22/12/2023
Tips & tricks

Hoelang duurt het opladen van een elektrische auto?

Elektrische auto’s worden steeds populairder in Nederland. Een slim en duurzaam alternatief voor de traditionele auto die je waarschijnlijk gewend bent. Ze brengen echter wel een nieuwe vraag met zich mee: hoelang duurt het eigenlijk om de accu op te laden? In dit artikel duiken we in wat de oplaadtijd van een elektrische auto bepaalt zodat jij geïnformeerde keuzes kan maken.

De laadtijd van een elektrische auto in het kort

De laadtijd van een elektrische auto hangt af van verschillende factoren waar we later in dit artikel in duiken. Om het kort samen te vatten gaan we uit van wat gemiddelden. Dit zijn de laadtijden voor het volledig opladen van een auto met een capaciteit van ongeveer 60 kWh:

  1. Via stopcontact: 24+ uur
  1. Via thuislaadpaal (11-22 kW): 3-6 uur
  1. Via openbare laadpaal: 3-6 uur
  1. Via snellader: 20 minuten – 1 uur

Op welke manieren kun je jouw elektrische auto opladen?

Grofweg zijn er vier manieren om jouw elektrische auto op te laden. Thuis kan je dat via het stopcontact of een thuislaadpaal doen. Hiervoor heb je een eigen laadkabel nodig. Buitenshuis doe je dat meestal aan een openbare laadpaal, of een snellader langs de snelweg. Deze openbare laders hebben meestal een eigen kabel die je kan gebruiken.

Dit is de oplaadtijd van een elektrische auto

De oplaadtijd van een elektrische auto is afhankelijk van het type oplader dat je gebruikt. We duiken wat dieper in de vier verschillende manieren van opladen en wat de voor- en nadelen van ieder zijn. Ga bij ieder voorbeeld uit van een Tesla Model Y — een van de populairste elektrische automodellen in Nederland. De Model Y heeft een accu met een oplaadcapaciteit van ongeveer 60 kWh.

Hoelang duurt opladen aan een openbare laadpaal?

Openbare laadpalen zijn door heel Nederland te vinden. Je hebt ze vast zien staan bij parkeerplaatsen en woonwijken. Een openbare laadpaal (en de bijbehorende vaste kabel) heeft meestal een vermogen tussen de 11 en 22 kW, waardoor je in 3 tot 6 uur jouw auto volledig kan opladen.

Let op: voor de meeste openbare laadpalen zal je een laadpas moeten hebben.

Hoelang duurt opladen aan een thuislaadpaal?

Een thuislaadpaal is precies wat je voor ogen zal hebben: een laadpaal (of laadbox) aan huis. Zo hoef je niet met de buren te worstelen voor het laatste plekje bij de dichtstbijzijnde openbare laadpaal, en ben je goedkoper uit. Thuislaadpalen komen in veel varianten, en je kan net als openbare laadpalen een vermogen van 11 tot 22 kW verwachten — een volle accu kost dan ook 3 tot 6 uur aan laden.

Een groot voordeel van een thuislaadpaal is dat je goedkoper uit bent, sinds je jouw eigen stroomtarieven betaalt voor het opladen van jouw auto. En met slim laden bespaar je nóg meer.

Een elektrische auto wordt opgeladen met een Wallbox thuislaadbox.
Met een Wallbox Pulsar Max laad je jouw auto ook thuis snel op

Let op: het maximale vermogen van een thuislaadpaal is afhankelijk van jouw stroomaansluiting. Als je een 1-fase aansluiting hebt, zal jouw laadpaal een maximaal vermogen van 3,7 kW hebben. Het is dus aan te raden om jouw aansluiting te laten verzwaren als je momenteel een 1-fase aansluiting hebt.

Hoelang duurt opladen aan een stopcontact?

In het kort: erg lang. Een doorsnee stopcontact is ontworpen om standaard huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers en keukengerei te voorzien van stroom. Er zit daarom een maximumvermogen van 2,3 kW aan verbonden. Het zal ongeveer 24 uur duren om jouw auto volledig op te laden. Niet ideaal dus, daarom is het aangeraden om een eigen laadpaal te gebruiken voor thuisladen.

Let op: laad je toch op via een stopcontact? Zorg er dan voor dat je het met een zogenaamde Mode 2 kabel doet. Deze kabel voorkomt dat jouw aansluiting overbelast raakt door de grote stroomvraag van een elektrische auto.

Hoelang duurt het opladen van een elektrische auto langs de snelweg?

Met een snellader langs de snelweg kan je jouw elektrische auto razendsnel opladen. Met zo’n snellader heb je tussen de 10-60 minuten weer een volle accu. Deze snelladers zijn enorm krachtige laadpalen met speciale aansluitingen waardoor ze met vermogens tot wel 350 kW kunnen laden. Zo ben je in een handomdraai weer onderweg.

Let op: voor het gemak van een snellader betaal je vaak meer om jouw auto op te laden. Denk aan tarieven als € 0,70 per kWh.

De laadsnelheid wordt bepaald door diverse factoren

We hebben vooral met gemiddelden gewerkt tot nu toe, maar de daadwerkelijke laadsnelheid is van meerdere factoren afhankelijk. We lopen ze allemaal door zodat je een beter beeld krijgt van wat laadsnelheden bepaalt. Daarvoor gebruiken we wederom de Tesla Model Y als maatstaaf.

1. De capaciteit van de accu

De accu van jouw auto bepaalt hoelang je kan rijden zonder weer te hoeven opladen. De Tesla Model Y kan bijvoorbeeld op 15,7 kWh 100 km rijden. Met een accu van 60 kWh (waarvan zo’n 57 kWh daadwerkelijk bruikbaar is), kom je grofweg uit op 350 km op een volle accu. Hoe meer capaciteit de accu heeft, hoe langer het duurt om jouw auto volledig op te laden.

2. Het laadvermogen van de elektrische auto

Jouw auto bezit een eigen lader die het maximale laadvermogen bepaalt. De Model Y heeft een maximaal laadvermogen van 11 kW, dus met een doorsnee wisselstroom (AC) lader zal je rond de 6 uur nodig hebben om het volledig op te laden. Snelladen is een uitzondering, omdat snelladers de ingebouwde lader van de auto kunnen omzeilen en de batterij direct kunnen opladen met gelijkstroom (DC). Gelijkstroom is een efficiëntere manier om een hoog vermogen stroom te verplaatsen van A naar B.

3. Het type laadkabel

Ook laadkabels hebben een bepaald vermogen. Deze kabels worden uitgerust om in een rap tempo veel stroom te verplaatsen, en komen in verschillende soorten en maten. Meer vermogen betekent meestal ook een duurdere kabel, maar vergeet niet het maximale laadvermogen van jouw auto. Een laadkabel met een maximaal laadvermogen van 22 kW maakt het laden niet sneller als dat van jouw auto 11 kW is.

4. Het soort laadpaal

Je raadt het al: ook laadpalen hebben verschillende laadvermogens. De meeste moderne thuislaadpalen komen met een maximaal laadvermogen van 22 kW, maar afhankelijk van jouw aansluiting thuis kan je daar niet optimaal gebruik van maken. Een slimme laadpaal kan het laden over een langere periode uitstellen om jou goedkoper en slimmer te laten laden.

Openbare laadpalen komen meestal in 11 kW en 22 kW varianten, en komen dan ook met de bijbehorende kabel.

5. De buitentemperatuur  

De meeste elektrische auto’s beschikken over lithium-ion batterijen. Deze kunnen beïnvloed worden door de temperatuur.

Koude temperatuur: bij temperaturen onder het vriespunt duurt het langer om de batterij op te laden. Er is geen simpel rekensommetje om uit te rekenen hoeveel langer, maar bij temperaturen zoals -10°C kan het wel 50% langer duren om de auto op te laden.

Warme temperatuur: ook erg hoge temperaturen zoals boven de 30°C hebben effect op het laadproces. Hoewel de impact op laadtijden minder extreem is dan bij koud weer, is oververhitting een groter risico. Dit kan op lange termijn de batterij beschadigen.

Wat is sneller, elektrisch opladen of tanken?

Een traditionele auto kan je in een paar minuten voltanken, terwijl het snel opladen van een elektrische auto vaak 20 minuten of langer duurt. Het grootste verschil zit echter in gemak, sinds een elektrische auto ook thuis op te laden is, of anders bij openbare laadpalen die overal te vinden zijn. Voor alledaags gebruik is een elektrische auto dus makkelijker vol te houden.

Tip: laad je elektrische auto maar tot 80% op

Heb je soms het idee dat de laatste 20% van het opladen van jouw smartphone langer duurt dan de eerste 80%? Dat verzin je niet. Lithium-ion batterijen zorgen er namelijk zelf voor dat ze niet worden ‘overgeladen’ door de laadstroom die binnenkomt te verminderen. Zo gaat er geen overtollige stroom verloren, en gaat de batterij langer mee.

Voor elektrische auto’s geldt precies hetzelfde. Het is daarom aan te raden om de batterij altijd tot 80% op te laden, en daarna weer op pad te gaan.

Kies voor een thuislaadpaal van NextEnergy

Ben je klaar voor een eigen thuislaadpaal? Onze modellen zijn compact, krachtig, en uitgerust met slimme technologie waardoor jij automatisch goedkoper uit bent. Benieuwd naar het aanbod? Bekijk onze modellen!

Veelgestelde vragen over de oplaadtijd van een elektrische auto

Hoelang duurt het opladen aan een laadpaal?

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, sinds de oplaadtijd bij een laadpaal afhankelijk is van diverse factoren. Als we uitgaan van gemiddelden duurt het opladen aan een laadpaal meestal tussen de 3 en 6 uur.

Hoe snel laadt een elektrische auto op?

Hoe snel een elektrische auto oplaadt, hangt af van onder meer of je gebruikmaakt van een laadpaal of het stopcontact. Maar ook de capaciteit van de autoaccu, het laadvermogen van de auto, het type laadkabel en de temperatuur buiten hebben invloed op de laadsnelheid van een elektrische auto.