Vrijwel alle batterijen komen op dit moment uit Azië. Europa werkt nog aan een eigen batterij industrie. Onze samenwerkingspartner en leverancier, Lyv is lid van de EBA die ontwikkeling en productie van batterijen in Europa stimuleert.
Een belangrijk deel van de toekomst in energie ligt bij de batterij. Deze wordt steeds slimmer. Met timers op de batterijen gecombineerd met de slimme app van NextEnergy slaat de batterij automatisch energie op als de prijs laag is. Deze energie kan gebruikt worden om de auto op te laden, maar ook om energie terug te leveren aan het energienet als de stroomprijs hoog is.
Een batterijsysteem bestaat uit meer dan alleen de batterij! Er is ook een (hybride) omvormer nodig en een Batterij Management Systeem. Daarnaast wordt een Lyv gateway gebruikt om het Batterij Management Systeem op afstand aan te sturen. Zo kan je simpel en effectief het maximale rendement uit je batterijsysteem halen.
Dat is erg afhankelijk van jouw behoefte. Een 10 kWh systeem is aan te raden wanneer je optimaal gebruik wilt maken van de variërende dagprijzen. Dit is immers goedkoper per kWh, waardoor meer rendement wordt opgehaald. Is zelfvoorzienend worden het doel? Dan wordt de grootste stap gemaakt met een batterijsysteem van 5kWh. Hiermee behaal je een rendementsverhoging van ong. 30% naar 70%. Let op: In de genoemde vergelijking gaan wij uit van het verbruik van een gemiddeld huishouden, namelijk 3000 kWh per jaar. Zit je hierboven? Dan is een 10 kWh batterijsysteem aan te raden.
De eerste batterijsystemen worden geïnstalleerd in de tweede helft van 2023! Plaats nu een pre-order voor een batterijsysteem en jouw bestelling krijgt voorrang, zodra de batterijsystemen op voorraad zijn.
De vraag naar batterijsystemen is enorm groot. Houd daarom rekening met een doorlooptijd van 4 tot 6 maanden. Uiteraard houden we je op de hoogte van de voortgang van jouw bestelling!
We maken gebruik van de actuele meterstanden, deze worden continu uitgelezen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de dagprijzen van de energie handelsmarkt. Zo gebruik je automatisch en gegarandeerd de laagste, of zelfs een negatieve prijs voor het opladen van het systeem.
Het batterijsysteem kan op bijna alle plaatsen huis worden bevestigd, zolang het batterijsysteem grotendeels droog blijft. Plaatsing in de schuur of onder een afdakje buiten behoren tot de mogelijkheden. Het batterijsysteem kan op de vloer worden geplaatst of tegen de muur worden bevestigd. Daarnaast hoeft het batterijsysteem niet in de buurt van een meterkast te worden geplaatst.
Het simpele antwoord is "ja", in een batterijsysteem treden verliezen op. Deze verliezen ontstaan door omzetting van stroom en weerstand in de verschillende onderdelen van een batterijsysteem. Het totale percentage verlies is afhankelijk van de situatie. Indicatief voor een particulier systeem, geldt één zonnepaneel ter compensatie van systeemverliezen.
Ja, het batterijsysteem is modulair opgebouwd. Er kan eenvoudig een extra module van 2,5 kWh uur worden toegevoegd. De batterij kan worden uitgebouwd tot 25 kWh.
Dat gebeurt door onze erkende en ervaren monteurs. Alvorens zij bij jou langskomen inventariseren wij wat de specifieke situatie is en welke materialen er eventueel besteld moeten worden om de installatie te voltooien. Vervolgens maken wij een afspraak en de monteurs gaan pas weg wanneer zowel het systeem als de online applicatie naar behoren functioneert. In het artikel "Alles wat je moet weten over de installatie van het batterijsysteem" leggen wij stapsgewijs uit hoe dit proces in zijn werk gaat. Heb je na het lezen nog vragen over het installatieproces? Neem dan gerust contact op!
Nee, een BMS heeft een belangrijke functie en beschermt de batterij tegen verkeerd gebruik. Het is specialistenwerk om de werking van een BMS te programmeren.
Ja zeker. Een batterijsysteem is echt een toevoeging op ons standaard dynamische energiecontract. Een dynamisch energiecontract is bij ons de basis. Het begint bij slim gebruiken van energie op gunstige momenten. Dit kan extra worden benut door op deze momenten ook een batterijsysteem op te laden zodat dit kan worden gebruikt op momenten waarop de prijs duurder is.