26/9/2022

Er ontstaat steeds meer spanning op het elektriciteitsnet. Wat betekent dit?

Ons hoogspanningsnet staat enorm onder druk. Hoe dat kan? We verbruiken steeds meer stroom. Daarnaast wekken we wel duurzame energie op, maar dit kan nog niet op tegen het tempo waarop we energie verbruiken. Het hoogspanningsnet staat dus onder druk. Lees in dit blog meer over dit actuele onderwerp.

Energietransitie vandaag de dag

Warmtepompen, zonneweides en laadpalen. Als we het hebben over de energietransitie hebben we het over elektrisch. Alleen in de energietransitie hebben we een groot probleem: we wekken namelijk niet snel genoeg duurzame energie op. Tot die tijd moeten we gebruik maken van fossiele bronnen en dat willen we natuurlijk niet.

We wekken steeds meer duurzame energie op, ons elektriciteitsnetwerk is er nog lang niet klaar voor. We willen en kunnen dus wel meer duurzame energie opwekken, alleen is de infrastructuur er niet op ingericht om het vervolgens te transporteren.

Consequenties hiervan zijn:

  • Bedrijven kunnen geen nieuwe stroomaansluitingen krijgen;
  • Grote zonneweide projecten worden uitgesteld;
  • Bedrijven worden zelfs opgeroepen om geen nieuwe energie meer op te nemen.

Het energienet is simpelweg overbelast. Wat kunnen we tegen al deze problemen doen?

TenneT staat onder druk

TenneT is hét bedrijf dat ons hoogspanningsnetwerk verzorgt. Ze zorgen ervoor dat onze netbeheerders de energie verdelen over Nederland. Door hoogspanningsnetwerk van TenneT en de netbeheerders kunnen wij onze wasjes draaien en onze auto’s opladen.

We verbruiken dus steeds meer energie. Dit betekent dat we steeds meer energie verbruiken via het hoogspanningsnetwerk. In een hoger tempo dan dat het netwerk eigenlijk aan kan. En we zijn er nog niet, want elke dag verbruiken we meer en meer energie. En dit is een groot probleem want het opzetten van een nieuwe hoogspanningslijn duurt minstens 10 jaar. Je leest het goed: 10 jaar.

TenneT verwacht zelfs een toename van 20% in ons energieverbruik in 2030. En in 2050 zelfs een verdubbeling van het gebruik vandaag de dag.

De grootste problemen op het hoogspanningsnet

Eigenlijk zijn er twee problemen die enorm vervelend en moeilijk op te lossen zijn:

Transport

Het eerste probleem is het transport. Er is genoeg elektriciteit beschikbaar maar het bevindt zich niet op de juiste locatie. Een goed voorbeeld is dat er veel zonneparken in het Noorden van Nederland staan. Als daar veel de zon schijnt, heeft Noord-Nederland een overschot aan energie. Terwijl in het Zuiden van Nederland de zon niet schijnt op dat moment, en ze daar dus juist een tekort hebben aan energie. De lijnen zijn helaas niet sterk genoeg om de elektriciteit ergens op te slaan en te verplaatsen naar de eindgebruiker. TenneT is bezig met de aanpassingen op het energienetwerk. Alleen kost dit veel tijd en geld. Aankomende jaren investeert TenneT maar liefst 13 miljard euro in het stroomnetwerk.

Balans

Een ander groot probleem is de balans op het hoogspanningsnet. Eerder was het simpel: wanneer er teveel verbruik was dan zorgden de energiebeheerders dat de gas-, kern-, en kolencentrales op volle toeren zouden draaien. Helaas is dat vandaag de dag niet meer zo simpel. Hoe dat kan? We hebben geen invloed op de zon en de wind.

De zon en de wind hebben de macht

We wekken steeds meer duurzame energie op. Wat betekent dat de zon en wind steeds vaker bepalen wanneer de meeste stroom wordt opgewekt.

Er wordt dus steeds meer duurzame energie opgewekt – en dit is een grote uitdaging. Want het stroomnet kan al die extra elektriciteit namelijk nog helemaal niet aan. Hierdoor zijn beperkingen ingevoerd waardoor veel grote projecten met betrekking tot duurzame elektriciteit niet door kunnen gaan.

Duurzame elektriciteit leidt tot balansproblemen. Waarom? Heel simpel. Het ene moment schijnt de zon teveel en is er een overschot aan energie, en het andere moment schijnt de zon juist dagen helemaal niet en is er juist een tekort.

Dan zou je denken, dan slaan we die overschotten energie toch gewoon op? Helaas zijn we nog niet zover dat dit kan en moeten we de duurzame stroom die we teveel hebben gelijk gaan inzetten. Op deze manier kunnen we het verbruik op dat moment laten stijgen.

Hoe gaan we dit oplossen?

Eigenlijk heel simpel. Wanneer het zonnig is, hebben we een overschot aan energie en moeten we deze eigenlijk per direct verbruiken. Dus is het zonnig buiten? Stop eventjes met je elektrische auto en laad je auto op. Zo kan jij ook nog eventjes lekker in het zonnetje zitten. Win-win situatie toch?

Hoe kan NextEnergy hierbij helpen?

Dat jij niet de hele dag naar buiten wilt kijken om te zien wanneer de zon schijnt, dat snappen wij. Daarom hebben wij bij NextEnergy een hele handige app ontwikkeld waarbij jij precies kan zien wanneer er een overschot aan energie is. Heel handig en super easy! Zo draag jij bij aan het balanceren van het net.

Heb je de app nog niet? Download hem via de volgende links: