17/1/24
De Telegraaf

Slimme thuisbatterij wordt goedkoper door terugvragen btw via ondernemersregeling

AMSTERDAM - Nederlanders die een slimme thuisbatterij aanschaffen die aangesloten is op een dynamisch energiecontract kunnen aanspraak maken op btw-teruggave. Dat levert een forse besparing op waardoor het aantrekkelijker wordt om te investeren in thuisaccu’s. Dit blijkt uit onderzoek van fiscaal jurist Romano Hagen van De Centrale en energieleverancier NextEnergy.

Een belangrijke voorwaarde voor consumenten om de btw op een thuisbatterij terug te kunnen vragen, is de combinatie met een dynamisch energiecontract en in- en verkoop op de energiemarkt, het zogenaamde traden. Dit traden zorgt ervoor dat de Belastingdienst een consument dient aan te merken als btw-ondernemer. „Je maakt eigenlijk gebruik van de kleine ondernemingsregeling”, legt Gijs Wubbe, ceo van NextEnergy uit.

Rekenvoorbeeld

De aanschaf van een slimme thuisbatterij wordt zo een stuk goedkoper. „Het is een beetje een technisch verhaal maar het werkt als volgt: je mag de btw, 21% van het aankoopbedrag, terugvragen minus eenmalig een deel van de opbrengsten. Voor die opbrengsten geldt een vuistregel van €15 per kilowattuur van de batterijcapaciteit. De meeste thuisbatterijen hebben een capaciteit van zo’n 10 kilowattuur, dus moet je €150 euro van het btw-bedrag aftrekken en dan heb je het bedrag dat je terug mag vragen. Een thuisbatterij kost gemiddeld zo’n €8000. 21% daarvan is €1680 minus die €150 gaat het nog om een bedrag van €1530. Best fors toch?” vindt Wubbe.

De terugverdientijd, die voorheen op bijna negen jaar lag, is nu teruggebracht naar zeven jaar, waardoor huiseigenaren beter kunnen profiteren van de voordelen van energieopslag. Dit geldt alleen voor thuisbatterijen die slim handelen met een dynamisch energiecontract.

Administratief klusje

Wil je als huiseigenaar met een slimme thuisaccu de btw terugvragen, kun je dat zelf doen bij de Belastingdienst. „Het is wel even een administratief uitzoek klusje, maar het loont zeker de moeite”, vindt Wubbe. Er zijn ook bureau’s die dit werk tegen een vergoeding uit handen nemen.

Het aantal huishoudens met een dynamisch contract is afgelopen jaar gestegen naar zo’n 256.000, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

„Nu traditionele energieleveranciers het bezit van zonnepanelen steeds meer gaan belasten met extra kosten, is het sterk dat de btw-teruggave nu opslag stimuleert. Zo krijgen Nederlandse huishoudens namelijk zelf controle over de kosten en helpen ze overbelasting van het net tegen te gaan”, aldus Wubbe.

Bron:
De Telegraaf
Lees het artikel