22/2/2024
Thuisbatterij

Thuisbatterij capaciteit

In dit artikel leer je alles over de capaciteit van een thuisbatterij. Wanneer je een thuisbatterij aan wil schaffen, zorg er dan voor dat je er eentje met de juiste capaciteit kiest. Thuisbatterijen komen in allerlei soorten en maten, met capaciteiten van 2 kWh tot wel 20 kWh (en ja, zelfs meer). Wij leggen je uit waar je op moet letten zodat jij een slimme keuze kan maken.

De beste thuisbatterij capaciteit

Er is niet per se één ‘beste’ capaciteit voor een thuisbatterij. Ben je echter op zoek naar het beste rendement? Kies dan voor een 20 kWh Huawei Luna2000 thuisbatterij met slimme aansturing. Met deze thuisbatterij kan je een jaarlijks rendement van bijna 1.900 euro verwachten. Dat komt door de NextEnergy gateway die jouw thuisbatterij aanstuurt. Zo kan jouw thuisbatterij automatisch handelen in stroom. Het slaat op wanneer de prijzen laag zijn, en levert dat terug wanneer de prijzen in de avond stijgen.

Benieuwd naar hoe de slimme thuisbatterijen van NextEnergy meer rendement kunnen realiseren?

Lees: de NextEnergy gateway.

Wat zijn de capaciteiten van een thuisbatterij?

Thuisbatterijen komen in verschillende maten van capaciteit. De allerkleinste beginnen rond de 2 kWh, maar daar zullen de meeste huishoudens niet veel aan hebben. Wat populairdere thuisbatterij capaciteit formaten zijn:

7 kWh: een thuisbatterij met 7 kWh capaciteit is geschikt voor kleinere huishoudens met wat minder vraag naar stroom. Deze capaciteit is genoeg om bijvoorbeeld zonne-energie op te slaan buiten enorm zonnige zomerdagen. Omdat het vermogen van deze batterij niet heel hoog is (3.5 kW), is het rendement ook wat lager dan krachtigere batterijen. Je kijkt dan naar een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar.

14 kWh: een 14 kWh capaciteit thuisbatterij kan veel stroom opslaan, zowel vanuit zonnepanelen als van het stroomnet. Ook heeft dit model 7 kW vermogen, waardoor het twee keer zo snel kan op- en ontladen dan een zwakker model. De terugverdientijd van deze batterij is zo'n 7 tot 7½ jaar

21 kWh: een thuisbatterij met 21 kWh capaciteit is optimaal voor het handelen in stroom. Het rendement schiet dan ook omhoog, naar bijna 1.900 euro op jaarbasis. Deze thuisbatterij is perfect voor grotere huishoudens met meer vraag naar stroom, of wanneer je gewoon het hoogste rendement wil behalen. Qua terugverdientijd kan je ongeveer 6½ jaar verwachten.

Kan de capaciteit groter?

Ja, er zijn ook thuisbatterijen met meer capaciteit, tot wel 100 kWh. Deze modellen zijn vaak niet al te interessant voor huishoudens, en zijn eerder bedoeld voor middelgrote tot grote bedrijven met erg veel vraag naar stroom. Voor het gemiddelde huishouden is een 21 kWh thuisbatterij meer dan genoeg.

De capaciteit bepaalt de prijs van een thuisbatterij

Hoewel er meerdere factoren zijn die de prijs van een thuisbatterij bepalen, is de capaciteit één van de belangrijkste. Meer capaciteit betekent meer batterijcellen, en die zijn duur om te produceren. Iedere fabrikant hanteert andere prijzen, maar voor een hoge kwaliteit thuisbatterij kan je ongeveer de volgende prijzen verwachten:

  • 5 kWh: €4.000 - €5.000
  • 10-15 kWh: €8.000 - €10.000
  • 20-25 kWh: €11.000 - €13.000

Deze prijzen zijn exclusief btw, je kan namelijk sinds januari 2024 de btw terugvragen op jouw thuisbatterij aankoop. Deze btw-teruggave service zit inbegrepen bij jouw aankoop van een NextEnergy batterij.

Welke thuisbatterij capaciteit heb ik nodig?

De beste thuisbatterij capaciteit voor jou hangt af van jouw behoeftes en verbruik. Aan de hand van twee scenario’s geven wij je advies.

Ik wil het meeste rendement behalen

Als rendement een prioriteit is, raden we aan om te kijken naar een 21 kWh model. Hoe hoger de capaciteit en het vermogen, hoe meer stroom jij kan handelen wanneer de prijzen hard dalen en stijgen. Dit model komt ook met meer vermogen, waardoor het handelen in stroom ook sneller gaat.

Ik wil het meeste uit mijn zonnepanelen halen

Wil jij jouw zonnepaneel-efficiëntie van 30% naar wel 80% tillen? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een thuisbatterij met 7 kWh capaciteit. Hoewel dit afhankelijk is van het aantal en de kwaliteit van jouw zonnepanelen, zullen de meeste huishoudens niet meer dan 10 kWh opwekken op een dag. Heb je veel zonnepanelen, of wil je zeker zijn dat je altijd het merendeel van je zonnestroom kan benutten? Kies dan voor een 14 kWh model.

Welk model je dan ook kiest, je zal met een thuisbatterij altijd een steentje bijdragen aan onze energietransitie. Door goedkope stroom op te slaan en dure stroom terug te leveren help namelijk ook ons overbelaste stroomnet in balans te krijgen.

Let naast de capaciteit van de thuisbatterij ook hier op

De capaciteit van een thuisbatterij zal voor veel mensen leidend zijn in het kiezen van een model, maar er zijn nog andere factoren om rekening mee te houden. Let naast de capaciteit van jouw thuisbatterij bijvoorbeeld ook op:

  • Het vermogen van de thuisbatterij bepaalt hoe snel het kan op- en ontladen. Veel capaciteit met weinig vermogen is alsof je een zwembad vult met een tuinslang.
  • Een slimme batterij kan automatisch voor jou handelen op de energiemarkten. Een reguliere, ‘domme’ batterij kan dat niet. Kijk goed of je op het punt staat om een slimme of een domme thuisbatterij aan te schaffen. Goed om te weten: elke thuisbatterij van NextEnergy komt met een slimme gateway die jouw thuisbatterij slim maakt.
  • Het aantal laadcycli bepaalt de levensduur van jouw thuisbatterij. Een laadcyclus is het op- en ontladen van de thuisbatterij. Door gebruik beginnen de batterijcellen langzaam maar zeker te verslijten door de jaren heen. Kijk naar het aantal laadcycli, en ga ervan uit dat jouw thuisbatterij 15 jaar mee gaat

Er zijn nog veel meer factoren om naar te kijken wanneer je op zoek bent naar de beste thuisbatterij voor jou. Voor meer, lees: Wat is de beste thuisbatterij?

Heb je liever direct advies van onze experts? Neem dan vrijblijvend contact op via 030 203 5800.