21/2/2024
Thuisbatterij

Wat is de beste thuisbatterij in Nederland?

Je hoort de laatste tijd waarschijnlijk steeds meer over thuisbatterijen. Ze lijken recht uit een sci-fi film te komen, maar we kunnen je garanderen dat ze echt zijn. Met een thuisbaterij sla je goedkope stroom op, en verbruik of verkoop je die wanneer de prijzen stijgen. Maar welke moet je eigenlijk hebben? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het uitzoeken van de beste thuisbatterij.

Wat bepaalt de kwaliteit van een thuisbatterij?

Er zijn genoeg thuisbatterijen op de markt van erkende merken die bekend staan om kwaliteit te leveren. Denk hierbij onder andere aan Tesla, Huawei, en LG. Deze thuisbatterijen werken allemaal ongeveer hetzelfde, en zijn dan ook op soortgelijke manieren geproduceerd. Toch zijn ze allemaal net iets anders. Oftewel: the devil’s in the details.

In het kort bepaalt dit de kwaliteit van een thuisbatterij:

  • Het type accu
  • De capaciteit
  • Het vermogen
  • Aantal laadcycli (levensduur)
  • Depth of Discharge (DoD)
  • Efficiëntie
  • Veiligheid

We duiken hieronder in de details. Wil je liever meteen weten wat volgens ons de beste thuisbatterij is? Bekijk dan het overzicht met onze modellen.

Het type accu van een thuisbatterij

Het type accu van de thuisbatterij is misschien wel het allerbelangrijkste. Het heeft invloed op het maximale vermogen, de capaciteit, veiligheid, en meer. Er zijn vier type accu’s:

Loodzuur batterijen zijn de oudste batterijaccu's. Ze zijn goedkoop en betrouwbaar, maar ook erg zwaar en kunnen niet snel laden. Geen aanrader, dus.

Lithium-ion batterijen zijn efficiënte accu’s die relatief veel stroom kunnen opslaan zonder veel ruimte in te nemen. Het nadeel is dat ze vaak duur zijn omdat kobalt wordt gebruikt voor de productie van deze accu’s, en dat is een erg dure grondstof. Verder zijn Lithium-ion batterijen ook gevoeliger voor warmte, waardoor oververhitting een groter risico wordt.

Zoutwater batterijen zijn erg milieuvriendelijke accu’s die helaas aardig wat inleveren op efficiëntie. Ze hebben veel meer ruimte nodig om grotere hoeveelheden stroom op te slaan, en ook de laadsnelheid is niet indrukwekkend.

Lithium-ijzerfosfaat batterijen zijn de beste keuze. Het zijn absolute alleskunners die in bijna elk opzicht beter zijn dan andere soorten accu’s. Ze zijn beter belast tegen oververhitting dan Lithium-ion accu’s, en hebben een grote capaciteit met hoge laadsnelheden.

Capaciteit van een thuisbatterij  

De capaciteit van een thuisbatterij bepaalt hoeveel stroom het kan opslaan. De meeste thuisbatterij fabrikanten hebben modellen tussen de 5 en 20 kWh, en soms zelfs tot wel 30 kWh. Een klein huishouden (denk 1-2 personen) heeft vaak genoeg aan een 5-10 kWh batterij. Wil je echter zo veel mogelijk rendement behalen, of meer uit jouw zonnepanelen halen? Dan kan je beter kiezen voor een model van 14 of wel 21 kWh. Samen met het vermogen is de capaciteit een doorslaggevende factor in de kosten van een thuisbatterij. 

Benieuwd naar wat de beste keuze is qua capaciteit? Lees: thuisbatterij capaciteit.

Vermogen van een thuisbatterij

Het vermogen bepaalt hoe snel de thuisbatterij kan op- en ontladen. Een batterij met een vermogen van 5 kW kan bijvoorbeeld jouw thuisbatterij met 5 kW per uur opladen, en met dezelfde snelheid terugleveren aan het stroomnet. Je kan rekenen op een vermogen van tussen de 3 en 10 kW voor de meeste thuisbatterij modellen.

Verschil tussen een slimme en domme thuisbatterij

Een thuisbatterij doet van zichzelf niet veel — het is een vrij simpel apparaat dat jou stroom laat opslaan. Kies daarom altijd voor een slimme thuisbatterij. Deze slaan niet alleen automatisch al jouw stroom op wanneer de prijzen gunstig zijn, maar ze laten jou ook automatisch handelen op de onbalansmarkt. De transformatie van een reguliere, domme thuisbatterij naar een slimme thuisbatterij gebeurt door de NextEnergy gateway. Dit is een doosje dat wordt geïnstalleerd in jouw meterkast en zo jouw batterij uitrust met slimme functionaliteiten. Denk aan:

  • Verbeterde veiligheid door load balancing
  • Automatisch handelen op energiemarkten
  • Inzicht geven in de laadstatus en opbrengsten van jouw thuisbatterij

Zonder slimme technologie is het rendement op een thuisbatterij gering, en elke dag handmatig de stroomprijzen bijhouden is voor niemand leuk. Ga daarom voor een thuisbatterij met slimme technologie.

Aantal laadcycli van een thuisbatterij

Een laadcyclus is wanneer een batterij wordt opgeladen, en wanneer die opgeslagen stroom vervolgens weer wordt verbruikt of teruggeleverd aan het net. Dit op- en ontladen zorgt ervoor dat jouw batterij langzaam maar zeker begint te verslijten. Denk aan je smartphone — na een paar jaar gebruik zal je merken dat de batterij minder lang mee gaat dan toen jouw mobiel net uit het doosje kwam. Zo werkt dat ook met thuisbatterijen, hoewel ze natuurlijk wel een heel stuk langer mee gaan dan de gemiddelde telefoon. 

Het aantal laadcycli van een batterij geeft dus de levensduur van het apparaat aan. Het is wel goed om te weten dat dit aantal slechts een indicatie is. Een laadcyclus waarbij je de batterij maar 5% op- en ontlaadt, heeft minder impact op de levensduur van de batterij dan een laadcyclus van 100%. Maar een goede vuistregel is: hoe meer laadcycli, hoe langer je batterij mee gaat.

Nog eentje om te onthouden: wanneer jouw thuisbatterij het ‘maximale’ aantal laadcycli bereikt na vele jaren gebruik, stopt het niet ineens met werken. De batterijcellen zijn wat versleten en werken niet meer zo goed als vroeger, maar dat betekent niet dat jouw thuisbatterij ineens waardeloos wordt. 

Sommige fabrikanten beginnen af te stappen van laadcycli als indicatie voor levensduur. Schrik dus niet als je niks kan vinden over laadcycli, en kijk naar de verwachte lifetime kWh die de batterij kan op- en ontladen.

Depth of Discharge (DoD) van een thuisbatterij

Depth of Discharge (DoD) gaat eigenlijk hand in hand met het aantal laadcycli van jouw thuisbatterij. Een batterij kan heel veel laadcycli hebben, maar met een lage DoD zijn deze niet zo effectief. Depth of Discharge bepaalt namelijk het percentage van de batterij dat daadwerkelijk gebruikt kan worden.

Een elektrische auto heeft bijvoorbeeld niet een DoD van 100%. Wanneer een elektrische auto ‘volledig’ is opgeladen, is de batterij eerder rond de 90% opgeladen. Dit komt omdat de fabrikant zo de levensduur van de auto wilt verlengen. Maximaal op- en ontladen van de batterij zorgt voor snellere slijtage, vooral als de batterijcellen van een lagere kwaliteit zijn. Hoewel hogere DoD niet per se een indicatie is van hogere kwaliteit, is het wel een indicatie dat de fabrikant vertrouwen heeft in zijn product.

Een thuisbatterij met 6.000 laadcycli en 80% DoD is bijvoorbeeld niet automatisch van lagere kwaliteit dan een thuisbatterij met 6.000 laadcycli en 100% DoD, maar je kan meer halen uit batterij nummer 2.

Een DoD van 100% betekent dus niet dat jouw thuisbatterij altijd volledig op- of ontlaadt, maar wel dat het systeem de gehele opslagcapaciteit kan benutten. De batterij is door de fabrikant dus zo ontwikkeld dat het de batterijcellen maximaal kan benutten zonder in te leveren op vermogen.

Efficiëntie van de batterij

Stel, je bent een flesje water aan het vullen vanuit een grotere jerrycan. Hoe goed je ook mikt, er zullen waarschijnlijk toch wat druppels op de grond belanden. Zo werkt het opladen van een thuisbatterij eigenlijk ook. Bij het opladen van jouw batterij vanaf het centrale stroomnet of via zonnepanelen gaat er altijd een klein beetje stroom verloren. Daarom is de efficiëntie van een thuisbatterij belangrijk.

Als jouw thuisbatterij 10 kWh opslagcapaciteit heeft met een vermogen van 2 kW, duurt het vijf uur om die thuisbatterij volledig op te laden, toch? Nou, dat hoeft niet het geval te zijn. Het is namelijk afhankelijk van de efficiëntie van de batterij. Met een efficiëntie van 90% gaat er bijvoorbeeld 10% van de stroom verloren. Kies daarom ook voor een hoge efficiëntie bij het zoeken naar een thuisbatter

De efficiëntie van je batterij is ook afhankelijk van de temperatuur. Bij extreme kou of hitte kan de efficiëntie afnemen.

Veiligheid van de batterij

Nee, jouw thuisbatterij gaat niet ontploffen omdat je er per ongeluk tegenaan stootte. Toch is het een apparaat dat op een rap tempo veel stroom verplaatst, en dat betekent dat veiligheid een prioriteit is. Denk aan:

  • Stoot veiligheid
  • Temperatuurbeheersing
  • Het materiaal van de baterijcellen

Vooral die laatste is belangrijk. Hoge kwaliteit thuisbatterijen gebruiken LFP (Lithium-ijzerfosfaat) voor hun batterijcellen. LFP is uitermate brandveilig, en wij raden dan ook aan om alleen naar thuisbatterijen met LFP-cellen te kijken.

Ook goed om op te letten

Wanneer het om thuisbatterijen gaat, letten de meeste huishoudens vooral op de specificaties. Er zijn natuurlijk ook andere factoren om op te letten, die leggen we hieronder uit.

Prijs

Thuisbatterijen zijn een grote investering. Zelfs voor goedkopere modellen betaal je al snel een paar duizend euro. Bij het uitzoeken van jouw ideale model raden wij aan om een klassiek Nederlands gezegde aan te houden: goedkoop is duurkoop. Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar de prijs, maar de prijs in verhouding tot het aantal laadcycli en de efficiëntie van de batterij.  

Kijk ook of je bij aanschaf vastzit aan een abonnement voor het (slimme) gebruik van jouw thuisbatterij. Sommige fabrikanten of leveranciers rekenen een maandelijks bedrag tussen de 5 en 10 euro aan abonnementskosten. Bij NextEnergy betaal je geen extra kosten voor de slimme aansturing van jouw batterij.

Jouw aansluiting

De meeste thuisbatterijen worden ontworpen met een 3-fase aansluiting in gedachten. Heb jij thuis een 1-fase aansluiting? Dan kan je niet volledig gebruik maken van zo’n 3-fase batterij. Kijk daarom goed of de batterij in een of 3-fase model komt. Je kan contact opnemen met je netbeheerder om jouw aansluiting te laten verzwaren van 1-fase naar 3-fase.

Installatie en service

Tenzij je zelf een gecertificeerd elektricien bent, moet je een thuisbatterij absoluut niet zelf installeren. Laat dit over aan professionele installateurs die ervaren zijn in het aansluiten van elektrotechnische installaties. 

Wanneer je een thuisbatterij aanschaft, let er dan op of de installatiekosten zijn inbegrepen, of anders duidelijk worden vermeld. Het installeren van een thuisbatterij wordt meestal binnen een dag gedaan. Kijk ook of de fabrikant of verkoper jou extra services kan bieden. Denk hierbij aan een slimme app, of een inbegrepen btw-teruggaveservice.

Formaat en gewicht

Thuisbatterijen komen in allerlei soorten en maten, maar je moet jouw batterij natuurlijk wel ergens kwijt kunnen. Een veel voorkomende misvatting is dat een thuisbatterij in de buurt van de meterkast moet worden geïnstalleerd, maar dat is niet zo. De batterij kan ook op de zolder, in de garage, of zelfs buiten worden geplaatst (wel onder een afdakje). 

Goed om te weten: hoe meer capaciteit, hoe groter de batterij.

Modulaire batterijen

Sommige batterijmodellen zijn modulair. Dat wil zeggen dat je ze later nog kan uitbreiden met extra capaciteit. Erg fijn, want dan hoef je niet in te stappen met een duur model omdat je niet zeker weet hoeveel capaciteit je nodig hebt.

Garantie

Jouw thuisbatterij hoort lang mee te gaan. Hoewel je een slimme thuisbatterij in zo’n 7 jaar kan terugverdienen, wil je er natuurlijk langer van kunnen genieten. Kijk daarom ook naar de fabrieksgarantie die jij krijgt.

Onze favoriete thuisbatterij 

Je weet nu wat er allemaal speelt binnen een thuisbatterij, maar welk model moet je nou hebben? Er zijn genoeg goede keuzes, maar wij raden in ieder geval aan om voor een bestaand en erkend merk te gaan.

Onze favoriet is de Huawei Luna2000 thuisbatterij. Deze modulaire batterij is een alleskunner, met wat van de beste specificaties op de markt. In België zijn er al zo’n 80.000 van deze thuisbatterijen geïnstalleerd. Je kan een Huawei Luna2000, inclusief installatie, configuratie, en een btw-teruggave service gemakkelijk bestellen bij NextEnergy. Hierbij wordt ook de NextEnergy gateway geïnstalleerd, waardoor jouw thuisbatterij meteen slim kan handelen op de energiemarkt. 

Huawei thuisbatterij specificaties

Capaciteit

De capaciteit van de Huawei thuisbatterij ligt tussen de 7 en 21 kWh, afhankelijk van het model dat je kiest. Omdat de Huawei Luna2000 modulair is, kan je de capaciteit altijd later uit laten breiden.

Vermogen

Het vermogen van de Huawei Luna2000 ligt tussen de 3 en 10.5 kW. De grotere modellen kunnen dus ook snel worden opgeladen met een hoog vermogen.

Laadcycli

Hoewel laadcycli niet de ultieme maatstaaf is voor levensduur, kan je in ieder geval 6.000 laadcycli verwachten van de Huawei thuisbatterij. Stel dat je iedere dag een laadcyclus draait, dan kan de gemiddelde Huawei batterij minimaal 16 jaar (6.000 / 365) mee!

Depth of Discharge

De Huawei Luna2000 heeft de maximale Depth of Discharge, oftewel 100%!

Efficiëntie

Bij optimale omstandigheden heeft de Huawei thuisbatterij een enorme efficiëntie van 99%. Er gaat dus vrijwel geen stroom verloren bij het op- en ontladen.

Veiligheid

Huawei staat bekend om het maken van veilige apparatuur, en de thuisbatterij is geen uitzondering. Dankzij de LFP-batterijcellen is jouw batterij uitermate brandveilig. De behuizing is verder ook stevig en stootbestendig. Tot slot heeft elke Huawei-batterij een eigen compartiment dat automatisch en direct wordt afgesloten van de rest wanneer er storing wordt gedetecteerd. 

Formaat, installatie, en garantie

De Huawei thuisbatterij is ook wat compacter dan de meeste modellen. Hij is 59cm breed en 25 cm diep, waardoor de batterij gemakkelijk langs een muur kan worden geplaatst zonder in de weg te staan. De hoogte van de batterij is afhankelijk van de capaciteit die je kiest.

De installatie van de Huawei-thuisbatterij wordt gedaan door erkende installateurs, en de batterij wordt ook geconfigureerd met de NextEnergy app. Qua installatieduur kan je rekenen op een volledige werkdag.

Tot slot krijg je 15 jaar fabrieksgarantie op jouw Huawei Luna2000. Met een verwachte terugverdientijd van ongeveer 7 jaar ben je dus vrijwel verzekerd van een goede investering.

Kies voor de beste thuisbatterij van NextEnergy

Met een thuisbatterij neem jij een stap naar de toekomst. Klaar om die te nemen? Bekijk het overzicht van onze Huawei-thuisbatterijen en begin al snel met profiteren door onbalans tegen te gaan.