7/3/2024
Dynamische prijzen

Zo vergelijk je dynamische energieleveranciers

Golvend grasveld met silhouet van klein dorp, kerktoren op achtergrond, onder heldere hemel.

Het aantal energieleveranciers die dynamische energie aanbieden groeit constant. Omdat je met dynamische energie fluctuerende prijzen betaalt, wordt het wat lastiger om die leveranciers met elkaar te vergelijken. In dit artikel geven we je de tips die jij nodig hebt om een slimme keuze te maken.

Hoe werken dynamische energieleveranciers?

In tegenstelling tot een traditionele energieleverancier, hanteren dynamische energieleveranciers dagelijks veranderende prijzen voor gas, en uurprijzen voor stroom. Je spreekt dus niet een prijs af waar je een langere periode aan vast zit. Daar ben je gemiddeld een stuk goedkoper mee uit. In 2023 bespaarden onze klanten bijvoorbeeld € 1.200 ten opzichte van variabele energiecontracten.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van dynamische energieleveranciers?

Omdat dynamische energieleveranciers van dezelfde energiebeurzen hun stroom en gas inkopen, zijn de verschillen op het eerste gezicht kleiner. Bij het vergelijken moet je dus meer op de details letten. Let bij het vergelijken van dynamische energieleveranciers op:

  • Vaste leveringskosten
  • Inkoopvergoeding
  • Het termijnbedrag
  • Kwaliteit van de app
  • Het aanbod naast energie
  • Kwaliteit van de service
  • Transparantie

Vergelijk de vaste leveringskosten van dynamische energieleveranciers

Bij elke energieleverancier betaal je vaste leveringskosten. Dit zijn maandelijkse bedragen die je per aansluiting betaalt, dus eenmaal voor stroom en eenmaal voor gas. De vaste leveringskosten liggen meestal tussen de 5 en 10 euro per aansluiting per maand, en dat kan een aardig verschil maken.

Een verschil van ‘maar’ 2 euro aan vaste leveringskosten per aansluiting is namelijk al:

(2 x € 2) x 12 = € 48,- op jaarbasis

Vergelijk dus ook goed de vaste leveringskosten bij het kiezen van de juiste dynamische energieleverancier voor jou. Bij NextEnergy betaal je 5 euro vaste leveringskosten per aansluiting.

Vergelijk de inkoopvergoeding van dynamische energieleveranciers

De inkoopvergoeding is een vergoeding die energieleveranciers vragen voor hun service. Dit gaat vaak om een paar cent voor zowel stroom als gas. Ook de inkoopvergoeding kan een grote impact hebben op welke leverancier voor jou het beste is. 

Hoe meer je verbruikt, hoe belangrijker de inkoopvergoeding wordt. Stel dat twee energieleveranciers een verschil van een halve cent hebben op hun stroom inkoopvergoeding. Dat klinkt misschien als een nietszeggend verschil, maar als je thuis een elektrische auto en een warmtepomp hebt, kan die halve cent er best toe doen.

Het gemiddelde huishouden verbruikt zo’n 2.800 kWh per jaar. Die halve cent komt dan neer op 14 euro verschil. Met een warmtepomp en EV kan je best uitgaan van drie keer zo veel verbruik of zelfs meer. Je kan dus best een paar tientjes per jaar besparen door voor de laagste inkoopvergoeding te gaan, mits je verbruik hoog genoeg is.  

Vuistregel bij het vergelijken van dynamische prijzen

Geen zin om het rekenwerk te doen? Dan is hier een goede vuistregel om te hanteren bij het vergelijken van dynamische energieleveranciers: let bij gemiddeld tot laag verbruik vooral op de vaste leveringskosten, let bij hoog verbruik vooral op de inkoopvergoeding.

Heb je wel zin om wat te rekenen? Dan doen we nog een laatste sommetje. Stel, jouw dynamische energieleverancier (leverancier A) heeft vaste leveringskosten van 7 euro per aansluiting. Je vindt een alternatieve leverancier (leverancier B) die 5 euro per aansluiting vraagt, maar een halve cent duurder is op stroom, en 2 cent op gas.

Jaarlijks verbruik je 2.800 kWh stroom en 1.100 m³ gas. Je zal bij leverancier B het volgende meer betalen aan inkoopvergoeding:

Stroom: 2.800 x 0,005 = € 14,-

Gas: 1.100 x 0,02 = € 22,-

In totaal kost het verschil in inkoopvergoeding je 36 euro per jaar. Daar staat echter tegenover dat je 48 euro bespaart op je vaste leveringskosten, waardoor je met energieleverancier B toch 12 euro per jaar goedkoper uit bent!

Termijnbedragen van dynamische energiecontracten

Je weet nu onderhand hoe dynamische energie in de basis werkt, maar hoe zit het eigenlijk met jouw maandelijkse rekening? Dat verschilt per dynamische leverancier. Bij sommige betaal je iedere maand precies voor wat je hebt verbruikt. In praktijk betekent dat meestal lage rekeningen in de zomer, en hoge rekeningen in de winter.

Bij NextEnergy houden we jouw rekeningen liever voorspelbaar. Je profiteert nog steeds van dynamische prijzen, maar jouw maandelijks termijnbedrag blijft iedere maand hetzelfde. Op die manier betaal je eigenlijk ‘te veel’ in de zomer, maar creëer je een buffer voor de wintermaanden. Zo weet je altijd wat je te wachten staat aan het einde van de maand.

Dynamische energie vergelijken — kijk niet alleen naar prijzen

De prijzen van dynamische energieleveranciers staan natuurlijk centraal in jouw keuze, maar er zijn nog andere factoren om rekening mee te houden. 

Dynamische energieleverancier apps

De meeste dynamische energieleveranciers zullen ook een app hebben waarin je de actuele energieprijzen kan bijhouden. Het is goed om wat onderzoek te doen naar de verschillende apps en de kwaliteit daarvan. Let op de prijzen in de app: zijn dat alleen de beursprijzen, of worden ze ook getoond met inkoopvergoeding, energiebelasting, en btw?

Met de NextEnergy app heb je bijvoorbeeld altijd volledig inzicht, en krijg je ook toegang tot onze slim laden technologie, waardoor jouw elektrische auto goedkoper en slimmer wordt opgeladen. Verder heb je altijd inzicht in de echte energieprijzen, en krijg je automatisch prijsalerts voor de volgende dag.

Het aanbod naast energie

Biedt jouw beoogde energieleverancier ook meer dan alleen energie? Misschien ben je wel geïnteresseerd om meer uit jouw dynamische energiecontract te halen dan alleen goedkopere prijzen. Er wordt namelijk veel geïnnoveerd op het gebied van slimme energie om de energietransitie te versnellen en grotere stappen te maken naar een duurzamere samenleving.

Denk hierbij aan een slimme thuisbatterij waarmee je automatisch onbalans op het net kan tegengaan. Hiermee help je niet alleen het stroomnet in balans te houden, maar je kan ook een veel hoger rendement verwachten.

Hoe is de service?

Tot slot is het natuurlijk een goed idee om meer te leren over de service die jij kan verwachten. Omdat dynamische energie nieuw is, kan je ook vrij nieuwe leveranciers op de markt verwachten. Daar komt soms ook ten koste van de kwaliteit van de service. Als je bijvoorbeeld nog vragen hebt, is het wel belangrijk dat je ergens terecht kan.

Bij NextEnergy hebben we onze groeipijn fase gelukkig al achter de rug – onze klanten geven ons gemiddeld 4,3 sterren uit 5! Je kan bij onze klantenservice terecht voor al jouw brandende vragen en voor advies. 

Transparantie van jouw leverancier

Traditionele energiecontracten zijn zelden transparant. Je krijgt een energietarief van jouw leverancier, en daar moet je het maar mee doen. Met dynamische energie heb je veel meer inzicht in de opbouw van jouw energierekening, mits jouw energieleverancier daarin ook transparant is. Voordat je een leverancier kiest, kijk eerst goed of alle informatie beschikbaar is op de website of in de app.

Bereken jouw aanbod bij NextEnergy

We hebben je een aantal tips gegeven over hoe je dynamische energieleveranciers met elkaar kan vergelijken. Natuurlijk kan je ook gewoon snel en eenvoudig jouw aanbod bij NextEnergy berekenen. Doe je dat liever aan de telefoon? Onze adviseurs staan voor je klaar via 030 203 5800.