14/9/2023

Zo bleven dynamische prijzen onder het prijsplafond

Je hebt de afgelopen jaren vast gemerkt dat stroom- en gasprijzen flink zijn gestegen. Veel Nederlanders zijn dan ook op zoek naar goedkope energieleveranciers. Om de hoge energierekeningen in toom te houden, introduceerde de overheid in 2023 het energieplafond. Erg fijn, maar het is lang niet voor elk huishouden een passende oplossing.

Volgend jaar gaan veel huishoudens terug naar te hoge vaste of variabele energieprijzen. In dit artikel kijken we naar het energieplafond, en vergelijken het met de dynamische energieprijzen uit de eerste helft van 2023.

Het energieplafond uitgelegd

Het energieplafond (ook wel prijsplafond) bestaat om stroom- en gasprijzen betaalbaar te houden in 2023. Voor stroom betaal je hierdoor maximaal €0,40 per kWh en voor gas €1,45 per m³. Helaas zit er wel een limiet aan verbonden.

Wanneer je in het jaar meer dan 2,900 kWh aan stroom of 1,200 m³ aan gas verbruikt, komt het energieplafond te vervallen. Je betaalt dan dus weer de prijs die je hebt afgesproken met je leverancier — ook wanneer dat boven het plafond stijgt.

Daarnaast wordt het energieplafond in maanden verdeeld, dit wordt het verbruiksprofiel genoemd. Verbruik je in augustus bijvoorbeeld meer dan 176 kWh? Dan zal je voor elke kWh boven 176 je normale tarief moeten betalen. Plan je in die maand een tripje met de familie in je elektrische auto? Verwacht dan al snel boven het plafond uit te stijgen en, met een variabel energiecontract, meer te betalen.

Grafiek met verbruiksprofiel voor stroom
Verbruiksprofiel stroom

Het energieplafond is dus een (nodig) vangnet voor Nederlandse huishoudens, maar het is lang niet feilloos. En sinds het in 2024 zal verdwijnen, is het handig om alvast te kijken naar goedkopere opties.

Goedkopere gasprijzen in 2023

Uitgaande dat je het niet bent ontstegen, lagen de gasprijzen dankzij het energieplafond dus op maximaal €1,45 per m³. Het kan echter goedkoper. In het eerste halfjaar van 2023 was de gemiddelde gasprijs bij NextEnergy namelijk €1,25 per m³. Een besparing van 20 cent klinkt misschien niet als veel, maar vermenigvuldig dat met het gemiddelde gasverbruik van een Nederlands huishouden (1,169 m³) en je bespaart op gas alleen al €233 per jaar.

Een grafiek waarin variabele gastarieven worden vergeleken met goedkopere dynamische energietarieven, en het prijsplafond van 2023.
Vergelijking gastarieven, variabel en NextEnergy tegen het prijsplafond.

En als het energieplafond er niet was geweest? Met een variabel contract had je erg hoge gasprijzen betaald. Uit cijfers van het CBS blijkt dat je in de eerste helft van 2023 gemiddeld €2,02 had betaald per m³. Maken we dezelfde rekensom als eerder, door het verschil tussen dynamische en variabele prijzen te vermenigvuldigen met het gemiddelde verbruik, dan had je met een dynamisch energiecontract €900 bespaard!

Dynamische stroomprijzen - hoe het werkt

Dynamische gasprijzen zijn dus lager dan gemiddeld — maar hoe zit het met stroomprijzen? Voordat we de tarieven vergelijken is het belangrijk om te weten hoe dynamische stroomprijzen werken.

Dynamische stroomprijzen veranderen om het uur, en worden vooral beïnvloed door hoeveel stroom er wordt opgewekt (denk aan zon- en windenergie), en hoeveel er wordt verbruikt. Hierdoor ontstaan er dagelijks piek- en dalmomenten. Op een zonnige middag wordt er bijvoorbeeld veel opgewekt, maar weinig verbruikt omdat veel mensen niet thuis zijn. In de avond gaat de zon onder en gaan apparaten thuis massaal aan, dus kruipt de prijs omhoog.

Vergelijking: dynamische stroomprijzen en het prijsplafond

Het idee van constant veranderende stroomprijzen kan spannend klinken als je gewend bent aan vaste of variabele contracten. Neem echter een kijkje naar de actuele stroomprijzen en je zal het volgende zien:

  1. De gemiddelde dynamische stroomprijzen zijn doorgaans een stuk lager dan de gemiddelde variabele prijzen.
  2. De dalmomenten zorgen voor nóg voordeligere stroomprijzen.
  3. Zelfs de piekmomenten blijven onder het prijsplafond, en vaak ook onder de gemiddelde variabele stroomprijs.
Een grafiek waarin variabele stroomtarieven worden vergeleken met goedkopere dynamische stroomtarieven, en het prijsplafond van 2023.
Vergelijking stroomtarieven, variabel en NextEnergy tegen het prijsplafond.

Tijd voor nog een rekensom. De gemiddelde stroomprijs bij NextEnergy was in de eerste helft van 2023 €0,30 per kWh. Dat is dus €0,10 lager dan het prijsplafond. Als we die besparing weer vermenigvuldigen met het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands huishouden (2,500 kWh), kom je uit op een besparing van €250 op jaarbasis. Dat is nog een vrij bescheiden berekening.

Heb je bijvoorbeeld een elektrische auto? Verwacht daar dan nog eens makkelijk 1,500 kWh bij op te tellen voor een totale besparing van €400. En dat is zonder extra te profiteren van dalmomenten, waarmee je nog meer kan besparen!

Vergelijking: dynamische en variabele stroomprijzen

Tot slot kijken we naar het verschil tussen dynamische en variabele stroomprijzen. Volgens onderzoek van het CBS betaalde je onder een variabel energiecontract gemiddeld €0,51 per kWh in de eerste helft van het jaar. Vergelijk dat met de €0,30 per kWh die je gemiddeld bij NextEnergy betaalde, en vermenigvuldig dat met het stroomverbruik over een jaar, en je komt uit op een besparing van €525 per jaar!

Nog beter — je bespaart dan €840 als je een elektrische auto hebt.

Conclusie

Het is duidelijk dat dynamische energieprijzen in de eerste helft van het jaar consistent onder het energieplafond bleven, en ver onder de gemiddelde prijzen van variabele contracten. Hoewel deze cijfers een indicatie geven van de potentiële besparingen van een dynamisch contract, verschillen de daadwerkelijke cijfers natuurlijk per huishouden.

Als je goed gebruik kan maken van dalmomenten, bijvoorbeeld door je wasjes te programmeren voor wanneer je niet thuis bent, kan je nog veel meer besparen. Een dynamisch contract is dus niet alleen gemiddeld goedkoper, maar beloont je verder ook voor slim energieverbruik.

Ook dynamische energie?

Ben je benieuwd hoeveel jij zou kunnen besparen met een dynamisch energiecontract? Hieronder bereken je binnen een minuut jouw aanbod.