
Je hebt vast weleens gehoord van piekuren en daluren. Vroeger vielen de daluren vooral ’s nachts en de piekuren overdag. Maar tegenwoordig kun je ook overdag profiteren van daluren. Wat houden piek- en daluren precies in? En belangrijker nog: hoe kun jij daar voordeel uit halen? In dit artikel leggen we alles aan je uit.
Wat zijn piekuren?
Piekuren zijn de momenten waarop het stroomverbruik in Nederland het hoogst is, meestal tussen 07.00 en 23.00 uur. Vooral in de ochtend, tussen 07.00 en 10.00 uur, verbruiken we veel stroom: we staan op, zetten koffie, douchen en maken ons klaar voor de dag. Ook tussen 17.00 en 21.00 uur loopt het verbruik op. Dan komen mensen thuis, koken, zetten de televisie aan en gebruiken andere elektrische apparaten. Tijdens deze piekuren ligt de prijs per kilowattuur (kWh) hoger; je betaalt dan het zogenoemde piektarief.
Wat zijn daluren?
Daluren zijn de momenten waarop de vraag naar stroom laag is. Bij traditionele contracten is dit ’s nachts, tussen 23.00 en 07.00 uur, en bij dynamische contracten in de middag, meestal tussen 12.00 en 15.00 uur. In het weekend en op officiële feestdagen geldt het daltarief zelfs de hele dag. Tijdens deze uren betaal je minder voor je stroom, omdat het aanbod doorgaans groter is dan de vraag. Dit lagere tarief wordt het daltarief genoemd.
Goed om te weten: Piek- en daltarief heten ook wel ‘normaal- en daltarief’ en ‘hoog- en laagtarief’. Soms is dat verwarrend, maar we hebben het dan over hetzelfde.
Waarom zijn er piek- en daluren?
Een traditionele elektriciteitscentrale kan niet zomaar continu op- of afschalen in stroomproductie. Om het energienet in balans te houden, werden in de jaren 1960 de piek- en daluren ingevoerd. Het idee was om mensen te stimuleren hun stroomverbruik te verschuiven naar momenten waarop de vraag lager is. In ruil daarvoor kregen ze een lagere stroomprijs, oftewel ‘korting’ op hun verbruik. Vroeger stond dit bekend als het nachttarief of laagtarief.
Wanneer zijn de piek- en daluren voor stroom?
Daluren voor stroom vallen doorgaans tussen 23.00 en 07.00 uur op doordeweekse dagen. Daarnaast gelden deze uren in het weekend en op alle nationaal erkende feestdagen. Hierbij moet je denken aan eerste en tweede pinksterdag, eerste en tweede kerstdag en meer. De piekuren gelden op alle overige uren, vaak van 07.00 tot 23.00 uur.
Weetje: wist je dat de overgang tussen piek- en daluren ‘schakeltijden’ worden genoemd?
De piek- en daluren verschillen in Nederland
De tijden van piek- en daluren worden bepaald door je netbeheerder. Dat betekent dat het moment waarop het daltarief ingaat, kan verschillen per regio. In delen van Zuid-Holland, en in heel Noord-Brabant en Limburg, start het daltarief al om 21.00 uur. In andere provincies begint het daltarief doorgaans pas om 23.00 uur.
Hoe gebruik je piek- en daluren? Met een slimme meter
Vroeger had je een dubbele meter nodig om gebruik te maken van piek- en daluren, ook wel het dubbeltarief genoemd. Tot 2021 zorgde het zogenoemde TF-signaal voor de automatische schakeling tussen deze twee tarieven. Sinds netbeheerders dat signaal hebben uitgeschakeld, is een slimme meter nodig om nog van het dubbeltarief gebruik te kunnen maken. Heb je geen slimme meter? Dan betaal je altijd het enkeltarief. Hieronder leggen we je het verschil tussen het enkel- en dubbeltarief verder uit.
Wat is enkeltarief?
Met een enkeltarief betaal je de hele dag hetzelfde bedrag per kWh. Het tijdstip waarop je stroom verbruikt, maakt dus geen verschil: je betaalt altijd een vast tarief. Het enkeltarief ligt tussen het normaal- en dubbeltarief in.
Wat is dubbeltarief?
Bij een dubbeltarief betaal je twee verschillende tarieven per kWh: een hoger normaaltarief tijdens de piekuren en een lager daltarief tijdens de daluren. Dat betekent dat stroom goedkoper is op rustige momenten en duurder tijdens drukke periodes op het energienet.
Van enkel- en dubbeltarief naar dynamisch tarief
Het systeem van piek- en daluren werkte vroeger goed, maar is tegenwoordig deels achterhaald. (Sterker nog, de meeste huishoudens besparen met het dubbeltarief nog maar een paar euro per jaar.) Doordat we steeds meer groene stroom zijn gaan opwekken met zonnepanelen en windmolens, is het aanbod aan stroom op bepaalde tijdstippen een stuk hoger geworden. Zoals overdag als de zon schijnt of als er veel wind is. De stroomprijs wordt daardoor niet meer alleen bepaald door de vraag (dag en nacht), maar ook door het wisselende aanbod. Dit heeft geleid tot de opkomst van dynamische energietarieven, die per uur veranderen.
Hoe werken dynamische tarieven?
Dynamische tarieven zijn gebaseerd op vraag en aanbod op de energiemarkt. Wanneer er veel zonne- of windenergie wordt opgewekt (hoog aanbod) en de vraag naar stroom laag is, dalen de stroomprijzen. Dit moet mensen stimuleren om juist op die momenten stroom te verbruiken. Zulke situaties doen zich bijvoorbeeld voor op zonnige middagen of tijdens perioden met veel wind.
Is er juist sprake van weinig zonne- of windenergie (laag aanbod) en wordt er veel stroom gebruikt (hoge vraag)? Dan stijgen de prijzen. Hierbij moet je denken aan een windstille dag of ‘s avonds als de zon niet schijnt. Via de NextEnergy app kun je eenvoudig zien op welke momenten van de dag stroom het goedkoopst is.
Is dynamische energie iets voor jou?
Dynamische energie kan voor iedereen interessant zijn. Dynamische energie past vooral bij jou als je:
- Flexibel bent in je stroomverbruik: Je werkt bijvoorbeeld overdag thuis en kunt tegelijkertijd de elektrische auto opladen met onze slim laden-functie.
- Slimme apparaten hebt: Moderne apparaten als een wasmachine of vaatwasser kun je (op afstand) inschakelen, zodat ze tijdens de goedkope daluren aangaan.
- Wilt investeren in een thuisbatterij: Met een thuisbatterij kun je goedkopere stroom tijdelijk opslaan en dit tijdens de duurdere piekuren gebruiken.
- Wilt bijdragen aan een groenere wereld: Met een dynamisch tarief verbruik je stroom die is opgewekt door zonnepanelen of windmolens, twee duurzame energiebronnen.
Stap over naar dynamische tarieven bij NextEnergy
Wil jij profiteren van dynamische tarieven en zo je energierekening verlagen? Dan heb je een dynamisch energiecontract en een slimme meter nodig, zoals die van NextEnergy. Door je energieverbruik slim in te plannen, voornamelijk overdag, kun je geld besparen op stroom, helpen bij het in balans brengen van het energienet en bijdragen aan een groenere planeet.
Ben je benieuwd of dynamische energie iets voor jou is? Bereken dan direct je aanbod via de onderstaande knop en stap over.
Veelgestelde vragen over het piek- en daltarief van stroom
Is het daltarief goedkoper?
Over het algemeen is het daltarief goedkoper dan het piektarief. Tijdens de daluren betaal je namelijk een lager tarief dan tijdens de drukkere piekuren. Het prijsverschil is tegenwoordig echter klein. Voor de meeste huishoudens in Nederland levert het dubbeltarief nog maar een besparing van enkele euro’s per jaar op.
Wanneer geldt het daltarief voor stroom?
Het daltarief geldt doorgaans tussen 23.00 en 07.00 uur op doordeweekse dagen, en de hele dag in het weekend en op officiële feestdagen. Tijdens deze uren betaal je minder voor je stroomverbruik. In delen van Zuid-Holland, en in heel Noord-Brabant en Limburg start het daltarief al om 21.00 uur.
Welk tijdstip is stroom het goedkoopst?
Bij traditionele energiecontracten is stroom het goedkoopst tijdens de daluren.
In delen van Zuid-Holland en in heel Noord-Brabant en Limburg vallen deze dalmomenten tussen 21.00 en 07.00 uur. In de rest van Nederland geldt het daltarief van 23.00 tot 07.00 uur. Bij dynamische energiecontracten werkt het anders: daar hangt het goedkoopste moment af van vraag en aanbod.