19/9/2023
Nieuws

Dit is wat jij gaat betalen aan stroom en gas — verwachting energieprijzen 2024

Crèmekleurige koffer staat op gras, bevat tekst "DERDE DINSDAG IN SEPTEMBER" en een wapenschild.

“Hoera! Hoera! Hoera!”, het was weer de derde dinsdag van september. Op Prinsjesdag worden budgetten en initiatieven voor het komende jaar aangekondigd, waaronder natuurlijk energie. In 2022 werd rond Prinsjesdag bijvoorbeeld ons huidige prijsplafond bekendgemaakt. Belangrijke materie dus, maar wat betekende de aankondigingen uit de miljoenennota van 2023 voor de energieprijzen van 2024? In dit artikel duiken we in de veranderingen en de verwachting van energieprijzen voor het komende jaar.

Wil je liever direct besparen? Claim dan jouw €50 korting bij NextEnergy.

Geen gas of stroom prijsplafond in 2024

Het prijsplafond dat vorig jaar werd aangekondigd zou in de eerste instantie alleen voor 2023 moeten gelden. Het was van tevoren dan ook verwacht dat het prijsplafond niet doorgevoerd zou worden naar 2024 — althans niet in haar huidige staat.

Op Prinsjesdag is geen nieuw prijsplafond aangekondigd, en per 1 januari 2024 gaat het dan ook verdwijnen. Wat betekent dit voor de verwachtte energieprijzen? Als we naar de prijzen van 2023 kijken, zien we dat ze een stuk lager en stabieler zijn dan het jaar daarvoor. Als deze trend doorzet naar 2024 is het een logische aanname dat de meeste Nederlandse huishoudens onder de prijzen van het prijsplafond zullen uitkomen. Benieuwd hoe jij lage energieprijzen kan krijgen in 2024?

Indien energieprijzen in 2024 blijven stijgen, blijft er een vangnet voor de meest kwetsbare huishoudens in de vorm van het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Tijdelijk Noodfonds Energie 2024

Hoewel het prijsplafond gaat verdwijnen in 2024, keert het Tijdelijk Noodfonds Energie terug. Dit noodfonds bestaat om Nederlandse huishoudens die hun energierekeningen écht niet kunnen betalen te helpen, vooral in de wintermaanden.

Om gebruik te kunnen maken van het Tijdelijk Noodfonds Energie moest je in 2023 aan het volgende voldoen:

  • Jouw bruto-inkomen per maand is lager dan €2.980 als alleenstaande of €4.180 als samenwonende.
  • Je hebt een contract bij een energieleverancier voor gas en stroom of stadsverwarming.
  • De rekening van jouw leverancier is hoger dan 10-13% van jouw bruto-inkomen.

Verdien je bijvoorbeeld €2.900 bruto per maand, dan kan je in aanmerking komen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie als jouw energierekening hoger is dan €290 per maand.

Goed nieuws voor huishoudens die het meest worstelen met hun energierekeningen dus, maar niet voor iedereen relevant. Energiebelasting is echter wel voor iedereen relevant — en die gaat in 2024 ook aardig veranderen.

Benieuwd naar de daadwerkelijke energieprijzen? Je vindt hier een grafiek met de actuele prijzen.

BTW over energie in 2024

In 2022 betaalden we het lage BTW-tarief van 9% over onze energie. In 2023 is dat het hoge BTW-tarief, oftewel 21%. Dit wordt verrekend na kosten zoals de beursprijs, inkoopvergoeding, en energiebelasting. In 2024 gaat dat niet veranderen — we betalen nog steeds 21% BTW over energie.

Hogere netbeheerkosten in 2024

Naar verwachting gaan de netbeheerkosten in 2024 fors stijgen. Er is veel werk te doen aan de Nederlandse energie infrastructuur, vooral omdat de overheid streeft om het land in 2050 volledig gasvrij te maken. Het stroomnet moet dus worden uitgebreid om meer stroomverbruik (en teruglevering via zonnepanelen) te kunnen faciliteren zonder overbelast te raken. Omdat we allemaal gebruik maken van dat net, is het ook logisch dat we bijdragen aan het onderhoud en de uitbreiding ervan.

De precieze kosten weten we nog niet — die moeten nog worden berekend door netbeheerders.  Het ACM (Autoriteit Consument & Markt) houdt hier wel toezicht op en bepaalt de maximale netbeheerkosten. Zij zorgen er dus voor dat de prijzen niet te hard omhoogschieten.

Conclusie — wat zijn de energieprijzen voor jou in 2024?

Een grote verandering qua energieprijzen in 2024 zal het verdwijnen van het prijsplafond zijn. Veel Nederlandse huishoudens zaten aan het begin van 2023 ver boven dat plafond. Dat is nu onderhand verbeterd, maar dit najaar zullen de prijzen weer stijgen. Het is vooral dan extra belangrijk om goed te kijken naar jouw huidige energietarieven, en te zoeken naar voordeligere opties in 2024.

Verder gaan de vaste kosten omhoog — vooral de netbeheerkosten. Deze moeten nog bepaald worden, maar één ding is duidelijk: besparen op je energierekening in 2024 gaat vooral van je verbruik en tarieven komen, niet uit vaste kosten.

Ook de energiebelasting gaat in 2024 veranderen. In 2023 betaalde je inclusief BTW ongeveer €0,15 per kWh stroom en €0,59 per m³ gas. In 2024 betaal je €0,13 per kWh stroom en €0,70 per m³ gas. Je zal dus minder gaan betalen voor stroom, en meer voor gas. Of dat positief is, hangt natuurlijk af van jouw situatie.

Er is nog één onzekerheid die een grote impact kan hebben op de verwachtte energieprijzen die jij in 2024 gaat betalen, en dat is natuurlijk de daadwerkelijke energieprijzen op de beurs. Afhankelijk van gebeurtenissen over de hele wereld kunnen die stijgen en dalen, met recente voorbeelden als COVID en de oorlog in Oekraïne.

Nog even samengevat. Dit is wat er gaat veranderen in 2024:

  • Het prijsplafond verdwijnt per 1 januari 2024
  • Energiebelasting op stroom wordt ongeveer €0,13 per kWh (incl. BTW)
  • Energiebelasting op gas wordt ongeveer €0,70 per m³ (incl. BTW)
  • Netbeheerkosten gaan stijgen, maar de precieze stijging weten we nog niet

Tips om te besparen op energie in 2024

Er gaat dus genoeg veranderen qua energieprijzen in 2024. Met de vaste netbeheerkosten die (naar verwachting) gaan stijgen, en het verdwijnen van het prijsplafond, zal je bepaalde hoge kosten niet kunnen ontkomen. Dat betekent echter niet dat een hogere energierekening in 2024 een feit is. Zo bespaar jij volgend jaar op jouw energierekening.

1 - Leer van jouw energieverbruik in 2023

Kijk goed naar jouw verbruik in 2023 en probeer daar lessen uit te halen. Misschien had je in de vroege wintermaanden de verwarming eigenlijk veel langer aan dan nodig, of juist je wekelijkse stroomverbruik verminderd dankzij jouw nieuwe A-label wasmachine? Het zal je verbazen hoeveel inzicht je kan halen uit jouw eigen verbruiksdata.

Als je een slimme meter hebt, sturen de meeste energieleveranciers bij jouw maandelijkse factuur ook je verbruik mee. Of nog handiger: via een app. In de NextEnergy app zie je bijvoorbeeld altijd precies jouw verbruik, en hoeveel dat je heeft gekost.

2 - Beperk gasverbruik

Het klinkt misschien logisch, maar er zijn zat huishoudens in Nederland die nog steeds gas verbruiken alsof de prijzen hetzelfde zijn als 10 jaar geleden. Hoewel stroom en gas allebei duurder zijn geworden in de afgelopen paar jaar, maakt gas voor de meeste huishoudens nog steeds het grootste deel uit van de energierekening.

Dat betekent niet dat je ineens moet stoppen met warm douchen of de verwarming nooit aan mag zetten, maar wees bewust van je verbruik. De gemiddelde CV-ketel verbruikt tussen de 0,6 en 1,5 m³ gas per uur. Zet je de verwarming elke winterdag één uurtje eerder uit, dan bespaar je al snel tientallen euro’s per maand.

En als je op zoek bent naar een lange-termijn oplossing, denk aan het aanschaffen van een warmtepomp. Dit is een elektrisch alternatief op de CV-ketel die je gewend bent. Zo kan je jouw gasverbruik drastisch verminderen of zelfs helemaal onafhankelijk worden van gas. Vooral met de dalende energiebelasting op stroom en stijgende belasting op gas is dit een goede zet voor jouw portemonnee.

3 - Kies de juiste energieleverancier

Als de trends in 2024 een beetje die van 2023 volgen, zal je goed moeten kijken naar je energieleverancier. Variabele contracten waren in 2023 bijvoorbeeld gemiddeld erg duur. Zonder prijsplafond betaalde je in januari 2023 bijvoorbeeld gemiddeld €0,67 per kWh stroom!

Een vast contract biedt zekerheid, en is dus ook een logische keuze die veel Nederlandse huishoudens geneigd zijn om te maken. De besparingen met een vast contract zijn echter karig, sinds je vooral in de zomermaanden veel meer betaalt dan de daadwerkelijke energieprijzen.

Daarom kozen meer dan 200.000 huishoudens in de afgelopen paar jaar voor een dynamisch energiecontract. Zo betaal je de fluctuerende uurprijzen voor stroom en dagprijzen voor gas, zonder risicomarges of opzegboetes. Die €0,67 die je per kWh aan stroom betaalde onder een variabel contract in januari 2023? Bij NextEnergy was dat €0,33.

Dynamische energie in 2024

Ook klaar voor een overstap? Bereken hieronder binnen een minuut jouw persoonlijke aanbod en neem de stap naar dynamische energie. En door jouw persoonlijke kortingscode te claimen kan je ook nog eens €50 korting op jouw eerste jaarnota ontvangen!