm water niet direct nodig hebt als je de kraan opendraait. Ook je eigen verbruik bepaalt het verbruik. Hoe meer warm water en de verwarming gebruikt, hoe meer gas en stroom je cv-ketel verbruikt. Tot slot heeft het seizoen invloed. Tijdens de koude maanden verbruik je meer dan tijdens de warmere seizoenen. Bijvoorbeeld meer warm water voor de douche of verwarming.

Gas- en stroomverbruik cv-ketel: tips om beide te verminderen

Het gas- en stroomverbruik van een cv-ketel kan aanzienlijk oplopen. Zeker als je geen inzicht hebt in je verbruik. De eerste stap is dus om te achterhalen hoe de cv-ketel in jouw huishouden wordt gebruikt. Wil jij ook stroom en gas besparen? Dan gaan de onderstaande tips je helpen. Het is de moeite waard.

  1. Isoleer je huis goed.

Goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte niet ontsnapt, waardoor je cv-ketel minder hoeft te werken en dus minder energie verbruikt.

  1. Kies voor een energiezuinige cv-ketel.

Investeer in een cv-ketel met een hoog energielabel. Deze ketels zijn ontworpen om efficiënter te werken en kunnen aanzienlijk besparen op je energierekening. (Let op: Wil je na 2025 een nieuwe cv-ketel aanschaffen? Dat kan niet meer. Je bent namelijk verplicht om over te stappen naar duurzame alternatieven als de waterpomp.)

  1. Zorg voor regelmatig onderhoud.

Zorg ervoor dat je cv-ketel regelmatig wordt onderhouden door een erkende installateur om ervoor te zorgen dat deze efficiënt werkt. Een goed onderhouden ketel kan je energieverbruik verminderen.

  1. Verlaag de temperatuur.

Zet de temperatuur van de cv-ketel op 60 graden Celsius en gebruik de eco-stand. Hierdoor verbruik je minder. Minder lang douchen en de verwarming lager zetten, helpt ook.

Bespaar op je energiekosten met NextEnergy

Het gas- en stroomverbruik van een cv-ketel kan aardig oplopen. Zeker als je kijkt op jaarbasis, kunnen de kosten hoog oplopen. Door onder andere je huis goed te isoleren, maak je al verschil.

Bespaar tot maar liefst 46% per maand

Ben je op zoek naar meer manieren om de energiekosten te drukken? Kijk dan naar de goedkope energie van NextEnergy. Met ons dynamisch energiecontract profiteer je van dynamische prijzen die in de meeste gevallen lager liggen dan bij een vast of variabel energiecontract. Is stroom op een bepaald moment goedkoop? Bespaar maandelijks tot maar liefst 46% aan kosten door op dát moment ‘energieslurpende’ apparaten aan te zetten. Wil je nog meer bezuinigen? Plaats dan goedkope stroom op een thuisbatterij. Deze stroom gebruik je op de momenten wanneer de prijzen hoger zijn.

Je berekent gemakkelijk jouw aanbod onderaan deze pagina. Zo weet je al snel wat jij kan besparen bij NextEnergy.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een cv-ketel

Wat kost een cv-ketel aan stroom per jaar?

Hoeveel stroom een cv-ketel per jaar kost, varieert afhankelijk van het type en model. Het jaarlijkse stroomverbruik van een gemiddelde cv-ketel ligt vaak tussen de 130 en 500 kWh. Is de energieprijs € 0,28 per kWh? Dan betaal je tussen de € 36,40 en € 140 per jaar aan stroom.

Hoeveel verbruikt een cv-ketel per dag?

Hoeveel een cv-ketel per dag verbruikt, is afhankelijk van diverse factoren. Zoals de grootte en isolatie van je huis, de gezinssamenstelling en het bouwjaar van de ketel. Om het dagelijkse stroomverbruik te schatten, kun je het jaarlijkse stroomverbruik van de cv-ketel delen door het aantal dagen in een jaar. Als een cv-ketel jaarlijks ongeveer 400 kWh verbruikt, zou het dagelijkse verbruik neerkomen op (400 kWh / 365 dagen ) ongeveer 1,09 kWh per dag.