11/1/2024
Thuisbatterij

Wat kost een thuisbatterij?

Witte Huawei-apparatuur tegen een paarse achtergrond, met logo en statuslichtjes zichtbaar.

Met een thuisbatterij kun je opgewekte stroom opslaan voor een later moment. Bijvoorbeeld de zonne-energie van je zonnepanelen wanneer de zon niet schijnt. Maar wat zijn de kosten van een thuisbatterij precies? En is een thuisbatterij wel rendabel? In dit artikel krijg je antwoord op deze en andere vragen.

Wat kost een thuisaccu?

Nu je meer weet over wat er met een thuisaccu wordt bedoeld, wil je natuurlijk weten: wat kost een thuisbatterij?

Een thuisaccu is een grote, interessante investering voor de lange termijn. Wat de exacte thuisbatterijprijs is, is onder andere afhankelijk van hoeveel capaciteit en vermogen je nodig hebt. Je kunt er echter van uitgaan dat je tussen de €5.000 en €10.000 betaalt voor een standaard thuisbatterij. Ben je op zoek naar een extra krachtig exemplaar? Dan lopen de kosten op tot €20.000. Bij NextEnergy zijn de standaard installatiekosten bij de prijzen inbegrepen.

Waar betaal je voor?

De kosten van een thuisbatterij ontstaan niet zomaar. Je betaalt namelijk onder andere voor de aanschaf, installatie en omvormer. Hieronder lees je er meer over.

Aanschaf

Het produceren van een thuisbatterij kost veel geld. Dit komt doordat het systeem beschikt over geavanceerde technologie. Een Lithium-ion thuisbatterij die is gemaakt met Lithium-Iron-Phosphate (LFP) is bijvoorbeeld duurder dan een accu met een ander soort batterij. Dit komt omdat een LFP:

 • Erg brandveilig is
 • Een lange levensduur heeft
 • Stabiel is, ook tijdens extreme of fluctuerende temperaturen

In het kort, je betaalt dus meer voor een betrouwbare en efficiënte energieoplossing die lang meegaat.

Installatie

Voordat je een thuisbatterij gebruikt, moeten er een aantal werkzaamheden worden verricht. Zoals het leggen van stroomkabels. Het is belangrijk dat je dit altijd laat uitvoeren voor een professionele installateur, zodat je de batterij veilig kunt gebruiken. Bij NextEnergy zijn de standaard installatiekosten altijd inbegrepen in onze prijzen.

Omvormer

Wanneer je een thuisbatterij wilt gebruiken, heb je een omvormer nodig. Op een thuisaccu sla je gelijkstroom op, bijvoorbeeld de zonne-energie van je zonnepanelen. Deze gelijkstroom kun je echter niet direct gebruiken voor de elektrische apparaten in huis. De apparaten gebruiken namelijk wisselstroom. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom. Hierdoor kun je de stroom van de thuisaccu gebruiken om bijvoorbeeld de televisie aan te zetten of een wasje te draaien.

Andersom zorgt de omvormer ervoor dat de wisselstroom van het energienetwerk wordt omgezet naar gelijkstroom. Vervolgens kun je de gelijkstroom opslaan op je thuisbatterij.

Welke factoren bepalen de kosten van een thuisbatterij?

Naast de bovenstaande kosten voor de aanschaf, installatie en omvormer, bepalen meer factoren de thuisbatterijprijs. Namelijk:

 • Het type thuisbatterij
 • De benodigde capaciteit
 • Zonnepanelen

Soort thuisbatterij

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen op de markt met diverse aansluitingen en vermogen. Beide hebben invloed op de prijs van thuisaccu’s.

De aansluiting

Een batterij met een 1-fase aansluiting is minder krachtig dan een batterij met een 3-fase aansluiting, maar is wel goedkoper. Voordat je kiest voor een 3-fase batterij, is het belangrijk om te achterhalen of de aansluiting in jouw huis deze krachtige batterij aankan. Heb jij een nieuwbouwhuis uit 2010 of jonger? Dan beschik je meestal over een 3-fase aansluiting.

Het vermogen

Daarnaast betekent meer vermogen een hogere prijs. Dit komt doordat de batterij tegelijkertijd meer opgewekte stroom kan leveren aan je huis. Beschik je bijvoorbeeld over een thuisbatterij met een vermogen van 3 kilowatt (kW)? Dan kun je maximaal 3 kW aan elektrische apparaten tegelijkertijd voorzien van stroom.

Capaciteit

Ook de capaciteit van een thuisbatterij bepaalt de prijs. Een grote opslagcapaciteit betekent dat je meer opgewekte energie kunt opslaan. Het betekent ook dat je daarvoor meer betaalt. Hoeveel stroom je kunt opslaan? Een thuisaccu met een capaciteit van 14 kWh (kilowattuur) is bijvoorbeeld genoeg voor 14 uur stroom voor apparaten met een vermogen van 1 kW.

Het is belangrijk om de juiste capaciteit te kiezen, zodat je niet te veel betaalt. Het is bijvoorbeeld zonde als je de helft van de batterijcapaciteit niet gebruikt, terwijl je daarvoor wel kosten hebt gemaakt. Check dus vooraf je gemiddelde verbruik en eventueel de opbrengst aan zonne-energie die je zonnepanelen produceren.

Zonnepanelen

Tot slot wordt de thuisbatterijprijs bepaald of je al dan niet zonnepanelen hebt en je zonnepanelen stroom opwekken. Vaak is het voordeliger als je zonnepanelen tegelijkertijd met een thuisbatterij laat plaatsen. Heb je al zonnepanelen die energie opwekken? Dan is het mogelijk dat je een nieuwe (hybride) omvormer nodig hebt die werkt met de thuisbatterij. Ook voor de extra omvormer ben je kosten kwijt.

Is een thuisbatterij rendabel?

De aanschaf van een thuisbatterij is een grote investering. Het is dan ook een logische vraag of deze aankoop rendabel is. De markt van thuisbatterijen staat nog in de kinderschoenen, maar zelfs deze relatief vroege modellen zijn al rendabel. Dat komt omdat je met een slimme thuisbatterij niet alleen bespaart op stroom, maar ook geld verdient door er in te handelen.

Momenteel krijg je als particulier geen subsidie op thuisbatterijen in Nederland. Sinds januari 2024 kan je echter wel een aanvraag doen voor een BTW teruggave, waardoor je tot wel €2.000 bespaart. Je kan rekenen op een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar dankzij deze BTW teruggave. Kom je hier niet voor in aanmerking? Ook dan blijft een thuisbatterij rendabel. Je kijkt dan naar een terugverdientjid van 8 tot 9 jaar.

Heeft een thuisbatterij andere voordelen?

Naast het verhandelen van stroom heeft een batterij voor thuisgebruik diverse voordelen:

Onafhankelijker

Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het reguliere elektriciteitsnet. Dit is vooral handig als er sprake is van stroomuitval. Of wanneer er piekuren zijn.

Kostenbesparing

Het opslaan van goedkope stroom op je thuisbatterij stelt je in staat om dit te gebruiken tijdens duurdere piekmomenten van het net. Bovendien is het mogelijk om energie die je niet gebruikt terug te leveren aan het net tijdens piekuren. Hierdoor maak je netto winst.

Milieuvriendelijker

Heb je een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen? Dan gaat overtollige stroom niet ‘verloren’. Beide zijn dus een milieuvriendelijk alternatief voor grijze stroom.

Minder belast

Door energie op te slaan op je thuisbatterij, draag je bij aan de stabiliteit van het energienetwerk. Dit helpt het netwerk om beter in balans te blijven tijdens pieken en dalen.

Stroom opslaan met een thuisbatterij van NextEnergy

Wil jij minder afhankelijk zijn van het energienetwerk? Of wil je duurzamer leven door zelf groene stroom te gebruiken? Dan is een thuisbatterij kopen een slimme investering. Bij NextEnergy vind je altijd een thuisaccu die bij je past. Dit zijn je voordelen, je:

 • Ontvangt een volledig batterijsysteem
 • Betaalt géén abonnementskosten
 • Krijgt inzicht in stroom en verbruik via de NextEnergy app
 • Geniet van installatie en service van een erkende en gecertificeerde installateur
 • Krijgt 10 jaar fabrieksgarantie op jouw batterij
 • Kunt later uitbreiden wanneer je het nodig hebt

Je vind op onze overzichtspagina de juiste thuisbatterij voor jou.

Vragen? Neem contact op!

We begrijpen dat je vragen hebt voordat je tot aankoop overgaat. Immers is een thuisaccu een flinke investering. Wil je bijvoorbeeld meer weten over de installatie? Of heb je advies nodig over welke thuisbatterij het beste bij je past? Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Onze deskundige medewerkers staan je graag te woord. Of kijk of je antwoord staat tussen de veelgestelde vragen over de thuisbatterij.

Veelgestelde vragen over de kosten van een thuisbatterij

Wat kost een thuisaccu?

De kosten van een thuisaccu, ook wel thuisbatterij genoemd, variëren op basis van het soort batterij, de benodigde capaciteit, het vermogen en of je al dan niet zonnepanelen hebt. Gemiddeld genomen kost een thuisaccu tussen de € 5.000 en € 20.000.

Bespaar je geld met een thuisbatterij?

Ja, je bespaart geld met een thuisbatterij. Dit komt doordat je jouw batterijsysteem op kunt laden wanneer de energieprijs laag is en deze energie verbruikt als de prijzen hoog zijn. Je kunt meer dan €1.000 per jaar besparen en verdienen met een eigen batterij bij jou thuis.