10/1/2024
Nieuws

NextEnergy klanten bespaarden bijna €1.200 in 2023

Na de torenhoge energieprijzen van 2021 en 2022 was vorig jaar de grote vraag: wat gaat er nu gebeuren met jouw energierekening? In dit artikel duiken we de cijfers in. Wat betaalde Nederland gemiddeld, hoeveel bespaarden NextEnergy klanten, en wat kan je verwachten in 2024?

Hoe bespaarden NextEnergy klanten bijna €1.200 in 2023?

NextEnergy klanten bespaarden in 2023 gemiddeld €1.166 ten opzichte van variabele energiecontracten. Dat blijkt uit de verbruiksdata van onze klanten en onderzoek van het CBS. Hoe dat mogelijk is? Dat leggen we je uit.

Dynamische stroom 50% goedkoper in 2023

Laten we eerst naar stroom kijken. We vergelijken de daadwerkelijke tarieven van variabele energiecontracten met die van NextEnergy. Dat betekent dat we energiebelasting terwege laten — die is ten slotte bij iedere energieleverancier hetzelfde.

Nederlandse huishoudens waren onder variabele energiecontracten erg duur uit. Zo betaalden ze exclusief energiebelasting gemiddeld €0,28 per kWh stroom. Dankzij lagere tarieven én slim verbruik betaalden NextEnergy klanten gemiddeld €0,14 — oftewel de helft van de rest van Nederland.

Vergelijking van de stroomprijs in 2023 tussen variabele en dynamische contracten.
Gemiddelde stroomprijzen per kWh in 2023

Gas 42% goedkoper in 2023

En hoe zat het met gas vorig jaar? Ook daar was je beter uit met een dynamisch energiecontract. Vooral in het begin van het jaar waren variabele contracten veel te duur en hanteerden traditionele leveranciers nog de tarieven die in 2022 gebruikelijk waren. Ook hier kijken we naar de tarieven zonder energiebelasting.

Met een variabel energiecontract betaalde je in 2023 gemiddeld €1,05 per m³ gas. Bij NextEnergy was dat €0,61. Ook in de wintermaanden, die vaak wat duurder zijn ten opzichte van warme zomermaanden, lagen de dynamische tarieven onder dat van variabele energiecontracten. Dynamische energie van NextEnergy was dus iedere maand van 2023 goedkoper.

Vergelijking van de gasprijs in 2023 tussen variabele en dynamische contracten.
Gemiddelde gasprijzen per m³ in 2023

Bespaar 65% met slim laden

De grootste energieslurper in veel Nederlandse huishoudens is tegenwoordig de elektrische auto. Veel elektrische rijders laden hun auto’s op aan openbare laadpalen, maar de thuislaadpaal wordt steeds populairder. Daarom lanceerden we vorig jaar slim laden, waardoor jouw aangesloten auto thuis automatisch wordt opgeladen tijdens goedkope momenten.

Het resultaat? Slimme laders verbruikten stroom tegen een gemiddelde prijs van €0,10 per kWh — een besparing van 65% ten opzichte van variabele energiecontracten!

Vergelijking van variabele en dynamische stroomprijzen door 2023 heen.
Vergelijking van variabele en dynamische tarieven, en slim laden

Hoe komt het dat NextEnergy in 2023 goedkoper was?

Met een dynamisch energiecontract beweeg je met de markt mee. Wanneer de prijzen snel dalen, zoals in het begin van 2023 het geval was, merk je dat gelijk. Met een variabel energiecontract merk je al snel stijgingen in de markt, maar wanneer de prijzen dalen merk je dat veel later. Het resultaat is dan ook veel hogere gemiddelde tarieven.

Ook rekenen traditionele energieleveranciers risicomarges. Deze leveranciers kopen namelijk van tevoren grote volumes energie in, voordat de day-ahead prijzen bekend zijn. Dat brengt risico’s met zich mee, en die rekenen ze door aan de klant. Bij NextEnergy betaal jij altijd de actuele energieprijzen.

Wat gaat er in 2024 gebeuren?

Helaas hebben we bij NextEnergy (nog) geen glazen bol om de toekomst te voorspellen. Wel weten we dat zowel overheidsheffingen als de netbeheerkosten dit jaar zijn aangepast.

Energiebelasting op stroom is gedaald, van ongeveer €0,15 per kWh naar €0,13 per kWh (inclusief btw). Op gas is die juist gestegen, van ongeveer €0,59 per m³ naar €0,70 per m³ (inclusief btw). Jouw netbeheerkosten zijn dit jaar waarschijnlijk ook gestegen — deze zijn afhankelijk van jouw regio. Neem voor meer informatie contact op met jouw netbeheerder.

Wij blijven jou natuurlijk de beste dynamische prijzen aanbieden, maar daar houdt het voor ons niet op in 2024. Ons doel is om de energietransitie bij jou in huis te realiseren. Daarom kan je in het komende jaar meer slimme oplossingen van ons verwachten. Denk aan thuisbatterijen, laadpalen, en meer!

Ben jij nog niet aan het profiteren van dynamische energieprijzen? Begin 2024 goed door jouw aanbod bij NextEnergy te berekenen. En met de kortingscode BESPAAR-24 krijg je €50 korting op jouw eerste jaarnota!