27/2/2024
Dynamische prijzen

Zo werkt salderen bij NextEnergy

In dit artikel leggen we je precies uit hoe salderen werkt bij NextEnergy, en hoe dat net iets anders is dan bij traditionele energieleveranciers. Omdat je bij NextEnergy geen vaste maandelijkse kosten betaalt voor het hebben van zonnepanelen, ben je goedkoper uit dan met een vast of variabel contract.

Geen maandelijkse kosten voor je zonnepanelen

Sinds kort zijn sommige energieleveranciers in Nederland begonnen met het rekenen van een maandelijks bedrag voor hun klanten met zonnepanelen. Dit bedrag vragen ze omdat zij extra kosten draaien door de salderingsregeling. Wanneer jij jouw verbruik één op één kan wegstrepen tegen jouw opwekking, streep je ook goedkope stroom (in de zomer) weg tegen duurdere stroom (in de winter).

Het resultaat is verlies voor de traditionele energieleverancier, en dat willen ze terugverdienen. Eerst deden ze dat in de vorm van hogere basistarieven, en nu in de vorm van extra kosten voor zonnepanelen-eigenaren.

Bij NextEnergy werkt dat niet zo. Je betaalt geen vaste maandelijkse kosten omdat je zonnepanelen hebt. Dat komt omdat salderen met een dynamisch energiecontract net iets anders werkt dan je misschien gewend bent.

Hoe werkt dynamisch salderen?

Voordat we de details in duiken is het goed om definities goed uit te lijnen. Salderen is voor veel mensen synoniem geworden met gratis stroom. Omdat je met een dynamisch energiecontract een tarief hebt dat per uur verandert, kan je niet alles één op één wegstrepen. Wanneer wij het over salderen hebben, dan hebben we het specifiek over het wegstrepen van de energiebelasting.

Bij NextEnergy wordt er nog gewoon op jaarbasis gesaldeerd. Dat betekent dat we aan het einde van het jaar kijken naar hoeveel stroom je hebt verbruikt, en hoeveel je hebt teruggeleverd. Voor elke kWh die je hebt teruggeleverd, wordt de energiebelasting van een kWh levering vanaf het stroomnet weggestreept. Met een netto verbruik van 0 betaal je dan ook geen cent energiebelasting voor stroom.

Met de terugleververgoeding wordt het iets ingewikkelder. Net zoals hoe je tarieven bij verbruik gebaseerd zijn op de actuele beursprijzen, krijg je die ook terug wanneer je opgewekte stroom levert aan het stroomnet. Dat leggen we uit met een rekenvoorbeeld.

Salderen bij NextEnergy — een rekensom

Voor deze rekensom gaan we ervan uit dat het huishouden op jaarbasis een netto verbruik van 0 heeft, en daarom ook geen energiebelasting betaalt. 

Stel, je levert jaarlijks 2.000 kWh aan het stroomnet. Tijdens alle uren van jouw teruglevering was de beursprijs gemiddeld 9 cent. Je ontvangt per kWh de geldende beursprijs, minus de inkoopvergoeding van 2 cent (7 cent in totaal, dus). Allemaal inclusief btw.

Over het jaar verbruik je ook precies 2.000 kWh, met een beursprijs van gemiddeld 10 cent. Met de inkoopvergoeding daarbij opgeteld betaal je 12 cent per kWh die je verbruikt. In totaal zijn je kosten:

Kosten voor levering: 2.000 x 0,12 = € 240,-

Vergoeding voor teruglevering: 2.000 x 0,07 = € 140,-

Energiebelasting: (2.000 x 0,13) - (2.000 x 0,13) = € 0,-

Netto kosten: 240 - 140 = € 100,-

In dat jaar heb je 100 euro betaald voor stroom. Met een dynamisch energiecontract betaal je dus nog steeds een bescheiden bedrag voor stroom. Dat komt misschien als een verrassing als je traditionele energiecontracten gewend bent. Toch zal je goedkoper uit zijn met een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen, omdat we geen vaste kosten rekenen voor onze klanten met zonnepanelen.

Kortom; bij NextEnergy betaal je de actuele prijzen voor stroom. Daar staat ook tegenover dat je de actuele stroomprijzen terug krijgt. Omdat je nooit precies stroom zal verbruiken wanneer je het opwekt, ontstaat er een onbalans tussen levering vanuit het net en jouw teruglevering. In de praktijk betaal je daarom nog steeds een bescheiden bedrag voor je stroom, maar dat zal vrijwel altijd lager zijn dan de torenhoge terugleverkosten van traditionele energiecontracten.

Is een dynamisch energiecontract slim met zonnepanelen?

Of salderen met een dynamisch energiecontract de beste keuze is, hangt grotendeels af van je situatie. Doe zelf de rekensom qua jaarlijkse levering en verbruik om er achter te komen waar je het meest voordelig uit bent, of neem de situatieschetsen hieronder door.

Bij meer verbruik dan teruglevering

Wanneer je meer verbruikt dan teruglevert zal je vrijwel altijd goedkoper uit zijn met dynamische energie. Dat komt omdat dynamische energietarieven meestal (veel) lager zijn dan die van traditionele energiecontracten. In 2023 gemiddeld waren de tarieven bij NextEnergy wel 46% goedkoper dan het landelijk variabele gemiddelde!

Bij meer teruglevering dan verbruik

Ook wanneer je veel teruglevert is een dynamisch energiecontract meestal de slimste keuze. Je levert natuurlijk het hele jaar stroom terug aan het net, niet alleen in de zomer. Buiten die zonnige zomermaanden zal je meestal hogere terugleververgoedingen krijgen, omdat de beursprijzen over het algemeen hoger zijn dan in de zomer.

Bij gelijke teruglevering en verbruik

Wanneer je levering en verbruik ongeveer gelijk zijn, wordt het iets lastiger. Op het eerste oog zal een vast of variabel energiecontract de slimmere keuze lijken, sinds de basis terugleververgoeding een paar cent hoger kan zijn. Sinds kort betaal je echter terugleverkosten bij de meeste traditionele energieleveranciers, en dat kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Nogmaals, met dynamisch salderen van NextEnergy betaal je geen vaste terugleverkosten.

Als je een elektrische auto hebt

Heb je een elektrische auto? Dan ben je altijd goedkoper uit met dynamische stroomtarieven. Je kan handmatig de auto opladen wanneer de prijzen het laagst zijn, of kostenloos gebruik maken van slim laden in onze app, waardoor dit automatisch gebeurt.

Dynamisch salderen met negatieve prijzen

In de zomer wordt er enorm veel stroom opgewekt, soms zelfs zó veel dat ons stroomnet de productie amper kan bijhouden. Op deze momenten daalt de beursprijs van stroom zo hard dat het negatief wordt. Dat is erg fijn wanneer je stroom verbruikt, maar bij het terugleveren daarvan kan het zijn dat je dus een beetje betaalt voor het leveren van zonnestroom aan het net. Het klinkt gek, maar op die momenten is het juist goed om stroom te verbruiken. 

Maak gebruik van stroom tijdens dalmomenten

De logische manier om negatieve terugleververgoedingen te voorkomen is door stroom te verbruiken. Via de NextEnergy app zie je precies wanneer stroomprijzen negatief worden. Stuur je stroomverbruik naar die uren, en je kan heel veel besparen (en soms zelfs geld verdienen)! Denk hierbij aan:

  • Het programmeren van (vaat)wasjes
  • De elektrische auto opladen als je die hebt (tip: gebruik slim laden om het nog makkelijker te maken)
  • Zet op een warme, zonnige dag lekker de airco aan


Met een dynamisch energiecontract ben je niet alleen goedkoper uit, maar je wordt ook gemotiveerd om stroom te verbruiken tijdens het groenste moment van de dag.

Zet je omvormer uit

Als je niet in staat bent om je verbruik te sturen, kan je er ook voor kiezen om de omvormer van je zonnepanelen tijdelijk uit te zetten. Zo ben je er in ieder geval zeker van dat er geen stroom wordt teruggeleverd aan het net.

Bestel een slimme thuisbatterij

Nee, we gaan je niet aanraden om een paar duizend euro te betalen alleen om een paar uren met negatieve prijzen te vermijden. Een thuisbatterij doet namelijk veel meer dan dat. Dankzij aansturing van de NextEnergy gateway wordt de thuisbatterij namelijk een slim apparaat dat automatisch kan handelen op de onbalansmarkt. Daarmee verdien je tot wel € 1.872,- per jaar!

Haal meer uit jouw zonnestroom

Misschien heb je minder interesse in het rendement, maar wil je juist meer uit je zonnepanelen halen. Wist je dat je gemiddeld ongeveer 30% van jouw opgewekte stroom daadwerkelijk verbruikt? De rest gaat direct terug naar het net. Met een thuisbatterij kan je tot wel 80% van jouw zonnestroom zelf verbruiken. Zo word je onafhankelijker van het stroomnet, ook als de salderingsregeling in de toekomst verandert.

Veelgestelde vragen over dynamisch salderen

Is dynamische energie een goede combinatie met zonnepanelen?

Door de recente invoering van maandelijkse bijdragen van variabele en vaste energieleveranciers, zal je alsnog goedkoper uit zijn met een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen. Je kan dus ook met dynamisch salderen goedkoper uit zijn dan vaste of variabele alternatieven.

Gaat de salderingsregeling afbouwen?

Nee, nog niet. Het wetsvoorstel voor het afbouwen van de salderingsregeling is weggestemd door de Eerste Kamer in februari 2024. Dat betekent niet dat salderen voor altijd zal blijven bestaan, want een nieuw wetsvoorstel kan worden ingediend.

Hoe werkt salderen bij NextEnergy?

Bij NextEnergy wordt je terugleververgoeding gebaseerd op de actuele beursprijzen. Dit betekent dat je niet een ‘goedkoop’ uur kan wegstrepen tegen een ‘duur’ uur. Toch kan je goedkoper uit zijn dan vaste of variabele contracten, omdat je bij NextEnergy geen vaste maandelijkse kosten betaalt voor jouw teruglevering.

Klaar voor dynamisch?

We hebben je uitgelegd hoe dynamisch salderen werkt, en hoe je er alsnog goedkoper mee uit kan komen. Benieuwd hoeveel jij kan profiteren? Je berekent hieronder snel en gemakkelijk jouw aanbod. Als je eerst meer wil weten, lees dan verder over dynamische energie of neem contact op met onze experts via 030 203 5800.