Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Als het op zomerse dagen heet is, kun je verkoeling zoeken door een airco te installeren op de gewenste temperatuur. Wat is het verbruik van een airco eigenlijk? En wat zijn de bijbehorende kosten? Op deze pagina duiken wij in de materie om antwoord te geven op de vraag over het energieverbruik van een airco. Ook geven we je tips om energie te besparen op je airco.

Wat verbruikt een airco aan kWh?

Een airconditioningsysteem kan een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit verbruiken. Dit stroomverbruik is echter afhankelijk van meerdere factoren. Hierbij moet je denken aan het vermogen van de airco, hoe lang je de airco aanzet en de grootte van de ruimte. 

Airco’s verbruiken over het algemeen tussen de 0,75 en 1,5 kWh (kilowattuur) per uur. Gebruik je airconditioning twaalf uur per dag? Dan verbruikt het apparaat tussen de 63 en 126 kWh per week.

Wat verbruikt een airco bij verwarmen?

Sommige airconditioners zijn ook in staat om te verwarmen. Hoeveel stroom de airco hiervoor gebruikt, hangt van de soort airco af. Airco’s verbruiken in de normale stand gemiddeld 1 kWh per uur. Zet je voor één maand de machine elke dag twaalf uur aan? Dan verbruik je:

  • 12 x 1 kWh = 12 kWh per dag;
  • 12 kWh x 30 = 360 kWh per maand.

Wat kost een airco aan stroom?

Nu je een beter beeld hebt bij het stroomverbruik van een airco, is het handig om te weten hoeveel een airco aan stroom kost. Ook de kosten zijn afhankelijk van factoren, zoals het aantal kWh in verbruik en de actuele energieprijzen. Het is daarom moeilijk om een exact bedrag te noemen. 

Om je een algemeen idee te geven, nemen we een voorbeeld. Stel dat jouw airco 1 kWh per uur verbruikt en je de machine dagelijks acht uur laat draaien. Ook nemen we de gemiddelde energieprijs van de afgelopen maanden, € 0,28 per kWh. In dit geval kost het gebruik van de airconditioner:

  • 8 kWh x € 0,28 = € 2,24 per dag;
  • € 2,24 x 30 = € 67,2 per maand.

Verbruik airco vs. andere huishoudelijke apparaten

Een airco kan aanzienlijk meer stroom verbruiken dan andere apparaten. Ter vergelijking, een koelkast verbruikt over het algemeen tussen de 4 en 33 kWh per maand, afhankelijk van de grootte en het energielabel. Een wasmachine verbruikt bijvoorbeeld tussen de 10 en 15 kWh per maand.

Wil je minder energie verbruiken voor het milieu of portemonnee? Dan is het verstandig om alle apparaten in jouw huishouden slim te gebruiken. Verderop op deze pagina vind je handige tips om stroom te besparen op jouw wasmachine.

Kies voor een energiezuinige airco of een ventilator

Door technologische ontwikkelingen worden apparaten steeds energiezuiniger. Zo ook de nieuwste generatie aan airco’s. Ben je van plan om een airco te kopen? Kies dan voor een exemplaar met een laag energieverbruik. Dit herken je aan het energielabel. Ga het liefst voor energielabel A. Deze systemen zijn speciaal ontworpen om minder elektriciteit te verbruiken terwijl ze nog steeds effectieve koeling bieden. 

Je kunt als alternatief voor de airco ook overwegen om een ventilator te gebruiken. Waarom? Omdat een ventilator veel minder energie verbruikt dan airconditioners. Dit is beter voor het milieu en je portemonnee. Gemiddeld genomen verbruikt een ventilator 0,05 kWh aan stroom per uur. Tip: door twee flessen met bevroren water voor de ventilator te plaatsen, kun je een airco nabootsen.

Welke factoren bepalen het stroomverbruik van een airco?

Het exacte stroomverbruik van een airco hangt af van verschillende factoren. Denk maar eens aan het vermogen van de airco. Hoe hoger het vermogen van de airco, hoe meer elektriciteit het apparaat verbruikt. Ook de efficiëntie speelt een rol. Energiezuinige airconditioningsystemen zijn ontworpen om minder elektriciteit te verbruiken, terwijl ze nog steeds effectieve koeling bieden.

Daarnaast heeft de gebruiksduur invloed op het stroomverbruik. Hoe langer je de airco gebruikt, hoe meer elektriciteit er wordt verbruikt. Overweeg om de airco alleen te gebruiken wanneer je het apparaat echt nodig hebt. Schakel de airco uit wanneer je niet thuis bent. En vergeet de temperatuurinstelling niet. Het verlagen van de thermostaatinstelling met slechts één graad kan het energieverbruik van de airco aanzienlijk verhogen. Probeer de temperatuurinstellingen zo efficiënt mogelijk te regelen. Tot slot heeft de grootte van de ruimte invloed op het stroomverbruik. Zit je in een grote ruimte? Dan duurt het langer voordat de ruimte koud is. Eigenlijk betekent het dat de airco meer moeite moet doen om te koelen, waardoor het stroomverbruik toeneemt.

Een airco verbruikt stroom: handige tips om te besparen

De meeste airco’s verbruiken dus aardig wat stroom. Gelukkig zijn er manieren om te besparen op energie. Dit is beter voor je portemonnee en het milieu. We geven je graag een aantal handige tips:

  • Onderhoud de airco regelmatig.

Schone filters en een goed onderhouden airco kunnen ervoor zorgen dat het systeem efficiënter werkt. Een vies filter zorgt er namelijk voor dat de airco harder moet werken om koude lucht door de ruimte te verspreiden.

  • Isoleer je huis.

Door je huis goed te isoleren, ontsnapt de koude lucht niet naar buiten. Bovendien zorg je met goede isolatie ervoor dat de warme lucht van buiten niet naar binnen komt. Zo blijft het koeler in huis.

  • Gebruik zonwering.

Het gebruik van zonwering of gordijnen kan helpen om je huis koeler te houden. Bovendien zorg je met zonwering ervoor dat de airco niet in de hete zon staat, waardoor het apparaat minder hard hoeft te werken.

  • Verhoog de temperatuur.

Verhoog de temperatuur van de airco. Een paar graden kan aanzienlijk schelen in stroomverbruik.

Bespaar op kosten met een dynamisch energiecontract van NextEnergy

Met de bovenstaande tips kun je al besparen op de stroomkosten. Wil je nog meer besparen op je airco en andere apparaten? Dan is de goedkope energie van NextEnergy een slimme keuze. 

Bespaar tot 46% per maand

Met ons dynamisch energiecontract profiteer je van een lagere energierekening wanneer de energieprijzen ook laag zijn. Zo kun je maar liefst 46% per maand besparen op energie. Dat percentage is vergeleken met een vast of variabel energiecontract. En als je de goedkope elektriciteit tijdelijk op een thuisbatterij plaatst, kun je nog meer besparen. De elektriciteit gebruik je namelijk wanneer de energieprijzen hoger zijn.

Bereken onderaan deze pagina jouw aanbod en je ziet al snel hoeveel goedkoper jij uit kan zijn met dynamische energie van NextEnergy.

Veelgestelde vragen over het verbruik van een airco

Hoeveel stroom verbruikt een airco per dag?

Een airco verbruikt gemiddeld genomen 4 tot 10 kWh stroom per dag. Het stroomverbruik varieert echter, afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn bijvoorbeeld het vermogen, de efficiëntie, de gebruiksduur, de temperatuurinstelling en de grootte van de ruimte die gekoeld moet worden. Je kunt het verbruik van je airco berekenen door te kijken naar het energielabel of de fabrieksspecificaties van de air

Wat is goedkoper verwarmen met airco of verwarming?

Over het algemeen is verwarmen met de airco goedkoper dan met de verwarming. Dit komt door de hoge gasprijzen. Met een airco gebruik je stroom en geen gas. De kosten kunnen wel de helft goedkoper zijn. Maar let op: het aanschaffen van een airco is een investering en dus niet voor iedereen weggelegd.