waarom een eigen laadpaal thuis?

Een eigen laadpaal (ook wel laadpunt) thuis is een slimme investering. Heb je veel buren met elektrische auto's? Dan ben je vast bekend met het worstelen over die paar openbare laadpalen in de buurt. Met een thuislaadpaal laad je snel en gemakkelijk jouw auto op in de garage of de oprit.

Niet alleen is het handiger dan constant bij een openbare laadpaal op te laden, maar je kan met een laadpaal thuis ook veel besparen op het opladen van je auto. Dat komt omdat je met een thuislaadpaal jouw eigen energietarieven gebruikt om op te laden, in tegenstelling tot de vaak hogere tarieven van een openbare laadpaal.

hoeveel kan je besparen met een laadpaal thuis?

Openbare laadpaal
35,-
Per volle laadsessie
€0,50 p/kWh
Thuislaadpaal + prijsplafond
28,-
Per volle laadsessie
€0,40 p/kWh
Thuislaadpaal +
slim laden
16,80
Per volle laadsessie
Gemiddelde op basis van
variërende prijs

Prijzen gebaseerd op het opladen tegen het huidige prijsplafond, vergeleken met de gemiddelde dynamische stroomprijs tijdens daluren in juni 2023. Gebaseerd op een Tesla Model 3 Long Range.

De beste laadpaal voor thuis

De ideale laadpaal voor thuis is afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften. Als je niet veel rijdt en dus minder vaak oplaadt, is een zeer krachtige laadpaal niet nodig. Gelukkig zijn veel moderne laadpalen geschikt voor elke situatie. Met een maximale laadcapaciteit van 22 kW zijn deze thuislaadpalen krachtig genoeg om fanatieke rijders van hoge laadsnelheden te voorzien, maar blijven ze compact en gebruiksvriendelijk voor meer casual gebruikers.

Een laadstation voor elektrische voertuigen gemonteerd aan een muur met de tekst "wallbox".

Laadpaal tarieven thuis

Jouw energiecontract bepaalt de tarieven van jouw laadpaal thuis. Hoe voordeliger jouw stroomtarieven thuis, des te goedkoper je uit bent met thuisladen. Gelukkig zullen de tarieven voor jouw laadpaal thuis vrijwel altijd lager liggen dan bij een openbare laadpaal.

Een openbare laadpaal gebruik je door een laadpas te scannen. Je betaalt dan de prijs per kWh die door de eigenaar van die laadpaal is bepaald. Gemiddeld liggen die tarieven rond de €0,50 per kWh. Het kost zo al snel €35,- om je auto volledig op te laden. Neem bijvoorbeeld een tarief van €0,30 per kWh thuis, en je betaalt voor dezelfde laadsessie €21. Je kan dus vrij snel de investering in een thuislaadpaal terugverdienen met wat je bespaart.

Afhankelijk van jouw laadpaal kunnen ook zonnepanelen jouw laadkosten beïnvloeden. Als je thuis zonnepanelen hebt, kan je op zonnige dagen veel besparen op het opladen van jouw elektrische auto.

Een slimme laadpaal thuis

Sommige moderne laadpalen zijn ook meteen slimme apparaten. Dat wil zeggen dat ze verbonden zijn aan het internet en je zo op de hoogte kunnen houden van jouw verbruik en kosten. Ook kunnen ze dankzij deze slimme technologie van een afstand bestuurd worden. Zo kan je het laden van jouw auto starten of stoppen vanuit het comfort van jouw woonkamer.

Gepaard met een dynamisch energiecontract van NextEnergy kan je hierdoor ook gebruik maken van slim laden en zo nog meer besparen. Stroomprijzen veranderen namelijk om het uur, en daar kan jij veel van profiteren. Met slim laden wordt jouw auto opgeladen wanneer de stroomprijzen het laagst zijn, en stopt het laden automatisch wanneer ze juist stijgen.

Veilig en zorgeloos thuis laden

Veiligheid is erg belangrijk voor elektrische apparaten die veel stroom verbruiken, zoals een laadpaal thuis. De meeste laadpalen worden daarom uitgerust met meerdere vormen van bescherming om ervoor te zorgen dat je altijd zorgeloos thuis jouw elektrische auto kan opladen. Zo wordt het circuit van de laadpaal automatisch uitgeschakeld wanneer er problemen ontstaan op het lokale spanningsnet. Het schakelt ook de stroom uit wanneer het aardingsfouten in de auto of laadkabel detecteert, of wanneer de interne temperatuur te hoog wordt. 

Persoon laadt elektrische auto op, bij bakstenen muur en thuislaadpaal.

Compatibel en toekomstbestendig

Sommige laadpalen worden ontworpen om elke elektrische auto op te kunnen laden. En omdat slimme laadpalen ook met het internet zijn verbonden, blijven ze qua software altijd up-to-date. Zo ben jij ervan verzekerd dat je zowel voor je huidige als je toekomstige auto een gepaste thuislader hebt. 

Onze laadpaal modellen

Er zijn erg veel laadpalen op de markt te vinden, maar hoe weet je welke de juiste voor jou is? Bij NextEnergy bieden we enkel de modellen aan die het hele pakket zijn; compact, krachtig, veilig, en ook betaalbaar. Gepaard met een professionele installatie ben jij ervan verzekerd dat je zorgeloos kan beginnen met thuisladen.

laadpaal thuis vergelijken

Zowel de Zaptec Go als de Wallbox Pulsar Max zijn uitstekende laadpalen voor iedere situatie. Beide zijn compact, krachtig, en zeer veilig om te gebruiken. Daarnaast zijn het ook allebei slimme laadpalen, en zijn ze dus verbonden met het internet om jou te voorzien van extra functionaliteiten. In de basis zijn ze dus vrijwel gelijk aan elkaar. Hieronder vergelijken we de details.

Zwarte laadstation voor elektrische voertuigen met ronde LED-indicator en uitklapbare stekker, merknaam 'Zaptec' zichtbaar.
Zaptec Go Laadpaal
Zwarte laadstation voor elektrische voertuigen met "wallbox" logo en blauwe accenten, geïsoleerd op een witte achtergrond.
Wallbox Pulsar Max
Prijs
€749
€799
Compatibiliteit
Type 1 & 2 kabels
Type 2 kabels
Laadvermogen
3,7 t/m 22 kW
3,7 t/m 22 kW
Bevestiging
Wand of paal
Wand of paal
Garantie
5 jaar
3 jaar
Stootbestendig
IK8
IK10
Kabel inbegrepen
Nee
Ja, vaste kabel (5 m)
Ondersteunt slim laden
Ja
Ja
FAQ

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf een laadpaal thuis installeren?

Nee. De benodigde werkzaamheden voor het installeren van een laadpaal, zoals het aanleggen van nieuwe stroomkabels, zijn gevaarlijk als je geen ervaren installateur bent. Laat dit daarom altijd over aan een expert.

Kan je met een laadpaal thuis snelladen?

Snelladen is een functionaliteit van extra krachtige laadpalen die je vaak langs de snelweg kan vinden. Je betaalt dan extra om sneller jouw auto op te laden. Hoewel onze modellen geen snelladen functionaliteit hebben, is hun maximale laadcapaciteit hoog genoeg om ook fanatieke rijders snel te voorzien van een volle accu.

Hoeveel kost een laadpaal thuis?

De kosten van een laadpaal kunnen veel verschillen op basis van functionaliteiten en kracht. De modellen die wij aanbieden, de Zaptec Go en de Wallbox Pulsar Max, kosten respectievelijk €749 en €799.

Let op dat deze kosten exclusief installatie zijn. De adviesprijs voor de installatie is €659, maar deze kan hoger of lager uitpakken op basis van jouw woning.

Kan een laadpaal thuis mijn auto beschadigen?

Niet meer dan een openbare laadpaal. De Zaptec Go en Wallbox Pulsar Max beschikken over meerdere componenten die ervoor zorgen dat jouw auto en huis altijd beschermd zijn tegen gevaarlijke spanning of kortsluiting. Wanneer ze een probleem detecteren, schakelen ze automatisch het laden uit om schade te voorkomen.

Wat heb ik nodig om mijn auto slim op te laden met de NextEnergy app?
Icoon van een checkmark, in het paars dikgedrukte font.

Om je auto slim op te laden heb je het volgende nodig:

 • Een slimme meter
 • Een actief energiecontract bij NextEnergy
 • De NextEnergy app
 • Een ondersteunde elektrische auto*

Daarnaast raden wij aan een laadpaal te gebruiken bij het (slim) opladen van je auto. Dit gaat sneller en veiliger dan het opladen via een huishoudelijk stopcontact.

Momenteel worden de volgende automodellen ondersteund:

 • Audi (E-tron modellen)
 • BMW
 • Jaguar (I-Pace modellen)
 • Mini
 • Seat
 • Skoda (Enyaq-modellen met software versie 3.0 of hoger; verbonden met de MyŠkoda Essentials app)
 • Tesla (S, 3, X, en Y modellen)
 • Volkswagen (Volkswagen ID-modellen met softwareversie 3.0 of hoger)

Ondersteunt jouw auto slim laden niet? Als de app aangeeft dat de auto niet 'smart' is, dan kan je er alsnog gebruik van maken als je een laadpaal hebt van de volgende merken:

In dat geval koppel je na de auto ook je laadpaal aan de NextEnergy app.

Ondersteunen zowel je auto als je laadpaal slim laden niet? Dan kan je er helaas geen gebruik van maken. Als je auto wel verbonden kan worden, maar slim laden niet ondersteunt, heb je alsnog toegang tot een overzicht met informatie over recente laadsessies sinds het koppelen. Samen met de actuele en day-ahead stroomprijzen in de NextEnergy app kan je zo alsnog handmatig inspelen op dalmomenten.

Hoe start ik met slim laden?
Icoon van een checkmark, in het paars dikgedrukte font.

Als je een lopend contract bij NextEnergy hebt, kun je beginnen met het koppelen van je auto in de app.

Auto koppelen:

 1. Navigeer in de NextEnergy app naar het Laden scherm
 2. Druk op de knop om een apparaat toe te voegen
 3. Selecteer het merk van je auto
 4. Selecteer het model van je auto
 5. Selecteer de versie van je auto
 6. Druk op ‘Auto verbinden’ en bevestig wanneer alles klopt
 7. Log in met jouw account van je autofabrikant.

Laadsessies inzien

Als je auto eenmaal gekoppeld is, zal deze zichtbaar zijn in het overzicht in de NextEnergy app. Druk op je auto om je laadgeschiedenis te zien. Wanneer je op een recente laadsessie drukt, krijg je een overzicht met o.a. het volgende:

 • Start- en eindniveau van jebatterij
 • De kosten van de laadsessie
 • Hoeveel je hebt bespaard met slim laden
 • Geladen kWh per uur

Let op: In dit scherm zie je alleen laadsessies die je thuis hebt gedaan sinds het koppelen van je auto. Laadsessies voor het koppelen, of buitenshuis, zie je dus niet.

Slim laden instellen

Na het koppelen van je auto en/of laadpaal zal slim laden automatisch aan worden gezet. Zet je het daarna uit? Dan kan je het gemakkelijk weer aanzetten door deze stappen te volgen:

 1. Druk op je gekoppelde auto in het Laden scherm van de NextEnergy app.
 2. Schakel in het overzicht van je auto slim laden in.
 3. Stel een direct laadpercentage in. Dit is het percentage waar je auto direct naar oplaadt. We raden aan altijd een direct laadpercentage in te stellen in het geval dat je de auto onverwacht nodig hebt.
 4. Stel een slim laadpercentage in. Dit is het percentage waar je auto slim naar oplaadt.


Als je bijvoorbeeld 40-90% instelt, zal je auto zo snel mogelijk naar 40% opladen, waarna het overgaat op slim laden tot 90%.

Meer weten? Lees het artikel: Hoe stel ik slim laden in?

Is slim laden gratis?
Icoon van een checkmark, in het paars dikgedrukte font.

Het gebruik van de slim laden functionaliteit is gratis voor NextEnergy klanten. Of het opladen van je auto gratis is, hangt natuurlijk af van de actuele stroomprijzen.

Kan ik slim laden ook buitenshuis gebruiken?
Icoon van een checkmark, in het paars dikgedrukte font.

Helaas kan je slim laden alleen thuis gebruiken. Dit komt omdat je alleen bij je eigen aansluiting gebruik kunt maken van dynamische tarieven. Bij een publiekelijke laadpaal zouden de energieprijzen bijvoorbeeld hetzelfde blijven, ongeacht of er een dalmoment is.

Wat gebeurt er als ik mijn auto nodig heb?
Icoon van een checkmark, in het paars dikgedrukte font.

In de app kan je twee laadpercentages instellen: een direct laadpercentage en een slim laadpercentage. Zet je bijvoorbeeld je directe laadpercentage op 40%? Dan zal je auto zo snel mogelijk opladen naar 40%, waarna het overstapt op slim laden.

Hoewel je met slim laden het meeste kan besparen, is het aan te raden altijd een direct laadpercentage in te stellen voor als je de auto onverwacht nodig hebt.

Wordt mijn auto ook opgeladen als energieprijzen de hele dag hoog zijn?
Icoon van een checkmark, in het paars dikgedrukte font.

Met slim laden kiest de app automatisch de gunstigste momenten om je auto op te laden. Zijn die er niet of nauwelijks? Dan zal je auto nog steeds opgeladen worden naar jouw gewenste percentage.

jouw bestelling

Icoon van een zwart kruis.
Product Name
Option 1
-
+
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
$0
Totaal
0
Alle kosten worden pas achteraf in rekening gebracht na een succesvolle installatie.
Bestellen