21/12/23
Algemeen Dagblad

Met deze slimme thuisbatterij word je een handelaar in stroom (en het gebeurt automatisch)

Man zittend naast thuisbatterij in een krappe technische ruimte, kijkt omhoog naar de camera.

Je kunt een thuisbatterij gebruiken om de stroom die zonnepanelen opwekken op een later moment te gebruiken. Een jong energiebedrijf biedt nu een slim systeem aan, waarmee je ook ‘handelaar’ wordt op het stroomnetwerk. Gijs Wubbe legt uit hoe je jaarlijks een paar honderd euro kunt verdienen op deze manier.

We zijn in een jaren 50-hoekwoning in een Utrechtse woonwijk. Vanuit de hal leiden drie traptreden naar een kleine kelderkast. De stofzuiger is even weggezet voor de demonstratie. Aan de muren hangen een batterijsysteem en een omvormer. Er staat ook een kleiner kastje. ,,Daarin zit de slimmigheid’’, zegt bewoner Gijs Wubbe.

Hij is oprichter van NextEnergy, dat sinds vorig jaar energie met variërende (dynamische) prijzen aanbiedt. De ruim 30.000 klanten kunnen via de app een dag van tevoren zien wat stroom en gas kosten. De prijs van stroom varieert elk uur, die van gas elke 24 uur.

NextEnergy is een energiehandelaar en produceert zelf geen energie. Klanten kunnen sinds deze week het batterijsysteem aanschaffen met een slimme aansturing. De werking ervan vergt wel enige uitleg van Wubbe.

Je kunt de batterij inzetten voor eigen consumptie. Dus als de zonnepanelen op een heldere dag veel opwekken, wordt de stroom opgeslagen. Die gebruik je later, bijvoorbeeld ’s avonds als de zon weg is en de vaatwasser draait.

Schommelingen in stroomnetwerk

Economisch gezien is alleen dit gebruik niet het meest rendabel, zegt de ondernemer. Hij mikt op een tweede functie: de schommelingen in vraag en aanbod het stroomnetwerk.

Daarbij wordt gekeken naar stroom die per dag wordt verhandeld. Een dag van tevoren schatten energieleveranciers in en wat ze opwekken en wat het gebruik wordt. Die voorspellingen komen nooit precies uit: tussen vraag en aanbod zit in de praktijk altijd een verschil.

Dynamische stroomprijzen in een smartphone app.

Gijs Wubbe van NextEnergy kijkt op de app en zet snel de de wasmachine en droger aan op het moment dat de energie het goedkoopste is. © Angeliek de Jonge

Dit wordt onbalans genoemd. Wie meehelpt om die verschillen op te lossen, krijgt een vergoeding van netbeheerder TenneT.

Als je het accusysteem instelt op deelname aan deze onbalansmarkt, laadt de batterij op op momenten dat er stroomoverschotten op het netwerk zijn. En ontlaadt de batterij als er juist vraag naar stroom is.

,,Een jaarlijkse vergoeding van 500 euro hiervoor is reëel’’, heeft Wubbe berekend. ,,We zorgen dat deze bedragen naar de klant worden doorgeleid.’’

Aanschafprijs van pakket

Hij heeft een omvormer met een vermogen van 5 kW en een batterijpakket met een capaciteit van 10kWh. Er zijn verschillende keuzes, ook met een lagere capaciteit. ,,Als je toch de investering in de omvormer doet, raden we een batterij met minimaal 10 kWh aan.’’

De prijs van het pakket, inclusief installatie, is 8999 euro. Er zijn geen abonnementskosten. De verwachte terugverdientijd is acht tot negen jaar.

Dit soort slimme toepassingen zijn hard nodig om te kunnen omschakelen naar een duurzaam energiesysteem, is de overtuiging van Wubbe. ,,Gas- en kolencentrales leveren stabiel, maar met wind- en zonne-energie zijn er meer verschillen in opwekking.’’


Energie Centraal, dat onafhankelijk voorlichting geeft over duurzaamheid, heeft het standpunt dat een thuisbatterij nu nog geld kost: de kosten zijn hoger dan besparingen. Dat kan in de toekomst wel veranderen, als de financiële regeling voor het terugleveren van stroom verandert. Ook is de verwachting dat de aanschafkosten van het systeem dalen. Het gebruik van onbalans om het net, zoals NextEnergy doet, heeft Energie Centraal niet doorgerekend. De stichting wijst er ook op dat de productie van batterijen milieubelastend is. Wie een elektrische auto heeft, kan volgens een woordvoerder beter de accu ervan gebruiken om stroom op te slaan.

Bron:
Algemeen Dagblad
Icoon met pijl naar rechts in het blauw dikgedrukt.Icoon met pijl naar rechts in het blauw dikgedrukt.
Lees het artikel