2/7/2024
Tips & tricks

Dit zijn de grootste sluipverbruikers bij jou thuis

Tegenwoordig staan er overal elektrische apparaten in huis. Natuurlijk verbruiken die stroom wanneer ze aan staan, maar wist je dat ze dat ook doen wanneer je ze niet gebruikt? Dit sluipverbruik kost je waarschijnlijk tientallen euro’s per jaar. In dit artikel vertellen we je wat de grootste sluipverbruikers zijn, en hoe je daarop kan besparen.

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik is het verbruik van stroom door apparaten die uit of in standby staan. Denk aan de TV, computers, game consoles, en opladers. Dit sluipverbruik komt vaak door onderdelen die altijd aan blijven, zoals bijvoorbeeld een klok functionaliteit of de internetverbinding van het apparaat. Sommige apparaten blijven ook altijd op standby omdat ze zo sneller aan kunnen schakelen.

Een Quooker verbruikt hierdoor bijvoorbeeld zo’n 10 watt per uur, ook als het niet wordt gebruikt. Dat komt neer op 0,24 kWh per dag, en ongeveer 88 kWh per jaar. Vermenigvuldig dat met een gemiddeld stroomtarief van 25 cent, en je Quooker kost je jaarlijks € 22,- aan stroom in standby.

Gemiddeld sluipverbruik per uur

Het gemiddeld sluipverbruik per uur verschilt sterk per apparaat. De grootste sluipverbruiker bij jou thuis is vaak de televisie, hoewel dat niet zozeer door de TV zelf komt. De randapparatuur zoals een aangesloten kabelbox en een soundbar zal vooral voor veel sluipverbruik zorgen.

Apparaat Sluipverbruik per uur Sluipverbruik per jaar Kosten per jaar
OLED TV met randapparatuur in standby 16,5 - 29 watt 144 - 254 kWh 36 - 63 euro
Printer in standby 5 - 15 watt 44 - 132 kWh 11 - 33 euro
PC in slaapstand 2 - 10 watt 18 - 88 kWh 4,50 - 22 euro
Magnetron met LED display 2 - 5 watt 16 - 44 kWh 4 - 11 euro
Aangesloten laptop in slaapstand 2 - 5 watt 16 - 44 kWh 4 - 11 euro
Game console in slaapstand 0,5 - 3 watt 4 - 24 kWh 1 - 6 euro
OLED TV in standby 0,5 - 1 watt 4 - 8 kWh 1 - 2 euro

Meet gemakkelijk je sluipverbruik

Natuurlijk is het daadwerkelijke jaarlijkse sluipverbruik voor iedereen net iets anders. Gelukkig is het makkelijk om te meten waar het precies vandaan komt. Dat doe je met een energiemeter, die je vaak voor minder dan € 15,- kan vinden. Zo’n energiemeter doe je in het stopcontact, waarna je de stekker van het apparaat in de meter stopt. Je ziet vervolgens op het display precies hoeveel stroom dat apparaat aan het verbruiken is.

Sluipverbruik rekenvoorbeeld:

 1. Je wilt weten hoeveel sluipverbruik er uit je magnetron komt. Om 20:00 sluit je de magnetron aan op de energiemeter, en gebruikt het die avond verder niet.
 2. De volgende ochtend om 08:00 check je de energiemeter en zie je dat de magnetron 36 watt heeft verbruikt.
 3. Deel het sluipverbruik door het aantal uren, in dit geval 12. (36 / 12) = 3 watt per uur.
 4. Vermenigvuldig dat resultaat met het aantal uren dat je het apparaat dagelijks op standby hebt staan. Voor het gemak gebruiken we 24 uur. (3 x 24) = 72 watt per dag.
 5. Vervolgens vermenigvuldig je dat weer met het aantal dagen in het jaar, dus: (72 x 365) = 26.280.
 6. Deel je jaarlijks sluipverbruik in watt door 1.000, zo kom je op het aantal kWh. (26.280 / 1.000) = 26 kWh per jaar.
 7. Tot slot vermenigvuldig je het verbruik met je gemiddelde stroomtarief. Als voorbeeld gebruiken we 25 cent per kWh. (0,25 * 26) = € 6,50.

Zo verminder je sluipverbruik

Sluipverbruik kost je al gauw een paar tientjes per jaar, dus het loont om het zo veel mogelijk te voorkomen. Daarnaast is het natuurlijk ook beter voor het klimaat om zo min mogelijk energie te verspillen aan sluipverbruik. Hier volgen wat tips om het in jouw huishouden te verminderen.

 1. Zet bepaalde apparaten helemaal uit. Denk hierbij vooral aan computers en game consoles. In standby of slaapstand is het verbruik wel drie keer hoger dan wanneer je ze uit zet. 
 2. Gebruik een intelligente stekkerdoos (ook wel master-slave stekkerdoos). Deze stekkerdozen sluiten automatisch alle randapparaten af wanneer het hoofdapparaat wordt uitgeschakeld.
 3. Heb je geen intelligente stekkerdoos? Gebruik er dan wel eentje met een schakelaar. Wanneer je de apparaten in de stekkerdoos niet gebruikt, schakel de doos dan uit.
 4. De opladers van je mobiel, elektrische tandenborstels, en scheerapparaten zijn ook boosdoeners in sluipverbruik. Haal ze dus uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt.

Check nadat je deze stappen hebt genomen je maandelijks verbruik, en je zal al snel het verschil zien. Ben je verder benieuwd naar het verbruik van andere huishoudelijke apparaten? Bekijk dan onze artikelen over energie besparen.

Bespaar op je sluipverbruik met dynamische energie

Hoewel je beste keuze is om sluipverbruik te verminderen, snappen we dat niet iedereen zich er even druk mee bezig houdt. In dat geval is het wel handig om te kijken naar je energietarieven. Met dynamische stroomprijzen kan je enorm besparen tijdens dalmomenten, waardoor je ook automatisch op sluipverbruik bespaart. Benieuwd naar jouw aanbod? Hieronder bereken je binnen een minuut jouw dynamische tarieven.

Veelgestelde vragen over sluipverbruik

Hoeveel sluipverbruik is normaal?

Een gemiddeld sluipverbruik ligt tussen de 30 en 70 watt per uur, wat neerkomt op 720 - 1.680 watt per dag. Je sluipverbruik is afhankelijk van de hoeveelheid elektrische apparaten, en hun vraag naar stroom in slaapmodus.

Wat zijn de grootste sluipverbruikers?

De grootste sluipverbruiker zal meestal je televisie met randapparatuur zijn. Hoewel een TV zelf meestal maar 0,5 tot 1 watt per uur verbruikt in standby, verbruikt het samen met een kabelbox, een soundbar, en internetverbinding tussen de 15 en 30 watt per uur.

Welke apparaten hebben sluipverbruik?

Vrijwel elk elektrisch apparaat heeft een klein beetje sluipverbruik, maar dat is vooral afkomstig van extra functionaliteiten die altijd aan blijven. Denk daarbij aan klok functionaliteiten, of een internetverbinding.