8/3/2024
Thuisbatterij

Thuisbatterij met zonnepanelen, is dat slim?

Is een thuisbatterij slim voor zonnepanelen eigenaren? Het korte antwoord is ja. Voor huishoudens met zonnepanelen is een thuisbatterij een innovatieve oplossing om het rendement van hun investering te maximaliseren, én nog een extra steentje bij te dragen aan de energietransitie. Hoe dat precies werkt, leggen we je in dit artikel uit.

Hoeveel zonnestroom verbruik je zelf?

Het gemiddelde huishouden verbruikt ongeveer 30% van hun opgewekte zonnestroom ook daadwerkelijk. Als we uitgaan van ongeveer 2.800 kWh opwek, komt dat neer op 840 kWh eigen verbruik op jaarbasis. De rest (grofweg 2.000 kWh) wordt teruggeleverd aan het net. Dankzij de salderingsregeling en terugleververgoeding profiteer je alsnog van de 70% overgebleven stroom. Toch kan je meer uit jouw opgewekte zonne-energie halen met een thuisbatterij.

Door zonnepanelen met een thuisbatterij te combineren, bereik je drie dingen:

  • Je wordt meer zelfvoorzienend (maar niet ‘off-the-grid’)
  • Je realiseert (veel) meer rendement
  • Je helpt het stroomnet in balans te brengen

Thuisbatterij en zonnepanelen — meer zelfvoorzienend

Met een thuisbatterij kan jij veel meer uit je zonnepanelen halen. Gemiddeld zal je tot wel 80% van jouw opgewekte zonnestroom zelf kunnen verbruiken. Als je het dus belangrijk vindt dat jij jouw eigen stroom kan verbruiken is een thuisbatterij een logische keuze.

Het is wel goed om te weten dat thuisbatterijen nog gewoon worden aangesloten aan het stroomnet. Een thuisbatterij is dus niet persé een ‘off the grid’ oplossing waarmee je compleet onafhankelijk wordt van het stroomnet. Met een zogenaamde back-up box wordt dit wel een mogelijkheid, maar deze zijn in Nederland niet heel relevant. Ons stroomnet, overbelast dat het is, valt zelden landelijk uit.

Heb je geen interesse in meer van jouw eigen stroom verbruiken, maar wil je meer rendement realiseren? Ook dan is een thuisbatterij een goede investering, mits je een slimme batterij hebt.

Meer rendement met een thuisbatterij en zonnepanelen

In combinatie met een dynamisch energiecontract kan je veel meer uit jouw batterij halen. Je hebt misschien gehoord dat thuisbatterijen nog niet rendabel zijn, en dat klopt… deels. Een ‘domme’ thuisbatterij is inderdaad nog niet rendabel, maar een slimme thuisbatterij kan jij in wel 6½ jaar terugverdienen.

Wanneer jouw zonnepanelen stroom opwekken die niet wordt gebruikt, gaat dat terug naar het net. Door die stroom op te slaan in een thuisbatterij kan je het later terugleveren aan het net, wanneer er meer vraag naar stroom is. Zo help je niet alleen het net te balanceren, maar je verdient er ook meer aan! De actuele energieprijzen veranderen namelijk om het uur, en de prijzen kunnen tussen de middag en avond erg verschillen.

Klinkt als veel werk, maar dat is het niet. De slimme thuisbatterij doet dit handelen namelijk volledig automatisch op basis van de stand van de markt. En het doet dat niet alleen op de day-ahead markt waar iedereen toegang tot heeft. Met de slimme thuisbatterij van NextEnergy krijg je namelijk indirect toegang tot de onbalansmarkt, en dat is waar je nog meer rendement kan verwachten.

Los onbalans op met jouw zonnepanelen en thuisbatterij

Ons stroomnet staat dagelijks onder enorm veel druk. Wanneer heel Nederland massaal thuiskomt in de avond schiet het stroomverbruik razendsnel omhoog, en dat kunnen we amper bijhouden. Als land hebben we de meeste zonnepanelen per capita in Europa — hoe komt het dan dat we toch stroom tekortschieten?

Nou, die stroom wordt vooral in de middag opgewekt. We hebben niet een gigantische batterij ergens staan die al deze stroom kan opslaan, dus moet die opgewekte stroom grotendeels ook direct verbruikt worden of verloren gaan. In de avond wordt er dus toch bijgestookt om genoeg stroom op te wekken via grijze bronnen zoals kolencentrales.

Zelfs dan is de vraag naar stroom bijna te groot om bij te houden. Ook daarin vinden we de oplossing in thuisbatterijen. In de middag slaan batterijen door het hele land zonnestroom op, en in de avond leveren ze dat terug om iedereen te voorzien van voldoende stroom.  

Bestel een thuisbatterij met zonnepanelen en ontvang combinatiekorting

Ben jij helemaal klaar voor een thuisbatterij, maar heb je nog geen zonnepanelen? Bestel ze bij NextEnergy en ontvang een combinatiekorting! Neem contact op met onze experts via 030 203 5800 voor meer informatie.

Veelgestelde vragen over de thuisbatterij met zonnepanelen combinatie

Laten we nu door wat veelgestelde vragen gaan over de thuisbatterij met zonnepanelen combinatie. Als voorbeeld thuisbatterij gebruiken we ons favoriete model, de Huawei Luna2000 batterij.

Moeten een thuisbatterij en zonnepanelen bij elkaar worden geïnstalleerd?

Een thuisbatterij hoeft helemaal niet in de buurt van zonnepanelen worden geïnstalleerd. Het kan vrijwel overal in huis worden geïnstalleerd, of zelfs daarbuiten onder een afdakje. De omvormer van de thuisbatterij wordt, net zoals dat van jouw zonnepanelen, aangesloten aan de meterkast. Ze zijn dus indirect aan elkaar gekoppeld.

Kunnen mijn thuisbatterij en zonnepanelen dezelfde omvormer gebruiken?

Thuisbatterijen komen meestal met hun eigen omvormer die in de buurt van de batterij wordt geïnstalleerd. Voor sommige batterijmerken zijn er uitzonderingen. Wanneer de omvormer van jouw zonnepanelen van hetzelfde merk als de batterij komt, en genoeg vermogen heeft, kan het zijn dat er geen nieuwe omvormer nodig is. In dat geval zal je goedkoper uit zijn.

Is mijn huis geschikt voor een thuisbatterij?

De meeste huizen zullen geschikt zijn voor een thuisbatterij. Er is niet veel ruimte nodig om ze te installeren, en ook huishoudens met 1-fase aansluitingen kunnen gebruik maken van bepaalde modellen.  

Zijn er subsidies op thuisbatterijen met zonnepanelen?

Er zijn momenteel geen subsidies op thuisbatterijen, ook niet in combinatie met zonnepanelen. Je kan wel een btw-teruggave krijgen op de aanschaf van jouw thuisbatterij.