Hoeveel stroom verbruikt een elektrische boiler?

Een elektrische boiler is een apparaat dat water opwarmt, zodat jij warm water uit de kraan krijgt. Door de elektrische warmtespiraal kan de boiler het water tot een bepaalde temperatuur verwarmen. Daarvoor is stroom nodig. Wil jij weten wat het stroomverbruik van een elektrische boiler is? Dan ben je aan het juiste adres. Op deze pagina lees je wat het verbruik van een elektrische boiler is en hoe je energie bespaart op het apparaat.

Wat is het verbruik van een elektrische boiler?

Elektrische boilers gebruiken geen gas, maar stroom. Hoeveel verbruikt zo’n boiler qua stroom eigenlijk? Het antwoord op deze vraag verschilt. Het verbruik wordt namelijk beïnvloed door diverse factoren. Denk aan het merk, de capaciteit en je eigen waterverbruik. Kleine elektrische boilers verbruiken in de meeste gevallen minder stroom, omdat er minder water moet worden opgewarmd. Volgens Milieu Centraal is het gemiddelde verbruik van een elektrische boiler die groter is dan 20 liter bijna 1.800 kWh per jaar.

Voorbeeld verbruik elektrische boiler: 80 liter

‘Groter dan 20 liter’ is nog niet echt specifiek. Laten we een ander voorbeeld nemen. Een elektrische boiler van 80 liter is meestal geschikt voor huishoudens van maximaal 3 personen. Het verbruik van een elektrische boiler van 80 liter in kWh (kilowattuur) ligt tussen de 1.500 en 1.700 kWh per jaar. Bereken je dit door, uitgaande van de actuele energieprijzen (€ 0,24 per kWh), dan betaal je:

  • 1.500 of 1.700 kWh x € 0,24 per kWh = tussen de € 360,- en €408,- per jaar

Het jaarlijks verbruik van een elektrische boiler van 150 liter

Is jouw huishouden samengesteld uit meer dan 3 personen? Dan is een grotere boiler de beste keuze. Dit betekent automatisch dat deze boiler meer verbruikt. Grofweg, omdat er meer water in het reservoir zit dat opgewarmd moet worden. Het stroomverbruik van een boiler van 150 liter ligt gemiddeld tussen de 2.000 en 2.200 kWh per jaar. En de prijs? Dat is met de huidige prijzen:

  • 2.000 of 2.200 kWh x € 0,24 per kWh = tussen de € 480,- en € 528,- per jaar

Kies voor een elektrische boiler die zuinig omgaat met energie

Elektrische boilers zorgen ervoor dat het warme water continu op peil blijft. Hierdoor beschik je vrijwel altijd direct over warm water uit de kraan. Hiervoor heeft de boiler echter stroom nodig. Wil je besparen op je stroomverbruik en draag je graag bij aan een schoner milieu? Dan is het verstandig om te kiezen voor een elektrische boiler die zuinig met stroom omgaat. Zoals een slimme boiler met energielabel A.

Een slimme boiler analyseert je waterverbruik en past het opwarmen van het water hierop aan. Bovendien kan deze nieuwe generatie boilers zonne-energie van zonnepanelen overdag gebruiken om het water op te warmen. Hierdoor zorg je ervoor dat het stroomnet minder overbelast raakt en laat je water alleen opwarmen wanneer het nodig is. Dat is energiezuiniger.

Verbruik elektrische boiler vs. andere apparaten

Hierboven heb je gelezen wat het verbruik van een elektrische boiler is. Hoe zit dat dan in vergelijking tot andere (huishoudelijke) apparaten? Een elektrische kachel verbruikt gemiddeld tussen de 1.500 en 6.000 kWh per jaar. Kijk je naar een elektrische cv-ketel, dan kan het verbruik oplopen tot wel 15.000 kWh per jaar.

Is het jouw wens om je energieverbruik te verlagen? Dan kun je het beste de apparaten in huis slim gebruiken. Verderop op deze pagina geven we hiervoor handige tips.

Wat beïnvloedt het energieverbruik van een elektrische boiler?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het energieverbruik van elektrische boilers. We hadden het hierboven al over de grootte van de boiler. Een grote boiler moet meer water opwarmen en verbruikt dus meer stroom.

Ook hoeveel water je gebruikt, bepaalt het stroomverbruik. Als je in één keer veel warm water gebruikt, dan moet de boiler het vat helemaal opnieuw vullen met warm water. En dat kost meer elektriciteit. En wat dacht je van de temperatuurinstellingen? Een lagere temperatuur vereist minder energie.

Tot slot wordt het verbruik bepaald door de omgeving en isolatie. Een warme ruimte en goede isolatie rondom de boiler zorgen ervoor dat het apparaat minder elektriciteit nodig heeft.

De beste tips om het stroomverbruik van een boiler te verminderen

Een elektrische boiler is een apparaat waar de meeste mensen niet gauw aan denken. Deze ‘verborgen energieslurper' kan daarom aardig wat elektriciteit vragen. Wil je het verbruik van de elektrische boiler verlagen? We geven je graag een aantal tips.

  • Stel de temperatuur van de elektrische boiler lager in.

Door de temperatuur van de elektrische boiler lager in te stellen naar 60 graden Celsius kun je jaarlijks veel geld en stroom besparen. Let op: zet de temperatuur niet lager om de kans op besmetting met Legionella te voorkomen.

  • Douche korter.

Probeer zuiniger met water om te gaan door korter te douchen. En gebruik alleen warm water wanneer dat echt nodig is.

  • Zorg voor hoogwaardige isolatie.

Zorg ervoor dat de boiler goed geïsoleerd is om warmteverlies te minimaliseren. Dit helpt om de temperatuur van het water langer vast te houden. Bijvoorbeeld met piepschuim of isolatiedekens.

  • Gebruik een timer.

Stel de boiler in met een timer, zodat deze alleen opwarmt tijdens periodes waarin je warm water nodig hebt, zoals 's ochtends en 's avonds.

  • Voer regelmatig onderhoud uit.

Verwijder kalkaanslag en vuil uit de boiler en de leidingen. Een schone boiler werkt efficiënter en verbruikt minder energie.

  • Kies voor de juiste boiler met de juiste capaciteit.

Ga je een nieuwe boiler kopen? Kies er dan een die niet te groot en niet te klein is. Een boiler van 80 liter is bijvoorbeeld voor 3 personen voldoende.

  • Plaats de boiler op een warme locatie.

Als de boiler in een koude ruimte staat, moet het apparaat harder werken om het water op te warmen. Plaats de boiler daarom bij voorkeur op een warme locatie in huis.

Verlaag de kosten met het dynamische energiecontract van NextEnergy

Met de bovenstaande tips kun je al aanzienlijk op je energiekosten besparen. Dat is niet alleen beter voor je portemonnee, ook voor het milieu. Wil je een stapje verdergaan? Dan is de goedkope energie van NextEnergy een slimme zet.

Profiteer van een maandelijkse besparing van 46%

Met een dynamisch energiecontract van NextEnergy profiteer je maar liefst van een maandelijkse besparing van 46%. Je krijgt namelijk toegang tot goedkopere stroom tijdens de daluren. Tijdens deze uren is het verstandig om jouw elektrische boiler en apparaten te laten draaien, zodat je een lager tarief elektriciteit gebruikt. Wil je all-in gaan? Dan kun je de goedkopere energie opslaan op een thuisbatterij. Wanneer de stroomprijzen hoger liggen, gebruik je eerst de elektriciteit van de thuisbatterij. Dat kan een hoop geld en elektriciteit schelen.

Veelgestelde vragen over het verbruik van elektrische boilers

Hoeveel kWh verbruikt een elektrische boiler per dag?

Een elektrische boiler verbruikt tussen de 4 en 6 kWh per dag. Het stroomverbruik varieert echter, afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan de grootte van het apparaat, jouw verbruik van warm water, op welke temperatuur het water in de boiler is ingesteld, hoe warm de omgeving is en in welke mate de boiler is geïsoleerd. Wil je precies weten hoeveel kWh jouw elektrische boiler verbruikt? Raadpleeg dan de technische specificaties van de fabrikant, zoals het energielabel.

Is een elektrische boiler goedkoper dan gas?

Of een elektrische boiler goedkoper is dan gas, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de huidige energie- en gasprijzen, de aanschafprijs, het eventuele onderhoud en het gebruikspatroon. Daarom is er geen exact antwoord te geven.