27/6/2024
Thuisbatterij

De voor- en nadelen van een zoutwaterbatterij

Zoutwaterbatterijen (ook wel zoutwateraccu’s) zijn een duurzame investering om jouw huishouden meer zelfvoorzienend te maken. Je kan met een thuisbatterij namelijk jouw opgewekte zonnestroom opslaan voor later verbruik — een interessante optie nu de toekomst van de salderingsregeling onzeker is.

Wat is een zoutwaterbatterij?

Een zoutwaterbatterij is een type accu die gebruikmaakt van zoutwater als elektrolyt. Het elektrolyt is het onderdeel van de batterij dat ionen verplaatst van A (de anode) naar B (de kathode) en omgekeerd om zo stroom op te slaan of vrij te laten. Wanneer je zoutwaterbatterij wordt opgeladen, verplaatsen de ionen zich via het elektrolyt van de anode naar de kathode. Wanneer de accu wordt ontladen, zoals wanneer je stroom verbruikt, verplaatsen de ionen zich juist van de kathode naar de anode.

Het materiaal van de batterij is belangrijk omdat het verschillende factoren bepaalt, zoals de levensduur, de prijs en de veiligheid.

Wat zijn de voordelen van een zoutwaterbatterij?

De zoutwaterbatterij is een type thuisbatterij die met specifieke voor- en nadelen komt. We beginnen met de voordelen van een zoutwateraccu, en gaan later in op de nadelen. In het kort zijn dit de voordelen van een zoutwaterbatterij:

  • Milieuvriendelijke productie
  • Veilig
  • Lange levensduur
  • Onderhoudsarm
  • Volledig ontlaadbaar
  • Minder gevoelig voor temperatuurwisseling

1 - Milieuvriendelijk

Sommige thuisbatterijen worden gemaakt met materialen zoals kobalt of nikkel. Deze grondstoffen worden steeds meer schaars, waardoor het mijnen ook een alsmaar vervuilender proces wordt. Het elektrolyt van een zoutwaterbatterij wordt van duurzame grondstoffen gemaakt die veel makkelijker te recyclen zijn.

Kobalt wordt vaak gebruikt voor smartphone batterijen. Dat is ook waarom je nu inruilkortingen krijgt wanneer je jouw oude mobiel inlevert — we willen kobalt zoveel mogelijk recyclen!

2 - Veilig

Omdat een thuisbatterij op een hoog tempo veel stroom opslaat en vrijlaat, is veiligheid een prioriteit. Zoutwaterbatterijen zijn over het algemeen veiliger dan de meeste alternatieve materialen. Lithium-ion batterijen kunnen bijvoorbeeld oververhit raken en brand veroorzaken, en loodzuurbatterijen kunnen chemische stoffen lekken.

Naast zoutwaterbatterijen zijn lithium-ijzerfosfaat batterijen ook uitermate veilig.

3 - Lange levensduur

Zoutwateraccu’s gaan tot wel 20 jaar mee. Dat komt vooral omdat het materiaal minder snel verslijt dan bijvoorbeeld loodzuurbatterijen of lithium-ion accu’s. Ook zullen zoutwaterbatterijen over het algemeen op lagere spanningen werken. Hierdoor zijn ze doorgaans minder krachtig, maar gaan ze wel langer mee.

4 - Onderhoudsarm

Thuisbatterijen van mogelijk onveilige materialen zoals loodzuur moeten vaak onderhouden worden om verzekerd te zijn dat ze blijven werken zonder lekkages of brandgevaar. Mede dankzij de veiligheid van een zoutwaterbatterij heeft het ook weinig tot geen onderhoud nodig om optimaal te blijven presteren.

5 - Volledig ontlaadbaar

Batterijen gebruiken Depth of Discharge (DoD) om uit te drukken hoeveel capaciteit van de batterij daadwerkelijk kan worden gebruikt. De meeste apparaten die batterijen gebruiken, zitten meestal rond de 80-90% DoD. Dit wordt expres gedaan om de levensduur van de batterij te verlengen. Zelfs met de lange levensduur van een zoutwaterbatterij heeft het een DoD van 100%, waardoor de hele batterij te gebruiken is.

Je kan wel verwachten dat de efficiëntie van de batterij na zo’n 5.000 laadcycli (grofweg 13-14 jaar met één laadcyclus per dag) met 30% afneemt.

6 - Minder gevoelig voor temperatuurwisseling

Zoutwaterbatterijen zijn doorgaans beter bestendig tegen extreme temperaturen dan lithium-ion of loodzuurbatterijen. Extreem hoge temperaturen kunnen de kans op brand binnen een lithium-ion batterij vergroten, maar een zoutwaterbatterij blijft goed functioneren bij een breder temperatuurbereik.

Wat zijn de nadelen van een zoutwaterbatterij?

Zoals je hebt gelezen, komt een zoutwaterbatterij met veel voordelen, maar hoe zit het met de nadelen? Helaas zijn die er ook. In het kort zijn dit de nadelen van een zoutwateraccu:

  • Lage energiedichtheid
  • Gevoeligheid voor piekstromen

1 - Lage energiedichtheid

Hoewel ze milieuvriendelijk en veilig zijn, komen zoutwaterbatterijen ook met een lage energiedichtheid. Simpel gezegd betekent dit dat je meer ruimte nodig hebt om hetzelfde vermogen te realiseren als lithium-ion of lithium-ijzerfosfaat batterijen. Het resultaat is dan ook dat zoutwateraccu’s vaak veel groter en zwaarder zijn dan andere materialen, waardoor het moeilijker is om een plek voor ze te vinden binnen of buitenshuis.

Een zoutwaterbatterij is tot wel drie keer zwaarder dan een lithium-ijzerfosfaat model.

2 - Gevoelig voor piekstromen

Piekstromen ontstaan wanneer de vraag naar stroom ineens omhoog schiet, oftewel wanneer je veel apparaten tegelijkertijd gebruikt. Misschien ben je wel TV aan het kijken terwijl de airco aan staat, en besluit je vervolgens ook de vaatwasser en wasmachine aan te zetten. Dat is een voorbeeld van piekstroom.

Lithium thuisbatterijen kunnen daar makkelijk mee omgaan, maar een zoutwaterbatterij worstelt met deze piekstromen vanwege de eerder genoemde lage energiedichtheid, en een tragere reactiesnelheid.

Wat kost een zoutwaterthuisbatterij?

Een zoutwaterthuisbatterij kost gemiddeld tussen de 400 en 600 euro per kWh capaciteit. Voor een 10 kWh model zal je tussen de 4.000 en 6.000 euro betalen. Let wel op dat de installatiekosten hier niet bij zitten inbegrepen — de installatie van een thuisbatterij moet altijd door een gecertificeerde installateur worden uitgevoerd.

Capaciteit Prijs (excl. installatiekosten)
5 kWh € 2.000 - 3.000
10 kWh € 4.000 - 6.000
15 kWh € 6.000 - 9.000
20 kWh € 8.000 - 12.000

Benieuwd naar wat de prijs van een thuisbatterij bepaalt? Lees: Wat kost een thuisbatterij?

Alternatieven voor de zoutwateraccu

Je hebt al verschillende soorten batterijen langs horen komen, maar wat is nou het beste alternatief voor een zoutwateraccu? Er zijn grofweg drie andere opties:

Loodzuurbatterijen zijn goedkope modellen die helaas ook onveilig kunnen zijn en veel onderhoud nodig hebben. Daarnaast hebben ze ook de kortste levensduur van alle soorten thuisbatterijen.

Lithium-ion batterijen zijn klein en ook erg licht. Daarnaast hebben ze een hoog vermogen, en gaan ze dus beter om met piekstromen dan een zoutwateraccu. Daar staat tegenover dat ze een kortere levensduur hebben, en ook duurder zijn. Omdat de materialen van een lithium-ion batterij eindig zijn, is het productieproces meestal ook vervuilend.

Lithium-ijzerfosfaat (LFP) batterijen zijn net als zoutwaterbatterijen milieuvriendelijk, veilig, en hebben ze een lange levensduur. Waar ze verschillen is dat LFP batterijen lichter zijn en een hoger vermogen hebben. Ook kunnen ze beter omgaan met piekstromen, waardoor veel verbruik geen probleem is. Qua prijs zijn LFP en zoutwaterbatterijen ongeveer gelijk.

De lithium-ijzerfosfaat batterij: de beste optie

Het beste alternatief voor een zoutwaterbatterij is duidelijk: de LFP thuisbatterij. Dankzij de lithium-ijzerfosfaat verbinding heeft de batterij een hogere energiedichtheid. Kortom: meer vermogen in een kleinere behuizing. Verder deelt het de voordelen van een zoutwaterbatterij qua veiligheid, levensduur en milieuvriendelijkheid.

Op het gebied van veiligheid neemt de Huawei thuisbatterij het nog een stapje verder. De Luna2000 S1 modellen zijn uitgerust met geavanceerde veiligheidsfeatures zoals een automatische brandblusser, en individueel beveiligde componenten. Dat betekent dat als er toch brand ontstaat binnen de batterij, ieder component op slot gaat tot het brandje door de batterij wordt geblust.

De LFP-batterijen van NextEnergy

Bij NextEnergy kan je niet alleen terecht voor de beste LFP thuisbatterijen, je krijgt er ook een energiemanagementsysteem (EMS) bij dat automatisch jouw batterij op- en ontlaadt om zo veel mogelijk rendement te realiseren. Ook zit bij aanschaf van een thuisbatterij onze btw-teruggave service inbegrepen, waardoor jij binnen een paar maanden de btw op jouw thuisbatterij terug kan krijgen.

Bekijk onze modellen, of neem contact op met onze experts voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Veelgestelde vragen over de zoutwaterbatterij

Hoelang gaat een zoutwaterbatterij mee?

Een zoutwaterbatterij gaat gemiddeld zo’n 20 jaar mee. De levensduur is afhankelijk van factoren als het gebruik en het onderhoud van de batterij.

Hoe werkt een zoutwaterbatterij?

Een zoutwaterbatterij gebruikt elektrodes aan elk uiteinde, een positieve en een negatieve. Wanneer de batterij aanstaat tijdens stroomgebruik, verplaatsen de positieve en negatieve deeltjes in het zoutwater. Door deze beweging ontstaat er energie. Tijdens het opladen van de batterij verplaatsen de deeltjes weer terug naar hun plek om opnieuw gebruikt te worden.