8/4/25
Bright

Deze kleine thuisbatterij kost minder dan 1000 euro: met stekker en later uitbreidbaar

Een FoxESS thuisbatterij met stekker staat in een woonkamer naast een plant.

De vraag naar kleine thuisbatterijen groeit, als opvang-vat voor overtollige zonnestroom die straks nog nauwelijks wat oplevert. NextEnergy komt nu met zo'n kleine batterij, die altijd nog uit te breiden is.

De interesse in kleine thuisbatterijen met een stekker groeide afgelopen tijd al, toen de tegenvallende prijzen voor zonne-energie na de salderingsregeling bekend werden. Straks doe je er goed aan om meer van je zonne-energie zelf te verbruiken, en dat kan met een kleine thuisbatterij: die laadt overdag, en levert 's avonds.

Dynamische energieleverancier NextEnergy komt met een thuisbatterij met een capaciteit van 2,1 kWh, en die kost in de vooruitbestelling 999 euro. Daar kan naderhand ook nog een btw-bedrag van 100 tot 576 euro vanaf, volgens het bedrijf. De batterij is bovendien stapelbaar: als naderhand blijkt dat je beter af bent met meer capaciteit, kun je tot drie extra batterijen stapelen voor een totale capaciteit van 10,5 kWh.

Uitbreiden kan altijd nog

Installeren kan zelf, gewoon via het stopcontact. De batterij kan laden met 1200W en terugleveren aan je huis met 800W. Heb je een hogere vraag, dan springt het normale stroomnet bij. Toch zul je 's avonds zaken als de verlichting, de tv en zuinig witgoed prima op de thuisbatterij kunnen laten draaien. De thuisbatterij wordt vanaf juli of augustus geleverd, met 10 jaar fabrieksgarantie of tot 6.000 laadcycli. Hoeveel batterijen optimaal zijn, heeft NextEnergy al globaal uitgerekend. Toch loont het mogelijk om eerst met minder batterijen te beginnen: uitbreiden kan altijd nog, en te veel batterijen verdien je afhankelijk van je eigen verbruik en teruglevering mogelijk niet effectief terug.

"Wij willen met voordelige, slimme oplossingen iedereen fan maken van dynamische energie", aldus Gijs Wubbe, topman van NextEnergy. "Met het ondersteunen van zelfgebruik van opgewekte stroom helpen we zonnepaneelbezitters hun investering rendabel te houden én het net te ontlasten. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 30% van de opgewekte zonnestroom zelf. Met deze batterij, die bovendien de voordeligste in Nederland is, hebben huishoudens de mogelijkheid het eigen verbruik te verhogen tot minstens 60%."

Bron: