Duurzaam je huis verwarmen, hoe doe je dat?

Een stel struiken met oranje bloemen, met een straat rijtjeshuizen in de achtergrond.

In de tijd van energiecrises en klimaatverandering is het belangrijker dan ooit om slimme keuzes te maken. Je huis duurzaam verwarmen is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook voor een lagere energierekening. Maar hoe kun je een woning voorzien van duurzame warmte? In dit artikel ontdek je vier verschillende manieren en geven we je handige tips om je verbruik te verlagen.

Waarom je huis duurzaam verwarmen belangrijk is

Duurzaam verwarmen is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Het verwarmen van je huis met fossiele brandstoffen, zoals aardgas en kolen, draagt bij aan de uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Door over te stappen op duurzame verwarmingsoplossingen, draag je bij aan de versnelling van de energietransitie. Sterker nog, in 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn.

Duurzaamheid is niet alleen belangrijk voor het milieu. Ook je portemonnee wordt er blij van. De centrale verwarming is een van de grootste energieverbruikers in huis, goed voor bijna de helft! Door te kiezen voor duurzame verwarmingssystemen in combinatie met een dynamisch energiecontract (en het liefst ook zonnepanelen), kun je op jaarbasis flink besparen.

Wat is de beste manier om je huis duurzaam te verwarmen?

De eerste stap om je huis duurzamer te verwarmen, is door de overstap te maken van gas naar stroom. Kies dan wel voor duurzame energie, want anders wordt de stroom die je gebruikt alsnog opgewekt via fossiele brandstoffen. Je kunt groene stroom afnemen bij een energieleverancier en dit eventueel combineren met zonnepanelen.

Duurzaam je huis verwarmen: 4 manieren

Er zijn verschillende manieren om je huis duurzaam te verwarmen, van een (elektrische) warmtepomp tot groen gas. Elke optie heeft zijn eigen voordelen, afhankelijk van het type woning en je energiebehoeften. Laten we vier verschillende mogelijkheden bekijken.

1. Een volledig elektrische warmtepomp

Een warmtepomp is een van de meest efficiënte (maar ook de duurste) manieren om je huis te verwarmen. Dit kan op verschillende manieren. Het apparaat haalt warmte uit de lucht, de grond of het water om deze vervolgens via een warmtesysteem naar je woning te brengen. Met een warmtepomp stoot je minder CO₂ uit uit dan wanneer je jouw huis verwarmt via een cv-ketel.

Een warmtepomp werkt het meest efficiënt in combinatie met laagtemperatuurverwarming en goede isolatie. Wil je jouw huis verwarmen zonder radiatoren? Dan is verwarmen met vloerverwarming zuiniger.

Tip: Kun je niet helemaal van het gas af? Kies dan in plaats van een all-electric warmtepomp voor een hybride warmtepomp. Deze pomp zorgt voor 60% warmte, de bestaande cv-installatie springt bij als het heel koud buiten is. Deze combinatie zorgt ervoor dat je gas bespaart.

2. Stadsverwarming

Een andere manier om je huis duurzaam te verwarmen, is via stadsverwarming. Stadsverwarming is een collectief warmtesysteem waarbij warmte centraal wordt opgewekt en via een ondergronds netwerk van leidingen naar een blok of buurt met stadswoningen wordt geleid. Deze warmte is afkomstig van restwarmte van industriële processen of biomassa. Dit maakt stadsverwarming een aantrekkelijke optie voor woningen in stedelijke gebieden.

Maar let op, deze restwarmte is meestal niet voldoende om gebouwen voldoende te voorzien van warmte. In dit geval moet er worden bijgestookt met fossiele brandstoffen, wat niet duurzaam is.

3. Ruimteverwarming

Ook ruimteverwarming is een duurzamere optie voor het verwarmen van je huis. Ruimteverwarming betekent dat je individuele ruimtes verwarmt, zoals alleen de woonkamer of slaapkamer. Dit kan met infraroodverwarming, airconditioning en zoneregeling.

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming verwarmt objecten in een kamer in plaats van de lucht. De stralingswarmte is efficiënt en kan snel de gewenste temperatuur bereiken. Wil je jouw hele woning energiezuinig verwarmen? Dan moet je meerdere infraroodpanelen plaatsen, wat niet per se duurzamer is dan een traditioneel verwarmingssysteem op gas. Bovendien verbruikt infraroodverwarming meer stroom dan een warmtepomp. Het werkt dus alleen als je huis heel erg goed geïsoleerd is, zodat de warmte binnen blijft.

Airconditioning

Moderne airconditioners kunnen niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Dit maakt ze een veelzijdige oplossing voor het hele jaar door; je hebt maar één systeem nodig. Ze halen de warmte uit de buitenlucht om de ruimte waarin het apparaat hangt te verwarmen. 

Om verschillende ruimtes te verwarmen, moet je meerdere binnenunits aan elkaar koppelen. Dit kan erg duur uitvallen. Bovendien beschik je alleen over verwarming, geen warm water.

Zoneregeling

Met zoneregeling kun je eenvoudig de temperatuur per kamer of zone regelen, wat het energieverbruik optimaliseert. Hoe het werkt? Je verwarmt individuele ruimtes via een centraal verwarmingssysteem, waardoor je niet op alle plekken op dezelfde temperatuur verwarmt. Dit zorgt niet alleen voor een aangenaam klimaat in huis, maar helpt je ook energie te besparen.

4. Groen gas

Tot slot is groen gas een optie om je huis duurzamer te verwarmen. Om dit groene gas te kunnen maken, is er biogas nodig: een proces waarbij biomassa wordt vergist of vergast. Vervolgens wordt het biogas gezuiverd van onder andere zwavel en CO₂, en aangepast om dezelfde kwaliteit en eigenschappen te hebben als aardgas. Er komt dus geen extra CO₂ vrij in de atmosfeer. Dit is een geschikte optie voor huishoudens die een gasgestookt verwarmingssysteem hebben, maar willen overschakelen op een duurzamere brandstof.

Wat is de meest duurzame manier om je huis te verwarmen?

De meest efficiënte manier van verwarmen, is afhankelijk van je woning en situatie. Warmtepompen en stadsverwarming zijn vaak de meest duurzame opties, vooral als ze groene energie gebruiken. Het is belangrijk om de opties te vergelijken en te kijken welke het best past bij jouw woning en behoeften.

Wat is de goedkoopste manier van je huis verwarmen?

Veel huiseigenaren van nieuwe en bestaande woningen vragen zich af: ‘Wat is de goedkoopste manier van verwarmen?’ Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals het type woning, de mate van isolatie, je verbruik en de actuele energieprijzen. Er is dus geen eenduidig antwoord te geven.

6 tips om je huis slimmer en duurzamer te verwarmen

Daarentegen kun je wel slimme maatregelen nemen om je verbruik en kosten te verlagen. Hieronder vind je zes handige tips:

  1. Verwarm niet je hele huis: Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt. Door minder ruimtes te verwarmen, bespaar je energie en geld.
  2. Verlaag de thermostaat naar 19 graden: De thermostaat op een lagere temperatuur zetten, kun je jouw energieverbruik verminderen zonder dat je veel comfort hoeft in te leveren.
  3. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden: Als je slaapt onder een warme deken, heb je geen hogere temperaturen nodig. Vijftien graden is optimaal.
  4. Verwarm niet hoger dan 15 graden als je niet thuis bent: Als je niet thuis bent, zet dan de verwarming lager. Dit voorkomt onnodig energieverbruik.
  5. Isoleer je huis: Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Dit voorkomt warmteverlies en maakt je verwarmingssysteem veel efficiënter.
  6. Kies voor zonnepanelen: Met zonnepanelen op je dak wek je zelf zonne-energie op. Deze energie kun je gebruiken om je huis te verwarmen. Dit maakt je huis niet alleen duurzamer, maar verlaagt ook je energiekosten.

Verwarm je huis duurzaam met een dynamisch energiecontract

Wil je een stap verder gaan? Neem dan ook je huidige energiecontract onder de loep. Een dynamisch energiecontract biedt een slimme manier om je huis duurzaam te verwarmen. Met dit contract krijg je toegang tot goedkopere daluren, momenten waarop het aanbod aan energie hoger is dan de vraag. Hiermee kun je jaarlijks besparen op je energierekening. Door dit contract te combineren met zonnepanelen en een thuisbatterij, kun je jouw rekening nog verder verlagen.

Benieuwd wat het dynamische energiecontract van NextEnergy voor je kan betekenen? Bereken dan direct je aanbod en stap over.