1/6/2022
Tips & tricks

14 tips om de kosten rondom gasverbruik te verminderen

Vrouw met bril werkt op laptop en drinkt koffie in bed, gezellige slaapkamer met kunst aan de muur.

De huidige gasprijzen zijn ongekend hoog en kijkend naar de prognose zal dit niet snel gaan veranderen. Waar elektriciteit met uurtarieven werkt, hanteert de gasindustrie dagtarieven. Gedurende de dag zijn er dus geen goedkope momenten, waardoor je geen controle kunt uitoefenen op je rekening (zoals je dit bij energie wel kunt). De beste manier van bezuinigen is daarom minder gas verbruiken. Makkelijker gezegd dan gedaan? In dit artikel geven we je graag 15 tips om je op weg te helpen!

Verwarmen slurpt gas

Het grootste deel van je gasverbruik wordt ingezet voor verwarmen. Voor een aangenaam warm huis tijdens de gure herfst- en winterdagen en het kunnen genieten van een warme douche. Besparen op gasverbruik heb je daarmee voor een groot deel zelf in de hand. Logischerwijs dalen de kosten wanneer je bijvoorbeeld minder stookt en korter doucht. Dat weet eigenlijk iedereen. Toch zijn er meer manieren om je gasverbruik te verminderen. Met de volgende tips helpen we je graag een beetje op weg naar een lagere gasrekening:

Tip 1: Verwarm alleen waar nodig

Zet de verwarming alleen aan in de ruimtes waar je aanwezig bent en sluit alle overige deuren. Met minder tocht en een kleinere oppervlakte hoeft de verwarming een stuk minder hard te werken.

Besparen: ++++

Tip 2: Radiatorfolie aanbrengen

Een radiator geeft niet alleen warmte af aan de voorkant, maar ook aan de achterkant. Een deel van de warmte trekt dus in de muur, zonde! Door radiatorfolie aan te brengen aan de achterkant zorg je ervoor dat vrijwel alle warmte in de woning blijft. We stoken tenslotte niet voor de buitenlucht.

Besparen: +++

Wist je dat een radiator niet alleen warmte afgeeft aan de voorkant, maar ook aan de achterkant? Door radiatorfolie aan te brengen zorg je ervoor dat warmte niet verloren gaat en grotendeels in je woning blijft.

Tip 3: Radiator ventilatoren

Een radiator ventilator bevestig je onder een radiator en zorgt ervoor dat de ontstane warmte omhoog wordt geblazen. Zo creëer je een hogere mate van circulatie en warmt je kamer sneller op. Je hebt dus sneller een aangenaam huis én bespaart gas.

Besparen: ++

Tip 4: Vloerisolatie

Vloerisolatie is een effectieve manier van energie besparen en zorgt voor meer comfort in huis! Door vloerisolatie aan te brengen verliest je huis minder warmte en kan de verwarming een graadje lager. Twijfel dus niet langer over investeren in een ondervloer. Het houdt warmte binnen en dempt geluid. Een win-win situatie!

Besparen: +++

Tip 5: Dakisolatie

Warme lucht stijgt op en veel woningen verliezen daarom warmte via het hoogste punt, het dak. Zelf je dak isoleren klinkt als een hele klus. Toch is het gelukkig goed te doen! De meeste woningen zijn al geïsoleerd, maar kunnen wel wat verbetering gebruiken. Wil je aan de slag? Lees dan eens het uitgebreide blog "Zelf je dak isoleren" van Milieucentraal.

Besparen: +++

Tip 6: Ga tocht tegen

Misschien een hele logische, maar tochtstrips zijn je vrienden! In elke bouwmarkt te verkrijgen en een relatief makkelijke, snelle en effectieve manier om warmte binnen te houden en je gaskosten te verminderen. Dicht de onderkant van de deuren en kijk kritisch naar je ramen. Heb je echt een oude woning? Overweeg dan een ouderwets gordijn voor je voordeur. Misschien niet heel praktisch, maar het beschermd je huis wel van kou wat naar binnen wil dringen.

Besparen: ++

Tip 7: (Hybride) warmtepomp

Door middel van de installatie van een warmtepomp wordt je woning en water verwarmt op een duurzame manier. Een warmtepomp werkt op stroom en zet warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater om naar de juiste temperatuur. Vanaf 2026 is iedereen verplicht om een warmtepomp aan te schaffen wanneer de cv-installatie aan vervanging toe is. Heb je dus de middelen om de investering te doen? Wacht daar dan niet te lang mee!

Besparen: +++

Tip 8: Vervang je CV ketel door een HR-ketel

Is een warmtepomp nog een te grote investering? Dan kan je ook overwegen om je CV-ketel (centraleverwarmingsketel) te vervangen door een HR-ketel (hogerendementsketel). Een HR-ketel gebruikt de warmte die vrijkomt bij de verbranding van gas. Bij een CV-ketel gaat deze warmte verloren. Dat maakt een HR-ketel een stuk duurzamer en tot wel 25% efficiënter dan een CV-ketel.

Besparen: +++

De stijgende gasprijs zorgt voor een grote toename en een hoge vraag naar duurzame technieken. De energiebesparing van een HR-ketel ten opzichte van een CV-ketel ligt rond 25% en voor een hybride warmtepomp ligt dit zelfs rond 70%.

Tip 9: Onderhoud aan je cv-installatie

Een cv-installatie vervang je niet zomaar. Het is een kostbare en arbeidsintensieve klus. Ben je van plan om je cv-installatie voorlopig nog te houden? Zorg er dan wel goed voor! Adequaat en consistent onderhoud is erg belangrijk. Laat een monteur minstens één keer per jaar de status van je cv-ketel bekijken.

Verder kan je zelf het volgende doen:

  • Bekijk regelmatig de waterdruk
  • Vul water bij als dat nodig is
  • Ontlucht radiatoren

Verdiep jezelf ook in de mogelijkheden van je cv-ketel. Bij veel cv-ketels kun je de temperatuur instellen van het water dat door de radiatoren gaat. Dit staat vaak erg hoog afgesteld (rond 80 graden). Maar wat veel mensen niet weten is dat deze temperatuur een stuk lager kan, mits je huis goed geïsoleerd is. In goed geïsoleerde huizen kan 35 graden al genoeg zijn. Dat is nogal een verschil!

Bij veel cv-ketels kan je de temperatuur van het water wat door je radiatoren loopt instellen. Standaard staat dit erg hoog ingesteld, rond 80 graden. Dit is echter heel vaak niet nodig. Bij goed geïsoleerde huizen is 35 graden al voldoende! Dat scheelt nogal.

Tip 10: Isoleer de leidingen van je cv-ketel

Breng buisisolatie aan op de leidingen van je cv-ketel voor zowel de aanvoer- als retourleidingen. Zonder isolatie verliezen de leidingen onderweg veel warmte. Met name wanneer deze door koude kamers lopen.

Besparen: +

Tip 11: Laat warmte niet ontsnappen via het raam

Het glas wat in je ramen zit is een stuk minder dik dan een muur. Logisch dus dat warmte sneller ontsnapt via je ramen. Ook hier is een oplossing voor, namelijk HR (Hoog Rendement), HR++ of triple glas. Deze typen glas isoleren nog een stuk beter dan slechts dubbel glas. Er zit namelijk een warmtereflecterende coating aan de binnenkant van het glas en tussen de twee lagen zit een isolerend gas. Triple gas bestaat zelfs uit drie lagen, waardoor het nog beter isoleert.

Moet je binnenkort je kozijnen vervangen? Verdiep je dan direct in een nieuw type glas om gas te besparen. Het is zelfs mogelijk om subsidie aan te vragen, waardoor de investering minder ingrijpend is. Naast dat goed geïsoleerde ramen warmte binnenhouden, houdt het geluid buiten. Je komt dus thuis in een aangenaam warm en rustig huis, heerlijk!

Besparen: ++++

Tip 12: Installeer een zonneboiler

Een zonneboiler is een installatie die de energie van de zon opvangt, deze omvormt in warm water en opslaat in een warmteaccu. In de zomer kan een zonneboiler voor al je sanitaire warme water zorgen. Je gasverbruik vermindert daardoor aanzienlijk, tot wel 40%. Toch kan een zonneboiler doorgaans niet je volledige warmte installatie vervangen. Je zult deze dus altijd moeten combineren.

Een zonneboiler kost voor een gemiddeld huishouden rond €3500, waarvan je ongeveer €1500 gesubsidieerd kan krijgen (huishouden van 4 personen). Deze subsidie kan je aanvragen via de overheid.

Besparen: +++

Tip 13: Analyseer je verbruik met de NextEnergy app

Meten is weten. Helemaal wanneer je bewust omgaat met je gasverbruik. Met onze gratis app hebben we het analyseren van je energie-en gasverbruik zo makkelijk mogelijk gemaakt! Je kunt namelijk direct zien:

  • Op welke dagen de gasprijzen extra hoog zijn
  • Wat je op welke dagen verbruikt hebt

Op basis van deze gegevens kan je je gedrag aanpassen en besparen op je gasrekening!

Tip 14: Pak zelf de controle met een dynamisch contract

De gasprijzen fluctueren continu gedurende de dag. Als consument heb je daar echter geen weet van. Je bent doorgaans overgeleverd aan variabele prijzen en een winstmodel vanuit de leverancier wat gebaseerd is op het verbruiken van zoveel mogelijk gas. Gelukkig kan dit anders! Met de dynamische gasproducten van Nextenergy wordt de inkoopprijs één-op-één aan jou als consument doorberekend. Via de app kan je de actuele prijzen in de gaten houden en op goedkope momenten gaan douchen of toch een keer het bad laten vollopen.

Deze service kost €5,99 per maand, en dat haal je er zo uit. Wil je meer weten over dynamische prijzen? Lees dan verder in het artikel: "Het enige écht groene energiecontract is een dynamisch energiecontract".

Besparen: +++

Energieneutraal is het doel

De gasprijzen blijven maar stijgen en de urgentie om zelf stappen te ondernemen in gasbesparing gaat omhoog. Volledig van het gas af is voor veel mensen nog een brug te ver. Gelukkig kan je in de tussentijd ook al veel doen. Hopelijk kom je met behulp van deze tips een stap verder in energieneutraal worden. Met juiste instelling, motivatie en handvaten kan je in ieder geval al een heel eind komen!