3/6/2022
Dynamische prijzen

Het enige écht groene energiecontract is een dynamisch energiecontract

Vaste energieprijzen zijn al jaren de norm bij het afsluiten van een energiecontract. Dit geeft consumenten een gevoel van zekerheid voor het geval de prijzen stijgen. Maar hoeveel zekerheid biedt deze vaste prijs nu echt?

Meer risico door vaste prijzen

Momenteel bieden veel energiepartijen geen vaste prijzen meer aan, vanwege grote onzekerheid in de markt door:

  • Onvoorspelbaarheid van verbruik
  • Fluctuerende productie (o.a. door zonnepanelen en windmolens)
  • Inflatie

Energieleveranciers die nog wel vaste prijzen aanbieden hanteren hoge risicopremies (gemiddeld tussen 15-25%). Daarnaast zijn deze vaste prijzen deels schijnzekerheid. Indien de energieprijzen hoger zijn dan de premie, draait de leverancier structureel verlies met alle gevolgen van dien. De verzekeringspremie biedt dus alleen veiligheid, zolang de prijs binnen de kaders blijft. En dat  kan niemand garanderen.

Een energiecontract met vaste prijzen biedt slechts schijnzekerheid. Garanties bestaan niet meer in de huidige markt.

Verdienmodel gericht op slapende klanten

In de praktijk blijven ongeveer de helft van de consumenten jarenlang bij dezelfde energieleverancier tegen een variabel tarief. In de sector worden dit ‘slapende klanten’ genoemd. Het verdienmodel van veel energieleveranciers is op deze ‘slapende klanten’ gericht. Welkomstkortingen aanbieden in ruil voor een vast contract van één tot drie jaar en vervolgens hopen dat klanten blijven slapen zodat een ‘variabel contract’ overblijft met een fikse verhoging op de marges.

Norm verplaatst naar variabele contracten

Op dit moment lijkt de norm binnen de markt te verplaatsen van de traditionele vaste contracten naar deze lucratieve ‘variabele contracten’, waarbij een prijs tijdelijk wordt vastgezet om voldoende marge te garanderen maar vervolgens wordt aangepast indien de energieprijzen stijgen. Zeer gunstig voor de energieleverancier, maar de klant betaalt in de praktijk altijd teveel. Op dit moment hebben ongeveer 50% van alle consumenten zo'n 'duur' variabel contract. Dit komt neer op 4 miljoen huishoudens!

Toekomst in dynamische prijzen

Dynamische energieprijzen zijn op de langere termijn altijd de goedkoopste optie voor de consument en de meest veilige optie voor de leverancier. Vaste prijzen en variabele prijzen zijn een afgeleide van de dynamische prijzen plus een toeslag voor rente en risico. Indien op het juiste moment vastgezet kan dit een voordelige keuze zijn, op de langere termijn zal een dynamische prijs echter het meest economisch uitpakken.

Prijzen per uur

Bij dynamische energieprijzen worden de daadwerkelijke inkoopprijzen per uur doorgerekend aan de consument. Dus de prijzen per uur vermenigvuldigd met het verbruik per uur. Hierdoor loopt een leverancier geen risico’s op fluctuaties van verbruik, opwek of prijsstijgingen. Dat vindt NextEnergy wel zo veilig.

Volledige benutting van opgewekte energie

Tot slot bieden dynamische prijzen de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het balanceren van ons energienet. Door de weersafhankelijke productie met zonnepanelen en windmolens raakt het energienet steeds vaker overbelast. Dit heeft een directe consequentie op de energieprijzen, waarbij de prijzen regelmatig zelfs negatief worden. Oftewel, bij NextEnergy krijg je op deze momenten geld toe voor het opladen van jouw auto of het doen van je wasje. Wel zo goed voor het milieu en voor jouw portemonnee!