25/1/2024

De voordelen van een laadpaal thuis

Laadpalen — je ziet ze tegenwoordig overal. Van opritten tot garages, steeds meer huishoudens in Nederland maken de keuze om een eigen laadpaal te laten installeren. Dat is een slimme investering. We leggen je in dit artikel uit waarom.

Laadpaal tarieven aan huis

Met een eigen laadpaal thuis kan je flink besparen op het opladen van jouw elektrische auto. Dat komt omdat je met jouw laadpaal ook jouw eigen energietarieven betaalt bij het opladen, in plaats van de hogere tarieven die bij openbare laadpalen gelden.

De tarieven van deze openbare laadpalen kunnen namelijk sterk verschillen, maar liggen gemiddeld rond de €0,50 per kWh. Neem een Tesla Model 3 met een capaciteit van ongeveer 70 kWh, en je betaalt zo €35 voor het volledig opladen van de accu. Vergelijk dat met het thuis opladen tegen het 2023 prijsplafond van €0,40 per kWh, en je was meteen al 7 euro goedkoper uit op een volle accu. Zijn jouw stroomtarieven thuis veel lager? Dan ben je natuurlijk nóg goedkoper uit. We duiken later wat dieper in de rekensommen achter het rendement van een thuislaadpaal, maar weet dus dat je met een eigen laadpaal vrijwel altijd minder betaalt voor het opladen van jouw auto.

Daarnaast moet je voor het laden bij een openbare laadpaal ook een laadpas hebben, die gebruik je om het laden te starten en te stoppen. Als je een laadpas zonder abonnement hebt, betaal je iedere keer een paar cent in startkosten, tot wel €0,35 per laadsessie. Een bescheiden bedrag, maar het kan door de jaren heen zeker aantikken. Veel fanatieke rijders nemen daarom een laadpas mét abonnement. Zo betalen ze in plaats van een starttarief per laadsessie een vaste maandelijkse prijs van ongeveer €3 tot €7. Beide zijn niet van toepassing voor een thuislaadpaal; je betaalt alleen jouw stroomtarieven.

Een laadpaal thuis is makkelijker

Als je buren hebt met elektrische auto’s, ben je vast bekend met het worstelen om een plek bij de dichtstbijzijnde openbare laadpaal. De hele buurt komt massaal thuis van werk en iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk hun auto opladen voor de volgende dag. Je rijdt tevergeefs door de buurt in de hoop dat je toch nog een plekje kan vinden waar je jouw arme auto kan voorzien van broodnodige stroom.

Met een laadpaal thuis los je dat probleem meteen op, en help je ook nog eens je buren. Zo kan jij altijd gemakkelijk thuis laden, én maak je zo meer ruimte vrij voor de rest van de buurt die nog gebruik moet maken van openbare laadpalen. Ook hoef je je geen zorgen te maken dat anderen jouw laadpaal gebruiken zonder toestemming. Een slimme laadpaal kan je namelijk vergrendelen via de bijbehorende app, en ontgrendelen wanneer je het weer nodig hebt.

Het rendement van een laadpaal thuis

We weten nu dat er veel voordelen zitten aan het bezitten van een eigen laadpaal, maar hoe zit het met rendement? Met rendement bedoelen we in deze context de terugverdientijd van een laadpaal thuis. Eigenaren van zonnepanelen of (binnenkort) een thuisbatterij zullen al bekend zijn met dit soort rekensommen. We kijken naar de potentiële besparing van een thuislaadpaal en wegen dat tegen de initiële aankoop van de laadpaal om te berekenen hoelang het duurt voordat je jouw investering hebt terugverdiend.

Om deze berekening voor jezelf te maken, moet je een aantal dingen weten: de kilometers die jij jaarlijks rijdt, het aantal kWh per 100 kilometer van jouw auto, en jouw stroomtarief. Laten we aan de hand van gemiddelden een voorbeeld schetsen. Sarah rijdt een Tesla Model 3 Long Range, en rijdt 18.000 kilometer per jaar — het gemiddelde voor elektrische rijders volgens data van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Een Tesla Model 3 Long Range rijdt 100 kilometer op 14 kWh. Dit betekent dat Sarah op jaarbasis (18.000 / 100) x 14 = 2.520 kWh verbruikt voor het opladen van haar Tesla. Vorig jaar deed ze het opladen volledig via openbare laadpalen, met een gemiddeld tarief van € 0,50 per kWh. Om de rekensom simpel te houden, laten we de abonnementskosten of starttarieven erbuiten.

2.520 x €0,50 = € 1.260

Sarah betaalde vorig jaar dus 1.260 euro aan oplaadkosten voor haar Tesla bij een openbare laadpaal. Toevallig liet ze op 1 januari een Wallbox Pulsar Max (€ 799) installeren, en betaalde ze €659,- voor de installatie. In totaal investeerde Sarah dus €1.458 voor haar eigen laadpaal thuis.

Sarah heeft een vast energiecontract en betaalt € 0,35 per kWh die ze verbruikt. Ervan uitgaande dat ze hetzelfde aantal kilometers in het jaar maakt, betaalt ze dit keer:

2.520 x €0,35 = € 882

Ze betaalt met haar eigen laadpaal thuis dus € 378 per jaar minder. Weeg dat af tegen de investering die ze heeft gemaakt, en Sarah verdient haar laadpaal in iets minder dan 4 jaar terug. En omdat slimme laadpalen worden ontworpen met een oog op de toekomst, weet Sarah zeker dat haar volgende auto ook compatibel zal zijn met haar laadpaal.

Nog één berekening — het opladen van Sarah haar Tesla kan namelijk nog voordeliger. Ze sluit een dynamisch energiecontract af bij NextEnergy en kan daarmee gebruikmaken van slim laden. Met een dynamisch energiecontract betaalt Sarah de fluctuerende uurprijzen voor stroom. Zo kan ze in de goedkope uren van de dag extra goedkoop haar Tesla opladen, en met slim laden wordt dat volledig automatisch gedaan tijdens deze dalmomenten!

Omdat de stroomprijzen constant in beweging zijn, is er geen vast jaarlijks gemiddelde dat we kunnen hanteren. Kijk echter naar de actuele energieprijzen, en je zal zien dat er vrijwel elke dag een periode van een paar uur is waarin stroomprijzen lager zijn dan gemiddeld. Voor dit voorbeeld houden we € 0,25 per kWh aan. Met slim laden geeft Sarah jaarlijks uit:

2.520 x €0,25 = € 630

Het is dus goed mogelijk dat Sarah jaarlijks thuis de helft betaalt dankzij haar eigen laadpaal in combinatie met slim laden. Zo heeft ze haar investering in iets meer dan 2 jaar terugverdiend!

Kortom: een laadpaal thuis is een goede investering, vooral als je veel rijdt en daarom ook veel jouw auto oplaadt. Hoewel een dynamisch energiecontract niet nodig is om het terugverdienpunt te bereiken, haal je zo wel het meeste uit jouw investering.

Een laadpaal thuis is goed voor het milieu

Veel openbare laadpalen verbruiken grijze stroom. Dat wil zeggen: stroom opgewekt uit niet-duurzame bronnen. Heb jij thuis echter groene stroom, dan laad je jouw auto natuurlijk ook op met diezelfde groene stroom. Gelukkig maken steeds meer huishoudens de overstap naar groene stroom, en zal een eigen laadpaal ook meteen goed zijn voor het milieu.

Verder help je ook ons alsmaar harder werkende stroomnet wat te ontlasten. Je hebt nu meer vrijheid over wanneer je oplaadt, en daar kan iedereen baat bij hebben. Het opladen van jouw auto kost namelijk heel veel stroom, en wanneer elke elektrische auto eigenaar dat doet wanneer ze thuiskomen van werk, komt het stroomnet enorm onder druk te staan. Natuurlijk heb je weinig keuze bij openbare laadpalen — als je om 18:00 een plekje vrij ziet in de buurt, moet je bijna wel je slag slaan.

De overbelasting van het stroomnet dreigt een steeds groter probleem te worden omdat huishoudens in Nederland op een rap tempo overstappen naar elektrische alternatieven zoals warmtepompen. Dit kan in de toekomst tot meer en meer stroomstoringen leiden als stroomverbruik niet beter over de dag wordt verspreid. Je helpt dus de rest van het land door bijvoorbeeld in de middag op te laden, en je kan er veel goedkoper mee uitkomen als je een dynamisch energiecontract hebt.

Welke laadpaal moet je hebben?

Er zijn veel laadpalen op de markt, en het is dan ook een heel karwei om de juiste voor jouw situatie te vinden. Veel laadpalen zijn uitgerust met extra toeters en bellen zoals een LED-display, een kaartlezer (voor laadpassen), en meerdere stopcontacten. Fijn om te hebben, maar voor de meeste gebruikers zijn deze features niet per se nodig, en je bent zo al snel duur uit. Bij NextEnergy richten wij ons daarom meer op de alleskunners: de Zaptec Go en de Wallbox Pulsar Max.

Beide laadpalen zijn compact, krachtig en veilig. Zo zijn ze geschikt voor zowel fervente rijders als voor casual gebruikers. Ook ben jij ervan verzekerd dat het een toekomstbestendige investering is, aangezien beide modellen slimme laadpalen zijn. Dat wil zeggen dat ze met het internet worden verbonden om altijd up-to-date te blijven en jou te voorzien van extra features zoals laadinzichten, en slim laden via de NextEnergy app. Meer weten? Bekijk het laadpalen overzicht.

Samenvatting — waarom een laadpaal thuis?

Kort samengevat zijn dit de voordelen van een eigen laadpaal thuis:

  • Je laadt jouw auto goedkoper op en bespaart zo op lange termijn
  • Je kan gemakkelijk thuis opladen
  • Door op dalmomenten op te laden, help je ons stroomnet te balanceren
  • Met een dynamisch energiecontract kan je gebruik maken van slim laden

Klaar voor een laadpaal thuis?

Ben jij het strijden voor een openbare laadpaal in de buurt beu? Dan is het misschien tijd om te kijken naar een eigen laadpaal thuis. Op onze laadpalen pagina vind jij alle informatie over onze aanraders, en kan je ze aanschaffen tegen scherpe prijzen.

Ook benieuwd naar hoe je het meeste uit een laadpaal thuis kan halen met dynamische energie? Bereken hieronder snel en eenvoudig jouw aanbod.

Veelgestelde vragen over thuislaadpalen

Wat is de terugverdientijd van een laadpaal?

Hoewel de terugverdientijd van jouw laadpaal erg afhankelijk is van het model, jouw energietarieven, en hoeveel je laadt, kan je met een slimme en compacte laadbox rekenen op een terugverdientijd van 3-4 jaar. Dit is op basis van hoeveel je bespaart ten opzichte van openbare laadpalen.

Wat kost laden aan een laadpaal thuis?

Met jouw eigen thuislaadpaal betaal je jouw gewoonlijke stroomtarieven die je hebt afgesproken met jouw energieleverancier. De kosten van het opladen zijn dus afhankelijk van jouw energiecontract.

Wat kost een laadpaal thuis?

Een laadpaal thuis kost tussen de 700 en 3.500 euro, afhankelijk van de functionaliteiten van de laadpaal. Daarbij komen ook installatiekosten kijken, die zijn afhankelijk van hoeveel werkzaamheden nodig zijn voor de installatie. Voor het gemiddelde huishouden kan je rekenen op installatiekosten van ongeveer 659 euro.

Hoeveel bespaart een laadpaal thuis?

Jouw besparing met een thuislaadpaal hangt af van jouw stroomtarief thuis. Gemiddeld kan je rekenen op besparingen tussen de 15 tot 35 cent per kWh ten opzichte van een openbare laadpaal.