18/3/2024
Thuisbatterij

Alles over de Huawei thuisbatterij

De Huawei thuisbatterij is een slimme investering waarmee je meer zelfvoorzienend wordt, en kan profiteren door onbalans op het stroomnet tegen te gaan. In dit artikel leggen we je alles uit over de Huawei thuisbatterij.

Wat doet een Huawei thuisbatterij?

De Huawei thuisbatterij doet in essentie hetzelfde als andere batterijen – je slaat er stroom mee op en kan dat later ook verbruiken of terugleveren aan het stroomnet. Dat klinkt misschien niet bijzonder, maar dat wordt het wel wanneer jouw batterij slim wordt aangestuurd.

Slimme aansturing kan alleen met een dynamisch energiecontract, en de bijbehorende NextEnergy gateway. Dit kleine doosje wordt in jouw meterkast geïnstalleerd en kan vervolgens jouw Huawei thuisbatterij aansturen. Het slaat automatisch stroom op wanneer de prijzen het laagst zijn, en verkoopt die stroom weer wanneer ze stijgen.

Maar ook dat is lang niet alles. Het meeste rendement haal je namelijk vanaf de onbalansmarkt. Met jouw thuisbatterij krijg je indirect toegang tot de onbalansmarkt, waar prijzen enorm schommelen op basis van de balans op het stroomnet. Gebruikers hebben hier op een dag tot wel € 14,- mee verdiend zonder ook maar iets te hoeven doen!

Meer weten? Lees: zo profiteer jij door onbalans tegen te gaan.

Het rendement van een Huawei thuisbatterij

De Huawei thuisbatterij zonder slimme aansturing is nog niet rendabel. Het is een grote investering, en de opbrengsten buiten de onbalansmarkt zijn nog te laag om deze investering terug te verdienen. Met slimme aansturing kan je echter rekenen op een rendement tot € 1.872 per jaar.

Een 21 kWh thuisbatterij kan je zo in 6½ jaar terugverdienen. In de afbeelding hieronder zie je het behaald rendement van ieder model.

Huawei thuisbatterij specificaties

Een thuisbatterij heeft heel veel verschillende soorten specificaties – te veel om allemaal in één artikel te behandelen. We zetten een aantal van de Huawei uitblinkers op een rijtje.

Maximale Depth of Discharge (DoD)

Depth of Discharge bepaalt hoe diep de batterij kan op- en ontladen. Hoe hoger de DoD, hoe meer van de accu daadwerkelijk kan worden gebruikt. Dit is waar de Huawei thuisbatterij meteen verschilt van de meeste alternatieven. Veel thuisbatterijen hebben een DoD van tussen de 90 en 95 procent, maar de Huawei thuisbatterij heeft de maximale DoD van 100 procent. De batterij kan dus volledig gebruikt worden voor op- en ontladen, waardoor je ook meteen meer rendement kan verwachten.

99% efficiëntie

Bij het verplaatsen van stroom gaat er altijd wat verloren. Hoeveel stroom er ook daadwerkelijk wordt opgeladen in een cyclus noemen we efficiëntie. De Huawei thuisbatterij heeft 99% efficiëntie, waardoor er dus bijna niks verloren gaat bij het op- en ontladen.

Het is wel goed om te weten dat de efficiëntie van een thuisbatterij beïnvloed kan worden door het weer. Bij extreme kou of hitte zal de efficiëntie afnemen.

Lange levensduur

De levensduur van een batterij wordt uitgedrukt in laadcycli. Een laadcyclus is wanneer de batterij wordt op- en ontladen, en dit gebeurt meestal één keer per dag. De Huawei heeft een minimale levensduur van 6.000 laadcycli, waardoor je kan rekenen op een levensduur van tussen de 15 tot 20 jaar. Wanneer je de 6.000 laadcycli bereikt, betekent dat overigens niet dat jouw thuisbatterij er ineens mee stopt. Wel kan je ervan uitgaan dat de batterij minder efficiënt wordt na meerdere jaren gebruik.

Veiligheid als prioriteit

De Huawei thuisbatterij is een voorloper in veiligheid. Hoewel alle fabrikanten natuurlijk maatregelen nemen om hun batterijen zo veilig mogelijk te maken, is de Huawei thuisbatterij een van de veiligste modellen op de markt. De LFP (lithium-ion fosfaat) batterijcellen zijn uitermate brandveilig, waardoor jouw batterij ook gemakkelijk binnen kan worden geïnstalleerd.

Ieder compartiment van de batterij is namelijk individueel beveiligd. Als er ergens kortsluiting ontstaat binnen de batterij, slaat ieder ander compartiment op slot om verdere kortsluiting of schade te voorkomen. 

Benieuwd naar meer specificaties van de Huawei thuisbatterij? Bekijk hier de productpagina.

De prijs van een Huawei thuisbatterij

Thuisbatterijen zijn een grote investering. Hoewel ze sinds kort rendabel zijn, is prijs voor sommigen de doorslaggevende keuze bij het kiezen van het juiste model. De Huawei thuisbatterij kost tussen de € 6.499,- en € 11.999,-, afhankelijk van de capaciteit en het vermogen dat je kiest. Ook is het mogelijk om een btw-teruggave te krijgen wanneer jouw thuisbatterij wordt ingezet om het stroomnet in balans te houden.

Er zijn goedkopere modellen dan de Huawei thuisbatterij, maar die leveren vaak in op kwaliteit. 

Veelgestelde vragen over de Huawei thuisbatterij

Hoe lang gaat een Huawei batterij mee?

De levensduur van een Huawei batterij is afhankelijk van het aantal gedraaide laadcycli. Als je elke dag de batterij volledig op- en ontlaadt, ligt de verwachte levensduur tussen de 15 en 20 jaar. 

Is een Huawei thuisbatterij rendabel?

Een thuisbatterij met slimme aansturing is dankzij het handelen op de onbalansmarkt rendabel, met een terugverdientijd tussen de 6 en 10 jaar. Zonder slimme aansturing is een thuisbatterij (nog) niet rendabel.

Wat kost een thuisbatterij van Huawei?

De kosten van de Huawei thuisbatterij zijn grotendeels afhankelijk van de capaciteit en het vermogen. De modellen kosten exclusief btw tussen de € 6.499,- en € 11.999,-. Vanaf 2024 kan je een btw-teruggave krijgen op jouw thuisbatterij.