Optimaal besparen met zakelijke dynamische energie

Een kleine kledingzaak in een winkelstraat.

Dynamische energie wordt steeds populairder in Nederland, en niet alleen in huishoudens. Voor ondernemers is zo’n contract nog interessanter. Afhankelijk van het verbruik op kantoor kunnen dynamische tarieven je al snel duizenden euro’s per jaar schelen. We leggen je graag uit hoe dat komt.

Zakelijke dynamische energie in het kort

Met een dynamisch energiecontract volgen jouw tarieven altijd de actuele energieprijzen. Je betaalt dus geen vast tarief, maar beweegt juist mee met de vraag en het aanbod op de Europese energiebeurzen. Deze dynamische stroomtarieven veranderen om het uur, en de gasprijzen om de dag. Daar kunnen particulieren al veel van profiteren, maar ondernemers nóg meer.

Dalmomenten tijdens kantooruren

Omdat dynamische stroomtarieven om het uur veranderen, ontstaan er vaak ook dalmomenten. Dat zijn uren waarin de stroomprijs (veel) lager is dan gemiddeld, en soms zelfs gratis. Vaak zie je dalmomenten ontstaan wanneer er veel stroom wordt opgewekt en juist weinig wordt verbruikt. In de praktijk gebeurt dat vooral tussen 11:00 en 15:00. Oftewel: je profiteert met een zakelijk dynamisch energiecontract automatisch van dalmomenten omdat ze voor de meeste bedrijven binnen kantooruren zullen vallen.

De piekuren van een dynamisch contract zijn vooral in de ochtend tussen 07:00 en 09:00, en in de avond tussen 17:00 en 20:00. Er zijn altijd uitzonderingen, maar het merendeel van de bedrijven zullen die vermijden.

Goedkoop én groen

Dalmomenten benutten is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Wanneer de prijzen dalen, betekent het dat er op dat moment heel veel groene energie wordt opgewekt. Het goedkoopste moment van de dag is daarom ook meteen het groenst.

3 Tips om het meeste uit je zakelijk dynamisch energiecontract te halen

Nee, we gaan je niet vertellen om je eerste kop koffie pas rond het middaguur te zetten. We hebben wel een aantal tips op een rijtje gezet om het meeste uit je dynamische energiecontract te halen.

1. Houd onze app in de gaten

Via de NextEnergy app kun je altijd precies de actuele energieprijzen inzien. Rond 16:00 zullen ook de tarieven van morgen bekend worden. Door de app dagelijks snel te checken, blijf je op de hoogte van dalmomenten en bespaar je optimaal. Vooral in de zomerperiode wordt er veel groene stroom opgewekt. Ook is het verbruik gemiddeld lager omdat er weinig wordt verwarmd, en veel families op vakantie gaan. Je komt dan ook de diepste dalmomenten tegen.

Heb je onze app nog niet? Download ‘m gratis op iOS of Android. Geen zorgen, je hoeft de app niet te gebruiken om te besparen. Je geniet altijd van onze lage dynamische tarieven.

2. Stuur je energieverbruik

Dalmomenten in de gaten houden is het halve werk. Daarna moet je ook daadwerkelijk je verbruik beginnen te sturen. Natuurlijk kan dat niet met alle apparatuur, maar ook op kantoor zijn er genoeg manieren om toch slim te besparen. Staat er een vaatwasser in de keuken? Draai dat wasje meteen na de lunch, en niet aan het einde van de dag. Of programmeer de vaatwasser om ‘s nachts te draaien, maar probeer vooral de piekuren tussen 17:00 en 20:00 te vermijden.

3. Investeer in een batterij

Door slim je verbruik te sturen naar dalmomenten bespaar je al enorm op je energierekening. Wil je nog een stap verder gaan? Dan kun je kijken naar een thuisbatterij voor op kantoor. Deze batterijen kunnen stroom opslaan tijdens goedkope uren, zodat je tijdens piekmomenten minder afhankelijk bent van het stroomnet.

Plug-in batterijen installeer je zelf door de stekker in een stopcontact te steken en de batterij te verbinden aan je netwerk. Deze batterijen zijn ideaal als je zonnepanelen op het dak hebt, en meer van die zonnestroom wilt benutten. Let wel op dat de capaciteit (2,1 kWh per unit) en het vermogen (1200 Watt) van de batterij niet geschikt zijn om grote installaties te voorzien van stroom.

Een grotere thuisbatterij kan veel meer stroom opslaan en met meer vermogen laden. Deze batterijen installeer je niet zelf – dit wordt door een professionele installateur gedaan. Een grote batterij heeft tot wel 30 kWh aan capaciteit, en afhankelijk van je aansluiting kun je er meerdere laten installeren. Genoeg om ook tijdens all-nighters op kantoor te genieten van goedkope opgeslagen stroom.

Ook zonder dalmomenten goedkoper

Niet iedereen is graag bezig met het sturen van hun verbruik, dat snappen we. Ook zonder actief gebruik te maken van dalmomenten, bespaar je met een zakelijk dynamisch energiecontract. Dat komt omdat je met een dynamisch contract geen torenhoge risicomarges betaalt. Jouw tarieven bestaan uit:

  • De beursprijs
  • Een inkoopvergoeding
  • Energiebelasting
  • Btw (aftrekbaar ondernemers)

Als je voor een vast energiecontract kiest, rekent jouw leverancier risicomarges om henzelf in te dekken. Je betaalt dan hoge opslagen op je verbruik, waardoor je gemiddeld duurder uit bent. Met een dynamisch energiecontract ben je juist altijd verzekerd van eerlijke tarieven die de beursprijs volgen.

Stap over op een zakelijk dynamisch energiecontract

Je weet nu hoe je iedere dag kunt besparen met een dynamisch energiecontract voor ondernemers, zonder daar veel moeite voor te hoeven doen. Benieuwd naar wat jij kunt besparen? Bereken jouw zakelijke aanbod, of neem contact op met onze experts via 030 203 5800.

Trustpilot

Verder lezen

Wat is duurder, gas of stroom?

Zelfconsumptie Plus uitgelegd

Een zonnige dag met dure piekuren, hoe kan dat?