24/1/2024
Thuisbatterij

Krijg je subsidie op een thuisbatterij in Nederland?

In Nederland groeit de interesse in duurzame energie (groene stroom). Niet alleen zonnepanelen zijn in trek om zonne-energie op te wekken, ook thuisbatterijen stijgen in populariteit. Aan een thuisbatterij hangt echter een prijskaartje. Financiële steun in de vorm van een subsidie is voor deze investering dan ook van harte welkom. Maar krijg je wel subsidie op een thuisbatterij in Nederland? In dit artikel lees je hoe het zit.

Wat houdt een thuisbatterij in?

Voordat je een antwoord krijgt op de vraag of je subsidie krijgt op een thuisbatterij in Nederland, is het goed om te weten wat een thuisbatterij precies is.

Een thuisbatterij, ook wel bekend als thuisaccu, is een oplaadbaar apparaat voor stationaire opslag voor stroom. Deze stroom is bijvoorbeeld afkomstig van je zonnepanelen, dat heet zonne-energie. Of gewoon van het stroomnet. De stroom op de thuisbatterij kun je op een later moment gebruiken. Bijvoorbeeld als de zon niet schijnt of wanneer er hoge energieprijzen zijn.

Is er subsidie voor een thuisbatterij in Nederland?

Een thuisbatterij is dus erg interessant om duurzamer met opgewekte stroom om te gaan. Helaas is er een ‘maar’. Doordat er geen subsidie op de thuisbatterij in Nederland is, is de aanschaf van een batterij voor particulieren prijzig. Gelukkig kun je sinds januari 2024 de btw op een thuisbatterij terugvragen. Dat bespaart je tot wel 21%!

Diverse belangengroepen en netbeheerders pleiten voor een subsidie

Gelukkig zijn er steeds meer belangenorganisaties die een landelijke regeling of subsidie voor thuisbatterijen willen. GroenLinks pleit er bijvoorbeeld voor om een thuisaccu toe te voegen aan de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Immers zorgt de huidige prijs van de batterij ervoor dat veel mensen die duurzamer willen leven niet tot aanschaf overgaan. Financiële hulp maakt een thuisaccu aantrekkelijker. Het is dus afwachten of er een regeling of subsidie komt.

Subsidie thuisbatterij: hoe zit het in buurlanden?

Gek genoeg lopen we in Nederland achter als het gaat over subsidies voor de thuisbatterij. In Duitsland bestaat bijvoorbeeld het programma ‘Solarstrom für Elektrofahrzeuge’. Hiermee krijg je als particuliere huiseigenaar eenmalige subsidie op de aanschaf van:

  • zonnepanelen voor het opwekken van zonne-energie;
  • een thuisbatterij voor de opslag van elektriciteit;
  • een laadpaal voor thuis voor de elektrische auto.

In België kon je aanspraak maken op een premie voor de thuisbatterij. Helaas is deze regeling per 31 maart 2023 vervallen voor thuisbatterijen met een zogenoemde AREI-keuringsattest. 

Zakelijke subsidie voor een batterij

Je krijgt als particulier in Nederland dus geen subsidie voor thuisbatterijen. Hoe zit het dan voor bedrijven? Ook dan ontvang je geen subsidie op thuisaccu’s. Wel kun je als zakelijke ondernemer in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). In dit geval is een thuisbatterij een interessante investering. 

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Via de EIA mag je maar liefst 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Je zorgt dus voor een verlaging in de fiscale winst, waardoor je minder belasting betaalt. Om in aanmerking te komen voor de EIA moet je voldoen aan een aantal punten. Bijvoorbeeld:

  • Je investeert in een bedrijfsmiddel dat op de zogenoemde Energielijst staat.
  • Je valt als ondernemer onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.
  • Je valt als overheidsorganisatie, stichting of vereniging onder de vennootschapsbelasting.
  • De thuisaccu kost minimaal € 2.500.

Voor meer informatie over de EIA en de bijbehorende voorwaarden, verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Subsidie thuisbatterij Nederland: de toekomstplannen

Duurzaam opgewekte stroom wordt steeds populairder. Niet alleen om minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet en je energierekening te verlagen, ook om beter met het milieu om te gaan. Door de toename van zonne-energie via zonnepanelen en elektrisch rijden is de verwachting dat de Nederlandse overheid het gebruik van thuisbatterijen zal stimuleren. Wellicht als de zogenoemde salderingsregeling komt te vervallen, die per 1 januari 2025 wordt afgebouwd, komen er subsidies voor de thuisbatterij in Nederland. Hierdoor is het aantrekkelijker om een thuisaccu aan te schaffen. Dit is allemaal nog niet zeker, maar als thuisbatterijen eenzelfde traject volgen als zonnepanelen, ziet de toekomst er goed uit.

Is een thuisbatterij interessant zonder subsidies?

Nu je weet dat je als particulier en zakelijke ondernemer (met uitzondering van de Energie-investeringsaftrek) geen subsidie krijgt op een thuisbatterij in Nederland, wil je natuurlijk weten of een thuisbatterij aanschaffen nog interessant is zonder subsidie. Het antwoord is ja. Ook zonder subsidie biedt een thuisaccu je verschillende voordelen. Dit zijn ze:

  1. Je bent zelfvoorzienend.

Doordat je opgewekte elektriciteit op een batterij opslaat, ben je minder afhankelijk van je energieleverancier.

  1. Overtollige stroom ‘gooi je niet weg’.

Wanneer je overtollige zonne-energie op de thuisaccu opslaat, gooi je energie niet ‘weg’. Dat is duurzamer.

  1. Je verlaagt je energierekening.

Heb je geen zonnepanelen? Met een dynamisch energiecontract kun je tijdens goedkope daluren stroom opslaan op de thuisaccu. Deze opgewekte energie gebruik je als de prijzen stijgen. Of je kunt energie terugleveren aan het net. Daar krijg je (nu nog) geld voor.

  1. Je helpt het energienetwerk.

Het energienet is overbelast. Dat kan gevaarlijk zijn. Wanneer je stroom opslaat op je eigen thuisbatterij, help je het energienetwerk om overbelasting tegen te gaan.

  1. Je komt in aanmerking om 21% BTW terug te krijgen

Door een slimme thuisbatterij aan te schaffen in combinatie met een dynamisch energietarief, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een BTW teruggave.

Jouw thuisbatterij kopen bij NextEnergy

Hoewel je geen subsidies krijgt op een thuisbatterij in Nederland, blijft een thuisaccu aantrekkelijk voor mensen die willen investeren in duurzame energie. Heb jij interesse en wil je een thuisbatterij kopen? Dan ben je bij NextEnergy aan het juiste adres. Bij ons profiteer je van:

  • een volledig batterijsysteem;
  • géén abonnementskosten;
  • inzicht in stroom en verbruik via de app;
  • installatie en service van een erkende installateur voor een correcte plaatsing;
  • 15 jaar fabrieksgarantie op jouw batterij;
  • uitbreidingsmogelijkheden wanneer je het nodig hebt.

Klaar om jouw model uit te kiezen? Bestel direct jouw thuisbatterij!

Vragen? Neem contact op!

Een thuisbatterij is een grote investering. Dat begrijpen wij. Heb je vragen? Of wil je weten welke thuisaccu het best bij je past? Onze deskundige medewerkers adviseren je graag. Of bekijk de veelgestelde vragen over de thuisbatterij.

Veelgestelde vragen over subsidie thuisaccu in Nederland

Hoeveel premie krijg je voor een thuisbatterij?

Momenteel krijg je in Nederland geen premie voor een thuisbatterij. Als particulier betaal je dus de thuisaccu zelf. Toch kun je sinds januari 2024 21% btw terugvragen. Wil je een batterij aanschaffen voor je bedrijf? Dan kun je in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Je schaft de thuisbatterij dan niet op je eigen naam aan, maar op de naam van het bedrijf.

Is er subsidie voor een thuisbatterij?

Nee, op dit moment bestaat er geen subsidie voor een thuisbatterij in Nederland. Wel kun je sinds januari 2024 21% btw op de thuisaccu terugvragen. Als je een bedrijf hebt en een thuisbatterij voor zakelijke doeleinden wilt gebruiken, dan kun je in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Informeer bij de overheid voor de mogelijkheden.