
Steeds meer mensen en kleine bedrijven gaan van het gas af. Niet alleen doordat de gasprijzen steeds stijgen, ook omdat Nederland het doel heeft om in 2050 bijna volledig aardgasvrij te zijn. Gelukkig hoef je niet in één keer helemaal van gas af; er is nog genoeg tijd om dit stapsgewijs te doen. Maar hoe doe je dat? In dit artikel ontdek je hoe je in vijf stappen van het gas afgaat, zodat jij klaar bent voor een duurzamere toekomst.
Wat is een gasloos huis?
Een gasloos huis is een woning die geen aardgas meer gebruikt voor verwarming, warm water of koken. In plaats van een gasaansluiting, bevindt er zich in de woning een duurzamer alternatief, zoals een warmtepomp, zonnepanelen of een aansluiting op het warmtenet (stadswarmte).
Wat betekent het als iemand zegt "ik ga van het gas af"?
Als iemand zegt “ik ga van het gas af”, betekent dat de wens om geen aardgas meer te gebruiken. Er worden stappen gezet om over te stappen op elektrische oplossingen voor verwarming, warm water en koken. En daar zijn verschillende redenen voor, van het verduurzamen van het gebouw tot meer grip krijgen op de energierekening.
Kan ik volledig gasloos wonen?
Volledig gasloos wonen is zeker mogelijk en zelfs de doelstelling. De Rijksoverheid wil namelijk dat Nederland in 2050 geen CO₂ meer uitstoot. Sterker nog, nieuwbouwwoningen krijgen al standaard geen gasaansluiting. In plaats daarvan wordt er een warmtepomp geïnstalleerd of gekozen voor stadswarmte.
Moet ik mijn huis gasloos maken?
Je bent nu nog niet verplicht om je eigen huis gasloos te maken, maar dat gaat veranderen in de toekomst. Hoewel we nog een aantal jaren te gaan hebben voordat het 2050 is, is het een slimme keuze om al stappen te zetten naar een gasloze woning.
Huurwoningen
Huur je een woning, appartement of kamer? Dan ben je zelf niet verantwoordelijk om het verblijf gasloos te maken, maar de verhuurder, woningcorporatie, gemeente of energieproducent.
De 4 voordelen van een aardgasvrij huis
Maar waarom is het dan een slimme zet om voor gasloos te gaan? Een gasloos huis biedt je diverse voordelen, waaronder de volgende 4:
- Lagere energiekosten: Elektrisch verwarmen met een warmtepomp zorgt op de lange termijn voor een lagere energierekening.
- Waardestijging van je woning: Een energiezuinige, gasloze woning heeft een beter energielabel en is aantrekkelijker voor kopers die voorbereid willen zijn op toekomstige eisen.
- Minder CO₂-uitstoot: Door geen aardgas meer te gebruiken, verminder je direct je CO₂-uitstoot en draag je bij aan een schoner klimaat.
- Voorbereid op wetgeving: Door nu al te verduurzamen, voorkom je hoge kosten en haast later. Je voldoet eerder aan de normen en regelgeving.
Ik wil van het gas af: maak je huis aardgasvrij in 5 stappen
Je kunt niet linea recta van het gas. Er zijn namelijk meerdere stappen nodig om de juiste maatregelen te nemen. Als je huis bijvoorbeeld niet goed is geïsoleerd, werkt een warmtepomp minder effectief. Dat is dus zonde van de warmte en je geld. Hieronder leggen we je in vijf stappen uit hoe je van gas afstapt.
Checklist om je woning van het gas af te halen:
- Controleer de isolatie van je huis
- Verbeter de isolatie van je huis
- Laat je cv-ketel vervangen
- Start met elektrisch koken
- Extra optie: zonnepanelen
1. Controleer de isolatie van je huis
De allereerste stap naar gasloos wonen is het controleren van de isolatie in je huis. Zonder goede isolatie verlies je warmte en dat maakt elektrisch verwarmen inefficiënt en duur. Controleer of je dak, spouwmuren, vloeren en ramen goed geïsoleerd zijn. Dit kun je bijvoorbeeld zelf doen via de isolatiezelfscan van Milieu Centraal. Wil je de inspectie liever uitbesteden aan een specialist? Schakel dan een professional in die de huidige isolatie van je huis in kaart brengt. Goede isolatie is de moeite waard; zo blijft de warmte binnen en gebruik je minder energie.
Tip: Controleer ook gelijk je radiatoren. Deze moeten groot genoeg zijn om ruimtes voldoende te verwarmen met laagtemperatuurverwarming. Als dat niet het geval is, moet je deze vervangen door nieuwe radiatoren of vloerverwarming.
2. Verbeter de isolatie van je huis
De volgende stap is actiegericht: verbeter de isolatie van je huis waar nodig. (Zeer) goede isolatie van vloeren, daken, spouwmuren en ramen is minimaal nodig om je woning aardgasvrij te maken. Want hoe hoger de isolatiewaarde, hoe minder warmteverlies en dus minder stroomverbruik bij elektrisch verwarmen.
Ben je handig? Dan kun je sommige isolatiemaatregelen zelf uitvoeren, zoals het plaatsen van dakisolatie. Heb je twee linkerhanden? Dan is het verstandig om het werk uit handen te geven aan een specialist.
Goed om te weten: Als je woning nog veel gaten en kieren heeft, is verwarmen met een laag temperatuursysteem vrij onaangenaam. Je krijgt je woning bijna niet warm. Zorg dus eerst voor goede isolatie en ventilatie.
3. Laat je cv-ketel vervangen
Is je oude cv-ketel aan vervanging toe en doe je het apparaat de deur uit? Laat dan je cv-ketel vervangen door een duurzamer alternatief. Welke oplossing het best bij je woning past, hangt af van je woningsituatie en budget.
Wat kan ik gebruiken in plaats van gas?
Wil je van gas af, dan zijn er drie alternatieven voor je cv-ketel: warmtepomp, stadswarmte en groen gas. Zoals je in de onderstaande tabel kunt zien, heeft elk systeem voor- en nadelen, afhankelijk van jouw woonsituatie.
4. Start met elektrisch koken
De volgende stap richting gasloos wonen is overstappen op elektrisch koken. Hoewel koken slechts een klein deel van je gasverbruik uitmaakt, is dit een logische en haalbare verandering. Ga je voor een nieuwe keuken? Dan is dit hét moment om te kiezen voor een inductiekookplaat. Houd er rekening mee dat je meterkast hoogstwaarschijnlijk moet worden verzwaard om de kookplaat van voldoende vermogen te voorzien. Is dat (nog) niet het geval? Dan is een keramische kookplaat een goed alternatief.
5. Extra optie: zonnepanelen
Tot slot, zijn zonnepanelen een slimme toevoeging om je woning verder te verduurzamen. Je wekt namelijk je eigen duurzame stroom op, niet alleen voor de verwarming en om te koken, maar ook voor verlichting, apparaten en het opladen van je elektrische auto. Vooral in combinatie met een warmtepomp werken zonnepanelen efficiënt: je kunt verbruiken wat je opwekt. Ben je krap in je budget? Dan kun je beter isoleren om je CO₂-uitstoot te verlagen.
Wat kost aardgasvrij wonen?
De kosten om volledig van het gas af te gaan liggen gemiddeld tussen de € 10.000 en € 30.000. Dit bedrag is echter een gemiddelde en hangt sterk af van diverse factoren. Hierbij moet je denken aan:
- het bouwjaar van je woning;
- het soort woning;
- hoeveel isolatiemaatregelen al zijn genomen;
- welk verwarmingssysteem aanwezig is;
- je energieverbruik;
- welke installaties je gaat kiezen.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het verwijderen van een gasaansluiting ook niet gratis is. Laat je daarom goed adviseren, vraag verschillende offertes op en bekijk de totale investering als een toekomstgerichte stap: je woning wordt zuiniger, comfortabeler en meer waard.
Bestaat er subsidie als je van aardgas af wilt?
Gelukkig hoef je niet volledig zelf voor de kosten op te draaien. Er zijn namelijk landelijke en gemeentelijke subsidies en belastingvoordelen beschikbaar waarmee je een deel van je duurzaamheidsmaatregelen kunt financieren. Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je bijvoorbeeld een vergoeding aanvragen voor vloer- en raamisolatie, of voor een duurzame warmtetechniek als een nieuwe warmtepomp.
Ben je onderdeel van een VvE (Vereniging van Eigenaars)? Dan kun je een aanvraag indienen voor de subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) voor onder meer energieadvies en energiebesparende maatregelen. Je vindt meer informatie op de website van de RVO.
Energiebespaarlening
Een andere optie is om als woningeigenaar een speciale lening met een lage rente aan te vragen van het Nationaal Warmtefonds. Voor VvE’s is de VvE Energiebespaarlening beschikbaar. Je kunt zelfs de kosten voor het verduurzamen van je woning meefinancieren via je hypotheek.
Let op: dit is geen leningsadvies. Lees je altijd goed in voordat je deze beslissing maakt!
Wat gebeurt er met mijn gasaansluiting?
Als je van het gas afgaat, heb je twee opties voor je gasaansluiting: volledig laten verwijderen of tijdelijk laten afsluiten. Wil je definitief gasloos wonen? Dan is verwijderen de beste keuze. Twijfel je nog? Dan kun je de aansluiting laten verzegelen. Je gebruikt dan geen gas meer, maar behoudt de aansluiting. Vraag in dat geval bij je energieleverancier om een ‘contract zonder verbruik’. Je betaalt dan alleen voor beheer en administratie. Het verwijderen van je gasafsluiting regel je eenvoudig via mijnaansluiting.nl.
Ik wil niet van het gas af
“Ik wil niet van het gas af” is een veelgehoorde reactie. En dat is begrijpelijk. Een woning gasloos maken, vraagt een investering in geld en tijd. Gelukkig hoef je niet vandaag alles te veranderen en kun je nog voorlopig gas gebruiken tot 2050 (afhankelijk van de situatie).
Maar…
Toch loont het om nu al te kijken naar welke maatregelen je kunt nemen. Zoals het beter isoleren van je huis. Dit zorgt niet alleen voor een lagere energierekening op de lange termijn, je draagt bij aan het verduurzamen van de wereld en de waarde van je woning stijgt. Je kunt niet voor altijd op gas blijven rekenen. In 2050 moet Nederland volledig gasloos zijn. Door nu alvast kleine stappen te zetten, spreid je de investering én ben je voorbereid.
En de volgende stap? Kies voor een dynamisch stroomcontract
Als je van het gas af bent, heb je al een grote stap gezet naar een duurzamere toekomst. En de volgende stap? Dat is het verduurzamen van je stroomverbruik door te kiezen voor een duurzame energieleverancier, zoals die van NextEnergy.
Met ons dynamisch energiecontract verbruik je 100% groene stroom afkomstig van windmolens en zonnepanelen. Door je stroomverbruik ook nog eens slim te sturen, al dan niet in combinatie met een thuisbatterij en/of laadpaal, bespaar je ook nog eens op je stroomrekening. En mocht je nog tijdelijk gas willen gebruiken, ook dan zit je bij NextEnergy goed: je kunt je CO2-uitstoot compenseren via een kleine vergoeding per kuub gas. Benieuwd? Bereken dan direct je aanbod en ontdek hoeveel je kunt besparen.
Profiteer van goedkope energie.
