Kan ik besparen op energie?

Je vraagt je wellicht af of je energie kunt besparen in jouw specifieke situatie. Wellicht heb je geen groot budget of denk je dat je de hele dag de verwarming uit moet zetten om minder stroom te verbruiken. Het antwoord is ja, iedereen kan besparen op energie. En daarvoor hoef je niet per se minder gebruik te maken van je apparaten. De beste manier is namelijk door kleine aanpassingen te maken en slim om te gaan met stroom. Verderop op deze pagina vind je 10 tips om energie te besparen.

Check het stroomverbruik van je huishoudelijke apparaten

Voordat je aan de slag kunt gaan met energie besparen in huis, is het goed om te weten hoeveel stroom huishoudelijke apparaten gebruiken. Geloof het of niet, sommige apparaten zorgen voor sluipverbruik; ze verbruiken veel meer stroom dan je denkt. Sterker nog, er kunnen zelfs stille stroomvreters in je huis voorkomen.

Wat zijn stille stroomvreters?

Stille stroomvreters zijn apparaten die onopgemerkt stroom verbruiken. Vaak zijn dit apparaten die op stand-by staan; ze zijn niet volledig uit. Dit heet sluipverbruik. Denk maar eens aan de televisie of de beeldschermen op kantoor. Maar ook andere dagelijkse apparaten verbruiken energie waar je niet zo snel aan denkt. Zoals je elektrische tandenborstel die je regelmatig moet opladen.

Hoe check je het stroomverbruik?

Om energie te besparen, is het dus handig om inzicht te krijgen in het stroomverbruik. Maar hoe achterhaal je dat? Je checkt het stroomverbruik van je huishoudelijke apparaten met een energiemeter. Deze energiemeter plaats je tussen het stopcontact en de stekker van een apparaat. Vervolgens zie je nauwkeurig hoeveel stroom het apparaat verbruikt.

Waarmee bespaar je de meeste energie?

Het is nog niet zo makkelijk om te achterhalen waarmee je de meeste energie bespaart. Het ligt namelijk aan je situatie. Stel, je hebt in jouw huis alle gloei- en halogeenlampen vervangen door duurzamere led-lampen. Dan kun je daarvoor niet meer zoveel besparen op energie. Staat de verwarming de hele dag aan, ook als je niet thuis bent? Of gebruik je in de zomer dagelijks de airco? Dan is het mogelijk om daarmee veel energie te besparen. Kortom, krijg inzicht in je energieverbruik. Hierdoor weet je precies waar er nog werk aan de winkel is.

Hoe kun je energie besparen in huis?

Je kunt dus besparen op energie in huis door eerst inzicht te krijgen in je energieverbruik. Vervolgens kun je jouw apparaten slimmer gaan gebruiken om energie te besparen. Kun je wat hulp gebruiken? We hebben 10 tips om energie te besparen voor je op een rijtje gezet.

1. Kies voor een waterbesparende douchekop

Warm water uit de douche na een lange dag is heerlijk. Dat warme water komt echter niet zomaar uit de kraan. Hiervoor moet de cv-ketel aan de slag (als je geen warmtepomp hebt). Om warm water te maken, is er voor de cv-ketel gas nodig. En dat gas kost energie. Door te kiezen voor een waterbesparende douchekop zorg je dus voor een lagere energierekening en verbruik je minder water. Dat is dus een win-winsituatie. Extra tip: korter douchen helpt ook.

2. Installeer een slimme thermostaat voor de verwarming

Je kunt ook energie besparen op de verwarming van je huis. Namelijk met een slimme thermostaat. Deze thermostaat stemt de juiste temperatuur af op jouw huishouden. Wil je bijvoorbeeld de temperatuur in de avond lager zetten? Dan doet de thermostaat dat zelf. En als je overdag bent vergeten de verwarming uit te zetten, dan verlaag je de temperatuur eenvoudig op afstand, bijvoorbeeld via een app. Kortom, een slimme thermostaat biedt je gebruiksgemak voor je verwarming en zorgt voor een lagere energierekening.

3. Investeer in energiezuinige apparaten

Is een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe? Koop dan een energiezuinig apparaat. De meeste apparaten zijn tegenwoordig voorzien van een energielabel, van A tot G. Hoe hoger de letter in het alfabet, hoe energiezuiniger het apparaat is. Een apparaat met het label A is dus zuiniger dan een apparaat met label C. Het kan zijn dat een A-label apparaat meer kost, maar het verschil in de aankoopprijs haal je er op lange termijn uit met de besparingen op energiekosten!

Het is belangrijk om te weten dat het energielabel apparaten vergelijkt van dezelfde omvang. Je kunt dus niet een Amerikaanse koelkast vergelijken met een tafelvariant.

4. Draai led-verlichting in je lampen

Volgens Milieu Centraal verbruikt een led-lamp tot maar liefst 90% minder stroom dan een gloeilamp. Daar kun je dus flink van profiteren door led-verlichting in alle lampen te draaien. Bovendien gaan deze soort lampen langer mee, waardoor je niet snel nieuwe lampen hoeft te kopen.

Een led-lamp kost meer dan een andere variant. Maar deze investering verdien je terug, doordat ze zuiniger zijn en je energierekening uiteindelijk lager is.

5. Zet apparaten niet op stand-by, maar uit

Apparaten die op stand-by staan, kun je snel opnieuw gebruiken. Het lijkt dus een handige functie, maar deze apparaten verbruiken onopvallend veel stroom. Dit zijn onder andere de televisie, een dichtgeklapte laptop of een koffiezetapparaat. Gebruik je het apparaat niet? Voorkom sluipverbruik door het apparaat uit het stopcontact te halen. Of gebruik een stekkerdoos met schakelaar voor meerdere apparaten.

6. Isoleer je huis

Een huis met slechte isolatie verbruikt meer energie. Warmte verdwijnt niet alleen door kieren, ook via het dak, de muren, de vloer en de ramen. Andersom geldt dat ook voor de zomer. Goede isolatie houdt warmte in de winter binnen en hitte in de zomer buiten.

Je huis isoleren, kan op verschillende manieren. Vervang bijvoorbeeld enkel- en dubbelglas met HR++-glas om warmteverlies via het raam te voorkomen. Kies voor spouwmuurisolatie om muren te isoleren. En plaats tochtstrips bij de ramen.

7. Vervang oude apparatuur

Een huishoudelijk apparaat dat nog werkt weggooien? Dat klinkt tegenstrijdig. Toch kun je elektriciteit besparen door een koelkast, vriezer of wasdroger die ouder is dan 10 jaar te vervangen.

Nieuwe apparaten, waaronder vriezers, worden steeds duurzamer. Door het oude exemplaar te vervangen door een nieuwe, verbruik je minder energie. Let daarbij wel op dat je de koelkast, vriezer of wasdroger naar de milieustraat brengt, zodat onderdelen gerecycled kunnen worden.

8. Kies voor een ventilator in plaats van een airco

De zomers worden warmer en steeds meer mensen schaffen een airco aan. Maar wist je dat een airco veel energie verbruikt? Volgens Milieu Centraal verbruikt een airco maar liefst 20 keer meer energie van een ventilator. Kies dus liever voor een ventilator. Door 2 flessen met bevroren water vóór de ventilator te plaatsen, boots je een airco na.

9. Was op een lagere temperatuur met een volle trommel

Ook bij het draaien van wasjes kun je elektriciteit en water besparen. Door de trommel volledig te vullen, verminder je het aantal wasbeurten en verlaag je de energiekosten. En als je op 30 graden wast, heb je nog minder kosten. Kies voor de gewone was of de eco-stand. Korte wasjes lijken energiezuiniger, maar dat zijn ze niet; je mag de trommel vaak niet volledig vullen.

10. Schaf een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen aan

Wil je nóg beter besparen op je energierekening en beter voor het milieu zijn? Dan is het een slimme zet om een thuisbatterij aan te schaffen in combinatie met zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je zelf stroom op en ben je minder afhankelijk van een energieleverancier. Heb je overtollige opgewekte stroom over? Dan plaats je dit op de thuisbatterij voor een later moment.Ook zonder zonnepanelen kun je met een thuisbatterij besparen op energie. Wanneer je een dynamisch energiecontract hebt, sla je stroom tijdens goedkope dalmomenten van je energieleverancier op de batterij op. Vervolgens kun je deze stroom gebruiken tijdens dure piekmomenten.

Ga vandaag nog aan de slag met energie besparen in huis

Energie besparen in huis is beter voor het milieu en jouw portemonnee. Door inzicht te krijgen in je energieverbruik en slim om te gaan met stroom, kun je jaarlijks tientallen euro’s besparen. Om je op weg te helpen, hebben we je 10 tips om energie te besparen gegeven. Van het kiezen voor een waterbesparende douchekop tot het aanschaffen van een thuisbatterij met zonnepanelen. Veel succes!

jouw bestelling

Product Name
Option 1
-
+
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
$0
Totaal
0
Alle kosten worden pas achteraf in rekening gebracht na een succesvolle installatie.
Bestellen